kazdej kuchni ,szczegolnie zima.Liscie zbiera sie przed kwitnieniem ,mozna tez w trakcie kwitnienia.Ziele do suszenia najlepiej zebrac przed poludniem w sloneczny dzien.Gdy pierwsze liscie zetniemy w czerwcu bardzo szybko odrosna i zbiory mozemy ponowic.Jednak,by ponowic zbiory nie mozemy wyciac calej kepy.Zostawmy 1/3 lub przynajmniej 1/4 lisci,aby roslina mogla przetwac, a potem odrasnac.Do suszenia nadaja sie tylko zdrowe(...)pozbawione zapachu odrzucamy.Przechowywac w zakreconym sloiczku lub puszce.Zachowaja wtedy trwalosc do nastepnych zbiorow. W tradycyjnej polskiej kuchni majeranek jest niezastapiony.Dodawany jest do wszystkich ciezkostrawnych potraw,jak np.grochowka,zupa fasolowa,zurku czy tlustych mies:baraniny,gesiny,kaczki.Jest konieczny przy wyrobie kielbas.Swietnie komponuje sie z szalwia,rozmarynem i tymiankie.Znajduje zastosowanie w przemysle spozywczym (likiery,nalewki) i kosmetycznym (mydla,perfumy).To malutkie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wczorajszy dzień powitałam z uśmiechem. Do moich drzwi zapukał kurier i wręczył mi zgrabną paczuszkę od WINIARY. Jak to się stało? Wszystko dzięki serwisowi marketingu
W poszukiwaniu inspiracjiKwas chlebowy jest uznawany w Rosji, na Litwie, Ukrainie i Białorusi za napój narodowy. Od kilku lat staje się coraz bardziej popularny także w innych krajach
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZyskała ona miano najbardziej harmonijnej i najzdrowszej kuchni świata. Dania kuchni japońskiej podbijają serca osób na całym świecie, także w Polsce. Japonia, oprócz sushi słynie z takich potraw jak: zupa ramen oraz miso, okonomiyaki, takoyaki, deserów przyrządzanych z zielonej herbaty, a także owoców morza, surowych oraz suszonych ryb, warzyw, ryżu i makaronów. Japończycy posiadają bogatą tradycję kulinarną. Kuchnia to bardzo(...)japońskiej w okolicy 😉 Dużo tańszą opcją jest przygotowanie takiego dania we własnym domu... przyrządzanie potraw kuchni japońskiej nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych - jest to kuchnia prosta i w miarę szybka, no oprócz sushi 🍣 A gdy nie mamy czasu, aby przygotować wykwintny japoński obiad, możemy skorzystać z jednego z japońskich dań instant OYAKATA, inspirowanych kuchnią Kraju Kwitnącej Wiśni. Dania OYAKATA
Kuchnia MagdaLenyszpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także do grzanego wina, ponczu. Gałkę należy zetrzeć tuz przed dodaniem do ciasta. Starta gałka szybko traci zapachowe wartości. Źródło: internet Goździki - uprawiane są w Brazylii, Indiach Zachodnich, Madagaskarze, Sri Lance Zanzibarze i Pembie. Są przyprawą o przyjemnym charakterystycznym zapachu i gorzkim smaku(...)świecie. Ma ostry korzenny, słodki i piekący smak. Kardamon dodajemy do piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz w tradycyjnym norweskim napoju alkoholowym akvavit. Jest częstym dodatkiem do dań curry
Ciastka - domowe słodkościdostarczające naszemu organizmowi nic odżywczego. Ale jak możecie zobaczyć poniżej zdrowa żywność typu instant istnieje! I to jaka! Smaczna, ciekawie przygotowana i co istotne w tym przypadku łatwa i szybka w przygotowaniu. Poręczne kubeczki możesz zabrać ze sobą wszędzie i przyrządzić ciepły posiłek w większości miejsc :) Słodka chilli z kuskusem, quinoą, zieloną pszenicą i młodą soją(...)nasion. Interesująca i ciekawa nazwa zachęca do spróbowania. Do tego mixu dodałam odrobinę wody za dużo, dlatego wyszła lekko wodnista, choć konsystencja była dla mnie dobra i nie przypominała zupy :) Musiałam troszkę dosolić potrawę, bo była bardzo subtelnie słona. W składzie znajdziemy i rodzynki i morele, dlatego można nastawić się na słodkie smaki. I tak też było. Często natrafiłam
Zdrowie na języku :Pinnym. Przy tym muszą być smaczne i pożywne. Rozwiązanie idealne - bułeczki z dodatkami. Te zaprezentowane poniżej można przeciąć i zrobić z nich pyszne kanapki, podgrzane podać jako dodatek do zupy, a w wersji najprostszej smakują dobrze po prostu posmarowane masłem i zjadane solo. Nam napełniły brzuszki w niedzielę na kolację, a później w poniedziałek zjedliśmy je w ramach śniadania(...)cukrem i solą. Wlać mleko, zagnieść ciasto. Wlać masło, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Dodać cebulę i boczek, dobrze połączyć.Odstawić do wyośnięcia na 1 godzinę.Gotowe ciasto szybko zagnieść, podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.Wyrośnięte
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOkolice Halloween, czyli wszechobecna dynia! Zwykle w zupach kremach, sałatkach i makaronach, ale na słodko? Wyszłam z założenia, że jeśli da się zrobić fantastyczne ciasto marchewkowe to czemu by nie spróbować dyni w babeczkach? Z dodatkiem lekkiego kremu z dodatkiem Toblerone smakuje co najmniej niebanalnie :) Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej szklanka cukru szklanka puree dyniowego 1/3 kostki masła 2 jajka(...)mieć czas, żeby ostygnąć. Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem: przez minutę-dwie na szybszych obrotach, potem na najwolniejszych. Dodajemy serek mascarpone, cały czas ubijając - najlepiej zrobić to w miarę szybko, żeby masa nie zdążyła się ogrzać. Łączymy krem z rozpuszczoną czekoladą i przekładamy do szprycy. Próbujemy ładnie go nałożyć na babeczki, zdejmujemy i próbujemy ponownie w nadziei, że kiedyś
sama złodyczplacki. Niby każdy z dobroci serca tego ostatniego placka oddaje drugiemu, ale w głębi serca, mamy nadzieję, że ta druga osoba powie: „nie, zjedz Ty!” I wtedy szybko wbijamy własny widelec w placucha i zaciągamy go na swój talerz. Zwycięstwo! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/07\/placuszki-na-ma\u015blance.jpg","recipeIngredient":["2 jajka(...)odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy z dżemem, cukrem, owocami 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/delikatne-placuszki-maslanka-jablkiem/ MieszamWGarnku Artykuł Delikatne placuszki z maślanką i jabłkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuwina w drugiej (albo Bourbona). No, ale zejdźmy na ziemię. Po przekroczeniu restauracyjnego progu przemiła Pani kelnerka poprowadziła nas do części piwnicznej. Tym razem nie zaproponowano aperitifu, jednak dosyć szybko pojawiło się pierwsze danie z kolacji festiwalowej. Zaskoczyło mnie to, że tym razem na stolikach nie znalazła się kartka z menu, a każde danie miało być niespodzianką. Niby fajnie(...)pewnością jeszcze nie raz tą przystawkę zamówię. Do tego dania oboje smakowaliśmy La Voliera, Primitivo Salento, Girolamo, 2014. Spasowało idealnie. Bulion z dzikiego gołębia / domowy makaron – wspaniała zupa. Bulion w pięknym kolorze, klarowny, bardzo wyrazisty w smaku. Idealnie zrobione domowe „kluchy” dopełniły kunsztu tej potrawy. No żywcem nie ma się do czego przyczepić. Tutaj nasze kubki smakowe odpoczęły
Kate's Kitchenkojarzy nam się jesień? Jabłka, śliwki, dynia i rozgrzewające przyprawy jak cynamon, goździki, kardamon. Tych przypraw co prawda w cieście nie ma, ale są śliwki Jeśli szukacie przepisu na szybkie, ucierane ciasto w dodatku niezwykle proste, to polecam ten przepis. Oczywiście, jeśli lubicie, możecie potraktować ciasto kruszonką czy płatkami migdałów. Zamiast śliwek możecie użyć jabłek, albo miksu śliwek z jabłkiem(...)środkiem do góry. Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/ucierany-placek-ze-sliwkami/ BosowKuchni Artykuł Ucierany placek ze śliwkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuprosta zasada – płaci się raz, około 7 – 8 euro i sami rządzimy w bufecie. Do wyboru są świeże sałatki, ryż lub kasza, gulasz z tofu i fasoli, zupa krem (akurat trafiliśmy na dyniową) i wiele więcej. Jeżeli nie zmieścisz wszystkiego na talerzu, możesz wziąć dokładkę. Do tego kawa lub świeże soki. Szkoda, że nie można przy stole posiedzieć(...)camembert mała marchewka dodatkowo 4 jajka 1/2 szklanki śmietany 30 % 100 g sera żółtego 1/3 łyżeczki pieprzu szczypta soli Sposób przygotowania Przesianą mąkę wymieszać z masłem, jajkiem i solą. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 30 minut. Na rozgrzanej patelni rozmrozić szpinak. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą, pieprzem
Pink Envelopeciepłe, majowe powietrze. Aż miło korzystać z uroków pogody. Wiosna to okres, w którym pewnie wielu z nas chce zmienić troszkę nawyki żywieniowe. Odkładamy na bok rozgrzewające zupy, ciężkie dania jednogarnkowe i sięgamy po nowalijki, które są pełne witamin, składników odżywczych i które fenomenalnie wzbogacają smak potraw. Świeża chrupiąca rzodkiewka, młody szpinak, intensywny szczypior, pikantna rukola - uwielbiam! Warto(...)życie. Fajnym rozwiązaniem jest też zakup prostych słoików na sałatki. Jednocześnie warto wyszukiwać produkty już gotowe, bardzo dobrej jakości, które nie wymagają przygotowania, by nie zniechęcić się zbyt szybko. Bo prawda jest taka, że najbardziej zniechęcają nas zbyt długie przygotowania posiłków. Sama z gotowych potraw sięgam po dobrej jakości sery. Bardzo cenię sobie markę Almette. Alemette to bardzo dobre
Poezja Smaków - blog kulinarny*** Przepis jest inspiracją na danie z zeszytu kulinarnego MSM MOŃKI, który dostałam wraz z paczką od producenta. Aczkolwiek ja ten przepis zmodyfikowałam ponieważ nie dopuszczam do
ClauditteMissCookingpokrojone w kostkę – ale nie są konieczne. Danie swojskie, domowe i do tego bardzo tanie. Gości u mnie w każdy sezon. Bardzo często także bez zasmażki, w formie zupy z młodej kapusty . Duszona kapusta z zasmażką: 1 główka młodej kapusty 1 duża cebula 2 młode marchewki 1 duży pęczek koperku 1 duży liść laurowy 4-5 ziaren ziela angielskiego(...)papryką. Przygotowujemy zasmażkę. Na małej patelni lub rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy, aż masa zacznie wrzeć. Wtedy zdejmujemy ją z ognia i zawartość dodajemy do kapusty, którą szybko zaczynamy mieszać. Kapusta się zagęści. Próbujemy czy nie trzeba jej ponownie doprawić. Podajemy na gorąco. Jeśli chcemy wzbogacić danie o kiełbasę czy kabanosy – kroimy je na kawałki
Poezja smaku