akurat do głowy. Zupę z kapusty włoskiej. Można rzec kapuśniaczek. Zajęło mi to tylko kilka minut, przecież nie było tego aż tak wiele. Ostatecznie wyszło mi ok 2 litrów zupy. Posiekałam kapustę i zapakowałam do garnka. Pokroiłam jednego ziemniaka i pół marchewki. Potrzebowałam do tego jednej cebuli i masła plus przyprawy. Liść laurowy dwie sztuki i trzy ziarenka ziela angielskiego(...)domu po pracy, to chyba tylko najszybszy na obiad jest makaron :D Polecam nie wyrzucać kawałków z kapusty :D Solennie obiecuję, że następnym razem zrobię te szybkie gołąbki
Pieprzyć z FantazjąWzmacnia serce, obniża cholesterol, poprawia kondycję psychiczną, a dla mam karmiących - jest polecany do poprawy laktacji.. To tylko namiastka jego właściwości. Wracając do przepisu... Danie jest pyszne, szybkie oraz niezwykle pożywne i sycące. Dodatek żółtego sera nadał całości lekko kremowego i jeszcze bardziej nadzwyczajnego smaku. Polecam! (około 3 porcje) 100g kaszy jęczmiennej pęczak 100g wędzonego boczku 100g pieczarek(...)bezpośrednio po przygotowaniu. (*) Jeśli chcemy, aby kasza złagodziła pracę jelit - to przed ugotowaniem powinniśmy lekko ją podprażyć (na suchej patelni). Nieprażona - pobudza pracę jelit, a jedzona w postaci zupy - obniża gorączkę
Di gotujenajlepiej dodawać po trochu, do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji i smaku. W końcu nie wszyscy lubimy to samo... Chlebek jest mięciutki, delikatny i puszysty; świetnie nadaje się jako dodatek do zup, ale również do kanapek. Naprawdę warto sobie taki upiec. Po przepisy na inne dania z bobem, czosnkiem i pomidorami koniecznie zajrzyjcie do Ani , Karoliny i Malwinny . Chleb z pastą(...)pastę z bobu. Bób, przeciśnięty przez praskę czosnek, oberwane listki mięty, sok z cytryny i olej zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, a następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35x40 cm, delikatnie podsypując mąką. Posmarować równomiernie pastą z bobu, posypać pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami odsączonymi z zalewy. Zawinąć ciasno
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzłowiek szybko się przyzwyczaja do dobrego... Przez pewien czas mieliśmy z C. okazję żyć jak ludzie - budziliśmy się razem, spać kładliśmy się razem, jedliśmy wspólnie obiady, chodziliśmy na spacery z Ptysią i ogólnie mieliśmy mnóstwo czasu. Wbrew obawom moich koleżanek i kochanej Mamuni, wcale się sobą po dwóch tygodniach nie znudziliśmy, nie zaczęliśmy się też doprowadzać nawzajem(...)działań produktywnych - słodkie co nieco na poprawę humoru, jeśli C. wróciłby do domu nieszczęśliwy, lub na świętowanie, jeśli wszystko byłoby w porządku. Spacer z Ptysią, wyjście do sklepu, ugotowanie zupy na pierwsze danie. Czas zleciał nie wiadomo kiedy, a tu już pora powrotu C. do domu. Uff, jakoś poszło...Dobrze, że ten tydzień taki krótki...Dzisiaj będzie nie o zupie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejne zbiory z naszej plantacji i kolejne boczniakowe danie :D Flaki z boczniaków SKŁADNIKI: boczniaki 2 l wody tacka włoszczyzny 3 ząbki czosnku
MarciochaKucharzykupienia są najczęściej dwa rodzaje żeberek – mięsne i tzw. trójkąty. Trójkąty są też dużo tańsze, ale to nie jest to mięsko, którego szukamy Trójkąty będą dobre do wywaru na zupę – mają na sobie niewiele mięsa. Nie ma co obgryzać. Ale już takie porządne żeberka… Zauważycie na nich i jaśniejsze, i ciemniejsze mięso, równo poprzerastane tłuszczem, niewielkie kości. Będzie(...)chcecie je dalej przyrządzić. Wersja pierwsza – żeberka w coli grillowane Opcja grill. Zabieramy żeberka ze sobą, dzielimy się ze znajomymi. Na średnim poziomie na ruszcie zrobicie je szybko. Pieczemy je na niewielkim ogniu, do zrumienienia z każdej strony, co jakiś czas odwracając żeby się równo piekły. W czasie pieczenia możecie dodatkowo smarować je marynatą. Wersja druga – żeberka duszone
Karo in the KitchenDostaliśmy dziś od Ingalill - tutaj znajdziecie Jej blog - przepis na ogórki kiszone małosolne z estragonem Ingalill mieszka w tureckiej części Cypru i podobnie jak
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazapiekania. Te pękate beczułki uroczo wyglądają potem na talerzu, nie uważacie? Może tylko odrobinę dłużej trawa i wydrążanie, niż zwykłych, podłużnych cukinii. Niedawno pokazywałam Wam jak prosto i szybko można zrobić cukinie faszerowane kaszą jaglaną bez dodatku mięsa . Dzisiaj będzie coś dla mięsożerców, czyli z farszem z mielonego mięsa i ryżu. Składniki: 4 okrągłe cukinie (około(...)Cukinie umyć. Ściąć od góry "kapelusze" i przy pomocy łyżki wydrążyć środek. Wskazówka : Nie należy wyrzucać środka cukinii, nawet jeśli będzie miał dużo pestek. Można z niego zrobić pyszną zupę. Link do przepisu i zdjęcie zupy znajdziecie na samym dole. Wydrążone cukinie lekko posolić w środku. Nakładać masę mięsno-ryżową i lekko ugniatać. Górę cukinii przykrywać odkrojonym wcześniej "kapeluszem". Całą
Codzienna kuchnia niecodziennajuż czeka. A jeśli utkniecie w korkach czy szef zaleci nadgodziny? To właśnie wspomniane wcześniej podtrzymywanie ciepła ocali wam skórę. Dodatkowo muliticooker zastąpi wam mikrofalówkę. Jeżeli często coś na szybko odgrzewacie w mikrofali to już nie będziecie musieli. Dokładnie to samo zrobicie używając multicookera. A właściwie nie to samo, tylko znacznie lepiej. Bo jedzenie z mikrofali jest jakieś takie(...)podprogramów dla danego rodzaju produktu) - przeznaczony jest do gotowania różnych produktów na parze: warzyw, ryb, mięsa, owoców morza, ryb, drobiu i innych. "SOUP/BEANS" - przeznaczony jest do gotowania różnych zup i roślin strączkowych. "STEW" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - do duszenia warzyw, mięs, drobiu, ryb i owoców morza. "OATMEAL" - do gotowania kasz na mleku. To dobry program dla tych, którzy
Marder&Marder Manufacturekrólowe polskich imienin u cioci. Faszerowane jajka na twardo, sałatkę jarzynową czy pomidory z cebulą zna prawdopodobnie każdy z was. Nie sposób nie spotkać takich przekąsek na imprezowym stole. Szybkie do wykonania, dające się przyrządzić dzień wcześniej przed zaproszeniem gości spokojnie poczekają na nich w lodóweczce. Oprócz oczywiście takich standardów znajdziemy w tym rozdziale różnego rodzaju ciekawostki. Śledź na konfiturze(...)zachwyca kolorami, smakami, sosami czy dodatkami. Coś czym zdecydowanie będzie można zadziwić swoich znajomych. Niekoniecznie już tylko ruskie, czy pierogi z kapustą i grzybami powinny stać na naszych stołach. Zupy – Już na początku tego rozdziału możemy dowiedzieć się, że statystyczny Polak zjada jej w ciągu roku aż 103 litry. Jesteśmy niekwestionowanymi mistrzami w tej dziedzinie. Na początek Kasia proponuje
Mr. Tastednia, kiedy garstka uczniów przyjechała do Lardier na otwarcie innego rodzaju szkoły. Mieli od dziesięciu do siedemnastu lat i byli niewidomi. Lekcja pierwsza, poświęcona technice umiejętnego wąchania, szybko uprzytomniła mi, na czym przez tyle lat polegał mój błąd. Ilekroć dawano mi coś do wąchania, wciągałem powietrze jak tonący, który po raz trzeci wynurza się z wody(...)przestawałem obserwować nosa Ferrera, posiadacza jednego z najbardziej doświadczonych i uczonych nosów we Francji, twórcy ponad dwu tysięcy perfum. Byłem ciekaw, jak reaguje na bodźce w postaci dobrego wina, zupy grzybowej i tutejszej specjalności: kapusty nadziewanej kiełbasą i bekonem. Zauważyłem, że raz czy drugi marszczy się z uznaniem, ale dopiero kiedy na stół podano tacę z serami, nozdrza naprawdę się
KUCHARNIArozgrzaną patelnię. Obserwowanie nadymających się pod wpływem temperatury jak baloniki placków to jeden z fajniejszych spektakli kulinarnych. Oczywiście, powtórzmy to raz jeszcze, możecie kupić sklepową tortllę to łatwy i szybki patent na ekspresowe jedzenie. Jednak nie zawsze warto iść na łatwiznę. Kupując gotowe placki zdecydowanie przepłacamy! W wersji domowej za 4 tortille zapłacicie 1 zł, wobec(...)łyżka kurkumy 1 łyżeczka soli Sos 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon ½ łyżeczki sosu worcester Sól i pieprz do smaku Zobacz też przepis na zupę pho na bulionie ze szkieletu pieczonego kurczaka. Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od kurczaka (wersja dla tych, którzy nie mają pozostałości z niedzielnego obiadu w postaci pieczonych piersi z kury). Myjemy
Niedzielny kucharzPogryzając go i delektując się jego idealnym smakiem oczami wyobraźni widziałam go jako składnik wielu dań. Można go podawać do większości włoskich dań z makaronów. Dodanie stopionej skórki do zupy, na przykład Minestrone, nada jej niepowtarzalny smak. Jako dodatek w sałatkach ze świeżych warzyw skorpiony oliwą z pierwszego tłoczenia. Można go podać również ze świeżymi owocami jabłkami lub gruszkami(...)Scyavuru (w sycylijskim dialekcie oznacza zapach) zapewnia, że są one przygotowywane całkowicie ręcznie. Z poszanowaniem tradycji, pasją i miłością do kultury i miejsca. Wino doprowadza się bardzo szybko do wrzenia, dzięki czemu można skoncentrować i wydobyć najlepsze zapachy i aromaty z wyśmienitych sycylijskich win. Były bardzo smaczne. I w ten sposób dotarliśmy do słodkich deserów. Mieliśmy
królestwo garówOwsianka zawsze kojarzyła mi się z paskudną, brejowatą zupą mleczną podawaną na stołówkach szkolnych. Wspomnienie to skutecznie przez lata trzymało mnie z daleka od wszelkich form płatków owsianych. Teraz wiem że to był wielki błąd. Mój zacny mąż, wielbiciel (dla odmiany) płatków wszelakich, zaserwował mi pewnego dnia takie śniadanie. I wiecie co? Było fantastyczne! Zaparzone i zapiekane płatki są miękkie(...)Następnie płatki, siemię lniane, rodzynki, suszone morele i żurawinę (czy co tam chcecie i lubicie) wrzucamy do jednej miseczki i zalewamy wrzątkiem tak, aby wszystkie składniki były przykryte. Powinny szybko wchłonąć wodę. Do naczynia żaroodpornego (w którym będziemy zapiekać naszą owsiankę) ucieramy na tarce na dużych oczkach 2 obrane jabłka, dodajemy sok z połówki cytryny i cynamon (ilość
Kulinarna PatilogiaKlasyczne placki ziemniaczane to przepis na szybki obiad. Jeśli macie odrobinę więcej czasu możecie przygotować gulasz i stworzycie domową wersję placków po zbójnicku . Mimo wszystko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!