choć u wielu już po sesji-ostało się jeszcze kilka osób lipcowo walczących z sesją. Ci ustawowo walczący i biedacy poprawkowicze.. Tak więc szybko i na temat bez zbędnego rozwlekania się: Minestrone . By rozwiązać tą trudną sprawę jaką jest: zamówić pizze,żyć na zupkach chińskich czy kanapkach? Albo też sprawę z serii: rozmyślam co zjem na obiad zamiast(...)Zalać wodą(około 1,5l na oko) nie rozwadniać za bardzo w końcu musimy się najeść przed zakuwaniem 8. Wcinać z makaronem lub pieczywem. Nie gotować makaronu z zupą jeżeli robimy ją na kilka dni-a robimy-przecież jest sesja! U mnie wcinane - resztką szparagów. 9. A teraz do nauki! A już niedługo: Student na wakacjach i piekarnik. Czy kuchnia
Fiolka w kuchnisoki, domowe wędliny do słoików. Teraz? idziemy do sklepu. Przyznam się, ze był moment, kiedy też zachłysnęłam się dostępnością "wszystkiego", wyrzuciłam słoiki i zamiast do piwnicy, szłam do sklepu. Szybko jednak mi to minęło i teraz staram się jak najwięcej rzeczy robić sama. Dlatego własnie, kiedy zobaczyłam wpis Ewy Duszkiewicz na temat domowej jarzynki >klik!<, to postanowiłam(...)Nakładać do umytych i wyparzonych słoików. Dobrze ubić łyżką, aby usunąć powietrze. Zakręcone słoiki trzymać w lodówce.Jak wykorzystać taką jarzynkę?jest idealna do doprawiania zup, którym "czegoś brakuje";kiedy wykorzystujemy mięso z rosołu do przygotowania np. sosu, dobrze jest dodać łyżkę takiej jarzynki;jeśli dodamy do niej mniej soli, wtedy można ją wykorzystać zamiast
Codzienna kuchnia niecodziennawielu dań, ale też doskonałym składnikiem zbilansowanej diety. Najlepsze i najzdrowsze są oczywiście spożywane na surowo. W kuchni można je wykorzystywać wszechstronnie – do sałatek, surówek, przystawek, pierogów, makaronów, ryżu, zup, sosów, deserów, ciast, koktajli. Przetworzone – na dżemy, konfitury, wina, nalewki, likiery . Idealne ciasto na niedzielę … i nie tylko – truskawkowo waniliowa zebra. Ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki(...)pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki (na tarce jarzynowej). Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto (tylko potrzebną ilość – pozostałe zamrażamy lub pieczemy
mojewypiekiinietylkocienkie ciasto…niebo w gębie. Jadłam je po raz pierwszy w życiu i wiem, że zawsze będą mnie kusiły. Tato mojego męża jadł czerninę . Tutejsza czarna polewka to zupa pachnąca goździkami, pełna suszonych owoców, drobiowych podrobów i wielkopolskich kluseczek domowej roboty. Mama męża wybrała smażone na masełku, świeże rydzowe kapelusze . Tak pachniały, że nie mogliśmy się im oprzeć. Zdradzę(...)będziemy tutaj wracać, a Gospodyni nie raz zachwyci nas swoim kulinarnym kunsztem. PS 1 Więcej szczegółów dotyczących Dworku Koper znajdziecie pod adresem: http://www.dworek-koper.pl/ PS 2 Na hasło „Szybko Tanio Smacznie” w Restauracji-Galeria-Dworek w Grabównie otrzymacie 5% rabatu w Restauracji . Adres: Grabówno 36, 89-350 Miasteczko Krajeńskie, Poland
Szybko Tanio Smaczniebazylią. Młoda kapusta znów króluje na straganach. Osobiście muszę przyznać, że ją po prostu uwielbiam i przygotowuję na wiele różnych sposobów. Dziś dzielę się z Wami jednym z nich. Szybka młoda kapusta z bazylią , to idealny pomysł na prosty i sycący obiad. Każdy kto lubi młodą kapustę i smak świeżej bazylii będzie takim daniem zachwycony. Wyraźna w smaku, prosta(...)okazał się wielofunkcyjny robot kuchenny Magimix 5200XL Premium . Wielofunkcyjny robot kuchenny Magmix 5200XL Premium nie tylko pomaga w siekaniu, krojeniu na plastry, ale również w miksowaniu, ubijaniu, przygotowywaniu zup, piure, warzywnych tagliatelle, ciast, a nawet wyciskaniu soków i przygotowywaniu moich ulubionych smoothie czy koktajli. Urządzenie jest niezwykle proste i intuicyjne w obsłudze. Poradzi sobie z nim każdy. Moja mama
Słodkie okruszkiograniczając działania Helicobacter pyroli stosowany jest na różne inne dolegliwości, np. zapalenie przełyku, bóle głowy, gorączkę, depresję, kandydozę, drożdżaki działa ściągająco, antyseptycznie, przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie, uzdrawia uporczywe rany. Nagietek szybko goi rany poprzez zwiększenie przepływu krwi do zranionej okolicy reguluje miesiączki, łagodzi miesiączkowe bóle posiada właściwości antywirusowe, pomaga w zwalczaniu opryszczki jest bardzo cenny w zwalczaniu raka. Potrafi zahamować(...)Indiach, Egipcie i Arabii był powszechnie stosowany, w zastępstwie bardzo drogiego szafranu. Ze względu na bogactwo karotenoidów barwi pokarmy, podobnie jak szafran na pomarańczowy kolor. Nadaje się do przyprawiania zup i sosów, ryb, pasztetów, dekoracji talerza, a także do wzbogacania smaków: - miękkich serów - jogurtu - masła - omletów - niektórych ciast i deserów. Świeże płatki mają ciekawy, lekko pikantny smak. Można je dodać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!również ziemniaki, paprykę, cukinię czy bakłażan. Co kto lubi i co kto akurat ma pod ręką. Za to zestawienie szparagi, sosik, brokuły, boczek i ser robią naprawdę dobry i szybki obiad. Ja zwykle do wszelkich zapiekanych wyrobów używam cheddara lub mozzarelli, bo najbardziej mi odpowiada ich konsystencja po upieczeniu, ale możecie oczywiście użyć dowolnego rodzaju sera. Drukuj Zapiekanka(...)serem. Pieczemy ok 30 min. Podajemy posypaną natką. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/zapiekanka-ze-szparagami-brokulami/ MieszamWGarnku Artykuł Zapiekanka serowa ze szparagami i brokułami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkupodanej botwinki to może dla kilku z Was również będzie to niespodzianka. Zaraz po szparagach botwinka jest chyba moją ulubioną wiosenną nowalijką. Najpierw chciałem pokazać Wam przepis na zupę botwinkową, którą uwielbiam, ale to jest tak popularne, że zmieniłem zdanie. Dziś przedstawię Wam prosty i pyszny sposób w jaki można zjeść botwinkę na śniadanie. To kolejny pomysł na paleo śniadanie(...)decyzji. Całość doprawiamy solą i pieprzem. W między czasie wbijamy jajko, przykrywamy pokrywką i czekamy, aż się zetnie. Dodajemy wcześniej podsmażony boczek i gotowe Smacznego! Artykuł Botwinka z boczkiem (szybkie śniadanie) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeglutenu i tłuszczu. Łatwo go przyrządzić, wystarczy zalać wrzątkiem. Jest bardzo popularny w Azji, szczególnie w Chinach. Można go podawać z kurczakiem, owocami morza i warzywami. Idealny do azjatyckich zup. Chińszczyzna z makaronem ryżowym. Składniki (ilość w zależności od potrzeb): - filety drobiowe - boczek wędzony parzony - ciemny sos sojowy - olej sezamowy - ocet ryżowy - skrobia kukurydziana (na 4 filety 2-3 łyżeczki(...)minut (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Rozgrzewamy wok, przekładamy boczek – smażymy aż się zrumieni, wykładamy do miseczki. Na tłuszczu wytopionym z boczku smażymy zamarynowane mięso. Robimy to porcjami, szybko i krótko, aby mięso zrumienić, a nie dusić. Mięso wykładamy, wok oczyszczamy. Na rozgrzany wok wlewamy 3 łyżki oleju, dodajemy drobno pokrojone ostre papryczki, następnie (cały czas mieszając) – czosnek
mojewypiekiinietylkocałości), pora, marchew i kalafior. Wlać litr wody. Całość zagotować, a potem zmniejszyć moc palnika i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Wyłączyć palnik, dodać śmietanę. Wymieszać. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki. Nie ma to jak zacząć urlop lekką książką z powiewem włoskiego klimatu, dobrego wina i jedzenia w tle 😊 Taką właśnie(...)przed najbliższymi. Podróż do Włoch zmienia bardzo życie obu kobiet, a pieniądze, choć szczęścia nie dają, bardzo w tym szczęściu pomagają. Książka napisana jest łatwym językiem. Czyta się ją szybko i z wielką przyjemnością. Choć większość zdarzeń dzieje się w zimnych miesiącach, z jej kart tchnie ciepłem i słońcem, a także optymizmem i przekonaniem, że warto mieć marzenia
Weekendy w domu i ogrodzieistotne), powoli zaczął zmieniać zdanie. Teraz jest uzależniony i jemy tę pyszną kiełbaskę rodem z Hiszpanii przynajmniej raz, dwa razy w tygodniu :) Ta sałatka to moja opcja na szybki lunch czy obiad, kiedy nie mam czasu na gotowanie przed popołudniową zmianą. Można ją modyfikować na wiele sposobów. Doskonała jest również z camembertem Poziom trudności(...)gotowania. Gotujemy krócej niż podano na opakowaniu, ok.12-13 minut – nasza kasza ma być sypka. W tym czasie kroimy chorizo na małe kawałki, podobnie jak w przepisie na tę zupę . Kiełbaskę wrzucamy na nierozgrzaną patelnię i na małym ogniu wytapiamy z niej tłuszczyk. Na tym tłuszczu, po zdjęciu chorizo, smażymy pokrojone na ćwiartki lub „szóstki” pieczarki (mają być większe, wyczuwalne
Bazując na smakuwszystko w zależności od rodzaju dania, ale bez substancji poprawiających smak czy zapach. Na każdym opakowaniu znajdziecie też sposób przygotowania oraz propozycję podania i wiecie co? W prosty i szybki sposób- bo tylko 20 minut możecie mieć pyszny i sycący obiad. Dla mnie w sesji, kiedy brakło czasu na wszystko, to były dania idealne ;) Wtedy właśnie pomyślałam też(...)obiedzie ;) Poniżej mam dla Was kilka zdjęć dań które przygotowałam . Najbardziej przypadły mi do gustu placki ziemniaczane ze szpinakiem, po prostu "niebo w gębie" ;) Chciałam też Wam wspomnieć o zupie z soczewicy, której zapach przywiedzie do kuchni każdego głodomora ;) A dzięki temu daniu, polubiłam zielony groszek ;) Te i więcej produktów znajdziecie na stronie Firma SYS- Dania Babci Zosi . Można
Czerwona PorzeczkaMoja rodzina bardzo lubi zapiekanki, ale z kaszy nigdy wcześniej nie robiłam. Kaszy bulgur też wcześniej nie znałam. Kiedy zobaczyłam ją na półce w sklepie to
kuchnia doski14 - dniowa Kuracja oczyszczająca organizm, odchudzająca dieta warzywno-owocowa. Kolejny przepis z diety warzywno-owocowej. Vege Bigos jarski, świetna potrawa na obiad
IzaGotujewięc ciasta z pajęczynami, muffinki z pająkami, babeczki z Jackiem Skellingtonem (tylko nie mówcie, że nie wiecie, kto to), ciasteczka w kształcie paluchów wiedźmy, ale też upiorne drinki czy zupy wyglądające jak przyrządzone z tradycyjnej receptury: dodaj oko jeża, dwa mysie ogony, garść sierści czarnego kota... Ogromną frajdę sprawia mi przygotowywanie takich straszliwych dań, i kiedy tylko przeczytałam(...)zaczęły się schody, muszę przyznać. Wyszło mi dopiero za piątym razem, a i tak nie jest idealne. Trochę to wina ogromnej wilgoci - ciągle pada, i karmel bardzo szybko się rozpuszcza, chłonąc wilgoć z powietrza. Trzeba też wyczuć temperaturę - jeśli będziemy karmel gotować zbyt krótko, nie stwardnieje, jeśli za długo, zrobi się żółty. No i oczywiście cukier może się skrystalizować
Pożeraczka, czyli raz adobrze