też jest dopasowanie ich do pory roku, w której śledzie szykujemy – świetnie sprawdzają w różnych kombinacjach smaków. Dzisiejsza sałatka to śledzie po wiejsku – bardzo wiosenne, świeże i całkiem lekkie. Szybkie w przygotowaniu. Ich dodatkową zaletą jest fakt, że tak naszykowane śledzie są pyszne już po 12 godzinach – nie trzeba długo czekać! Filety odsączamy z oleju i kroimy je w poprzek(...)poparzeń pierwszego stopnia pewnie utrzymać w dłoni – ściągamy im skórkę i wyrzucamy ją. Z ciepłych ziemniaków powinna bardzo łatwo zejść. Ostudzone ziemniaki kroimy w kostkę odrobinę większą niż do zupy. W miseczce mieszamy ze sobą jogurt lub śmietanę, majonez, musztardę gruboziarnistą z wyczuwalnymi nasionami gorczycy i przeciśnięty dwukrotnie przez praskę lub roztarty na desce z odrobiną soli jeden ząbek czosnku
Karo in the Kitchenmarki Russell Hobbs o wysokiej mocy 700 W Możemy wybrać jedną z czterech prędkości, z których każda służy do przygotowania potraw o różnym stopniu "twardości": • Prędkość 1: Zupy • Prędkość 2: Koktajle owocowe i Ubijanie • Prędkość 3: Purée i Siekanie • Prędkość 4: Duże Kawałki np. mięsa. W zestawie z blenderem otrzymujemy: duży pojemnik o objętości 1 000 ml ze stabilną, antypoślizgową(...)pulpety rybne czy burgery z ciecierzycy lub soczewicy. Bardzo wygodnym rozwiązaniem jest możliwość przykrycia pojemnika specjalną pokrywką i włożenia go bezpośrednio do lodówki. Końcówka do ubijania pozwala na szybkie przygotowanie delikatnego ciasta, ubicie śmietany czy piany z białek jaj. Ubijanie ręczne zawsze było moją największą zmorą i szło mi dość mozolnie. Teraz idealna bita śmietana wychodzi bez problemu ;-) Rzadko spotykanym
Poranek na słodkouważam to, za powód do szczęścia. To jedno z moich ulubionych warzyw. Nie tylko idealnie sprawdza się jako dodatek do potraw ale również jako danie główne – od przepysznej zupy szparagowej do sałatki ze szparagów czy prezentowanych dzisiaj szparagów z sosem holenderskim. W sklepach czy na targowiskach mamy do czynienia z trzema rodzajami szparagów. Białymi, zielonymi i fioletowymi. I mimo(...)Szparag fioletowy wyrastają niewiele ponad ziemię. Ze wszystkich odmian zawierają najwięcej cukru i bardzo mało błonnika. Niestety ich uprawa jest bardzo trudna. Poprzez fakt, że rosną nad ziemią dosyć szybko zmieniają swoją barwę na zieloną. Trudność w uprawie tej odmiany ma wpływ na cenę. To najdroższa ze wszystkich odmian. W moje ręce trafiły szparagi białe. Od razu wymyśliłem
Jacob TastesD la mnie to wszystko wydaje się proste i oczywiste. J ednak z moich obserwacj wynika, że większość z Was w swoich domach nie zna podstawowych
IzaGotujepełne danie, w zależności od użytego nadzienia, to uliczne jedzenie szybko podbiło cały świat – właśnie dzięki swojej wszechstronności. Podstawą taco jest ciasto – placek, który łatwo nadziać, wygodnie wziąć w rękę i zjeść na 4-5 kęsów. Dzisiaj przepis na muszle tacos z mąki pszennej i kukurydzianej – szybkie, wygodne i chrupiące! Zapisz Skorupki do tacos można przygotować na kilka mniej(...)warto ją wykorzystywać do pieczenia elastycznych ciast, jak ciasto drożdżowe na słodkie i wytrawne bułki oraz. Grubiej mielona jest idealna do panierowania produktów przed smażeniem. Można nią też zagęszczać zupy i sosy. Na rynku dostępna jest też mąka kukurydziana biała – pozbawiona żółtych osłonek ziarna kukurydzy – skrobia kukurydziana. Ją stosujemy podobnie jak mąkę ziemniaczaną i ryżową. Nie pomylcie tutaj mąki
Karo in the KitchenPropozycja w sam raz na leniwie sobotnio-niedzielne poranki. Proste składniki + szybkie wykonanie = pyszny efekt. Lubimy dynię zarówno w słodkiej jak i wytrawnej postaci. W placuszkach jej smak nie jest dominujący, natomiast jej dodatek powoduje, że są one miękkie, wilgotne i puszyste w środku. Proporcja na 4 bardzo głodne osoby ( ok 18 sztuk ) - 1 szklanka* jogurtu naturalnego - 1 szklanka(...)powierzchni placuszków zaczynają pojawiać się bąbelki - odwrócić na drugą stronę. Smażyć do zezłocenia. Podawać posypane cukrem pudrem i kwaskowatą konfiturą ( u mnie morelowa ). Z dynią proponuję również zrobić: Zupę z dyni i soczewicy ( klik ) Krem jarzynowy z dynią ( klik ) Dynię w słodko kwaśnej zlewie ( klik ) Puree z dyni ( klik ) Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklanceZapraszamy na szybkie i pikantne leczo. Przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu, a propozycja idealna i na obiad jak i na kolację. Świetnie nada się do odgrzania nawet następnego dnia. Podane z grzankami jest ulubioną wersją mojej rodziny jak i moją :) Pikantne paprykowe leczo z grzankami SKŁADNIKI: 3 papryki czerwone około 600-700g 1 puszka pomidorów krojonych(...)warzywną i gotujemy 15 minut. Pomidory blendujemy i dodajemy do papryki. W tym czasie na patelni przesmażamy kiełbasę, dodajemy cebulę i czosnek i zarumieniamy na złoto. Przekładamy do zupy. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz paprykę słodką, ostrą oraz sól i pieprz do smaku - gotujemy całość 10 minut. Podajemy na gorąco z grzankami
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBananowe chlebki są już passé – spróbujcie chlebka z polskich jabłek! Jest miękki, sprężysty i wilgotny. Nie ma w nim ani mąki, ani cukru – elegancko zastępują je
Karo in the Kitchensię z wierzchu. Kiedy do klusek dodajemy wodę, wtedy niestety takie są efekty i być może to właśnie była przyczyna ich nieapetyczności. 3 plasterki jakiegoś grzybka nie uczyniły tej zupy smaczną. Zestaw dziecięcy Pinokio jest w ogóle dość ciekawy, bo w menu uwzględniono białą kapustę, a podano (bez pytania) marchewkę. Celowo piszę "marchewkę", bo nie była to żadna surówka, lecz(...)kilku godzinach....na szczęście byliśmy już w domu. Na sali tłumów nie było, ale na zewnątrz jest ogródek, więc być może tam siedzieli goście. Zamówienie zostało przyjęte dość szybko, a na jedzenie nie trzeba było długo czekać. Potem jednak nikt już na nas nie zwracał uwagi. Personel w głównej mierze zajęty był sobą i telefonem jednej z pań. Pewnie
Codzienna kuchnia niecodziennaKabsa lub kepsa jest potraw ą bardzo popularn ą i lubianą w Arabii Saudyjskiej, ale poniższy przepis dostaliśmy od Polki mieszkającej na stałe w Jordani i
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCzerwony barszcz jest jedną z obowiązkowych potraw świątecznych. Święta bez niego chyba nie istnieją, nie uważacie? Przygotowując swój wigilijny barszcz przyszła mi do
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzy takim kalafiorze mamy pewność jego świeżości i tego, że nasze kuchenne starania nie pójdą na marne. Zwiędnięte kalafiory średnio się nadają do jedzenia, jeśli już – to tylko na zupę. Kalafiora obieramy z liści. Grubą łodygę pod spodem ucinamy tak, by kończyła się równo z zakończeniem różyczek kalafiora i tworzyła jego podstawę. Nacinamy ją ostrym nożem na krzyż(...)koniecznie – sosu lekko zaostrzającego jego smak . Gdy już zsuniecie z patelni sadzone jajka, rozgrzejcie na niej 2-3 łyżki masła, zmiażdżcie 2 ząbki czosnku z solą (1/2 łyżeczki), szybko podsmażcie na maśle, żeby się zeszkliły i wsypcie kurkumę. Mieszając, smażcie jeszcze dosłownie moment. Sos podajcie do jajek i kalafiora. SKŁADNIKI 1 świeży, średni kalafior, taki około 20cm średnicy
Karo in the KitchenKiedy dziś rano przygotowywałam pizzę z anchois oznaczoną symbolem zegara, byłam zła na siebie, że tak długo mi to zajęło. Dopóki nie sprawdziłam, że zegar nie oznacza że będzie szybko, tylko że ciasto można sobie przygotować wcześniej. Przydałby się też lepszy indeks, bo potrawy można wyszukiwać tylko po najważniejszym składniku, czyli np. makaron z krewetkami będzie można znaleźć(...)Ottolenghi zapieka z ryżem. Pychotka! Dobrze wyglądają jajka z porem i zatarem, sałatka z awokado i ogórka, ciasto kukurydziane chłodnik ogórkowy z ryżem z kalafiora, pieczone pomidorki z jogurtem, zupa z soczewicy, botwinka ze szpinakiem i pomidorami, okra i sałatka z wodorostów. Bardzo ciekawe są też wariacje na temat zapiekanki pasterkiej z tahini, fasolą lub kukurydzą zamiast warstwy ziemniaków
Ugotowane pozamiataneLubię robić warzywne pasztety, gdyż są szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu. Kolejny przygotowany przeze mnie przepis na tego rodzaju smarowidło jest równie prosty, co apetyczny i aromatyczny. Mogę pochwalić się także tym, że w końcu udało mi się uzyskać idealną konsynsencję pasztetu, dzięki której pasztet z bakłażana jest gęsty i zwarty, a przy tym mokry i delikatny. Zapraszam wszystkich(...)szczotką) i gotuję w 0,75 l z dodatkiem sosu sojowego. Gdy warzywa będą miękkie odstawiam do ostygnięcia (wody nie wylewam - wystarczy przyprawić i już mam bazę pod dowolną zupę). Bakłażana, cukinię i cebule obieram i kostkę w kostkę. Czosnek miażdżę i siekam. Cebulę smażę do zeszklenia na oleju, następnie dodaję czosnek i warzywa. Podsmażam do zmięknięcia warzyw. Pomidory kroję
VegUlkaKotleciki z czerwonej soczewicy to bardzo wszechstronne danie. Kotlety z soczewicy mogą stanowić przekąskę, część głównego dania, świetnie sprawdzą się jako wkład do wegańskich burgerów, są
Codzienne Gotowanie