Każda gospodyni marzy o malutkich skrzatach, które rachu ciachu wszystko zrobią za nią. Cóż cudów nie ma, ale jeśli postąpi się odpowiednio obiad może zrobić się
Brzuszki Łakomczuszkiprzyprawa do gyrosa 3 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki, kapusta kiszona 1/2 kg, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczka, ząbki czosnku 10 sztuk, przyprawa do zup i potraw w płynie 3 łyżki, woda 1 szklanka z golonki usunąć ewentualną szczecinę i z łopatką z kością opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym natrzeć mięsa przyprawą i w szybkowarze 5 litrów "polecam(...)spuści ciśnienie - mięso jeszcze nabiera kruchości i smaku, wywar pozostały można zamrozić i dodać później do gotowania np. bigosu czy kapuśniaku mięso jest bardzo smaczne, kruche i w sumie szybko ugotowane niż w tradycyjnym gotowaniu 1 golonkę, łopatkę zostawiłam na zimno do pieczywa, 2-gą golonkę zjedliśmy na pół na obiad z kapustą z ziemniakami................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwiększych miastach) jak grzyby po deszczu. Nie zawsze mamy jednak okazję, aby takową odwiedzić, z reguły ceny w nich też nie przypominają cen w Mc’Donalds czy innym barze szybkiej obsługi. No cóż, tanio nie jest i nigdy w takich miejscach nie było. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby odrobinę orientu przygotować sobie w swoim domowym zaciszu. Szczególnie teraz(...)pobojowisko. Może warto do wspólnego gotowania zaprosić znajomych czy przyjaciół i zorganizować sobie wieczór w z góry ustalonym stylu (włącznie z przebraniem). A potem cieszyć się smakiem indyjskiej zupy z ciecierzycą, gulaszu chilli czy chińskich pierożków z niespodzianką . Źródło tekstu: http://szama.abdul.pl/ Składniki: 4 placki do tortilli - bardzo dobre są te z Biedronki 8 plasterków sera żółtego
ClauditteMissCookingnaszym ulubionym "zielskiem" - czosnkiem niedźwiedzim . Moje poletko nad potokiem cudownie się rozrasta. Wschodzą małe listki - rośnie wielka radość. Pierwsza ścięta kępka to kulinarne święto. Była już zupa (klik) i bułeczki (klik) , był też makaron (klik) . Teraz pora na wytrawne scones z cheddarem - rozrywane jeszcze na ciepło i nurkujące w kremowym, cudownym po prostu hummusie z czosnkiem(...)listków dzikiego czosnku - zblanszowanego i drobno posiekanego 150 ml mleka + dodatkowo odrobinę do posmarowania Liście czosnku umyć i zblanszować wkładając na chwileczkę do gotującej się wody. Szybko odcedzić i opłukać pod zimną bieżącą wodą. Wytrzeć ręcznikiem kuchennym, aby pozbyć się jakiegokolwiek nadmiaru wilgoci. Mąkę umieścić w misce z masłem i palcami ugniatać razem delikatnie, choć szybko
KUCHARNIAPikantny krem z kukurydzy to alternatywa na szybki obiad lub rozgrzewającą przekąskę w chłodne wieczory. SKŁADNIKI (dla 2 osób): 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego puszka kukurydzy 1 marchewka 2 średniej wielkości ziemniaki 1 cebula 1 papryczka chili 2 łyżki masła 100 ml mleka łyżka mąki sól, pieprz, sproszkowana czerwona papryka, kurkuma, sproszkowany imbir KROK 1 Zagotowujemy bulion Marchewkę(...)Gotujemy dopóki ziemniaki i marchewka będą miękkie. KROK 4 W szklance, w 100 ml mleka rozprowadzamy łyżkę mąki, mieszamy aby nie było grudek, po czym wlewamy do gotującej się zupy. Gotujemy jeszcze ok. 5 min. Doprawiamy solom, pieprzem, kurkumą oraz papryką. KROK 5 Zupę zdejmujemy z gazu, blenderujemy na gładką masę. SMACZNEGO
smacznieinatematsię składa, że otrzymałyśmy ostatnio do firmy CZANIECKI przesyłkę z makaronami i tym samym rozpoczęłyśmy ich testowanie. Idealnie wkomponował się w leczo mały makaron gwiazdeczki. Danie było rozgrzewające i szybko zniknęło ... Leczo z makaronem SKŁADNIKI: 1,5 l bulionu warzywnego 2 duże papryki czerwone 1 puszka pomidorów krojonych 300 g kiełbasy śląskiej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 cebula(...)minut. Doprawiamy do smaku paprykami oraz solą i pieprzem. I jeszcze na koniec kilka słów o wykorzystanym makaronie CZANIECKI - gwiazdki. Makaron ten idealnie nadaje się do wszelakich zup, wielkość jest idealna, komponuje się bardzo fajnie z całość. Wielki plus dla owego makaronu za konsystencje po ugotowaniu, jako jeden z nielicznych nie napęczniał zbytnio w zupie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwarzyw i dwie-trzy orientalne przyprawy. Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 10 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 duże Powiedzieć, że stir fry jest daniem prostym i szybkim do przygotowania to wejść w oczywisty banał, bo jest to danie banalnie proste. Niestety, wydaje się, że w polskich domach nie jest najczęściej spotykaną potrawą. A szkoda. W naszym domu(...)orientalnego aromatu i smaku. Na pewno będziecie potrzebować: sos sojowy – do kupienia w sieciach dyskontów, niestety rzadziej dostępny w małych sklepach, to intensywny, aromatyczny, mocno słony dodatek do zup i sosów, którym można z powodzeniem zastąpić sól, olej sezamowy, który użyty nawet w niewielkich ilościach aromatyzuje danie, imbir, którego lekko pieprzny a przy tym owocowy smak, dodaje świeżości stir
Niedzielny kucharzJeśli ktoś nie miał do czynienia do czynienia z królikiem to jest to idealne danie do pierwszych prób. Jest trochę czasochłonne ale jednocześnie nie jest
Ze smakiem bez glutenuNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G KitchenTarta szpinakowa z ricottą Na blogu pojawiło się ostatnio sporo zielonych, wiosennych przepisów, między innymi tarta z zielonymi warzywami czy zupa szpinakowa z mlekiem kokosowym , oba dania gorąco polecam. Dziś natomiast postanowiłam przygotować kolejne danie ze szpinakiem, a mianowicie tartę szpinakową . Taka zielona tarta chodziła za mną już od dawna i miałam na nią ogromną ochotę. Tarta szpinakowa udała się(...)serka ricotta 3-4 jajka masło i oliwa do smażenia Jak zrobić tartę szpinakową? Przygotowanie ciasta : Mąkę przesiać wraz z solą. Masło pokroić w kostkę i dodać do ciasta, szybko ugnieść, aż mąka osiągnie konsystencje okruchów chleba (kruszonki), dolać wodę i zagnieść ciasto, aby było gładkie. Ciasto do tarty uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować
Codzienne Gotowaniesię z rodzinnymi śniadaniami, ale często smaruję nim również kanapki do szkoły. Z racji tego, że przeważnie mam mało czasu przed lekcjami, staram się robić sobie w miarę szybkie, proste, ale pyszne śniadanie. Tak też powstały "Wiosenne tosty francuskie" . Proste, smaczne i przywołujące wiosnę. Świetnie również będą pasowały na śniadanie np. w Lany Poniedziałek. Idealnie komponują się z sokiem(...)kromki chleba tostowego pełnoziarnistego Jajko 4 łyżki mleka Sól i pieprz 1 łyżeczka masła Słoik/Wałek Przygotowanie: Jajko z mlekiem i przyprawami mieszamy w talerzu do zupy. Odcinamy skórkę od chleba tostowego i wałkujemy (ja robiłam to słoikiem; skórki odkładamy gdzieś na bok, też się przydadzą). Nakładamy serek i zwijamy. Rozgrzewamy patelnie i wrzucamy masełko. Roladki maczamy dobrze
Czarnawisienkamoja pierwsza zupa tak ugotowana i na pewno będą następne, bo coś jest w tej kuchni, że bardzo przypadła mi do gustu, a właściwie do smaku:) Oczywiście taką zupę można ugotować bez przestrzegania kolejności dodawania składników i bez tak wielu przypraw. W każdym razie polecam na rozgrzewkę:) ***** "Właściwa ocena sytuacji jest wynikiem doświadczenia, a doświadczenie jest często wynikiem niewłaściwej oceny(...)się on strasznie skomplikowany. Wtedy zdecydowałam się na Montignaca (który dla wielu osób też prosty nie jest;) Kuchnia 5 przemian wymaga czasu przede wszystkim, nie jest to kuchnia szybka - ja nigdy dotąd nie spędzałam w kuchni tyle czasu, hehe. Natomiast nie powiedziałabym teraz, że jest skomplikowana, trzeba nabrać trochę wprawy w operowaniu produktami i mieć tabele pod ręką
Zdrowa Kuchnia SowyNie od dziś wiadomo, że jaglanka to jedna z najzdrowszych kasz. Lekkostrawna, pożywna, bogata w witaminy i cenne składniki odżywcze, a przy tym niezwykle smaczna i
peanutbuttermonsterPolecam dziś przepis z mojego dzieciństwa na przepyszne ciasteczka świąteczne. Ten przepis jest historyczny, pochodzi jeszcze z Kresów, od mojej babci. Składniki są prawie w niezmienionej
Kawa z mlekiemPochodzenia tego sera sięga czasów wędrujących po całym Bliskim Wschodzie plemion beduińskich, jednak za jego ojczyznę najczęściej uznaje się Syrię i Armenię. Jibneh shelal (znana jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata