Mam opóźnienia, planuję ale nie nadążam. Moje blogowe cykle trochę chwieją się w posadach, trudno...Wczoraj zaczęłam, dziś skończyłam przygotowywanie obiadu będącego smakiem mojego dzieciństwa. Uwielbiałam
Dzieje kuchennej WiewiórySuper chrupiące placuszki ziemniaczane z dodatkiem warzyw i sera żółtego. Szybkie w przygotowaniu i co najważniejsze bardzo smaczne ;) Składniki na około 12-15 placków: około 5 średnich ziemniaków (odmiany Amerykan) 1 małe jajko 3 łyżki mąki pszennej z małą górką 1/2 marchewki 1/2 pietruszki kawałeczek selera 1/2 cebuli lub 2-3 sztuki cebuli szalotki 1 płaska łyżka natki pietruszki(...)łyżeczka domowego warzywka olej do smażenia Dodatkowo: dip/pasta warzywna, domowa, bądź kupna (np. od Wawrzyniec) lub kwaśna śmietana lub ketchup 1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy jak na zupę, przekładamy je do blendera. dodajemy natkę pietruszki, cebulę, mąkę, jajko, i po szczypcie soli i pieprzu (przyprawimy ostatecznie po miksowaniu) Całość miksujemy/blendujemy nie na taka całkowita papkę
Gotowanie...to proste !razy robiłam podejście do zupy z soczewicy. Pierwszy oczywiście nie udany. Drugi tak zmajstrowałam, że grzech było odchodzić od talerza. Zupę można zrobić na wodzie, bulionie warzywnym lub rosole. Ostatnia wersja jak dla mnie najsmaczniejsza. Z przyprawami trzeba bardzo delikatnie,żeby nie przesadzić i zepsuć całego smaku, tak jak ja to zrobiłam za pierwszym razem. Składniki(...)szczypta curry i słodkiej papryki sól, pieprz 2 łyżki serka mascarpone Sposób przyrządzenia: Do rosołu wrzucić obranego i pokrojonego ziemniaka w malutką kostkę ( żeby się szybko ugotował) oraz namoczoną wcześniej soczewicę, gotować ok. 15 minut. Następnie zmiksować. Dodać, wodę, czosnek, mascarpone, przyprawy i ponownie zmiksować. Gotować chwilę i podawać na gorąco z grzankami, makaronem lub ryżem
pieprzny smaczekPyszne danie obiadowe z karkówką w roli głównej. Karkówka pod pierzynką warzywną z cebuli, pieczarek, papryki oraz ogórków kiszonych, w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym, pieczona w
Kuchnia MagdaLenyW jedzeniu kocham to, że może przenieść mnie w dowolne miejsce na Ziemi bez potrzeby ruszania się poza moją ukochaną Łódź. I tak tym razem było
Cooking MonsterJaki jest Wasz ulubiony chłodnik? Lubicie eksperymentować z nowymi smakami czy raczej stawiacie na klasyczny chłodnik litewski z botwinką? Mamy dla Was przepisy na 3 chłodniki
Taste and Cookzieloną lub brązową. Niestety pozostałe gatunki soczewicy, takie jak czarna, żółta lub koralowa są trudno dostępne. Moim ulubionym gatunkiem, jest zdecydowanie czerwona soczewica, która nie wymaga wcześniejszego namaczania i bardzo szybko się gotuje. Co można przygotować z soczewicy? Przepisów na smaczne wykorzystanie soczewicy jest ogrom...ile ludzi tyle pomysłów. W mojej kuchni co tydzień odkrywam nowe smaki(...)domu, ale również dochodzi do moich sąsiadów :-) Dahl polecam szczególnie w jesiennej lub zimowej porze, ponieważ miseczka tego dania, doskonale rozgrzeje nas od środka. Oprócz tego z soczewicy polecam zupy, pasztety, kotlety, pierogi oraz różnego rodzaju pasty kanapkowe. Zapraszam na kilka moich przepisów: Spaghetti z pulpetami z soczewicy (wegańskie) Dahl z soczewicy z brokułem i pomidorami Mini kotleciki
kulinarne odsłony patiBłyskawiczne danie wegańskie - soczewica po bretońsku - które zrobicie niewielkim kosztem w 20 minut. Nie przerażajcie się tylko listą składników, ponieważ połowa z nich to same przyprawy
Słodko-Słony Świat Ilonymisę ręcznikiem papierowym. Bardzo dobrze miksuje ucierane ciasta, kruche ciasto robi w zaledwie 40 s, idealnie radzi sobie z ubiciem białek czy bitej śmietany (1,5 minuty). Ubija tak szybko, że wiem także co to znaczy „przebić” śmietanę na masło. Jako, że wrzesień to czas przygotowywania przetworów postanowiłam ugotować sos pomidorowy, chciałam nim zalać pomidory w słoikach, najpierw(...)maksymalnie to 120 stopni C) i bez mieszania i pilnowania cieszyłam się gotowym sosem pomidorowym, którym zalałam pomidory w słoikach, następnie je za pasteryzowałam. A jakie gładkie i pyszne zupy kremy mi w nim wychodziły, np. zupa krem z kukurydzy i chili, wystarczyło wykorzystać funkcję smażenia, gotowania i turbo do zmiksowania zupy. Kolejnym krokiem było przygotowanie kompletnego obiadu na parze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśmietanę wymieszaną z odrobiną likieru czekoladowego , a wierzch każdej z nich udekorowałam karmelizowanym rabarbarem skąpanym w sosie toffi. O rany, ale one są pyszne!!! Pomimo tak skomplikowanego opisu naprawdę szybko się je robi. Minusem jest tylko to, że jeszcze szybciej znikają!!! Polecam!!! Składniki na czekoladowo-jogurtowe babeczki z rabarbarem CIASTO: 320 g mąki pszennej (2 szklanki) 2 pełne łyżeczki(...)śmietany 30% 1 łyżeczka cukru 2 łyżki likieru czekoladowego lub 1 łyżka słodkiego kakao w proszku 100 g rabarbaru 6 łyżek cukru 10 łyżek śmietanki 18% do zup i sosów Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej
Rozpustne gotowanieBardzo często gotuję rosół lub zupy na bazie rosołu i równie często zostaje mi mięso z rosołu. Jak już wcześniej pisałam nie lubię wyrzucać jedzenia, ale jakoś nigdy nikomu nie chce się wyjadać takiego mięsa. Wpadłam na pomysł, żeby je jakoś spożytkować. Uwielbiamy naleśniki, krokiety i tym podobne twory kuchenne, więc wykorzystałam rosołowe mięsko do krokietów. Na początku podchodziłam ostrożnie(...)dodatek, gdy zaczęłam smażyć naleśniki, to wszyscy chcieli je na słodko. Na szczęście po spróbowaniu P. powiedział, że te krokiety są pyszne. Mi też bardzo smakowały, na dodatek szybko. Składniki: - 4 jajka; - 1,5 szklanki mleka; - 125 g mąki; - jedno udko z rosołu; - świeża natka pietruszki; - bułka tarta; - sól, pieprz, olej Wykonanie: Jedno jajko zmiksować z mąką, mlekiem, szczyptą
dom-agi.plByła zupa z białymi szparagami , obiecałam, że będą i zielone. I oto zielne szparagi zawędrowały do tarty. A towarzyszy im cukinia. Ot taka tarta na zielono ;) CIASTO: 150 g zimnego masła 1 i 3/4 szklanki mąki 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 2 łyżki posiekanej bazylii FARSZ: 1/2 pęczka szparagów zielonych 1 mała cukinia 300 ml śmietany(...)łyżeczki gałki kuszkatołowej szczypta pieprzu Wykonanie: Masło pokroić w drobną kostkę, połączyć z mąką, rozcierając palcami lub siekając nożem. Dodać jajko, żółtko, sól i bazylię - zagnieść szybko kruche ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić 40 minut w lodówce. Zimne ciasto rozwałkować, wyłożyć ciastem formę do tarty średnicy około 24 cm. Ciasto nakłuć gęsto widelcem. Spód podpiec
kolorowotorcikowopietruszkę, marchewkę oraz ciecierzycę. W planach mamy zrobić swój domowy zielnik, może dzięki niemu Karolina przekona się do jedzenia zieleniny? Pewnie wiele mam ma problem z pietruszką w zupie. Mam nadzieję, że pietruszka o którą mała sama dbała codziennie podlewając będzie lepiej smakować. My posadziliśmy cztery roślinki ale mamy zamiar wiele, wiele więcej. Poniżej przedstawiam listę warzyw, ziół, które(...)będziemy się dłużej cieszyć. Marchewka, ziemniak. Z marchewką i ziemniakiem postępujemy podobnie jak z pietruszką. Myślę, że marchewki i ziemniaka nie wyhodujemy w doniczce, jednakże warzywka te bardzo szybko puszczają zielone listki. Cebula Cebulę sadzimy w ziemi, tak aby góra wystawała. Wyrośnie nam z niej gruby, zielony szczypior. Czosnek Też byłam zaskoczona, możemy sobie w domu wyhodować
Pani domowadrugim na makaron kolanka. Pomidory ogołocone ze skórek, pozbawione gniazd nasiennych trafiły do garnka z cebulą. Zupę można było zostawić samej sobie na całą godzinę. W dwóch garnkach obok zupy gotowały się już makarony. To był dobry moment na odpalenie piekarnika. Kiedy się nagrzewał, przygotowaliśmy do pieczenia pizzę z kurczaka i krewetki. Kiedy piec się nagrzał, tace z krewetkami(...)ryżowy i posiekaliśmy składnik do sałatki. Klucz to proste przepisy Opis gotowania w tym tygodniu jest krótki, ale też nie ma się nad czym rozpisywać – po prostu było szybko! I o to chodzi! Przepisy dobieraliśmy tak, żeby były łatwe do zrobienia , a zarazem smaczne. I chyba udało nam się osiągnąć zamierzony efekt, w każdym razie na pewno jeśli
Niedzielny kucharzOwsianka - szybka, zdrowa i smaczna. Idealne rozwiązanie dla spieszących się osób. Dodatkowo nie wymaga żadnych kulinarnych zdolności. Ot, potrzebujemy płatki owsiane i gorącą, przegotowaną wodę. Niektórzy może chętniej sięgną po mleko. Przepis na moją owsiankę znajdziecie poniżej. PRZEPIS 3-4 łyżki płatków owsianych zalewam gorącą, przegotowaną wodą i odstawiam na kilka minut pod przykryciem przygotowuję mus owocowy (truskawki, maliny(...)musu używam blendera Nutri Boost firmy Russell Hobbs . To niewielkie urządzenie w błyskawicznym tempie blenduje owoce na koktajl/mus. Idelanie sprawdza się nie tylko w przypadku koktajli, czy zup-kremów, używam go również do przyrządzania masy na wegańskie placuszki. Niedługo przypomnę wam przepis :) Smacznego!!! Zachęcam do obserwowania mojego profilu na ♥︎ ♥︎ Instagramie ♥︎ ♥︎ Facebooku
Tetiisheri