Tradycyjna Fasolka po bretońsku to jedno z moich ukochanych dań. Mogłabym jeść ją codziennie, tak bardzo uwielbiam ten smak 😋 Jej przygotowanie zajmuje jednak trochę czasu, dlatego
Słodko-Słony Świat Ilonykilku miesiącach siatka oderwała się od poręczy, ale nadal je użytkuję. Funkcje urządzania: Oprócz robienia mleka roślinnego (na ciepło i zimno), urządzenie pozwala na robienie soków, kleiku ryżowego, zup kremów oraz past. Przygotowanie mleka roślinnego: Przygotowanie mleka w tym urządzeniu jest bardzo proste. Wystarczy wrzucić odpowiednią ilość namoczonej soi (lub innych ziaren czy orzechów), wybrać program i włączyć. Maszyna(...)czasie włącza się sygnał dźwiękowy, który informuje o zakończeniu pracy. Następnie gotowe mleko należy przelać przez sitko. Mycie: Mycie urządzania jest dość proste i szybkie, ale trzeba uważać, aby nie zamoczyć elektroniki. Dzięki temu, że kabel można odpiąć od urządzenia czynność ta jest o wiele łatwiejsza. Najlepiej myć od razu po robieniu mleka, wtedy
wegujemywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pączki są szybkie, proste i przy tym - bardzo smaczne. Posiadają mięciutkie wnętrze o wyczuwalnym bananowym smaku. Co prawda - różnią się od tych tradycyjnych, ale uwielbiam je i często smażę - właśnie z tego przepisu. 3 duże banany 1 jajko 1,5 -1 i 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku(...)łyżki cukru pudru Banany zmiksować na puree. Dodać jajko, mleko i po rozmieszaniu wsypać składniki sypkie. (Powinna wyjść dość gęsta, jednolita masa.) Ciasto nabierać za pomocą łyżki (stołowej - do zupy) i wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone pączki umieścić na ręcznikach papierowych i dobrze odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem
Di gotujefazie gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu pozostają miękkie wewnątrz, a z wierzchu chrupiące. Dobry materiał na frytki, chipsy, placki. Idealne będą do duszenia i gotowania np. w zupie (Irys, Irga, Orlik, Flaming, Gala, Bila, Justa). Typ C to ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone(...)dopytać sprzedawcy jakiego typu warzywo ma w swojej ofercie i do czego je poleca. Jeśli sam nie wie- poproście o przekrojenie ziemniaka i potrzyjcie o siebie obie połowy. Jeśli szybko wytworzy się biała, lśniąca i lepka piana- ziemniaki będą idealne na kluski, mają dużo skrobi. Jeśli zamiast piany zostanie sam płyn, a bulwy po przekrojeniu mają żółty lub ciemno
Karo in the Kitchenjednak na pewno homar nie sprawdzi się na rodzinnych imprezach, obiadach, ale będzie doskonały na kolacje we dwoje w zaciszu własnego domu. Mimo tego, że gotowanie homara jest stosunkowo szybkie, „rozbieranie” go na części wymaga trochę wysiłku oraz łatwo można się przy tym pobrudzić, szczególnie jeżeli nie mamy w tym wprawy. Dlatego też do jedzenia homara warto zaopatrzyć(...)taka porcja, aby się najeść. Najwięcej mięsa homara jest w szczypcach oraz ogonie. Pamiętajcie także, że wodę oraz skorupy pozostałe po homarze możecie wykorzystać do przygotowania wywaru pod zupę rybną. Wybierając wszelkie owoce morza oraz ryby, zwracajcie uwagę na niebieski znaczek z rybką MSC – kupując tak oznaczone produkty, mamy pewność, że połowy zostały przeprowadzone w sposób zrównoważony
Kuchnia Bazyliizimę. A w puszce? W puszce jest za tę cenę 400 g, no i fakt że jest to w puszce też nie jest zaletą. Szybko się robi i szybko się zjada. Na jeden słoik litrowy potrzebujesz: - 9-10 pomidorów owalnych - 0,5 l wody - 0,5 łyżki soli kamiennej Wstaw wodę do wyparzenia pomidorów. Umyj(...)litra wody z połową łyżeczki soli. Zalej pomidory, tak aby wszystkie się schowały pod wodą. Zakręć pokrywką i pasteryzuj 10-15 minut. Przetwór na zimę gotowy, idealne do sosów, zup i sals. SMACZNEGO. CMOK
Pasje JolkiTaaadaaammmm! Sezon na pomidory rozpoczęty! Niebawem zabiorę się za przetwory pomidorowe: ketchupy, koncentraty, sosy... Z racji tego, że pojawiły się moje ulubione pomidory malinowe postanowiłam je
Olikowa kuchniaCię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Najlepsze śniadanie na świecie według Liliany - owsianka. II Śniadanie 10:30 Domowe monte. Przepis znajdziesz tutaj>>> . Zupa 13:00 Kapuśniak. II Danie 16:00 Kulki jaglane z jarmużem i cebulką. Pomysł na obiad od cioci ✌. Zdecydowanie to są moje smaki! Składniki 100 g surowej kaszy jaglanej(...)swoją objętość. Do ugotowanej kaszy wrzucamy zawartość patelni, mieszamy i formujemy kulki. Smacznego! ❤ Podwieczorek 17:30 Kulki, kulki 😋 Kolacja 19:00 Nie miałam pomysłu na kolację, dlatego zrobiłam szybko marchewkowe tagliatelle z cukinią. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę? 1 Co Lila jadła w środę? 2 Co Lila jadła w środę
lady-och-mistrzyni.blogspot.comjego braciszek dał mi na pożegnanie soczystego całusa z uśmiechem od ucha do ucha. A kiedy niemal wszyscy rozjechali się do domów, usiedliśmy w kuchni w kameralnym gronie, jedliśmy zupę i planowaliśmy Święta. I czego więcej potrzeba do szczęścia...? Może tylko, żeby moja Rodzina była trochę bliżej...Dziś, podtrzymując nastrój, usiadłam sobie przy stole, zapaliłam świeczki i wdycham zapach pierniczków(...)ciepłym akcentom, chciałabym Wam dzisiaj zmrozić języki. Dawno bowiem o lodach nie było...Te przygotowałam już dość dawno, z jabłek ze słynnej jabłonki J. Sorbet jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu, nie potrzeba do niego maszynki. Lody smakują jabłkami i cynamonem, i tylko kolor mnie troszkę rozczarował - na zdjęciu w książce Vidunderlige is variationer były seledynowe, u mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzePodobno był przygotowywany w socjalistycznych Niemczech w każdą niedzielę ( Eintopsonntag ), aby zaoszczędzić pieniądze i przekazać je biedniejszym. Składnikami są wszystkie rzeczy, który mamy pod ręką, a występować może jako zupa, potrawka czy gulasz. Jakie to wygodne! Ja postanowiłam zrobić Leczo , czyli podobno narodową potrawę Węgier, kojarzoną również z francuskim, prowansalskim ratatouille . Moje leczo jest dość zmodyfikowane i przywodzi(...)pomidory z puszki 1 łyżka oleju 1 łyżka pikantnego ketchupu przyprawy (sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie papryka słodka/ostra, czosnek) *może być inne mięso Przygotowywanie (banalnie proste i szybkie!): 1. Rozgrzewamy olej na patelni (lub garnku), wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa i podsmażamy. 2. Po ok. 10min. dorzucamy parówki. 3. Chwilę później dodajemy pomidory z puszki i łyżkę ketchupu. Doprawiamy
Kitchens AlphabetGęś nadziewana kaszą gryczaną ze śliwkami , kto nie próbował musi to szybko nadrobić ;) Gęś (około 5 kg), 400 g kaszy gryczanej prażonej, 300 g śliwek suszonych wędzonych, 2 jajka, sól, pieprz, 4 – 5 owoców jałowca, Gęś dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper, szyję i skrzydła. ( kuper ja wyrzucam ). Wyjąć/wyciąć tłuszcz. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek(...)natrzeć solą i odłożyć w chłodne miejsce. Tłuszcz z gęsi wytopić – trochę użyjemy do przygotowania gęsi, a reszta przyda się do smażenia. Szyi, skrzydeł nie wyrzucamy, ugotujmy na nich zupę. Nadzienie : kaszę opłukać, wsypać do garnka z grubym dnem, wlać 1,5 razy tyle wody, co objętość kaszy. Dodać 3 – 4 łyżki tłuszczu (tego wytopionego). Przykryć i gotować pod przykryciem
królestwo garówU mnie znów kolejna zupka...Gdzieś kiedyś w necie natknęłam się na zupkę z dodatkiem soku z kiszonej kapusty..Nie pamiętam gdzie to było,bo nie
Moje domowe kucharzenieDiablotki to wypieki z francuskiego lub kruchego ciasta w kształcie krążka lub pałeczki, podawany do bulionu lub barszczu. Wykonanie ich jest proste i szybkie. Dziś o smaku serowym. Składniki: 20 dag mąki, 10 dag masła, 1 jajko, 2 łyżki śmietany, 3 dag utartego ostrego sera, sól do smaku, pieprz do smaku. Wykonanie: Do mąki dodać masło, sól i pieprz(...)grubość 0,5 cm, posmarować białkiem, obłożyć serem i pokroić w paski. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zrumienić w piekarniku na złoty kolor. Podawać do czystych zup, najlepiej bezpośrednio
Tradycyjna KuchniaZawsze w niedzielę lubię zaskoczyć moje dzieci jakimś fajnym śniadankiem. Tym razem były to wytrawne muffiny z szynką i serem. Są smaczne na ciepło i na
kuchnia doskiwoda 1 litr, cukier 3 łyżki, kapusta kiszona 1 kg, kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz ziołowy 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, liście laurowe 2 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, jabłka 2 sztuki, mąka pszenna 1 łyżka kapustę kiszoną zalać wodą, wsypać cukier, liście laurowe, kostkę rosołową i gotować do miękkości kapusty, po ugotowaniu(...)starte jabłka ze skórką na tarce większe oczka wszystko wymieszać i gotować z 10 minut co jakiś czas zamieszać, na koniec wsypać pieprz mielony, przyprawę w płynie, mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty kapusta smakuje wybornie do dań mięsnych na obiad, do klusek różnych, makaronu, pieczywa..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię