temu na bazarze, od rolnika sprzedającego cukinie, paprykę, pomidory i zioła (kto bywa na bazarze na Wolumenie, wie o kim piszę). Okazuje się się, że cukinie rosną tak szybko, że nie sposób znaleźć chętnych na ich zakup. Pan Rolnik wpadł na pomysł kiszenia nadmiaru plonów. Kiszone cukinie oczywiście różnią się smakiem od kiszonych ogórków, ale można zakisić(...)ogórki na świecie, w końcu na takich smakach wyrosłam:) Ogórki wg tego przepisu są twarde, kwaśne i nie za słone. Można ich użyć do sałatek, kanapek i przygotowania zupy ogórkowej. Składniki użyte do wypełnienia słoja o pojemności 4,25 l: 1 kg ogórków gruntowych 1 kg cukinii (małe, wielkości ogórków) 1/2 dużej główki czosnku 4 cm obranego ze skórki
Codziennik KuchennyBłyskawiczny do zrobienia chłodnik. Jeden z moich ulubionych. Robi się szybko, ma piękny kolor, jest tylko jeden warunek - trzeba mieć sok z kiszonych buraków. A ponieważ ukiszenie buraczków to żaden kłopot, zachęcam - kiście!!! Buraczki są pyszne, a chłodnik z dodatkiem soku rewelacyjny.składniki ( 4 porcje)400 g jogurtu greckiego400 g kefiruparę łyżek śmietany (opcjonalnie)szklanka soku z kiszonych(...)kostkę lub paski, posiekać koperek i szczypiorek.W odpowiednim naczyniu (będziemy w nim podawać chłodnik) wymieszać kefir, jogurt, ewentualnie trochę śmietany. Dodać sok z kiszonych buraczków, wymieszać. Dodać do zupy pozostałe składniki. Wymieszać, w razie potrzeby dodać więcej soku i przyprawić solą. Przed podaniem mocno schłodzić w lodówce. Po wyjęciu z lodówki, sprawdzić czy chłodnik nie wymaga doprawienia
Stare GaryMoi drodzy, dziś chciałabym Was zaprosić do magicznego świata ziarenek. Ciekawe kompozycje, niepowtarzalne smaki, aromaty i samo zdrowie... To wszystko dzięki nowej współpracy nawiązanej z firmą
Słodkie okruszkiMasa owocowa 100 m wody 1 kg jabłek 3 duże gruszki 2 łyżki cukru 1 torebka kisielu cytrynowego cynamon, kardamon, zmielone goździki Sposób przygotowania Ciasto Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki Masa owocowa Owoce obieramy i kroimy w niewielkie kawałki. Wrzucamy do garnka, podlewamy wodą, dodajemy cukier , pozostałe przyprawy i dusimy. Jak owoce(...)mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/krucha-tarta-kratka-jablkami-gruszka/ BosowKuchni A Wy jakie macie swoje patenty na masy owocowe? Artykuł Kruche ciasto z kratką z jabłkami i gruszką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuekskluzywnych dań, gdyż kupne kurki są bardzo drogie. My mamy ten leśny rarytas na wyciągnięcie ręki, wystarczy że w sezonie grzybowym pójdziemy do lasu i nazbierać kurek. Oprócz zup z kurek , zawsze po każdym grzybobraniu lepię moje ulubione pierogi z kurkami . Na blogu jest przepis na pierogi z kurkami , ale w ziemniaczanym cieście i kluski ziemniaczane z kurkami . Jak przygotować(...)łyżka bułki tartej (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki dodatki: podsmażona cebulka, kurki, gęsta śmietana, Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy farsz do pierogów. Kurki oczyszczamy i płuczemy szybko na durszlaku, zostawiamy aż odciekną. Na rozgrzanym maśle szklimy pokrojone w kostkę cebule, dodajemy kurki i dusimy, część kurek z cebulką odkładamy, gdyż wykorzystamy je do posypania ugotowanych pierogów. Kurki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięstation Od tego czasu często sięgamy po naszą obieraczkę. Spaghetti z cukinii z pesto bazyliowo pietruszkowym i krewetką to nasz autorski pomysł. Danie jest łatwe do zrobienia i mega szybkie w wykonaniu, a przy tym szalenie efektowne, zdrowe i smakowite. Przepis na cukiniowe spaghetti z pesto z rukoli i krewetkami. Wtorek – Bób z migdałowym pesto i suszonymi pomidorami Bób , starożytne(...)płatkami parmezanu i suszonymi pomidorami . Rozbudowaliśmy ten przepis dodając pesto z migdałów , które znakomicie komponuje się również z zielonym groszkiem i fasolką oraz może stanowić ciekawy dodatek do zup. Przepis na bób z migdałowym pesto i suszonymi pomidorami. Środa – Sałatka ze smażonym kozim serem, morelami i gruszką Kozi ser lubi słodkie towarzystwo – to rzecz wiadoma od dawna. Dobrze
Niedzielny kucharzsię w nich sprawdzają (przepis już wkrótce). Gryka: Ziarna gryki zdecydowanie są najlżejsze więc przypominają kuleczki styropianu również pod względem struktury i konsystencji. Zbliżone są do preparowanego ryżu, który szybko rozmięka w ustach. Posmak gryki i jej goryczki na szczęście jest obecny (przepadamy za nim) ale nie jest bardzo intensywny. To co chrupie to łuski i nienadmuchane ziarna, które(...)więc warto zaopatrzyć się w niejedną paczuszkę ;) Jogurt chia z musem gruszkowym, ekspandowaną gryką, gorzką czekoladą i marchewką ;) Kokosowa czekolada z ekspandowanym orkiszem i pszenicą (przepis na instagramie) Mleczna zupa dyniowa z ekspandowanym owsem Owies/Komosa Ocena: 6 pand Orkisz/Pszenica/Gryka Ocena: 5 pand
Candy PandasCześć! Pomyślałam, że skoro wczoraj wrzuciłam na bloga przepis na szybkie danie, którego głównym składnikiem jest kasza bulgur (przepis macie tutaj ), to dzisiaj wam trochę opowiem o jej niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Niewiele osób wie, że ta właśnie kasza już od ponad 4000 lat jest obok ryżu podstawowym składnikiem diety mieszkańców Bliskiego Wschodu, a to za sprawą jej ogromnych właściwości prozdrowotnych(...)witamin, pierwiastków mineralnych i innych substancji, które korzystnie wpływają na organizm. Kasza bulgur występuje w trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej. Drobnoziarnistą odmianę najczęściej wykorzystuje się do przyrządzania sałatek, zup i faszerowania warzyw, a średnio- i gruboziarnistą – do wykonania słynnej bliskowschodniej potrawy zwanej pilaw. Niestety, gruboziarnista kasza bulgur nie jest dla każdego. Częste jedzenie grubych kasz może zaszkodzić cierpiącym
Smiling ShrimpKluski kładzione są idealne do różnego rodzaju sosów i mięs. Szybkie i proste w wykonaniu. Zamiast czekać aż ugotują nam się ziemniaki, które najpierw trzeba obrać...polecam poniższy przepis na pyszne kluseczki. Składniki: 2 sztuki jajek pół szklanki wody 200g mąki sól do smaku Jajka roztrzepałam w miseczce. Dodałam szczyptę soli i mąkę. Wlewałam wodę i mieszałam do uzyskania gęstej(...)jedzenia. Ja miałam jeszcze sos z upieczonej wczoraj kaczki. Przepis na pieczoną kaczkę Podsmażyłam na nim kluseczki. Kluseczki były pyszne. Smacznego! Wyśmienicie pasują również do zup krem ZUPA KREM Z GRZYBAMI LEŚNYMI i kluskami kładzionymi Jak lubicie kluski to polecam przepis na KLUSKI LENIWE KLUSKI ŚLĄSKIE
potrawyregionalneLatem szczególnie lubimy gulasze z dodatkiem dużej ilości młodych warzyw. Taka gęsta zupa jest nie tylko pełna witamin ale też pożywna więc wystarczy za cały obiad. To jedno z niewielu dań, które gotuję na dwa dni, bo na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsze. Składniki: 1 kg mięsa z szynki wieprzowej 1 kg fileta z kurczaka 2 cebule 2 marchewki(...)pokroić w paski, cukinię w półplasterki, marchewki w plasterki. Ziemniaki obrać. W rondlu rozgrzać olej a następnie wsypać słodką i ostrą paprykę, podsmażyć chwilę. Dodać cebulę i mięso, obsmażyć szybko na dużym ogniu. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, zalać odrobiną wody i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania podlać wodą. Pod koniec gotowania
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawiele sposobów – miękkie i dojrzewające chorizo podaje się na ciepło, po pokrojeniu w plastry i podsmażeniu – to jedno z najbardziej popularnych mięsnych tapas. Dojrzewające chętnie dodawane jest do paelli , zup, gulaszy (np. do fabada asturiana, dania przypominającego naszą fasolkę po bretońsku) i jako wędlina do kanapek. W garnku podgrzewamy rosół jarzynowy. Dodajemy do niego sos rybny albo granulowany bulion(...)jakiś czas mieszając. Nie dolewamy więcej płynu do chwili, gdy ryż zaabsorbuje prawie wszystko co wlaliśmy wcześniej. Czy tak się stało, sprawdzimy rozgarniając ryż na środku garnka – jeśli szybko podchodzi płynem, mieszamy dalej. Jeśli płynu nie ma – dolewamy nową porcję wrzącego bulionu. Stale mieszamy, żeby nie doprowadzić do przypalenia. Nie można wlać od razu całego płynu – ryż powinien
Karo in the KitchenTo doskonale danie dla osób lubiących połączenie owoców i mięsa. Szaszłyki są naprawdę pyszne. Wyraziste, choć o zaskakującym smaku. Polecam na grillowe uczty. 40 dag piersi
Humanistka w kuchniO dobrym jedzeniu mogłabym rozmawiać godzinami, tak jak i godzinami mogłabym jeść 💓 Stekówka - Steki i Burgery sprawiła, że moja miłość do jedzenia pogłębiła się jeszcze bardziej
Cooking MonsterPolecam również wersje z owocami – ananasem, truskawkami, grantem czy brzoskwiniami. Jedną z najważniejszych rzeczy przy guacamole, jest pamiętanie o skropieniu sokiem z limonki lub cytryny naszego awokado, gdyż szybko czernieje, a ciemne guacamole nie będzie niczym apetycznym. Co jest piękne w guacamole? Mała liczba składników potrzebnych do jego wykonania ale również czas przygotowania. Zrobienie go, zajmie(...)skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy posiekaną cebulkę, przyprawy i świeżą kolendrę. Mieszamy. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/guacamole/ BosowKuchni Artykuł Guacamole pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku