Tradycyjne domowe kopytka - banalnie proste do przygotowania, tanie i smaczne. Można je podawać do gulaszu, duszonego mięsa i sosów grzybowych albo podsmażone z cebulką i skwarkami
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadostałam od EDIPRESSE KSIĄŻKI To rewelacyjna książka zawierająca przepisy na cztery pory roku,Wielkanoc, Boże Narodzenie, zdrowe ciastka i pyszny chleb. W swojej książce Beata pokazuje jak można szybko gotować ze składników ogólnodostępnych i prostych! Jak upiec chleb na zakwasie. Jej książka aż kipi zdrowiem! Zawiera ona 183 przepisy i jest dostępna od ręki W TYM MIEJSCU(...)jest po prostu smaczniejsze! I to jest właściwie jedyny powód, dla którego wszystkie potrawy robi według zasady pięciu przemian i pięciu żywiołów. Karmi ciało i karmi duszę. Dziś przygotuję zupę kalafiorową z soczewicą, pyszną i zdrową. Składniki 1 marchewka 1 pietruszka młody mały selerek 1 mały por 3 ziemniaki 6 łyżek czerwonej soczewicy garść naci pietruszki pół pomidora 3 liście
Z Kuchni Do KuchniKotlety mielone, to chyba podstawa każdej polskiej kuchni. Lubicie? U mnie w domu wszyscy wprost za nimi przepadają. Takim samy uwielbieniem darzymy również pierogi ruskie . Dlatego
Słodkie okruszkiKiedy na wykwintne obiady nie ma czasu, trzeba pomyśleć o czymś szybkim. Szybkim, nie znaczy pozbawionym smaku. Wystarczy kilka dobrych składników, a możemy uraczyć nasze podniebienie czymś prostym, ale wyjątkowym. Dzisiejsze danie wzbogaciłam dodatkiem serka mascarpone, którego użyłam do zrobienia sosu. I był to strzał w dziesiątkę! Składniki: (na 2 porcje) 100g suszonych borowików 1 cebula 100g boczku wędzonego(...)grzybach wodą. Kiedy grzyby zmiękną, doprawić je solą, pieprzem i szczyptą suszonego rozmarynu. Na sam koniec sos zagęścić serkiem mascarpone. Najlepiej zrobić to w taki sposób, jak zagęszczamy zupy i inne sosy, w oddzielnym garnuszku, mieszając mascarpone z kilkoma łyżkami gorącego sosu grzybowego. Boczek kroimy w paski, podsmażamy na patelni. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzony
Raj dla Podniebieniatemp. 43°C, którą następnie szybko podnosi się do 54°C. Kiedy gotowane kawałki twarogu skurczą się, należy umieścić je od razu w specjalnych formach do odciśnięcia. Ser jest solony w solance przez okres do 8 dni i dojrzewa następnie przez dwa miesiące w temperaturze pokojowej (lub z wykorzystaniem szybkiej metody: 10 dni w temp(...)Nadaje się na deskę serów, a także jako dodatek do innych potraw. Doskonały do zapiekanek, makaronów, warzyw, grzybów, mięsa i pieczywa. Do przystawek i fondue oraz zupy cebulowej. Gruyère jest powszechnie uznawany za jeden z najlepszych serów do topienia, grillowania i gotowania. Proponowane wina Powiązany z aromatycznymi owocowymi winami czerwonymi, przy których wydobywa swój orzechowy smak
gutfutDelikatna zupka dla maluszka. Można ją wzbogacić dodając ugotowaną, pokrojoną drobno pierś drobiową. Składniki: porcja rosołowa włoszczyzna ( por, seler, pietruszka, marchewka ) sól, pieprz, listek laurowy, ziele
Darcia w kuchniDokładnie tak jak w nazwie - najlepsza pomidorowa jaką udało mi się zrobić! Na pewno zostanie na stałe w moim jadłospisie. Prosta i szybka w przygotowaniu. Pyszny smak, kremowa konsystencja i brązowy ryż, dzięki któremu zupka syci na długo. Polecam :) Składniki (3 porcje): 5 średnich marchewek 2 małe pietruszki 1 średni pasternak kawałek selera 1 mała cebula 1 duży ząbek(...)ogniu, pod przykryciem przez 35 minut. Następnie dodać kostkę wołową, pomidory z puszki i przyprawy. Gotować 20 minut. W tym czasie ugotować torebkę ryżu wg instrukcji zawartej na opakowaniu. Zupę zblendować na gładki krem. Podawać z brązowym ryżem
Zdrowie na języku :Ppalm daktylowych rosnących w Afryce, Australii, Meksyku, Kalifornii. To jedne z najwcześniej uprawianych przez człowieka owoców. Od prawieków były wykorzystywane do produkcji wina, zawierają bowiem dużo cukrów prostych, które szybko fermentują. W krajach arabskich są podstawą diety. W Polsce przez krótki czas jesienią można kupić świeże daktyle, a przez cały rok suszone na wagę lub pakowane (z pestką, albo(...)barszczu koniecznie należy dodać czosnek, majeranek, liść laurowy, lubczyk, pieprz i ziele angielskie. Wywar można również wzbogacić jałowcem, kminkiem, a także trybulą. Pamiętajmy, aby świeże zioła dodawać do zupy bezpośrednio przed podaniem. Czym podkreślić smak barszczu? Smak barszczu czerwonego podkreśli dodanie gałki muszkatołowej lub odrobina soku z cytryny, albo też jabłek, śliwek, czy żurawiny. Czym możemy zakwasić barszcz? barszcz
Ciastka - domowe słodkościdodatku mąki pszennej jest bezglutenowa. Jest to makaron bogaty w wysokiej jakości białko, zawiera błonnik, który bardzo korzystnie wpływa na proces trawienny oraz na poziom cholesterolu we krwi. Daje szybko poczucie sytości po zjedzeniu niewielkiej ilości, dzięki czemu jest idealnym dodatkiem podczas diet odchudzających. Posiada witaminy B oraz E, magnez, cynk, żelazo, fosfor, miedź oraz potas. W gryce(...)minut, by był ugotowany ale nie rozgotowany 2. Przełożyć makaron do miseczek i dodać olej sezamowy po 1/4 łyżeczki do każdej miseczki i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostudzenia. Zupa: 1. W rondelku bądź garnuszku podgrzać oliwę, dodać cebule oraz wyciśnięty czosnek. Zeszklić. 2. Gdy cebula się zeszkli, dodać odcedzony z warzyw bulion rosołowy. 3. Dodać liście jarmużu/kapusty/nać pietruszki
KreatywnePinytych przetworów które obowiązkowo robię co roku. Mam na nie sprawdzony przepis, z którego wychodzą nie za słone, jędrne i są doskonałym dodatkiem na kanapki, do sałatek i do zupy ogórkowej. Czy wiesz że ogórki po ukiszeniu nabierają nowych właściwości zdrowotnych? Ogórki kiszone świetnie oczyszczają organizm z toksyn. Co więcej obecność bakterii probiotycznych w kiszonych ogórkach sprawia że spożywanie(...)czego potrzebujemy do ich zrobienia? Przede wszystkim ogórków Ale nie byle jakich. Wybór tych odpowiednich to połowa sukcesu. Muszą być świeże (zerwane najlepiej tego samego dnia) i jędrne- inaczej szybko zrobią się puste w środku i zmiękną. Nie za duże. Najlepsze oczywiście są świeże ogórki gruntowe- aromatyczne, bez przebarwień. Oczywiście najbardziej nadają się są ze sprawdzonego źródła
ArbuziakiSprawdziłam, polecam ;) Ciasto: 100 g zimnego masła , 1 szklanka mąki pszennej , 5 łyżek kwaśnej śmietany , 1 żółtko , szczypta soli , grubo mielony pieprz . Wszystkie składniki przesiekać dokładnie nożem, a następnie szybko zagnieść. Najlepiej zrobić to za pomocą malaksera, wtedy masło nie ociepli się od dłoni. Zagniecione ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na około pół godziny. Formę(...)łyżek kwaśnej śmietany , 1 łyżka płynnego miodu , 2 łyżki oliwy z oliwek , sól , pieprz . Botwinkę dokładnie wypłukać i osuszyć. Odciąć liście (można z nich zrobić zupę, wpis niebawem), pozostawiając tylko łodyżki i buraczki. Łodyżki pociąć na kilkucentymetrowe kawałki, buraczki oskrobać i pokroić na plasterki. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w grubsze plastry. Łodyżki botwinki
Codzienna kuchnia niecodziennaUlubiony krem mojego męża - lekko gęsty, słodki i bardzo sycący. Krem kukurydziany to świetna propozycja, aby urozmaicić codzienny obiad. Wbrew pozorom przygotowanie poniższego kremu jest banalnie proste i szybkie. Składniki na 4 porcje: 1-1,2 l wywaru mięsno-warzywnego (np. rosół) 1 puszka kukurydzy 3 średniej wielkości ziemniaki 1 czerwona cebula 1/2 opakowania śmietany 30% (100 ml) sól(...)solą, pieprzem, gałką muszkatołową i słodko papryka. Gotować na średnim ogniu tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Pod sam koniec gotowania dodać odcedzoną kukurydzę, Gotować jeszcze chwilę. Przygotowaną zupę zmiksować za pomocą blendera. Śmietanę zahartować z wywarem (tzn. śmietanę przelać do większego naczynia i powoli dodawać gorącą zupę; cały czas mieszając). Przygotowaną śmietanę wlać do zupy i jeszcze chwilkę
Ugotowaćsporo zapłacić za bochen chleba, czy też jakąś zdrową bułeczkę. Ostatnio piekłam chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) , ale przepisów na pieczywo na blogu. Ostatnio upiekłam też rewelacyjne do tego szybkie mini bułeczki. A zjedzenie domowego, chrupiącego, ciepłego pieczywa robi wielką różnicę. Do tego ten naturalny aromat pieczywa roznoszący się po kuchni , a nie sztuczny aromat rozpylany w sklepie! Wystarczy poświęcić(...)ekspresowym tempie. Im bagietki będą mieć bardziej nieregularny kształt, do tego obsypany mąką, tym bagietki będą piękniejsze. Bagietki nadają się zarówno do kanapek, jak i jako dodatek do zup, gulaszy. Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Składniki na 4 bagietki: -250 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania ciasta -250 g mąki żytniej chlebowej -50 g świeżych drożdży
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: na zupę: 3 duże buraki, 2 duże marchewki 2 udka z kurczaka, 2-3 ziela angielskie, 2-3 liście laurowe, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki cukru sól, pieprz do smaku. na makaron: 2 szklanki mąki, szczypta soli, 1 jajko, kilka łyżek letniej wody Przygotowanie: Buraki i marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy razem z kurczakiem(...)Rozwałkowujemy bardzo cienko. Za pomocą noża tniemy paski - około 3mm szerokości i ok 10 cm długości. Pozostawiamy na kilka minut na stolnicy. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (dość szybko
Lena Gotuje