Fit sałatka z jajkiem i łososiem Smaczna, zdrowa, kolorowa i… niskokaloryczna! Taka jest właśnie ta rewelacyjna sałatka z wędzonym łososiem, jajkami i warzywami, która może
Blog z Apetytemgłowy robienie w domu kiszonego czerwonego barszczu, to teraz jest dobry moment (i ostatni dzwonek), żeby taki wynalazek zrobić samodzielnie i wykorzystać go do ugotowania tradycyjnego barszczu świątecznego. Czerwona zupa na domowym zakwasie ma piękny kolor i wspaniały, intensywny smak. Żaden barszcz kupiony w sklepie nie zastąpi naszego, zrobionego własnoręcznie w domu. Przygotowanie zajmie nam tyle czasu co obranie buraków(...)pianę. Po kilku dniach przecedzamy zakwas, wlewamy do butelek, zakręcamy i wkładamy do lodówki. Jeżeli barszczyk wypijamy dla zdrowia, po małej szklance dziennie, zakwasu nie wystarcza na długo i szybko trzeba nastawiać następny. Barszczyk szczelnie zakręcony może leżeć w lodówce nawet ponad miesiąc. Jeżeli gotujemy barszcz czerwony np. na Święta, zakwas dodajemy pod sam koniec gotowania, żeby stracił
Moja Mama Gotujeprzepisach? Pamiętam komentarze, że ciasto marchewkowe z kremem chałwowym jest bardzo mdłe i ktoś się mocno zawiódł, bo liczył, że będzie lepsze. Ktoś inny się oburzył, że zrobiłam zupę czosnkową na serkach topionych... I tego typu to były uwagi, bo hejtem tego nazwać nie można. Innych, personalnych wycieczek na blogu nie miałam i nie mam. Ale po nitce(...)zanim rzucisz w kogoś anonimowo błotem, pomyśl, że nie wszyscy muszą żyć według cudzych wyobrażeń i upodobań. No. Żyj i daj żyć im innym :) A teraz muffinki. Na szybko, w środku sezonu truskawkowego.... zrobiłam z mrożonymi truskawkami. Co za profanacja! Ale był środowy wieczór... w czwartek Boże Ciało. Moje jeszcze zielone, a świeżych już nigdzie nie można było
bistro mamaTradycyjne faworki czyli chrust to coś czego w karnawale zabraknąć nie może. Trudno jednoznacznie określić kiedy i gdzie narodziła się tradycja smażenia faworków. Nazwa pochodząca od
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPierogi to jedna z najbardziej tradycyjnych polskich potraw. Każdy je zna, i chyba każdy lubi 💕 Tym razem jednak przygotowałam je w zupełnie nowej, zaskakującej odsłonie, a
Słodko-Słony Świat IlonyNaleśnik z szpinakiem to doskonałe danie dla całej rodziny, zwłaszcza gdy uwielbiamy szpinak ;) ja zaproponowałam go z sosem własnoręcznie wykonanym czosnkowym , ale można również podać go
W Moim Magicznym Domumięsem. Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem, to przepis który powstał u nas w domu z potrzeby upieczenia czegoś, czegoś dobrego niekoniecznie słodkiego :) A że mięso w lodówce było, to szybko je zmieliłam i zrobiłam. Uwielbiam ciasto drożdżowe, jest proste i przyjemne w przygotowaniu. U mnie z tego przepisu wyszło około 40 niedużych bułeczek. Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem(...)włączamy grzanie górnej grzałki i pieczemy aż bułeczki się zarumienią. Pyszne są na ciepło i na zimno. Możesz je podać w środku z farszem warzywnym, do grilla, do zupy. Smacznego ! Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem
Kuchnia na wzgórzuKiedy z zacięciem mieszałam w mleczowej zupie, przez kuchnię przemknął mój brat. Powiedział dwie rzeczy- że mikstura ładnie miodowo pachnie i że "mlecyk, chyba ostatni w tym sezonie". Od razu wiedziałam, że mam tytuł posta- ten cytat z Epoki lodowcowej * pasuje jak ulał, bo nie planuję na razie więcej potraw z mniszkiem. Ostatnio było na słono , tym razem czas(...)dwóch stron na niewielkiej ilości masła aż uzyskają złoty kolor. Temperatura smażenia nie może być za wysoka, bo łatwo się przypalają i ciężko je obrócić, gdy smażą się za szybko. Uwaga bardzo słodkie! Podajemy polane syropem mniszkowym- to taka moja alternatywa dla syropu klonowego. Ten z mlecza jest rzadszy i ma lekki cytrynowy posmak, ale jest równie słodki
les mirabellesserif"; mso-fareast-language:EN-US;} Dzisiaj teksańsko-grecki mix: sałatka grecka i cornbread, na który przepis znalazłam u Magdy z icantbelieveitsvegan . Smakuje genialnie i jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Do tego panierowana cukinia i super obiad na lato gotowy. Ostatnio to jedno z naszych ulubionych dań. Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)panierowaną cukinią (najpierw ją nasól i odstaw na co najmniej godzinę, następnie odlej wodę i wtedy panieruj w jajku i bułce tartej i smaż). Cornbread pasuje również do zup. A skoro letni obiad, to i letni film - Święta czwórca (Jan Hrebejk, 2012). Lekka (nierealna?) fabuła (zamiana mężów/żon w sypialni) i wakacyjne miejsce akcji (Karaiby). Co z tego wyniknie
Qlinarnie i Qlinarniemałą kombinacją co do składników. Wyszło to kombinowanie jednak całkiem smacznie, więc mogę Wam polecić do spróbowania. Piekłam wczoraj buraki, a potem dynię i chciałam przy okazji wrzucić jakieś szybkie ciasto do pieca, najlepiej muffinki bo najprostsze i dobrze się je. Wykorzystałam jednego upieczonego buraka i 40 minut później wyciągałam z pieca buraczane ciacha, jak zwykle banalne do zrobienia(...)muffinek) i muszę powiedzieć, że wyjątkowo nie umiałam zjeść więcej, niż 2 na raz, są bardzo sycące. No więc mam nadzieję, że smacznego i do zobaczenia! W następnym wpisie zupa-krem z pieczonej dyni i surowej papryki, taka w 10 minut
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEGotuj zdrowo!Guten Appetit! | blog: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Tartaletki ze śliwkami i kremem migdalowym autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! | blog: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Powidła śliwkowe z piekarnika - szybkie, bez mieszania autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! | blog: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Śliwki pod kruszonką z migdałami autorka: smakufabryka | blog: Smaku fabryka Sernik kokosowy ze śliwkami i kruszonką autorka: aronia(...)am.art | blog: am.art kolor i smak Kawowo-kokosowy wegański pudding śliwkowy autorka: whiness14 | blog: Relish Meals Wegańskie naleśniki z migdałową czekośliwką autorka: whiness14 | blog: Relish Meals Słodka śliwkowo-gruszkowa zupa krem autorka: Joe Anne | blog: TasteBased Ciasto ze śliwkami i cynamonem autorka: malinowyciec | blog: Babeczka z kremem Śliwkowiec z Kruszonką autorka: kolia18 | blog: Gotowanie Patki
Weekendy w domu i ogrodzienadzienia pieczarkowego. Nie miałam pomysłu zbytnio co z nim zrobić, bo z jednej strony malutko go było, z drugiej strony szkoda wyrzucać. Wpakowałam je do kilku pierożków. Po usmażeniu szybka degustacja i …. bomba! To jest ten smak! Męża nie było można odgonić od pierogów, a obiecałam kilka sztuk rodzicom, więc warowałam przy nich jak strażnik Pierogi świetne(...)zlepić. Smażyć na rumiano . Odsączyć na ręczniczku papierowym. 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/boze-narodzenie/puszyste-smazone-pierogi-jogurcie-pieczarkami/ MieszamWGarnku Artykuł Puszyste smażone pierogi na jogurcie z pieczarkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkugulaszowa. Na pewno przed świętami podzielę się z Wami przepisem na węgierską zupę rybną, gdyż uważam, iż zupa ta jest rewelacyjna. Przepis mam od teściowej więc sprawdzony. Ona tę zupę robi już od dawna. Będę mieć także przepisy na dania, które wymieniam wyżej. Na jedno z wyżej wymienionych dań przepis mam już dzisiaj. Jest to przepis na galuszkę. Węgierska galuszka(...)jaja i mąki Ja użyłam specjalnej tarki do klusek. Możecie taką tarkę kupić na internecie. Plus tarki jest taki, iż kluski mają konkretny kształt i robi się je bardzo szybko. Jeśli jednak nie macie ochoty na nowy zakup to nie macie też innej opcji jak użyć łyżki lub widelca aby nałożyć kluski na wodę. Kluski, które wylewacie na wrzątek
mecooksświeży i w proszku, chrzan, oregano, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, kminek, kumin rzymski Obróbka warzyw i owoców: – najlepiej surowe: surówka, sok, koktajl – gotowane: zupa, warzywa al dente, warzywa na parze – duszone: gulasz, leczo – pieczone: warzywa, jabłko, frytki z dyni, marchewki, pietruszki, selera – kiszone: ogórki, kapusta, buraki i odpowiednie(...)bulion warzywny dzień przed. 4. W przeddzień zetrzeć na tarce marchew, seler, buraki, dynię i zapakowane w pojemniki przechowywać w lodówce. Ułatwi to szybkie mieszanie różnych rodzajów surówek. 5. Przygotować zieloną pastę curry do potraw w stylu tajskim. 6. Zakupić sól himalajską i czarną Kala Namak o „jajecznym zapachu
To co kochamszparagami to będzie moja obowiązkowa sezonowa pozycja co roku. Proste, lekkie i pełne smaku. Bulion warto robić co weekend i w tygodniu wykorzystywać jako bazę do dań głównych, zup i sosów. Wtedy risotto będzie gotowe w pół godziny – w tygodniu mało kto ma czas na dłuższe gotowanie. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, dlatego warto korzystać, póki(...)struktura). Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy łyżkę zimnego masła, aby zatrzymać proces gotowania. Mieszamy i nakładamy na talerze. Posypujemy kilkoma kiśćmi rukoli i parmezanem (tartym lub w płatkach). Szybko podajemy. Post Risotto ze szparagami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku