Znudziło Ci się już przygotowywanie posiłków tradycyjnymi metodami? Przejadłeś się już smażonymi i pieczonymi potrawami? Chciałbyś spróbować czegoś innego? Spróbuj gotowania na parze! Kilka dni temu
peanutbuttermonsterSkładniki: 2 średnie, czerwone buraki (u mnie podłużne, o łącznej wadze 240 g); 1 średni ogórek wężowy; Pęczek rzodkiewek; Pęczek koperku; 1000 g kefiru; 1
Gospodyni Miejskamakaron kojarzy mi się z wiecznymi wakacjami. Jest go tak wiele rodzajów i kształtów, że znajduje w kuchni wyjątkowo szerokie zastosowanie. Poczynając od słodkich zup owocowych (brr), przez zupy mleczne (fuj), przez klasyczne spaghetti bądź rosołki, po pyszne dania z niecodziennymi dodatkami czy frymuśne sałatki. Teraz mamy wybór przeogromny, ja jednak z dużym sentymentem wspominam, jak w rodzinnym domu(...)makaron dwujajeczny, czterojajeczny, ba! Nawet można trafić ośmiojajeczny. Z tą „jajecznością” chodzi o ilość jaj przypadających na 1 kg mąki. Podczas ich gotowania trudno osiągnąć „efekt aldente” i niepilnowane szybko się rozgotowują i zaczynają kleić. Makaron z semoliny, czyli mąki z bardzo twardej pszenicy durum, z kolei jest produktem tradycyjnym włoskim. Włosi zresztą są największym na świecie eksporterem
Kate's KitchenPrzetestowałam mikser z Lidla i chcę się podzielić z Wami swoją opinią. Na pierwszy rzut oka materiał z którego wykonany jest mikser budzi wiele
IzaGotujeZupa… taka mnie myśl naszła, że dawno żadnej nie jadłam, a mam ochotę. Ale nie na taką wodnistą zupinę, raczej na zupę krem. Tylko z czego? Myślę, myślę i myślę. Dynia. I pomidory. Tak, to jest to! Odpowiednio doprawiona i z dodatkami… no nic, tylko robić ;) A do tego zupki są bardzo smaczne i zdrowe – a ta w dodatku bardzo(...)jedną całość. I kremik gotowy – pyszny, rozgrzewający i gorący ;) Teraz dodatki: musimy podprażyć słonecznik. Wrzucamy go na suchą patelnię i przez chwilę prażymy na wolnym ogniu. Uwaga, bo szybko się przypala. Fetę wystarczy pokruszyć. Posypujemy nalany na talerz krem prażonym słonecznikiem i pokruszoną fetą – i TADAM! Gotowe do jedzenia. Pyszne, cieplutkie i rozgrzewające! I bardzo szybko znika ;) Smacznego
Jak gotować i nie zwariowaćKanapka to najpopularniejsza opcja na drugie śniadanie. Jest szybka i łatwa do przygotowania, a jednocześnie wygodna do zjedzenia poza domem. Nie tylko uchroni przed małym głodem między posiłkami, ale odpowiednio skomponowana przyniesie sporo korzyści zdrowotnych. Podstawą jest oczywiście dobre pieczywo, więc zanim sięgniecie po chleb w sklepie czy piekarni zerknijcie na etykietę. Powinno się na niej znaleźć określenie "pieczywo(...)różnią się od siebie. Soczewica czerwona to pozbawiona łupinki soczewica brązowa, a dzięki braku łupinki jest lepiej przyswajalna przez organizm. Łatwo się rozgotowuje, dlatego jest idealnym składnikiem past i zup. Dodatkowo nie wymaga wcześniejszego namoczenia. Przygotowanie pasty jest banalnie proste. Doskonale smakuje na kromce razowego chleba, z dodatkiem świeżych, chrupiących warzyw:) Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1/2 szklanki nasion słonecznika
Smakowity Blog Kulinarnygroszkiem, była ok. taka domowa za 3 zł. Podsumowanie - że domowo to na pewno, że tanio? nie do końca - za całość zapłaciłam 25,80 zł bez napoju. Szybka i sprawna obsługa,ładne białe talerze, jedzenie trochę zimne ale jest to, raczej bolączka każdego mlecznego. Czy bym poleciła? Myślę, że tak. W samym centrum stolicy, dla zabieganych(...)Pani w okienku z kasą, przesympatyczna, czyli już dobrze rokuje. Idę dalej z bilecikiem po odbiór obiadu, tam z kolei wredota, że nie daj Boże. Wszystko z łaską podaje, zupę nalewa wielką chochlą i gdzieś tam po drodze jej kapie, może na podłogę, może na jej kapcie :-) No ale nic, grzecznie podziękowałam i zajęłam miejsce. Spojrzałam na bezdomnego, odechciało
pieprzny smaczekOdwieczne pytanie, co jutro ugotować na obiad? 40 pomysłów na letnie, niedrogie i szybkie w przygotowaniu obiady. Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kasza bulgur z brokułami(...)kurczakiem, szpinakiem i serem gorgonzola Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową Zupa z żółtą fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniapowodzeniem możecie wykorzystać z innymi owocami czy innym nadzieniem. Kruszonka robiona z przepisu na placek z rabarbarem i kruszonką , ponieważ nie chciało mi się już jej zagniatać. Ciasto wyrasta szybko i łatwo się formuje. Lubię wchodzić do kuchni i patrzeć, czy wierzch ciasta wraz ze ściereczką wystaje już ponad miskę. Jeśli macie ochotę na drożdżówki, to serdecznie polecam. Doskonałe(...)stopniach ok 15-20 min aż będą złote. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/drozdzowki-rabarbarem-kruszonka/ MieszamWGarnku Artykuł Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuostatnich tygodniach najczęściej gotowaną przeze mnie zupą był czysty barszcz, który gotuję z dużej ilości czerwonych buraków. Ugotowane buraki postanowiłam wykorzystać do kolejnego dania i tak powstała dzisiejsza Tarta z burakami . Sekretem tej tarty są ugotowane buraki z barszczu, ale nie wyciągnięte przed doprawieniem (często bowiem się zdarza, że ugotowany barszcz najpierw przecedzacie, a dopiero potem doprawiacie). Chodzi(...)ręcznie : mąkę przesiać do miski, dodać sól, zimne masło pokrojone w kostkę i jajo. Wszystko rozcierać zimnymi palcami, następnie dodać ser utarty na tarce o drobnych oczkach i wszystko szybko zagnieść. Gotowe ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na szerokość trochę większą niż średnica Twojej tarty (u mnie ceramiczna forma do tarty o średnicy 28 cm) . Ciastem
Moja DelicjaOdkąd pojawiła się Zosia, mój świat zawirował i w sumie gotowanie zeszło na dalszy plan. Co tam, nie ma zbytnio na nie czasu. Zatem na blogu spodziewajcie się raczej szybkich przepisów, jak ten serek właśnie. Tak po prawdzie, to gdyby nie moi rodzice, którzy wpadają do nas co dzień lub co drugi z wałówką obiadową, obiadu pewnie bym nie jadła(...)wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Gotowe! 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/delikatny-serek-ziolowy-smarowania/ MieszamWGarnku Artykuł Delikatny serek ziołowy do smarowania pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuspaghetti, penne czy fusilli, po te fikuśne jak: strozzapretti, garganelli czy orecchiette. v Kaszy i grochu są ze trzy rodzaje: mieszanka grochowo-jęczmienna (na pożywn ą zupę), soczewica i obowiązkowo pęczak. Ryż na risotto też jest. Mąka: kasztanowa, ryżowa, gryczana, pszenna i żytnia. v Niewiele puszek, parę z tuńczykiem, pomidorami czy kukurydzą(...)uzmysłowiłam, że moje codzienne menu podporządkowane jest w 100% mojemu rozkładowi dnia pracy. Tak się składa, że pracuję z przerwami i mam możliwość powrotu do domu i upichcenia czegoś szybkiego. Około 7.00 obowiązkowo śniadanie, to ono przecież stanowi najważniejszy posiłek w ciągu dnia, uruchamia metabolizm i pobudza nasz organizm do pracy. Moje śniadanie z reguły jest na słodko ( click ), uwielbiam
Mia Cucina Sofietawędzone, ale starałam się ich unikać. Za to teraz, kiedy jest z nami Zosia, nadrabiam zaległości w jedzeniowych zakazach z okresu 9 miesięcy. Taka pasta z ryby wędzonej, jest szybka do zrobienia. Jeśli macie wprawę w obieraniu ryby, to pewnie jej zrobienie zajmie Wam 5-10 minut. Potem w ruch idzie widelec i już jest czym smarować chlebek(...)trwa dłużej, bo mamy z kotem Ryszardem wspólny rytuał. Lubimy podjadać co tłuściejsze kąski z ryby. Raz on, raz ja. Nigdy dobrej, wędzonej rybki Rysiek nie odmówi. Swoją drogą, szybkie i dokładne obranie ryby, z kotem czającym się obok nóg, to nie lada sztuka. A wracając do samej pasty, to jej różne warianty pojawiały się w moim rodzinnym domu
Mieszam w GarnkuNim przejdę do przepisu kilka słów z innej beczki. Od jakiegoś czasu, pewien pan ma dla mnie bardzo atrakcyjną (jego zdaniem) propozycję , dotyczącą się mojej
Dieta moja pasjaspecjalnie wiele wspólnego poza tym, że równie nadaje się na bardzo apetyczną przekąskę, która z pewnością zachwyciłaby niejedno podniebienie! Za tartami przepadamy równie mocno jak za zupami krem, ponieważ na kruchym cieście można zapiec naprawdę niemal wszystko i to zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej, słonej. Danie nie należy do pracochłonnych i to jest chyba jego największy(...)mąką za pomocą noża, każda szkoła jest tutaj dobra (:). Następnie w misce mieszamy żółtko wraz ze śmietaną i solą i całość wylewamy do mąki połączonej z masłem. Zwinnie i szybko wyrabiamy dłońmi zwarte, jednolite ciasto, kolejno forumujemy z niego kulę, spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1h w celu schłodzenia. Pod koniec czasu chłodzenia
Symfonia Smaków