nadzienia pieczarkowego. Nie miałam pomysłu zbytnio co z nim zrobić, bo z jednej strony malutko go było, z drugiej strony szkoda wyrzucać. Wpakowałam je do kilku pierożków. Po usmażeniu szybka degustacja i …. bomba! To jest ten smak! Męża nie było można odgonić od pierogów, a obiecałam kilka sztuk rodzicom, więc warowałam przy nich jak strażnik Pierogi świetne(...)zlepić. Smażyć na rumiano . Odsączyć na ręczniczku papierowym. 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/boze-narodzenie/puszyste-smazone-pierogi-jogurcie-pieczarkami/ MieszamWGarnku Artykuł Puszyste smażone pierogi na jogurcie z pieczarkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkugulaszowa. Na pewno przed świętami podzielę się z Wami przepisem na węgierską zupę rybną, gdyż uważam, iż zupa ta jest rewelacyjna. Przepis mam od teściowej więc sprawdzony. Ona tę zupę robi już od dawna. Będę mieć także przepisy na dania, które wymieniam wyżej. Na jedno z wyżej wymienionych dań przepis mam już dzisiaj. Jest to przepis na galuszkę. Węgierska galuszka(...)jaja i mąki Ja użyłam specjalnej tarki do klusek. Możecie taką tarkę kupić na internecie. Plus tarki jest taki, iż kluski mają konkretny kształt i robi się je bardzo szybko. Jeśli jednak nie macie ochoty na nowy zakup to nie macie też innej opcji jak użyć łyżki lub widelca aby nałożyć kluski na wodę. Kluski, które wylewacie na wrzątek
mecooksświeży i w proszku, chrzan, oregano, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, kminek, kumin rzymski Obróbka warzyw i owoców: – najlepiej surowe: surówka, sok, koktajl – gotowane: zupa, warzywa al dente, warzywa na parze – duszone: gulasz, leczo – pieczone: warzywa, jabłko, frytki z dyni, marchewki, pietruszki, selera – kiszone: ogórki, kapusta, buraki i odpowiednie(...)bulion warzywny dzień przed. 4. W przeddzień zetrzeć na tarce marchew, seler, buraki, dynię i zapakowane w pojemniki przechowywać w lodówce. Ułatwi to szybkie mieszanie różnych rodzajów surówek. 5. Przygotować zieloną pastę curry do potraw w stylu tajskim. 6. Zakupić sól himalajską i czarną Kala Namak o „jajecznym zapachu
To co kochamszparagami to będzie moja obowiązkowa sezonowa pozycja co roku. Proste, lekkie i pełne smaku. Bulion warto robić co weekend i w tygodniu wykorzystywać jako bazę do dań głównych, zup i sosów. Wtedy risotto będzie gotowe w pół godziny – w tygodniu mało kto ma czas na dłuższe gotowanie. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, dlatego warto korzystać, póki(...)struktura). Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy łyżkę zimnego masła, aby zatrzymać proces gotowania. Mieszamy i nakładamy na talerze. Posypujemy kilkoma kiśćmi rukoli i parmezanem (tartym lub w płatkach). Szybko podajemy. Post Risotto ze szparagami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuKto z was zna zastosowanie Pinus silvestris L. inaczej sosny zwyczajnej? Moim skromnym zdaniem jej nazwa powinna brzmieć zupełnie inaczej: sosna niezwyczajna! Sosna kwitnie w kwietniu
IzaGotujemają u nas żadnych szans. Oczywiście, starałam się dotąd wykorzystywać płatki owsiane w inny sposób, np. obtaczając w nich takie słodkie kulki albo dodawać do gotowania zupy, jednak cały czas miałam wrażenie, że stanowczo za mało tego owsa w naszej diecie. Ostatnie podejście, które zrobiłam z nadzieją, że może jednak znajdzie się sposób na owsiane śniadanie(...)orzechy oczywiście wcześniej moczymy, sezam i mak mielimy. Dodatek kakao jest fajnym wykończeniem smaku w wielu opcjach, na pewno każdy znajdzie swoje ulubione kompozycje. Taką owsiankę robi się naprawdę szybko a jest przy tym - co najważniejsze dla mnie - naprawdę pożywna. Można zjeść ją na śniadanie, można na przekąskę w ciągu dnia, można zjeść w domu albo zabrać w pudełku
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIELubię paprykę pod wieloma postaciami, nic dziwnego, że leczo też uwielbiam. Ponieważ zimową porą cena papryki jest dosyć wysoka, właśnie teraz, jesienią, robię sobie zapas leczo na zimę. Wystarczy szybko podsmażyć kiełbaskę, pierś z kurczaka czy parówki ( bo są i tacy co jadają leczo z parówką), ugotować ryż, kaszę, makaron a nawet nie gotować i zjeść po prostu leczo(...)prowansalskie. Pakujemy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 15 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/leczo-papryki-cukinii-sloika/ BosowKuchni Artykuł Leczo z papryki i cukinii do słoika pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkusobie około 0,22%, parmezan już całkiem sporo, bo 1,2% (pisałam o nim przy okazji tatara z sardynkam i ). Wodorosty kombu, używane do bulionu na zupę miso –to aż 2,2%. Znajduje się też m.in. w grzybach, pomidorach (sosik!), orzechach, winogronach, brokułach. Mięso przekładamy do dużej miski, takiej w jakiej łatwo nam będzie wszystko wymieszać. Sama wołowina byłaby(...)Podlejcie gołąbki rosołem, pozostałe pokrojone masło rozłóżcie na wierzchu, zamknijcie naczynie i wstawcie je na środkowy poziom piekarnika rozgrzanego do 180⁰C. Gołąbki będą się piec przez półtorej godziny. Szybki sos naszykujemy bazując na rosole i przecierze pomidorowym (można użyć też passaty pomidorowej, wtedy zachowajcie proporcje 1:1 – 300ml rosołu i 300ml passaty). Zagotowujemy rosół, w gorącym rozprowadzamy przecier
Karo in the Kitchenpysznych, świeżo wyciskanych sokach i szejkach owocowych. Porcja owoców na plaży Owoce kupione na lokalnym targu Świeżo wyciskane soki sprzedawane na ulicy W Tajlandii nawet na śniadania jada się zupy i dania obiadowe. W żadnym sklepie nie udało nam się znaleźć „normalnego” pieczywa. Jedyną namiastką był chleb tostowy, ewentualnie słodkie wypieki typu croissanty, babeczki bananowe (pyszne!) czy wypieki przypominające ciasto(...)poziom pikantności. Wiele osób pyta mnie jak w Tajlandii wygląda sprawa zachowania higieny podczas przygotowywania posiłków...Powiem tak: lepiej nie patrzeć, w jakich warunkach są one przygotowywane, bo możemy szybko stracić apetyt ;) mimo to, jedzenie na ulicy jest tu raczej bezpieczne. My przez te 3 tygodnie nie mieliśmy żadnych większych problemów żołądkowych. Raz zdarzyło nam się lekkie jednodniowe zatrucie
Zawsze głodna!Plotka głosi, że Lidl odrobił lekcję i wydał milion sztuk tej książki. Niestety posiadała ona tę samą cechę, co pierwsza książka. Mianowicie była tak samo doskonała i zniknęła równie szybko. Podobno nie dla każdego starczyło. Tym razem Lidl stanął, mam nadzieję, na wysokości zadania. Nowej książki o rybach będą aż 2 miliony egzemplarzy! Niech tym razem nikt nie mówi(...)pomocy zwykłego grilla. 4. Ryba od kuchni. Czyli przechodzimy do konkretów. Jak przyrządzić rybę, z czym przyrządzić, jak doprawić, a także jak jeść. 5. Przystawki 6. Zupy 7. Dania główne 8. Święta 9. Grill 10. Owoce morza Czyli jak widać jest wszystko, co w dobrej książce kucharskiej być powinno. A całość okraszona
Marder&Marder Manufacturetalerzach tak, żeby owoce nie miały kontaktu z wilgotną ziemią i nie psuły się. W produkcji przemysłowej mało kto o tym myśli, liczy się ilość owoców z krzaka i cena. Szybki zbyt. Dojrzałe dynie trzeba obciąć z 10-15 cm pędu, a następnie wysuszyć na słońcu. Skórka wtedy jaszcze bardziej twardnieje i jeszcze lepiej chroni – opóźnia to utratę wody(...)gładki, ale są też odmiany zielone, białe i pomarańczowe. Niewiele nasion zebranych w komorze u dołu. Słodka i lekko orzechowa w smaku. Najlepsza do pieczenia i nadziewania, duszenia, na zupę. Będzie dobra i do marynowania, i na ciasto, i na to puree. Idealna do risotto – nie wymaga długiej obróbki cieplnej. DYNIA UCHIKI KURI HOKKAIDO (Japanase Red Kuri, Uchiki Kurima, Orange
Karo in the KitchenRISOTTO Z PRAŻONYMI KOŻUCHAMI, PISTACJAMI I GRANATEM Kożuch z mleka był od zawsze zmorą wszystkich przedszkolaków :) Większość z nas pamięta widok grubej warstwy kożucha na mleku w kubku lub zupie mlecznej - czy to w przedszkolu czy w domu na śniadaniu.. Nie znam nikogo, kto by go lubił... Ale mam dziś dla Was niespodziankę: mleczne risotto z... prażonymi kożuchami(...)temperatury 60 stopni C. Mleko zagotuj w małym garnku do momentu wrzenia. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw na parę minut, aby utworzył się kożuch. Następnie delikatnie, ale szybko przełóż kożuch (ja robię to palcami) na metalową formę do pieczenia i wstaw do piekarnika. Susz kożuch około 20-30 minut . Ostrożnie wyjmij go z formy w mniejszych kawałeczkach, pomagając
Słodko-Słony Świat Ilonypłatków i mieszanek śniadaniowych z cukrem – Dlaczego? Odpowiedź po tym linkiem – czy warto kupować musli w sklepie? Porównanie składów popularnych mieszanek. chipsów, krakersów, paluszków, orzeszków ziemnych prażonych zup i sosów w proszku gotowych dań takich jak pizza mrożona, zapiekanki, makarony z sosami, paluszki rybne, frytki napojów słodzonych cukrem i sztucznymi słodzikami, takimi jak aspartam, acesulfam K i sacharyna(...)mniej ważne są pozostałe makroskładniki, które w różny sposób działają na organizm (także pod kątem odchudzania). Poniżej opisałam, a raczej maksymalnie streściłam rolę najważniejszych składników pokarmowych. Jeśli chcecie szybko wyliczyć, ile powinniście spożywać białek, tłuszczów i węglowodanów w gramach, skorzystajcie z tego kalkulatora. http://www.pg4.kujakowice.pl/index_pliki/etykiety1.png –> Białka Wchodzą w skład tkanek, enzymów, hormonów. Spełniają funkcje naprawcze
Powiedz dietom niezapisanym na odwrocie przepisem na sałatkę. Pismo Karolki, lipiec 1950 - co wtedy robiła, jaki podała obiad? A może skorzystała z dyspozycyi KUCHARZA, który na dzień 5 lipca proponuje: Zupę Julienne z gałkami parzonemi - Paszteciki z amoretek w konczach - Kalafjory - Kurczęta ze śmietaną - Lody Uśmiecham się do tej kartki, bo wierzę, że między słowami Karolka też schowała swój uśmiech(...)chrupiące - dzięki kawałkom ciasteczek i orzeszków z masła orzechowego. Nie są za słodkie, słoność masła nie dominuje, ale jest dobrym balansem dla dodatku mlecznej czekolady. Pyszne i zdecydowanie za szybko znikają z pudełka:) P.S. Dziękuję Monice za rozwiązanie zagadki prania blondyn , która pojawiła się w poprzednim poście. Dzięki niej wiem już, że blondyna, inaczej blonda, to jedwabna koronka
KUCHARNIA