chwili, kiedy opuszczam miasto przede mną pojawiają się malownicze doliny, mgła oplata lasy, słońce daje wyraźnie o sobie znać i jeszcze stada owiec. Nie mogłam dłużej zwlekać, z auta szybko robię zdjęcie. Na Instagramie możecie zobaczyć kilka takich ujęć z porannej wyprawy do pracy. Ogólnie cierpię kiedy muszę wstawać wcześnie rano, jednak za te widoki zniosę to dzielnie(...)wpada do ciasta kruchego z dodatkiem czekolady. Chociażby jedno niedzielne popołudnie musi być z tym ciastem. Za kruchym przepadam, a jeszcze z kruszonką, ach…wiecie, że nie odmówię ;) Zupa dyniowa i Halloween! Uwielbiam tą porę, kiedy internety zalewają przepisy na dynię. Nie dość, że taka urodziwa z niej sztuka, to jeszcze pomysły na jej przyrządzenie nie mają końca
Pink Envelopeprzepis powstał zupełnie przypadkowym przypadkiem:) Wiecie, coś komuś czasem wpadnie do ciasta albo do zupy i eureka!:) Ja zrobiłam na obiad pizzę:) Oj była pyszna i mało dietetyczna.. ciasto kupiłam gotowe, takie w ruloniku, bo zależało mi na czasie. Posmarowałam je sosem ze świeżych pomidorów z bazylią i oregano. Na to pokroiłam mnóstwo boczku, od groma cebuli, trochę wędliny(...)Doprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem, oregano. Jeśli uznasz, że sos jest za rzadki, możesz zagęścić go mąką. I gotowe. Kolejny obiad z serii "ekspresowe" - idealny, jeśli potrzebujesz coś szybko upichcić po pracy
Kraina Tysiąca SmakówZapiekanka ziemniaczana z grzybami leśnymi do świetny przepis na jesienny obiad, kiedy sezon na grzyby w pełni. Jest bardzo smaczna, szybka do zrobienia i sycąca. Ponieważ uwielbiam chodzić po lesie i zbierać grzyby, zawsze jest ich u mnie pod dostatkiem. Zazwyczaj robię po prostu sos grzybowy, który jest pyszny do klusek śląskich czy kopytek. Tym razem jednak postanowiłam pokombinować(...)minut, aż wierzch będzie zarumieniony. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zobacz inne przepisy z grzybami: Jaglane Kluski Z Sosem Grzybowym Sos Grzybowy Aromatyczna, Aksamitna Zupa Grzybowa Tarta Ze Świeżymi Grzybami Gulasz Wołowy Z Grzybami Sos Grzybowy Z Makaronem I Kurczakiem Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z grzybami pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneDietetyczna pasta kanapkow a tak jak pisałam wcześniej, świetnie nadaje się na zamiennik masła podczas diety. Dziś zaprezentuję Wam kolejny prosty przepis : dietetyczna pasta kanapkowa na
IzaGotujepostawiłam tym razem na placki. W przyszłości postaram się zastosować ją także do słodkich wyrobów. Kiedy przygotowywałam to danie zauważyłam, mąka iż połączona z mokrymi składniami nie gęstnieje tak szybko jak mąka pszenna. Ma też zupełnie inną konsystencję. Placki, o których mowa sprawdzą się jako danie obiadowe. Nie są na słodko i mają w sobie mięso. Jeśli zdecydujecie się(...)dyni będziemy mieć około trzy porcje purée. Spokojnie możemy użyć jedną porcję a pozostałe zamrozić w zamrażalniku. Będą jak znalazł do wykorzystania w przyszłości. Zamrożone purée nadda się na zupę czy muffinki. Placuszki należy smażyć na małej ilości oleju. Placki w oleju nie powinny pływać. Do podania polecam ketchup. Można także przygotować sos pomidorowy lub zaserwować je z sosem chili
mecooksBardzo często zastanawiamy się na różnymi dodatkami do obiady. Brakuje nam pomysłu na jakaś zdrową i przede wszystkim smaczną surówkę. Surówka z pora i marchwi to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Najlepiej dodać ziemniaki, aby była bardziej pożywna. Można np przygotować zupę z tego przepisu. Zupa krem z pieczonego selera i marchewki z bazylią Zupa krem z dyni i batatów z kiełkami Obiad Na obiad bardzo często robiłam pizze ziemniaczaną, na którą przepis można znaleźć tutaj . Jest to świetne danie, które tak jak frytki(...)dieta raczej nie nadaje się dla osób, które nie przepadają za ziemniakami. Jak dla mnie ogromną zaletą jest to, że można jeść ile się chcę i w szybkim czasie dużo schudnąć. Bardzo nie lubię chodzić głodna. Kolejną zaletą było polepszenie nastroju i przypływ energii. Również o wiele lepiej mi się wstawało. Do zalet można
wegujemywartości odżywcze. Kapusta pekińska jest warzywem używanym na szeroką skalę w kuchni wschodnio-azjatyckiej (Chinach, Korei, Japonii). Na surowo wykorzystywana jest do zawijania wieprzowiny czy ostryg lub jako składnik zup. Bardzo dobrze smakuje smażona z woka z innymi dodatkami, takimi jak tofu czy grzyby. Wydobywa wówczas swój naturalny lekko słodkawy smak. W polskiej kuchni najczęściej stanowi główny składnik surówek(...)patelni zredukuje się – przelewamy go do garnka z kapustą. Siekamy koper i dodajemy do bigosu. Całość krótko zagotowujemy. Podajemy natychmiast. Bigos z kapusty pekińskiej jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Na jesienne, pochmurne i deszczowe dni. Na obiad… i nie tylko. ;) Potrawa bardzo aromatyczna, z pajdą chleba lub… z czym kto lubi. Gorąco polecam i życzę smacznego
mojewypiekiinietylkoZnudziło Ci się już przygotowywanie posiłków tradycyjnymi metodami? Przejadłeś się już smażonymi i pieczonymi potrawami? Chciałbyś spróbować czegoś innego? Spróbuj gotowania na parze! Kilka dni temu
peanutbuttermonsterSkładniki: 2 średnie, czerwone buraki (u mnie podłużne, o łącznej wadze 240 g); 1 średni ogórek wężowy; Pęczek rzodkiewek; Pęczek koperku; 1000 g kefiru; 1
Gospodyni Miejskamakaron kojarzy mi się z wiecznymi wakacjami. Jest go tak wiele rodzajów i kształtów, że znajduje w kuchni wyjątkowo szerokie zastosowanie. Poczynając od słodkich zup owocowych (brr), przez zupy mleczne (fuj), przez klasyczne spaghetti bądź rosołki, po pyszne dania z niecodziennymi dodatkami czy frymuśne sałatki. Teraz mamy wybór przeogromny, ja jednak z dużym sentymentem wspominam, jak w rodzinnym domu(...)makaron dwujajeczny, czterojajeczny, ba! Nawet można trafić ośmiojajeczny. Z tą „jajecznością” chodzi o ilość jaj przypadających na 1 kg mąki. Podczas ich gotowania trudno osiągnąć „efekt aldente” i niepilnowane szybko się rozgotowują i zaczynają kleić. Makaron z semoliny, czyli mąki z bardzo twardej pszenicy durum, z kolei jest produktem tradycyjnym włoskim. Włosi zresztą są największym na świecie eksporterem
Kate's KitchenPrzetestowałam mikser z Lidla i chcę się podzielić z Wami swoją opinią. Na pierwszy rzut oka materiał z którego wykonany jest mikser budzi wiele
IzaGotujeZupa… taka mnie myśl naszła, że dawno żadnej nie jadłam, a mam ochotę. Ale nie na taką wodnistą zupinę, raczej na zupę krem. Tylko z czego? Myślę, myślę i myślę. Dynia. I pomidory. Tak, to jest to! Odpowiednio doprawiona i z dodatkami… no nic, tylko robić ;) A do tego zupki są bardzo smaczne i zdrowe – a ta w dodatku bardzo(...)jedną całość. I kremik gotowy – pyszny, rozgrzewający i gorący ;) Teraz dodatki: musimy podprażyć słonecznik. Wrzucamy go na suchą patelnię i przez chwilę prażymy na wolnym ogniu. Uwaga, bo szybko się przypala. Fetę wystarczy pokruszyć. Posypujemy nalany na talerz krem prażonym słonecznikiem i pokruszoną fetą – i TADAM! Gotowe do jedzenia. Pyszne, cieplutkie i rozgrzewające! I bardzo szybko znika ;) Smacznego
Jak gotować i nie zwariowaćKanapka to najpopularniejsza opcja na drugie śniadanie. Jest szybka i łatwa do przygotowania, a jednocześnie wygodna do zjedzenia poza domem. Nie tylko uchroni przed małym głodem między posiłkami, ale odpowiednio skomponowana przyniesie sporo korzyści zdrowotnych. Podstawą jest oczywiście dobre pieczywo, więc zanim sięgniecie po chleb w sklepie czy piekarni zerknijcie na etykietę. Powinno się na niej znaleźć określenie "pieczywo(...)różnią się od siebie. Soczewica czerwona to pozbawiona łupinki soczewica brązowa, a dzięki braku łupinki jest lepiej przyswajalna przez organizm. Łatwo się rozgotowuje, dlatego jest idealnym składnikiem past i zup. Dodatkowo nie wymaga wcześniejszego namoczenia. Przygotowanie pasty jest banalnie proste. Doskonale smakuje na kromce razowego chleba, z dodatkiem świeżych, chrupiących warzyw:) Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1/2 szklanki nasion słonecznika
Smakowity Blog Kulinarnygroszkiem, była ok. taka domowa za 3 zł. Podsumowanie - że domowo to na pewno, że tanio? nie do końca - za całość zapłaciłam 25,80 zł bez napoju. Szybka i sprawna obsługa,ładne białe talerze, jedzenie trochę zimne ale jest to, raczej bolączka każdego mlecznego. Czy bym poleciła? Myślę, że tak. W samym centrum stolicy, dla zabieganych(...)Pani w okienku z kasą, przesympatyczna, czyli już dobrze rokuje. Idę dalej z bilecikiem po odbiór obiadu, tam z kolei wredota, że nie daj Boże. Wszystko z łaską podaje, zupę nalewa wielką chochlą i gdzieś tam po drodze jej kapie, może na podłogę, może na jej kapcie :-) No ale nic, grzecznie podziękowałam i zajęłam miejsce. Spojrzałam na bezdomnego, odechciało
pieprzny smaczek