sobie około 0,22%, parmezan już całkiem sporo, bo 1,2% (pisałam o nim przy okazji tatara z sardynkam i ). Wodorosty kombu, używane do bulionu na zupę miso –to aż 2,2%. Znajduje się też m.in. w grzybach, pomidorach (sosik!), orzechach, winogronach, brokułach. Mięso przekładamy do dużej miski, takiej w jakiej łatwo nam będzie wszystko wymieszać. Sama wołowina byłaby(...)Podlejcie gołąbki rosołem, pozostałe pokrojone masło rozłóżcie na wierzchu, zamknijcie naczynie i wstawcie je na środkowy poziom piekarnika rozgrzanego do 180⁰C. Gołąbki będą się piec przez półtorej godziny. Szybki sos naszykujemy bazując na rosole i przecierze pomidorowym (można użyć też passaty pomidorowej, wtedy zachowajcie proporcje 1:1 – 300ml rosołu i 300ml passaty). Zagotowujemy rosół, w gorącym rozprowadzamy przecier
Karo in the Kitchenpysznych, świeżo wyciskanych sokach i szejkach owocowych. Porcja owoców na plaży Owoce kupione na lokalnym targu Świeżo wyciskane soki sprzedawane na ulicy W Tajlandii nawet na śniadania jada się zupy i dania obiadowe. W żadnym sklepie nie udało nam się znaleźć „normalnego” pieczywa. Jedyną namiastką był chleb tostowy, ewentualnie słodkie wypieki typu croissanty, babeczki bananowe (pyszne!) czy wypieki przypominające ciasto(...)poziom pikantności. Wiele osób pyta mnie jak w Tajlandii wygląda sprawa zachowania higieny podczas przygotowywania posiłków...Powiem tak: lepiej nie patrzeć, w jakich warunkach są one przygotowywane, bo możemy szybko stracić apetyt ;) mimo to, jedzenie na ulicy jest tu raczej bezpieczne. My przez te 3 tygodnie nie mieliśmy żadnych większych problemów żołądkowych. Raz zdarzyło nam się lekkie jednodniowe zatrucie
Zawsze głodna!Plotka głosi, że Lidl odrobił lekcję i wydał milion sztuk tej książki. Niestety posiadała ona tę samą cechę, co pierwsza książka. Mianowicie była tak samo doskonała i zniknęła równie szybko. Podobno nie dla każdego starczyło. Tym razem Lidl stanął, mam nadzieję, na wysokości zadania. Nowej książki o rybach będą aż 2 miliony egzemplarzy! Niech tym razem nikt nie mówi(...)pomocy zwykłego grilla. 4. Ryba od kuchni. Czyli przechodzimy do konkretów. Jak przyrządzić rybę, z czym przyrządzić, jak doprawić, a także jak jeść. 5. Przystawki 6. Zupy 7. Dania główne 8. Święta 9. Grill 10. Owoce morza Czyli jak widać jest wszystko, co w dobrej książce kucharskiej być powinno. A całość okraszona
Marder&Marder Manufacturetalerzach tak, żeby owoce nie miały kontaktu z wilgotną ziemią i nie psuły się. W produkcji przemysłowej mało kto o tym myśli, liczy się ilość owoców z krzaka i cena. Szybki zbyt. Dojrzałe dynie trzeba obciąć z 10-15 cm pędu, a następnie wysuszyć na słońcu. Skórka wtedy jaszcze bardziej twardnieje i jeszcze lepiej chroni – opóźnia to utratę wody(...)gładki, ale są też odmiany zielone, białe i pomarańczowe. Niewiele nasion zebranych w komorze u dołu. Słodka i lekko orzechowa w smaku. Najlepsza do pieczenia i nadziewania, duszenia, na zupę. Będzie dobra i do marynowania, i na ciasto, i na to puree. Idealna do risotto – nie wymaga długiej obróbki cieplnej. DYNIA UCHIKI KURI HOKKAIDO (Japanase Red Kuri, Uchiki Kurima, Orange
Karo in the KitchenRISOTTO Z PRAŻONYMI KOŻUCHAMI, PISTACJAMI I GRANATEM Kożuch z mleka był od zawsze zmorą wszystkich przedszkolaków :) Większość z nas pamięta widok grubej warstwy kożucha na mleku w kubku lub zupie mlecznej - czy to w przedszkolu czy w domu na śniadaniu.. Nie znam nikogo, kto by go lubił... Ale mam dziś dla Was niespodziankę: mleczne risotto z... prażonymi kożuchami(...)temperatury 60 stopni C. Mleko zagotuj w małym garnku do momentu wrzenia. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw na parę minut, aby utworzył się kożuch. Następnie delikatnie, ale szybko przełóż kożuch (ja robię to palcami) na metalową formę do pieczenia i wstaw do piekarnika. Susz kożuch około 20-30 minut . Ostrożnie wyjmij go z formy w mniejszych kawałeczkach, pomagając
Słodko-Słony Świat Ilonypłatków i mieszanek śniadaniowych z cukrem – Dlaczego? Odpowiedź po tym linkiem – czy warto kupować musli w sklepie? Porównanie składów popularnych mieszanek. chipsów, krakersów, paluszków, orzeszków ziemnych prażonych zup i sosów w proszku gotowych dań takich jak pizza mrożona, zapiekanki, makarony z sosami, paluszki rybne, frytki napojów słodzonych cukrem i sztucznymi słodzikami, takimi jak aspartam, acesulfam K i sacharyna(...)mniej ważne są pozostałe makroskładniki, które w różny sposób działają na organizm (także pod kątem odchudzania). Poniżej opisałam, a raczej maksymalnie streściłam rolę najważniejszych składników pokarmowych. Jeśli chcecie szybko wyliczyć, ile powinniście spożywać białek, tłuszczów i węglowodanów w gramach, skorzystajcie z tego kalkulatora. http://www.pg4.kujakowice.pl/index_pliki/etykiety1.png –> Białka Wchodzą w skład tkanek, enzymów, hormonów. Spełniają funkcje naprawcze
Powiedz dietom niezapisanym na odwrocie przepisem na sałatkę. Pismo Karolki, lipiec 1950 - co wtedy robiła, jaki podała obiad? A może skorzystała z dyspozycyi KUCHARZA, który na dzień 5 lipca proponuje: Zupę Julienne z gałkami parzonemi - Paszteciki z amoretek w konczach - Kalafjory - Kurczęta ze śmietaną - Lody Uśmiecham się do tej kartki, bo wierzę, że między słowami Karolka też schowała swój uśmiech(...)chrupiące - dzięki kawałkom ciasteczek i orzeszków z masła orzechowego. Nie są za słodkie, słoność masła nie dominuje, ale jest dobrym balansem dla dodatku mlecznej czekolady. Pyszne i zdecydowanie za szybko znikają z pudełka:) P.S. Dziękuję Monice za rozwiązanie zagadki prania blondyn , która pojawiła się w poprzednim poście. Dzięki niej wiem już, że blondyna, inaczej blonda, to jedwabna koronka
KUCHARNIAprzygotowywania. W biurach ludzie zaczynają się prześcigać w kulinarnych ciekawostkach i chwalić tym co przygotowali w domu. Wyniki widać nawet w internecie, gdzie ilość blogów kulinarnych rocznie prawie tak szybko jak młodocianych youtuberów. jemy etycznie - coraz więcej ludzi rezygnuje z mięsa. Z jednej strony dlatego, że taka postawa jest promowana, a promowana jest nie tyle z dobrego serca(...)teraz zrobiłem coś, co w największym stopniu odpowiada wyżej wspomnianych trendom. Niestety jeśli chodzi o konopie, to użyłem jedynego materiału dostępnego w naszym kraju, czyli nasion. Robiłem kiedyś zupę z nasion, ale tym razem użyję mąki. Polecam ją jednak kupić chyba, że macie na stanie super młynek. Ja kiedyś próbowałem sam zmielić, ale niestety tam są dość twarde łupiny więc
Kryzysowa Książka KucharskaPodsumowanie miesiąca, czyli o tym, co udało się ugotować, co smakowało Wam najbardziej, jakie były moje sukcesy i porażki oraz jakie są moje plany na październik
Cooking MonsterPodsumowanie miesiąca, czyli o tym, co udało się ugotować, co smakowało Wam najbardziej, jakie były moje sukcesy i porażki oraz jakie są moje plany na październik
Cooking Monsterprzepis. Nie jest pieczony, a więc nie opada. Sam ser smakuje wybornie, to i sernik też Taki sernik na zimno z truskawkami, a jakże, robi się naprawdę prosto i szybko. No i taki serniczek na zimno, z dobrej jakości sera (u mnie tradycyjnie Wieluń), to czysta przyjemność w upalny dzień. Po raz pierwszy w ciachu robiłam spód z daktyli(...)kilka godzin do lodówki. 4.13 http://mieszamwgarnku.pl/desery/serniki/dietetyczny-sernik-zimno-spodzie-orzechow-daktyli/ MieszamWGarnku Artykuł Dietetyczny sernik na zimno na spodzie z orzechów i daktyli pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkumają dość intensywny zapach. Gotowanie drobiu najmniej drażni nasze nosy. Jak poradzić sobie z nie zawsze miłym zapachem gotowanego rosołu? Najpraktyczniejsze jest użycie garnka ciśnieniowego – dzięki niemu można szybko i prawie bezzapachowo ugotować wywar z kości. Najbardziej śmierdzą kawałki tłuszczu i krwi, one zbierają się na górze jako szumowiny i w przypadku niezbyt czystych kości wołowych należy(...)niższych temperaturach, np. w wolnowarze, co skutkuje mniejszą ilością glutaminy w wywarze. Gotowy rosół można pić (np. szklanka-dwie dziennie), ale doskonale się też sprawdza jako podstawa samodzielnie gotowanych zup i sosów. Mocny wywar z kości można zamrozić w foremkach do lodu, tworząc swoje własne i bardzo zdrowe kostki rosołowe . Ja najczęściej gotuję rosół z kości wołowych (surowych albo pozostałościach
PaleoSMAKsens? Wszystko razem? Rzodkiewki na patelnię? Co na to zielone baby i kremowe awokado? Tracę pewność, ale tylko na krótko. Na ułamek sekundy krótszy niż jedno szybkie chrup. Przecież zostałam Łowcą Smaków! Mam wszystko co trzeba, aby moje chrupiące pomysły smakowały doskonale. Sięgam po jeden z najbardziej magicznych słoiczków w mojej kuchni. Prawdziwy skarb. Cudowna Dukkah z pistacjami i sumakiem(...)Prado dukkah z pistacjami i sumakiem sól, pieprz, sok z cytryny do smaku Rzodkiewki dokładnie opłukać, odciąć łodygi i liście (nie wyrzucać - nadają się idealnie do smacznej zupy!). Umyte rzodkiewki przekroić na pół. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią połówki rzodkiewek - przecięciem na dół. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem i trzymać na średnim ogniu przez
KUCHARNIASKŁADNIKI: 4 duże pieczarki, najczęściej w sklepach pakowane po 6 sztuk 4 łyżeczki kremowego serka topionego MSM Mońki 20 nasion bobu (po 5 na pieczarkę) 4
ClauditteMissCooking