bardziej wyszukanych. Szakszuka, to danie wywodzące się z kuchni tunezyjskiej i oznacza w dokładnym tłumaczeniu „wielki bałagan”. Bez względu na nazwę i jej znaczenie, szakszuka to wspaniała propozycja śniadaniowa. Szybka w przygotowaniu, sycąca i po prostu pyszna. Ja dziś prezentuję Wam jej mniej klasyczną wersję, bo z dodatkiem szpinaku. Uwielbiam zieleń na moim talerzu czy patelni. Ten prosty szpinakowy(...)szpinaku 1 pomidor 2 jajka 1 łyżeczka z górką klasycznej śniadaniowej Bielmar 1/4 cebuli 0,5 ząbka czosnku świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku mieszanka ziół do sałatki (w młynku, świeżo mielone) Przygotowanie: Cebulę drobniutko kroimy i szklimy na śniadaniowej, pod koniec dodajemy stary ząbek czosnek. Następnie dodajemy pokrojonego pomidora, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę smażymy i dodajemy
Słodkie okruszkiSzybkie w przygotowaniu, soczyste roladki z indyka nadziane niezwykle aromatyczną, dobrze przyprawioną masą mięsną. To świetna propozycja mięsnego dodatku do dania obiadowego. Pokrojona roladka sprawdzi się również w roli imprezowej przekąski serwowanej także na zimno. Składniki: 850g fileta z indyka 5 łyżeczek przyprawy do mięs Natur Vegeta sól pieprz Farsz: 500g udźca z indyka 400g surowego boczku 1 cebula(...)ząbki czosnku 1 duża garść świeżego tymianku 1 łyżeczka przyprawy do mięs Natur Vegeta 1 łyżeczka kolendry w ziarnach 1 łyżeczka kopru włoskiego w całości sól pieprz Sałatka: 250g zielonego groszku 250g pomidorów cherry 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 100g świeżego szpinaku 2 łyżeczki przyprawy do sałatek i dipów Natur Vegeta 1 łyżka sosu sojowego jasnego
Szalona Kuchnia Ewelinycarpaccio z buraka z kozim serem, orzechami i miodem oraz domowy ajerkoniak. > wieczorne rozmowy przy ajerkoniaku (w moim przypadku przy wodzie- nie piję alkoholu ;)). SOBOTA > warsztat kulinarny "Szybkie Śniadanie", gdzie przygotowaliśmy m.in.: smoothie pietruszkowo-gruszkowe, maślany omlet z owczym serem, drożdżowe racuchy z jabłkami, kokosową kaszkę mannę z borówkami oraz shakshukę z jajkami. > warsztat "Kreatywna Głowa Zawsze(...)podmpłomyków z miodem, smalcem i masełkiem, a także dowiedzieliśmy się nieco o pszczołach. > wieczorne ognisko z upieczonym w Chlebowej Chacie chlebem, swojskim masłem, twarogiem, oscypkami, bundzem, kiełbasą oraz sałatką z granatem, awokado i kuskusem. NIEDZIELA: > warsztat kulinarny "Niedzielne Śniadanie", gdzie przygotowaliśmy m.in. smoothie jabłkowo- pietruszkowe oraz smoothie buraczane, naleśniki w dwóch wersjach: z nadzieniem serowym z miodem
Nastoletnie Wypiekaniedaje że Xp = 26 zł Jak widać różnica w budżecie domowym to 10 zł na osobę a nie prawie 2 razy więcej jak to szybko na skróty oblicza nasz mózg widząc na półce cenę 1,50zł i 2,70zł. Drugi aspekt to wyliczenia za kg, które zrobiłem wcześniej. Pytanie po co? Pójdź na bazarek(...)Podejrzewam, że będziesz mile zaskoczony ile można wyeliminować chleba z jedzenia zastępując niektóre posiłki kanapkowe posiłkami warzywnymi. Skomponuj sobie przepis na sałatkę w której proporcje nie przekroczą 3 lub 3,80 zł za kg. Uwaga teraz kolejna pułapka kalkulując posiłek bez chleba musisz pamiętać, że powiększasz go tylko eliminując pieczywo. Na kanapce już i tak był
Dieta Rozdzielna i ZdrowieCzy wiecie, że roszponka zwana również roszpunką bogata jest w witaminę A która wspomaga wzrok, zapobiega powstania nowotworów, działa uspokajająco? Roszponka wspomaga również trawienia,działa
KukuleczkiWigilię lub Sylwestra idealny śledzik w warzywach. Co roku robię takie śledzie i szybko znikają z talerza. Śledzik w warzywach Składniki : filety śledziowe marynowane - 4 szt marchewka - 1 szt pietruszka - 1 szt buraki - 2 szt cebula - 1 szt majonez 2 - 3 łyżki(...)paseczki. Ugotowane warzywa obrać, zetrzeć na tarce, każde do innej miski. Warzywa oprószyć solą i pieprzem, dodać do każdej miski śledzie, wymieszać z majonezem. Układać na półmisku obok siebie sałatkę śledziową, posypać sałatkę szczypiorkiem, udekorować natką pietruszki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia DanusiDługi weekend przed nami, a więc robimy coś, co możemy zrobić wcześniej i co dłużej postoi. Moja propozycja to surówka z kapusty, z cebulką , marchewką i
W kuchennym oknie EwyKolejne pyszne śniadanie i kolejny pomysł na pyszną pastę kanapkową. Tym razem dzielę się z Wami przepisem na zdrową pastę kanapkową ze słonecznikiem i oliwą z oliwek. Szybka, smaczna i lekka, bo bez dodatku majonezu. Spróbujcie. Dzięki uprzejmości producenta w moim domu zagościły produkty Evege, które chciałabym Wam serdecznie polecić. EVGE Oliwa z Oliwek Extra Virgin oraz EVGE ORGANICZNA(...)Rolnictwa USA. Jej kwasowość jest niższa niż 0,3%, zaś skład chemiczny klasyfikuje ją w czołówce światowych oliw z oliwek. I co najważniejsze? Ta oliwa w połączeniu z pastami, sałatkami i innymi potrawami jest po prostu pyszna. Zapraszam Was na fanpag producenta „Oliwa z oliwek EVGE” po więcej informacji i inspiracji kulinarnych Zdrowa pasta kanapkowa ze słonecznikiem
Słodkie okruszkigrzech. Dla własnego zdrowia. Dlatego niestrudzenie będę namawiać Was do przygotowywania kolorowych sałatek. Bo … IN GREEN WE TRUST. Click To Tweet A to już bardzo prosty i szybki przepis na sałatkę zimową z białej kapusty i roszponki. Potrzebne nam będą: roszponka, poszatkowana cebulka, biała kapusta starta na tarce, drobno starta marchewka, ser kozi pokrojony w kosteczkę, pietruszka(...)kozi. Mieszamy razem wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Z mojego You Tube moje pierwsze niezdarne filmy kulinarne Z mojego INSTAGRAMU Zimowa salatka z bialej kapusty z grzankami chlebowymi. #healthy #healthyfood #followall #fit #fit #fitness #crochet #instafood #instafollow #instagood #yummy #delicious #foodphotography #foodporn #cuisine #cuisinesaine #kulinary #kuliner Une photo publiée par Beata Redzimska (@beatared
MODA NA BIOsposób nas zaskakiwali swoją gościnnością. Zostaliśmy po długiej podróży uraczeni wędlinami wytwarzanymi przez nich wraz z alkoholem - 50 % rakiją oraz wiśniówką. W 30 st upale i zmęczeni szybko złapaliśmy wesołe humory :) Właściciel Stefano zabrał nas na miejscowy targ rybny, tak abyśmy mogli spróbować regionalnych przysmaków. Ilość świeżych i różnorodnych ryb była niesamowita(...)osobiście Stefano. Przepis zamieszczę w kolejnych postach. Oto przysmaki, które udało się nam spróbować: Grillowana makrela - zawsze jadłam tylko wędzoną :) Bruschetta z anchois - wielkość mnie zaskoczyła :) Sałatka z owoców morza - tuńczyk (niestety z puszki) kalmary, anchois i ośmiornica. Aby odpocząć sałatka caprese Grillowana ośmiornica z kalmarami z ziemniakami z blivą. Ziemniaki są podawane z blivą, która jest bardzo
Łycha smakówŁosoś to zdecydowany mój nr 1 wśród ryb. Kocham pod każdą postacią, czy ma to byś sushi, wędzony, pieczony, gotowany... niebo w gębie. Dzisiaj szybka tarta na cieście francuskim z grzecznym wędzonym łososiem na szpinaku. Składniki: płat ciasta francuskiego ok 250g wędzonego łososia ok 400g szpinaku (u mnie mrożony) 2 ząbki czosnku 2 pomidory sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto wykładamy(...)kroimy w drobną kostkę i pod koniec duszenia dodajemy do szpinaku. Dusimy jeszcze ok 2 minut. Szpinak wykładamy na ciasto. Łososia kroimy drobno (lub kupujemy już podrobiony na sałatkę) i wykładamy na szpinak. Wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na około 30 minut. Smacznego
ChilliJemyCamilli Lackberg i Christiana Hellberga "Smaki z Fjallbacki". Tam też znalazłam świetny przepis na połączenie, które może się wydawać nietypowe, a okazuje się być naprawdę smaczne. Podoba mi się szybkie tempo przygotowania takiego posiłku (no chyba, że utkniemy na wydłubywaniu pestek z arbuza) i wykorzystanie prostych, łatwo dostępnych składników. Składniki 2 plastry schabu sól i pieprz 2 ząbki czosnku(...)starta skórka z 1 limonki sok z 1/2 limonki 1 łyżka oliwy pieprz 3 łyżki śmietany 18% 100g serka koziego twarogowego 1 łyżka oliwy Sposób przygotowania Najpierw przygotowujemy sałatkę. Pozbywamy się pestek z arbuza i kroimy jego miąższ w kostkę. Obieramy ogórki i kroimy w kostkę. W misce mieszamy arbuza, ogórka, miętę i skórkę z limonki z oliwą, sokiem
W kuchni wieczoremwiele więcej i mój skromny blog kulinarny będzie Wam towarzyszył przez długie lata. Do tej pory podzieliłam się z Wami wieloma przepisami na śniadania, kolacje, ciasta, desery, obiady, sałatki, przekąski, napoje... Mogliście wziąć udział w kilku konkursach. Dziękuję, że tak licznie i chętnie w nich uczestniczyliście. Przez ten rok miałam również niebywałą przyjemność podjąć współpracę z kilkoma wspaniałymi firmami(...)święto nie mogło zabraknąć jakiegoś słodkiego akcentu i przepisu :) Niestety na tort nie było czasu (zresztą przyznam szczerze, że rzadko je piekę), ale za to zapraszam Was na pyszne, szybkie i zdrowe daktylowe trufelki z migdałami i karobem. Idealne małe słodkości na jeden kęs. A jeśli wolelibyście kawałek ciasta, to polecam wczorajsze "Black banana cakes. Czarne (czekoladowe) ciasto bananowe
Słodkie okruszki