Ostatni weekend karnawału to idealny czas na przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi. To także dobra okazja, aby zjeść coś pysznego Dziś chciałam podzielić się z Wami
365 dni dookoła kuchniwieki była zabawa tylko dla najbogatszych, gdyż olej/oliwa kosztowały ciężkie pieniądze i używano ich raczej jako paliwa do lamp. Dopiero w XX w. stir fry upowszechnił się jako technika szybkiego smażenia potraw, najpierw na Zachodzie, w USA, w rodzinach chińskich imigrantów, skąd trafiła do kuchni na całym świecie. Stir fry uważane jest za jednen z najzdrowszych sposobów przyrządzania posiłków, gdyż(...)obniżyć cenę dania można je zastąpić krewetkami koktajlowymi) Papryka czerwona Papryka zielona Papryka żółta ( do tego dania wystarczy po kawałku każdej papryki, zobacz jak wykorzystać resztę papryki w sałatce tri colores ) Brokuł Ząbek czosnku Garść szpinaku 2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy extra vergine 2 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka miodu
Niedzielny kucharzMizeria to idealny dodatek do obiadu na lato. Cudownie orzeźwia i wybornie smakuje. Szczególnie z młodymi warzywami z własnego ogródka. Robi się ją błyskawicznie. To bardzo
Krokusowy DomTarta w wytrawnej wersji, czyli kruche ciasto z sosem pomidorowym i tuńczykiem. Na wierzchu przeplecione krążki bakłażana z pomidorem i mozzarellą, czyli coś na podobieństwo słynnej sałatki włoskiej caprese. CIASTO NA TARTĘ: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki soli 100 g masła lub margaryny 1 jajko 3 łyżki zimnej wody NADZIENIE: 1 cebula biała(...)każda 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz czarny mielony suszone oregano Mąkę przesiać, dodając sól i oregano. Posiekać z zimnym masłem, dodając jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto, rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Odciąć nadmiar ciasta i wstawić do lodówki na minimum 30 min. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego
https:KKuchniaMniamjako pasję traktuję. Dzieci dają mi oprócz radości, szkołę dla mojej cierpliwości, bo słowo - nudzić nie znają i energią swą mnie otaczają, wiec czas wspólnie zagospodarujemy i między czasie szybkie obiadki gotujemy, a jak mam tylko czas dla siebie, to w kuchni czuję się jak w niebie. Włoska kuchnia to moja ulubiona, bo jest bogata i kolorowa. Makarony, pizza(...)często w mojej kuchni gości, a wybieram te o najwyższej jakości. Na al dente je gotuję i na różne sposoby przygotowuję. Używam makaronu do zup, dań drugich i sałatek bo to znakomity dodatek. Kształty maja przeróżne, świderki, kokardki, okrągłe czy podłużne, więc dania z nimi wyglądają znakomicie i smakują wyśmienicie. Czas dań wykonania, prostota przygotowania, w mojej kuchni
Moniki SmakołykiSałatka powstała na specjalne życzenie mojego męża, miała być zdrowa. Zasmakował i stwierdził że jest pyszna więc nic innego mi nie zostało jak podzielić się przepisem. Składniki: 1/2 szklanka kaszy pęczak ( +1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka oleju) 350 g bakłażana 100 g pomidorków koktajlowych 150 g papryki żółtej 2 sztuki figi natka pietruszki Sos: 4 łyżki soku(...)pomarańczowego 2 łyżki soku cytrynowego 1,5 łyżki miodu płynnego Sok z pomarańczy i cytryny wymieszać wraz z miodem, następnie wlewać powoli oliwę szybko mieszając. Kaszę przepłukać wrzuć do gotującej wody wraz z łyżeczką soli i olejem i gotować 20 minut. Kaszę odcedzić i wystudzić. Bakłażana pokroić na plastry posolić i odstawić na 15 minut. Następnie oprószyć ziołami prowansalskimi
Delicious TitbitsZielonego koloru na dworze coraz więcej, więc u mnie na talerzu też się pojawia. Dziś kolejne danie z serii łatwych i szybko przygotowywanych. A że wiosna od trzech tygodni, to czas czyścić zamrażarkę z zapasów, by robić miejsce na nowe warzywne mrożonki. Składniki : ciasto francuskie opakowanie mrożonego szpinaku ok. 80 g sera z niebieską pleśnią sól pieprz ziołowy(...)drobno i dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem ziołowym. Szpinak z serem wyłożyć na ciasto. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Jeść gorące z dodatkiem sałatki lub np. grzybków marynowanych . ----- Podobne: Zielone naleśniki z makrelą Ciasto ze szparagami, porami i serami Jarmużowa rolada z tuńczykiem Dawno się tak nie uśmiałam, jak przy książce Marty Obuch "Łopatą
Weekendy w domu i ogrodzieŚledzie z selerem, jakoś nie bardzo mi pasowało to połączenie ale jak zapewniała osoba od której jest przepis że są znakomite i warte spróbowania i że
Moje Małe CzarowanieWszyscy uwielbiamy ciasto francuskie na słodko, na słono, z różnymi dodatkami. Dzisiaj przygotowałam fantastyczne koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami, papryką i mięsem drobiowym . To pyszna
Salonik smakówKasza jaglana - tak popularna kiedyś, a potem zapomniana. Teraz wraca do naszych kuchni z wielką pompą. Przygotowujemy z niej dania wytrawne i słodkie. Dodajemy do zup
Codzienna kuchnia niecodziennaShoarma to danie charakterystyczne dla kuchni Bliskiego Wschodu. Arabska potrawa składa się z drobno pokrojonych kawałków mięsa smażonych na patelni - w oryginale opiekane na obrotowym rożnie
Słodka Stronacałą noc. Następnie na drugi dzień rano dodałam poszatkowaną w paski paprykę, wymieszałam, dosoliłam, popieprzyłam, wymieszalam.Dodałam oleju nazwyklejszego około 2 szklanek. Chciałam mieć taką jakby lekko olejastą sałatkę. Oczywiście trzeba próbować od czasu do czasu. Dołożyłam nie więcej niż łyżkę przyprawy słodka papryka Kamis, i ocet- na oko. Najpierw szklankę, a następnie po 2 godzinach spróbowałam i dodałam czego(...)jest tak jak chciałam i nie musiałam nic modyfikować. Wpakowalam do wysterylizowanych słoików bardzo mocno dociskając i dolalam zalewy do prawie pełna. Pasteryzowałam 45 minut od momentu zagotowania. Szybko, na oko, smacznie i kolorowo
Z Kuchni Do Kuchnilokalnych win ;) Zastanawiałam się, dlaczego kanapeczki są w Toskanii tak popularne i myślę, że jest to zasługa lokalnego chleba, pane toscano (lub pane sciocco czyli bez soli), który bardzo szybko czerstwieje, zaś brak dodatku soli aż prosi się o połączenie go z aromatycznymi dodatkami. Najsławniejsza jest oczywiście klasyczna bruschetta al pomodoro podana z aromatycznymi, letnimi pomidorami, ale mieliśmy okazje(...)pikantnej i gorzkawej. I rzeczywiście, zostaliśmy poczęstowani taką grzanką w czasie degustacji oliwy u rodziny Pruneti - była naprawdę pyszna w swojej prostocie. Z czasem zaczęto układać na opieczonym chlebie sałatkę z posiekanego pomidora z dodatkiem bazylii i tak powstała najsławniejsza dziś wersja bruschetta al pomodoro . Z kolei crostini to rodzaj małych kanapeczek, przygotowywanych zazwyczaj z kromek bagietki, które smaruje się
Chilli Czosnek i Oliwakiszonej kapusty Obiad Dorsz w porach z pieczarkami lub Pstrąg cytrtnowo-tymiankowy 1 szklanka ugotowanego brokuła Podwieczorek plastry łososia wędzonego (80 g) z 2 selerami naciowymi Kolacja sałatka z zielonej fasolki szparagowej, cebuli, sałaty rzymskiej, brokuła, selera naciowego i tuńczyka z puszki bez oliwy (80 g) PIĄTEK< SOBOTA< NIEDZIELA III FAZA śniadanie(...)krem czekoladowy z awocado Kolacja kotleciki z kurczaka i szpinaku +1/2 szklanki quinoa SMACZNEGO ! Po więcej przepisów zapraszam do spisu treści na blogu lub szukaj w etykietach zakładka - Szybka przemiana. W trakcie trwania diety musicie wypić tyle litrów wody, ile wynosi 1/3 waszej wagi ciała podzielona przez 10. I tak przy wadze 60 kg to 2 litry wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomysłów na to co zrobić z truskawek – to same hity! Zebraliśmy nasze pomysły na ciasta, desery i dania z truskawkami na słodko i wytrawnie. Znajdziecie tu przepisy na sałatki, przekąski, koktajle i wszelakie słodkości z dodatkiem truskawek . Gruntowe truskawki pojawiły się już w sklepach i na straganach, ale my uwielbiamy truskawki, że zajadaliśmy się hiszpańskimi truskawkami już od początku(...)śmietankę i oderwać szypułki z truskawek. Bardzo lubimy też lody i desery z truskawkami co ma odzwierciedlenie w tym wpisie. Nasze przepisy z truskawkami są łatwe, proste, smaczne i szybkie do przygotowania. Staramy się też zachować ich smak na inne pory roku, przygotowujemy z nich frużelinę, soki i konfitury, gdy nie ma już truskawek w sklepach to zawsze mamy domowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię