Nie należę do osób, które kształtują trendy kulinarne w polskiej blogosferze, nie wstydzę się przyznać, że uwielbiam wszystko co słodkie, dobrej jakości ceramikę i książki kucharskie
Cztery FajeryUwielbiam wszelkiego rodzaje pesta - są szybkie w przygotowaniu i bogate w witaminy i cenne składniki mineralne . Wystarczy zmieszać zielone liście z pestkami/orzechami, oliwą i parmezanem, ugotować makaron i obiad gotowy :) Dzisiaj mam dla Was pyszny pomysł na pesto z liści rzodkiewki i rukoli. Wiecie, że liście rzodkiewki, które zazwyczaj trafiają do kosza - mają więcej witamin i minerałów niż(...)rzodkiewki? Są bogate w wit. C (mają jej więcej niż cytryna), fosfor, żelazo i wapń. Mają dużo związków antyrakowych. Pamiętajcie zatem - nie wyrzucajcie liści rzodkiewki, wrzućcie je do sałatki lub zróbcie pesto! SKŁADNIKI (dla 4 osób) 400 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti pęczek liści rzodkiewki garść rukoli 10 szt. rzodkiewek 5 łyżek nasion słonecznika kilka łyżek oliwy
Moje Kuchenne RewelacjeTrudno wyobrazić sobie upalne lato bez napojów z miętą, czy chłodnych wieczorów bez rozgrzewającej mięty. Natomiast nie wiem czy wiecie, ale mięte równie dobrze możemy dodawać do sałatek, twarogu czy farszu mięsnego. Dodana do gotującego się mleka, zapobiegnie jego zważeniu. Żute liście mięty zadziałają jak miętowa guma i kofeina! Może mieć ją każdy przez cały rok i jest bardzo(...)Mięta jest rośliną całoroczną i wystarczy jej zwykła ziemia ogrodowa. Sadzimy ją wiosną lub jesienią gdy nie występują przymrozki. Zasadźmy ją w małych doniczkach w domu, wyrośnie nam bardzo szybko. Kiedy roślinki będą wystarczająco duże, możemy je przesadzić do większych doniczek i postawić w kuchni, na balkonie lub po prostu możemy je wsadzić do naszego ogrodu. Pamiętajmy jednak
Dominacja smakuswoją panią na domowego kebaba:) Pity piekłam już kilkakrotnie w zeszłym tygodniu, gdyż jednogłośnie stwierdziliśmy, że bardzo nam odpowiada taki fastfood. No, przyznam, że może nie jest taki szybki, biorąc pod uwagę wyrabianie ciasta i oczekiwanie na jego wyrastanie. Ale bułki spokojnie mogą poleżeć do następnego dnia, a wtedy już na pewno będzie bardzo fast. Ciasto jest(...)bułki się "nadmuchały", tworząc w środku kieszonkę. A czym je napełnicie - zależy wyłącznie od waszych zachcianek. Może być to pulled pork , drobiowe kotlety albo kawałki pieczonego kurczaka, do tego sałatka, ulubiony sos... Zrobiłam się głodna... Idę do kuchni... popatrzeć:) Składniki (na 8 sztuk): 400g mąki luksusowej (lub na pół typ 550 i 650) 1 szklanka ciepłej wody
Obiad gotowymocno przpiecz sie z jednej strony. po ok 5 min obracamy poledwice na druga strone i dorzucamy na ruszt cukinie. Nastawaimy piekrnik na termoobieg, aby ziemniaczki i mięsko szybko nam sie zarumienilo. Gotowe wycigamy z piekarnika. Ziemniaczki ukladamy na talerzach. Poledwiczkę kroimy w plastry ok 2 cm i układamy obok ziemniaczkow. Zlociste prązkowane cukienie układamy na rukoli. Calość olewamy(...)Dijon. Umm mniamm. :) Gotowe. Enjoy! :) Wariacje pszczłówkowe :) * letnio kminkowa Waracja kminkowa rożni marynata gdyż nie dodajemy, miodu oraz musztardy. Poledwiczke przed wlożeniem do piekarnika posypujemy kminkiem. Podobnie posypujemy ziemniaczki. Sałatka do wyboru, najlpiekniej prezentuja sie male pokrojone w paseczki mini pomidorki ze swizymi platkami bazyli. Calość polać swieża oliwa z olivek :) Idelanie pasuje tu poloczenie tych wysmienitych smakow z dobrym
Lajtkraft food intoleranceUpałów ciąg dalszy, więc nie wyobrażam sobie nie zjedzenia na obiad czegoś lekkiego. Ważne, aby posiłek był sycący, ale jednocześnie nie sprawiał, że człowiek czuje się ociężale. Zapraszam na sałatkę z wędzonym kurczakiem :) Składniki: 35dag wędzonego kurczaka opakowanie sera feta miks sałat ( rukola, włoska, lodowa) 3 pomidory czerwona papryka cebula sól, pieprz jogurt grecki Przygotowanie: Ser feta pokroić w kostkę(...)kroić) i włożyć do miski. Na nią wyłożyć ser feta. Wsypać warzywa, dodać kurczaka i polać zimnym jogurtem greckim. Popieprzyć i dosolić (solić delikatnie, ponieważ ser feta jest słony). Szybko i sprawnie :) Smacznego
ChilliJemyKolejne śniadanie i kolejna sałata. Ta chyba smakuje mi najbardziej ze wszystkich. Wydaje mi się, że zawdzięcza ona swój niesamowity smak wspaniałemu dressingowi. Warto ją zrobić
Mango Papajapodać wędzoną rybę z dodatkami które temperują jej moc, czyniąc szprotki bardziej przystępnym smakołykiem. Pokazywałam już na blogu pastę z makreli wędzonej z odrobiną chrzanu, świeżą i lekką sałatko-pastę z tuńczyka , portugalską pastę z sardynek , mocno doprawioną szalotkami, oliwkami i wędzoną papryką – wszystkie nadają się zarówno na kanapki, tartinki, krakersy jak i do nadziewania jajek czy pomidorów ( nie tylko(...)schłodzona. Lepiej utrzyma wtedy wzór wyciskany z ozdobnej końcówki. DRUGIE ŻYCIE PASTY ZE SZPROTEK Dla tej pasty – poza kanapkami i jajkami – mam jeszcze jedno zastosowanie. W sezonie pomidorowym jest szybkim sposobem na obiad we włoskim stylu! Ugotowany makaron (najlepiej domowe, szerokie wstążki ) przekładamy do głębokiej patelni z niewielkim dodatkiem wody po gotowaniu makaronu, dodajemy do smaku odpowiednią ilość pasty
Karo in the KitchenDziś przedstawiam doskonały pomysł na jesienno-zimowy dodatek do każdego dania głównego. Chrupiąca surówka z kapusty i ananasa wymieszana z dressingiem majonezowo-jogurtowym z pewnością zasmakuje
karmelowyNieco spóźniony wpis "ku pamięci", może być pomocny za rok ;) - chlebek włoski z własnego piekarnika z tego przepisu - świeżo zmielone siemię lniane do posypywania pieczywa
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwędzonym łososiem skropiona sosem gorgonzola, z pomidorkami i karmelizowanymi w miodzie orzechami, to moja propozycja na lunch, obiad lub kolację. Sos gorgonzola jest bardzo charakterystyczny dlatego polewamy nim sałatkę bardzo oszczędnie. Resztę sosu przekładamy do sosjerki i podajemy na stół. Składniki: (2-3 porcje) 250 g świeżego tortellini z łososiem wędzonym 1 opakowanie mieszanki sałat 250 g pomidorków cherry (różnokolorowych(...)około 4-5 minut (do zeszklenia, bez rumienienia). 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu Wlać wino, zagotować i odparować alkohol (dość szybko będzie się wszystko redukować). Następnie dodać śmietankę oraz ser gorgonzola. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia sera. 2 łyżki białego wytrawnego wina 4 łyżki śmietanki
Moja Delicjawędzonym łososiem skropiona sosem gorgonzola, z pomidorkami i karmelizowanymi w miodzie orzechami, to moja propozycja na lunch, obiad lub kolację. Sos gorgonzola jest bardzo charakterystyczny dlatego polewamy nim sałatkę bardzo oszczędnie. Resztę sosu przekładamy do sosjerki i podajemy na stół. Składniki: (2-3 porcje) 250 g świeżego tortellini z łososiem wędzonym 1 opakowanie mieszanki sałat 250 g pomidorków cherry (różnokolorowych(...)około 4-5 minut (do zeszklenia, bez rumienienia). 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu Wlać wino, zagotować i odparować alkohol (dość szybko będzie się wszystko redukować). Następnie dodać śmietankę oraz ser gorgonzola. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia sera. 2 łyżki białego wytrawnego wina 4 łyżki śmietanki
Moja DelicjaWarzywny pasztet - prosty i szybki przepis Składniki: - ugotowana włoszczyzna z rosołu :) - ugotowane mięso z rosołu; - 1 jajo; - 2 łyżki mąki ryżowej/pełnoziarnistej. Sposób przygotowania: - ugotowane warzywa z rosołu zmiksować z mięsem; - wbić jajo i 2 łyżki mąki - wszystko dobrze wymieszać i można ponownie zblendować; - masę przełożyć do prostokątnej foremki lub do takich jak na zdjęciu uprzednio wysmarować masłem(...)wyłożyć papierem do pieczenia; - piec ok. 30-40 minut aż się zarumieni w temperaturze 160 stopni. Pasztet doskonale smakuje do świeżego chlebka na śniadanie lub do warzywnej sałatki tak jak poniżej na zdjęciu. SMACZNEGO
MintTastesmakiem dzieciństwa. Postanowiłam więc opracować nowy przepis na te pyszne grzyby, tak abym ja i inne osoby na dietach mogły z niego skorzystać. Mój sposób jest bardzo prosty i szybki, nawet nie ma sensu, żebym podawała proporcje, wszystko zależy od tego ile i jakiej wielkości grzyby chcecie przygotować, ja usmażyłam 2 duże kanie :) Gorąco polecam! Składniki: mąka quinoa(...)quinoa i płatkach drożdżowych wymieszanych w równych proporcjach. Grzyby smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor i podajemy z ulubionymi dodatkami na przykład z lekka sałatką
Quinoa Raz!