Przepis, który zapewnił mi wygraną w konkursie FRoSTY na najlepszy wiosenny koktajl szpinakowy, organizowanym z okazji dnia szpinaku :) Koktajl w sam raz na ciepłe dni - orzeźwiający dzięki smoothie i listkom mięty a do tego w cudownych wiosennych kolorach. SKŁADNIKI: (3-4 porcje) Koktajl szpinakowy: 1 szkl szpinaku siekanego Frosta (rozmrożonego) 1 dojrzały banan 1/2 jabłka(...)szkl jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Wszystkie składniki miksujemy w blenderze z funkcją kruszenia lodu. Do szklanek wlewamy przy pomocą łyżki na zmianę warstwę szpinakową i malinową. Ozdabiamy listkami świeżej mięty
Kto ugości moich gości?nożem, po czym uformować kulki. Uformowane kulki szpinaku układamy na tacce lub talerzu, tak by się nie stykały i wkładamy do zamrażalnika. Po kilku godzinach przekładamy do woreczka i szpinakowy brykiet jest gotowy. Wskazówki: 1. Brykiet szpinakowy można również zrobić w jednym kawałku, co może jest mniej czasochłonne, ale moim zdaniem niezbyt praktyczne, gdyż większa bryła szpinaku dłużej się rozmraża
Smakowy RajWiem , że czekaliście na tej przepis , wiem :D Dzięki bdsklep.pl miałam ostatnio okazję pierwszy raz wypróbowac jak smakuje szpinakowy makaron i papryczki piri – piri. Przyrządziłam z nich nie tylko smaczne , ale i bardzo proste danie , które zachwyciło domowników! To i to na stałe zagości w mojej kuchni!Papryczki piri – piri ( African Birds Eye Chili ) , to dokładnie to czego(...)poszukiwałam!Niesamowicie ostre – tak jak lubię! Będę je dodawac nie tylko do makaronów , ale mięs i sosów również! Składniki :- szpinakowy makaron – 200 g– piri – piri – 1 szt– suszone pomidory – 50 g– pestki dyni – 50 g– parmezan – 2 łyżki– olej z dodatkiem suszonych pomidorów – 2 łyżki– sól
Ostra na Słodkoleciało dużo po przecinku. Od dżemu po szpinak, poprzez ser i miód. A, że my należymy do tych dziwnych, postanowiłyśmy to połączyć i wyszło nam cudo. Bezglutenowy biszkopt szpinakowy wypełniłyśmy po brzegi samymi smakołykami. Stworzyłyśmy coś niebanalnego, coś pysznego, coś, co często będzie gościć na naszych stołach. Wyszedł nam wytrawny tort z nutą słodyczy. W końcu miałyśmy świętować fakt(...)Spód smarujemy serkiem wymieszanym/zmiksowanym z miodem i cynamonem.4. Nakładamy dżem - "CZARNY BEZ" od Łowicza pasuje idealnie.5. Dekorujemy górę - miejsce gdzie w środku nie dociera "nadzienie".Jaki jest biszkopt szpinakowy?CUDOWNY!!! Delikatny, wilgotny, ale nie za mokry. Smak trudno jest określić - jest po prostu wytrawny z nutką słodyczy. Lekko czuć posmak szpinaku, który w tym wydaniu zabiera do jeszcze innej krainy
Wypisz Wymalujsmaczny. Przygotowanie tego koktajlu jest bajecznie proste, wystarczy po prostu zmiksować przygotowane składniki i od razu możemy delektować się jego smakiem. Polecamy na drugie śniadanie. Pożywny koktajl szpinakowy SKŁADNIKI: 2 garście świeżego szpinaku 1 banan 1/2 awokado 2 gałązki natki pietruszki 300 ml jogurtu naturalnego lub maślanki PRZYGOTOWANIE: Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Dodajemy obranego, pokrojonego banana
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSzpinak stał się jedną z tych rzeczy, których nie jadłam, gdyż jakoś nie było ku temu sposobności, ale kilka miesięcy temu, gdy wyszłam za mąż, zaczęłam moje pierwsze szpinakowe kombinacje :) musze powiedzieć, że bardzo go polubiłam i teraz używam go, gdy tylko mogę do różnego rodzaju sosów, pizzy, zapiekanek, kotletów i innych takich :) Polecam więc gorąco jeść szpinakowe listki(...)każdą postacią :) Sos szpinakowy jest daniem dobrym samym w sobie, ale można go również konsumować z makaronem, ziemniakami, kaszą, czy pieczywem. Składniki: 400g szpinaku 1-2 ząbki czosnku 200 - 300ml śmietany słodkiej 30g masła Sól Pieprz ½ szklanki wody 1 łyżka mąki Szpinak gotujemy w wodzie około 5 minut, następnie odcedzamy, lekko wyciskamy z niego wodę, po czym kroimy na drobniejsze
Smakowy Rajfarsz stanie się gęsty. Doprawiamy pieprzem, solą, kozieradką i srirachą. Dorzucamy wędlinkę. Chwilę smażymy razem. 4. Jaja rozbijamy do miski, roztrzepujemy rózgą z odrobiną pieprz i soli. Zalewamy szpinakowy farsz, po czym zmniejszamy ogień, by tylko się tlił. Wrzucamy na wierzch pokrojone kawałki sera. Nie mieszamy! Patelnię przykrywamy folią aluminiową i smażymy tak przez 15-20 minut. Omlecik pięknie rośnie
Sajkofanka smakuwody z ugotowanego makaronu, zostawcie parę łyżek i wymieszajcie je z sosem i ugotowanym makaronem. A potem jeszcze trochę koniecznie świeżo startego parmezanu i pyszne danie gotowe. Sos szpinakowy do makaronu Składniki: 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 200 g śmietany 18% 100 g sera pleśniowego 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz
Kulinarne przygody Gatityoknem upały, więc pora nieco schłodzić się od środka ! Moja propozycja to szpinakowy chłodnik z olejem rzepakowym. Do tej pory robiłam różne chłodniki: chłodnik: pomidory ogórek, gazpacho: hiszpański chłodnik, zielony chłodnik z fetą czy też chłodnik ogórkowy, ale muszę powiedzieć, że ten bardzo pozytywnie zaskoczył mnie swoim smakiem. Robi się go szybko i nie wymaga
Kulinarne przygody Gatitycukier - gotować do momentu aż seler będzie miękki.Pod koniec gotowania dolać śmietankę, sok z cytryny i ocet winny.Doprawić do smaku.Gotową zupę zblendować na krem.Krem selerowo-szpinakowy podawać z gotowanym na twardo jajkiem. Smacznego
kolorowotorcikowosama, po wielu kombinacjach doszłam do wniosku, że szpinak zjem, ale z czosnkiem, śmietaną, ewentualnie jakimś serem i serem idealnym (po teście fety i mozzarelli) okazała się gorgonzola. Sos szpinakowy jest bardzo smaczny, prosty do zrobienia i przede wszystkim zdrowy!Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćPost Farsz szpinakowy z fetą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePomysł na warstwowy koktajl podpatrzyłam u Ani. :-) To również ona zachęciła mnie do spróbowania koktajlu ze szpinakiem, którego się obawiałam. Stworzyłam swoją wersję i... jestem kupiona
Szefowa kuchniMoja rodzina i znajomi wiedzą, że ciągle poszukuję nowych smaków. Dlatego przy okazji spotkań zbieram ciekawe pomysły na ciasta, zupy, sałatki czy mięsa. W ogóle lubię
Proste PotrawyW ramach wydarzenia "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] tym razem Małgosia wybrała chlebek nadziewany szpinakiem i fetą. Chlebek jest rewelacyjny, przynajmniej nam tak smakował. Dla
Moje Małe CzarowanieEkspresowy obiad, ponieważ jego przygotowanie zajmuję zaledwie 25 minut. Smak rewelacyjny – szpinak i ciągnący ser. 500 g filetu z kurczaka Przyprawa do kurczaka 150 g pieczarek
VioletoweKucharzenieNa dzisiejszy piękny i słoneczny dzień proponuję pachnący wiosną, intensywnie zielony koktajl. Pozytywnie!;) Składniki (2 mniejsze koktajle (kcal poniżej podane są dla mniejszego) lub jeden duuuuuży
Powiedz dietom nieDzisiaj wpis i przepis będzie na przekór temu co się wokół dzieje czyli przeciw szaleństwo pączkowemu. Nie żebym pączków nie lubiła bo przecież lubię, nawet bardzo
Smaczna PyzaSkładniki: pierś z kurczaka 1 większa cukinia 300g sosu pomidorowego 250g szpinakowego makaronu 1 awokado parmezan sól, pieprz, słodka papryka i chili szcz ypta kminku i oregano ząbek czosnku czerwona cebula Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Na rozgrzanej patel ni z odrobiną oleju , podsma żyć pokrojonego w paski kurczaka. Przyprawić, wcisnąć czosnek. Pokrojon ą cukinię i cebulę
Gaździnka warzySzpinak i ser z niebieską pleśnią to doskonałe połączenie! Odpowiednio doprawione może stanowić przepyszny sos do makaronu. Danie proste i szybkie do przygotowania, idealne gdy
Kolizje Smakówżadnego problemu dało się wałkować i formować z niego pożądane kształty. Farsz natomiast przyrządziłam całkowicie samodzielnie. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Wyszło przepyszne ciasto serowe z fantastycznym nadzieniem szpinakowym. Na imprezie wszyscy zajadali z wielkim apetytem, a poszczególne kawałki znikały w tajemniczy sposób
Kolizje Smaków