Ciasto szpinakowe ze świeżego szpinaku to obowiązkowe ciasto na sezon wiosna - lato. To zdjęcie niestety nie oddaje soczystej zieleni tego biszkoptu, naprawdę kusi swym kolorem. A krem śmietanowo - porzeczkowy swym zdecydowanym smakiem porzeczki sprawia, że ciasto nie jest ani trochę słodko-mdłe. Każdą kostkę koniecznie udekorujcie jadalnymi kwiatami takimi jak bratki, nasturcja, akacja, czarny(...)Biszkopt szpinakowy 5 dużych jajek ¾ szklanki drobnego cukru 150 ml oleju rzepakowego 120 g świeżego szpinaku 260 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 cytryny (sok) krem porzeczkowy 250 ml dżemu z czarnej porzeczki 1 opakowanie galaretki czarna porzeczka 2 łyżki cukru pudru 500 ml śmietany kremówki 36% Szpinak i olej zmiksować blenderem na gładki
Jadło i czytadłoDelikatne naleśniki z wytrawnym farszem z kaszy gryczanej i kolorowych warzyw. Po podsmażeniu na oleju, stają się chrupiące i bogate w smaku. Najczęściej podaję je z sosem szpinakowym , ale dobrze smakują także z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Myślę, że świetnie pasowałaby tu pokrojona w kosteczkę i podsmażona z warzywami pierś kurczaka, a także tarty żółty ser lub rozdrobniona mozzarella(...)przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta chili w proszku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko DODATKOWO olej do smażenia sos szpinakowy WYKONANIE Kaszę wsypujemy do rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu, często mieszając, przez około 1 minutę. Dodajemy masło, a gdy się rozpuści, ostrożnie dolewamy 2 szklanki wrzącej wody. Przykrywamy pokrywką
cool and mintyfaszerowane z tuńczykiem Jajka faszerowane z ciecierzycą Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Jajka faszerowane pastą szpinakową Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania Składniki : 1/2 opakowania mrożonego szpinaku Poltino 1 ząbek czosnku 6 jaj ugotowanych na twardo 1 łyżka majonezu 3-4 łyżki serka śmietankowego(...)Ząbek czosnku obieramy, kroimy na części, wrzucamy do blendera wraz ze szpinakiem, majonezem i serkiem. Wszystko dokładnie blendujemy. Jajka kroimy na pół, delikatnie wyjmujemy żółtka, które dodajemy do masy szpinakowej. Solimy i pieprzymy, ponownie blendujemy. Masę chowamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby się dobrze schłodziła. Następnie faszerujemy białka szpinakową pastą
Kulinarne przygody GatityTorcik szpinakowy to moja propozycja podania makaronu rurki otoczonego ciągnącą mozzarellą, w towarzystwie szpinaku z pikantną cebulką i czosnkiem, delikatnego fileta z kurczaka i sosu beszamelowego. Składniki: 600g mrożonego szpinaku 600g makaronu penne 350g sera mozzarella 400g fileta z kurczaka 140g sera feta 1 duża cebula 4 ząbki czosnku masło sól pieprz Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 250ml mleka(...)wymieszać. Cały czas mieszając dodać mleko wymieszane z żółtkiem i doprowadzić do wrzenia. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę i doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 5. Połowę farszu szpinakowego z kurczakiem przełożyć na wierzch makaronu w taki sposób żeby wypełnił jak najwięcej pustych rurek makaronu. Następnie wyłożyć sos beszamelowy i resztę farszu szpinakowego. Piec w piekarniku nagrzanym
Szalona Kuchnia EwelinyKrokiety ze szpinakiem Krokiety szpinakowe – czyli pyszne, chrupiące naleśniki w panierce :) Z podanych wyżej proporcji wyszło mi 5 krokietów z naleśników o średnicy 28cm. Polecam również przepis na: Krokiety z kapustą i grzybami (pieczarkami) @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width(...)width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krokiety ze szpinakiem – Składniki: Składniki na farsz szpinakowy : 450g szpinaku (świeżego lub mrożonego) 250g sera feta 2 łyżki gęstej śmietany 18% oliwa z oliwek lub masło (do smażenia) 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Składniki na ciasto
Kulinarne Przebojemieszając. Odstawić do wystygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Do zimnego szpinaku dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i dodać do masy szpinakowej. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie za pomocą pędzelka posmarować olejem. Ciasto szpinakowe rozprowadzić na blaszce 31×41 cm. Piec około 15 minut w temperaturze(...)ząbki czosnku 150 g łososia wędzonego w plastrach Do miski przekładamy oba serki, dodajemy chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto szpinakowe (od strony z której zdjęliśmy papier). Układamy łososia i powoli zawijamy w roladę. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi250g mąki kukurydzianej 240g mąki pszennej 7g suszonych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 jajka 100ml wody 100ml mleka 80g masła 1 łyżeczka soli morskiej masło do wysmarowania keksówki Pesto szpinakowe: 130g liści świeżego szpinaku 90g orzeszków ziemnych solonych 80ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 100g startej mozzarelli 2 łyżki soku z limonki świeżo zmielony pieprz sól Wykonanie(...)rozpuszczone masło oraz ciepłe mleko wymieszane z wodą. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 2. Pesto szpinakowe: Szpinak, orzeszki, czosnek, mozzarellę, przełożyć do blendera, wlać oliwę, sok z limonki i zmiksować, doprawić solą i pieprzem. 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około
Szalona Kuchnia Ewelinygrudek. Przygotuj spód sernika. Świeże liście szpinaku umieść w blenderze razem z bułką tartą i olejem kokosowym. Zblenduj całość. Małą tortownicę 18cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie masą szpinakową wylep dno. Zmielony twaróg umieść w misie miksera. Miksując, dodawaj po całym jajku. Do miksowanej masy dodaj pastę z ciecierzycy, curry, kmin rzymski i chili. Miksuj do połączenia się składników. Masę(...)przełóż na szpinakowy spód. Tortownicę umieść w rozgrzanym do 200C piekarniku. Piecz sernik w tej temperaturze ok. 15 min, następnie zmniejsz do 150C i w niej dopiekaj przez 45-55 min w opcji grzania góra-dół bez termoobiegu. Upieczony sernik trzymaj w uchylonym piekarniku. Udekoruj dowolnie, ale polecam świeży majeranek. Ciesz się z bliskimi smakiem tego niezwykle oryginalnego sernika
Raj dla PodniebieniaPomysł na deser w tej formie zrodził się spontanicznie. Piekłam ciasto szpinakowe dla mamy na imieniny. Jak wiadomo czasami zostaje nadmiar okruchów. Robiłam również roladę z jabłkiem , do które zrobiłam za dużo nadzienia. I tak oto z „resztek” powstały pyszne, kolorowe deserki. Składniki: Okruchy ciasta szpinakowego galaretka z jabłkiem 250ml kremowej śmietanki 36% 1 czubata łyżeczka cukru(...)pudru Ponadto: Ulubione owoce do dekoracji Na dno kubeczków wykładamy galaretkę z jabłkiem, na które dajemy kleks ubitej śmietanki z cukrem pudrem. Następnie pokruszone ciasto szpinakowe. Dekorujemy śmietanką i owocami. Chłodzimy w lodówce lub zjadamy od razu. Smacznego
Słodki Zakątekbiegnę do Was z bardzo łatwą i szybka przekąską sylwestrową! Nagła zmiana planów i okazuje się, że jednak na ostatnią chwilę trzeba coś przygotować na imprezę. Imprezowe roladki szpinakowe last minute to właśnie idealne propozycja na taką sytuację. I bez zbędnych wstępów zapraszam po przepis i życzę Wam szampańskiej zabawy oraz cudownego i smakowitego Nowego Roku 🍸💗. Imprezowe roladki szpinakowe(...)pobędziemy się z niego całej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Orzechy lekko siekamy. Dodajemy rozgnieciony czosnek, biały ser, przyprawy i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto rozwijamy i smarujemy szpinakowym farszem, pamiętając, aby zostawić 2 cm margines bez farszu (zobaczcie na zdjęciu), farsz posypujemy pestkami dyni. Ciasto zwijamy wzdłuż szerszego boku, pomagamy sobie przy tym papierem, w które było owinięte ciasto
Kulinarne przygody GatityDziś przedstawiamy Wam przepis na tort okolicznościowy jaki miałyśmy okazję wykonać dla brata koleżanki. Jest to połączenie naszego ulubionego szpinakowego ciasta z kakaowym biszkoptem, karmelem kokosowym oraz kremem jaglanym w wersji waniliowej i kakaowej . Do tego całość udekorowana jest w militarnym stylu według zainteresowań solenizanta 😊 Wiadomo, że tort pojechał dalej więc, nie ma wyjątkowo zdjęcia w przekroju ale sądzimy(...)ruszycie wyobraźnią 😉 Podajemy szczegóły wykonania ale jeśli jesteś z Wrocławia to napisz do nas, możemy go wykonać dla ciebie 😤 Szpinakowy biszkopt (śr: 23 cm i 9 cm) -5jajek (L) -200-250g ksylitolu -130 ml oleju rzepakowego -250g mąki ryżowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -130g świeżego szpinaku -1/2 cytryny
Candy Pandasinvitation to work Not work actually, cause cooking is only fun! SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mąki żytniej 1-2 jajka 1 szklanka mleka woda gazowana olej do smażenia Farsz szpinakowy: 1 opakowanie szpinaku (u mnie tym razem mrożony – 450 g) 1 opakowanie fety (270 g) 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia Farsz z łososiem(...)cienką warstwę ciasta. Jak ciasto wyschnie z wierzchu i zarumieni się od spodu przewracamy naleśnika na drugą stronę. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim na dużym talerzu. Teraz farsz szpinakowy. Cebulę kroimy drobno, fetę za to w dość sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy, dorzucamy szpinak, gdy woda prawie odparuje dorzucamy fetę i czosnek. Smażymy mieszając
Martyna Cooksu0142\u00f3wnej m\u0142ody szpinak i nektarynka. Spr\u00f3bujcie sami! ","recipeIngredient":["gar\u015b\u0107 szpinaku baby (ok. 50g)\r","1 nektarynka\r","100ml soku pomara\u0144czowego lub brzoskwinioweg"],"name":"Szpinakowe smoothie z nektarynk\u0105","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Szpinak i nektarynk\u0119 myjemy. Nektarynk\u0119 kroimy w kostk\u0119.\r","Wszystkie sk\u0142adniki wrzucamy do blendera. Blendujemy(...)żyje - dziś przepis na smoothie Zdrowy koktajl ze świeżych składników, który doda nam energii, by cieszyć się słoneczną pogodą. Dziś w roli głównej młody szpinak i nektarynka. Spróbujcie sami! Szpinakowe smoothie z nektarynką Składniki garść szpinaku baby (ok. 50g) 1 nektarynka 100ml soku pomarańczowego lub brzoskwinioweg Sposób przygotowania Szpinak i nektarynkę myjemy. Nektarynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy
Mostek w kuchniNaleśniki ze szpinakiem nie przekonują każdego...sama niezbyt lubię jeść je solo, czyli tak nazwijmy to " na sucho". Ale już naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie - mmmmm.... - pyszności ! Farsz szpinakowy przełamałam słoną i wyrazistą fetą, dzięki temu, naleśniki nabrały charakteru. Dodatkowo klasyczny sos beszamelowy, złamałam odrobiną kwaśnej śmietany. Może przygotuje dziś na obiad lub kolację zapiekane naleśniki ze szpinakiem ? PRZEPIS(...)ZAPIEKANE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 100 ml mleka 100 ml wody gazowanej około 3/4 szklanki mąki 2 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie szpinakowe: 250 g świeżego szpinaku 1/2 niedużej cebuli 2 ząbki czosnku 150 g sera feta lub typu feta szczypta białego pieprzu Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej
kolorowotorcikowoDorsz w suszonych pomidorach: około 400 g fileta z dorsza 5 - 6 suszonych pomidorów 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego kilka kropli soku z cytryny Pur é e ziemniaczano-szpinakowe: 200 g ziemniaków 200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 1 mała cebula 1 - 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Dorsz w suszonych pomidorach: 1. Suszone(...)smarujemy je pastą z suszonych pomidorów z każdej strony. 3. Pieczemy rybę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C i pieczemy przez około 15 minut. Pur é e ziemniaczano-szpinakowe: 1. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i tłuczemy na gładkie puree. 2. Szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody. Na patelni na łyżce
W kuchni Katiewykonania: 1 h 20 min Ilość porcji: 20 sztuk (4 porcje) Składniki: 1 kg ziemniaków (około 5 dużych sztuk) 3 łyżeczki soli 1 jajko 200 g mąki ziemniaczanej Sos szpinakowy: 150 g szpinaku mrożonego ½ łyżeczki masła 4 łyżki śmietany 18 % 1/3 łyżeczki soli szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować. Gotować(...)dodać odrobinę oleju, wtedy kluski nie będą się sklejać. Ważne by po wrzuceniu nie mieszać klusek łyżką tylko delikatnie potrząsnąć garnkiem, aby nie przywarły do garnka. Sos szpinakowy: Szpinak rozmrozić na odrobinie masła, dodać śmietanę i wymieszać. Całość posolić i podgrzać – nie gotować, aby śmietana się nie zwarzyła. Kluski podawać polane sosem. Krok po kroku
KuchniaWeDwoje.plszynki 2 plastry ananasa 2 łyżki kukurydzy III. Margarita: 60 g szynki 60 g pieczarek IV. Wegetariańska: 125 g mozzarelli (1 kulka) 10 szt. czarnych oliwek Farsz szpinakowy: 120 g mrożonego szpinaku 150 g sera feta ½ cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić w 250 ml letniej wody i odstawić(...)wymieszać tworząc jednolity farsz. Ciasto podzielić na 16 części i uformować małe spody. Na każde 4 spody, wykładamy 3 sosy pomidorowe i farsz szpinakowy, starty ser żółty oraz odpowiednie dodatki. Piec 15 minut w 220 stopniach. Krok po kroku: 1. Rozpuścić drożdże 2. Wlać drożdże do reszty składników 3. Zagnieść ciasto
KuchniaWeDwoje.plskóry... Hmm... Zaciekawiło mnie! Kupiłam i zastanawiałam się, co z nim zrobić... Skoro nie ma kości w środku, to zastąpię ją farszem! A że szpinak uwielbiam i mój farsz szpinakowy pasuje do wielu potraw - postanowiłam spróbować... Efekt? Oto on: Składniki (na 4-5 porcji, bo zazwyczaj tyle jest udek): opakowanie mięsa z udka kurczaka opakowanie pieczarek tarty ser lub bułka(...)tarta farsz szpinakowy: pół opakowania sera typu feta pół opakowania mrożonego szpinaku 2 łyżki śmietany łyżka mąki cebula 2-3 ząbki czosnku pieprz, papryka słodka do przyprawienia sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki mleka kostka rosołowa drobiowa lub warzywna Przygotowanie: 1. Kto obiera pieczarki, to obiera pieczarki i kroi w plasterki. Kto nie obiera
dobra gospodyni dom wesołym czyniJuż nie raz pokazywałem Wam w jaki sposób przygotować pyszne i pożywne koktajle owocowe. Tym razem propozycja na koktajl truskawkowo- szpinakowy. Dzięki liściom szpinaku (więcej o właściwościach szpinaku, przeczytacie tutaj ) zawiera w sobie ogromne pokłady witamin i związków niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Koktajl truskawkowo-szpinakowy - przepis: Szpinak dokładnie myjemy i razem z pozostałymi składnikami dodajemy do blendera. Całość(...)blendujemy. W tym koktajlu użyłem odrobiny cukru ... ale jeśli macie bardzo słodkie truskawki , możecie ten składnik pominąć. Post Koktajl truskawkowo-szpinakowy pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Koktajl szpinakowy z bananem i mango Miałem w planach zupę na surowo ze szpinaku, ale jak się okazało nie wszystkie składniki były w mieszkaniu, a 3-ego maja nie dostanę nic co bym chciał. Dlatego też pomyślałem co mogę zrobić ze szpinaku, żeby mi się nie zepsuł. Najlepszą opcją jaka się w mojej głowie urodziła to zielony koktajl . Mam zawsze(...)Szpinak dobrze umyj pod bieżącą wodą, dodaj do kielicha blendera. Banany i mango obierz i również dodaj do kielicha. Wlej mleko i zblenduj na gładko. I voilà. Twój koktajl szpinakowy z bananem i mango jest już gotowy. Smacznego! Artykuł Koktajl szpinakowy z bananem i mango pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
Blendmanpoczątek tygodnia to pyszny i oczyszczający zielony koktajl. Koktajl szpinakowy idealny na śniadanie. Pobudzi, oczyści. Będziecie po nim czuć się lekko a zarazem syto. Mój mąż nie przepada za szpinakiem, dlatego po koktajl sięgał niechętnie, jednak jego smak miło go zaskoczył. Dzięki dodatkowi jabłek i pomarańczy, w smaku nie czuć szpinaku. Sam koktajl jest istną bomba witaminową i przebogatym źródłem(...)oczyszczenie organizmu. Jeśli chcecie bardzo pożywnego koktajlu, możecie dorzucić do środka 1 łyżkę siemienia czy 2 łyżki otrębów owsianych. Taki koktajl da Wam energię na dobrych kilka godzin. Drukuj Szpinakowy zielony koktajl window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 garść szpinaku pół banana 1/2 szkl. soku z jabłek tłoczonego tradycyjnie pół pomarańczy kiwi Wykonanie Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę
Mieszam w Garnkupełnoziarnistych. :) Lasagne jest naprawdę pyszna i ciężko odmówić sobie wzięcia dokładki. Chociaż nie należy do najlżejszych dań, może stanowić ciekawe urozmaicenie menu. Polecam! Delikatne naleśnikowe płaty przełożone szpinakowym farszem z cukinią i serem mozzarella, zapieczone pod sosem beszamelowym. Pyszne wegetariańskie danie, nie tylko od święta. Zapraszam! Składniki: naleśniki (wychodzi ok. 6-8 dużych placków) 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej szklanka(...)sobą zmiksować, przykryć ściereczką i odłożyć na 20-30 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta). farsz szpinakowy 450 g mrożonego szpinaku 125 g sera mozzarella, startego na tarce cebula ząbek czosnku łyżka masła łyżka oleju sól i pieprz + duża cukinia + 3 plastry żółtego sera Cebulę drobno posiekać
Kuchnia EllieEleganckie, wytworne i przede wszystkim przepyszne danie, które idealnie sprawdzi się jako potrawa na romantyczną kolację we dwoje lub po prostu jako codzienny, pożywny obiad. Delikatny sos szpinakowy z wyjątkowym w smaku łososiem tworzy idealną kombinację smaków, a w połączeniu z aksamitnym ciastem naleśnikowym tworzy kulinarne arcydzieło - świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Naleśniki ze Smażonym Łososiem w Sosie Szpinakowym (Naleśniki(...)Składniki: (na 10 dużych naleśników) Ciasto Naleśnikowe: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 140 ml wody 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli olej do smażenia Sos Szpinakowy: 600 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony) duża cebula 5 dużych ząbków czosnku ok. 2 łyżki masła gałka muszkatołowa w proszku pieprz sol 100-150 g śmietany
Słodka StronaNigdy nie byłam dzieckiem, które wybrzydzało na szpinak. Przynajmniej nie pamiętam takich historii. Quiche szpinakowy pojawiał się na stole dość często i znikał jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Jedzenie rozpoczynało się już w chwili, gdy tarta trafiała do piekarnika. Intensywny aromat kruchego ciasta, sera i czosnku niósł się po całym domu, tworząc gęstą atmosferę cieknącej śliny i wyczekiwania. Milkliśmy. Wszyscy(...)s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); QUICHE SZPINAKOWY Składniki na farsz szpinakowy: - 1 opakowanie mrożonego szpinaku 450 gram - 250 gram twarogu - 250 mililitrów mleka - 2 jajka - 1 cebula - 3-4 ząbki czosnku - 150 gram żółtego sera - 1 łyżeczka masła
Życie zamknięte w smakuswoje przepisy. Zasady były proste, należało w potrawie zastosować Szpinak 1000 listków. A oto trzy zwycięskie przepisy . rolada drobiowa ze szpinakiem - Anny N. Pabianice chleb pomidorowo-szpinakowy - Haliny T.- Lubliniec tort naleśnikowy- Hani R. - Tychy Roladki z piersi kurczaka Pozwoliłam sobie wziąć udział w konkursie ogłoszonym na Twoim blogu. Przygotowałam roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem Bonduelle(...)Potrzebujemy: - 0,50 dag fileta z piersi kurczaka; - 1 cebula; - ok. 0,15 dag szpinaku mrożonego Bonduelle 1000 listków (można dać więcej lub mniej w zależności, jak bardzo szpinakową chcemy mieć roladę) - 2 ząbki czosnku; - sól i pieprz; - 1 łyżeczka masła; - 1 jajko; - 2 płaskie łyżki kaszy manny Filet mielimy przez maszynkę. Cebulkę kroimy w kosteczkę i przesmażamy
Proste Potrawyskładniki na ciasto szpinakowe: 100 g mąki pszennej 150 g szpinaku mrożonego, rozdrobionego 100 g cukru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Szpinak rozmrażamy, a następnie odciskamy z nadmiaru wody. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Dodajemy szpinak i miksujemy tylko do połączenia się z masę(...)Serek rozmiksowujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy do serka. Delikatnie miksuje. Dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy na gładką masę. Gotową wylewamy na wystudzone ciasto szpinakowe. Wkładamy do lodówki, do stężenia masy. składniki na wierzch ciasta: ok. 3-4 szt. kiwi 1 galaretka krystaliczna o smaku cytrynowym 400 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej
Domowy Smak JedzeniaBardzo szpinakowa pasta z dodatkiem gorgonzoli i parmezanu (P asta agli spinaci e gorgonzola) Z cyklu kuchnia włoska. Bardzo kremowa i szpinakowa pasta z odrobiną dobrych dodatków oraz najważniejszego: serca. Składniki: 200 g świeżych liści szpinaku 100 g gorgonzoli 2 szalotki 5 ząbków czosnku (gwarancja dobrego smaku) 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietanki kremówki (wybrałam
Wino Francja Kuchniaskładniki na ciasto szpinakowe: 260 g mąki orkiszowej lub pszennej 130 g świeżego szpinaku 170 g cukru 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 150 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Szpinak umieszczamy w naczyniu robota kuchennego, dodajemy olej i miksujemy na papkę. Białka miksujemy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Następnie dodajemy szpinak(...)stężał). Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do schłodzonego musu dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie miksujemy na jednolitą masę. Gotową piankę równomiernie wykładamy na ciasto szpinakowe. Wstawiamy do lodówki do stężenia. dodatkowo: ok. 300-350 g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa (ja użyłam zielonej ale wyszła pomarańczowa, dla lepszego efektu polecam użyć truskawkowej) 500 ml gorącej wody wykonanie
Domowy Smak JedzeniaBardzo szpinakowa pasta z dodatkiem gorgonzoli i parmezanu (P asta agli spinaci e gorgonzola) Z cyklu kuchnia włoska. Bardzo kremowa i szpinakowa pasta z odrobiną dobrych dodatków oraz najważniejszego: serca. Składniki: 200 g świeżych liści szpinaku 100 g gorgonzoli 2 szalotki 5 ząbków czosnku (gwarancja dobrego smaku) 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietanki kremówki (wybrałam
Wino Francja Kuchniaskładniki na ciasto szpinakowe: 450 g mrożonego szpinaku 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 łyżka mąki 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz wykonanie: Szpinak rozmarzamy, przekładamy na patelnię z tłuszczem. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Dusimy do odparowania wody. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Jeśli szpinak mamy w całych liściach(...)ogórek kiszony sól, pieprz wykonanie: Jajko, paprykę, pieczarki oraz ogórka kroimy w kosteczkę. Serek dokładnie mieszamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i doprawiamy. Gotowym farszem smarujemy ciasto szpinakowe i ponownie zwijamy w roladę. Całość zawijamy w folę spożywczą. Wkładamy do lodówki, łączeniem ciasta do spodu aby rolada się skleiła. Przed podaniem kroimy w plastry
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: Bułeczki: 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej; 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży instant; 1 szklanka letniego mleka; 2 łyżki oleju; 1 łyżeczka soli. Dip szpinakowy: 150 g liści świeżego szpinaku baby; 1 duży ząbek czosnku; 1 łyżka klarowanego masła; 115 g serka śmietankowego (u mnie Almette śmietankowy ); 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1/4 szklanki majonezu; 1/4 szklanki(...)ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia, na 30 minut. Po tym czasie z naczynia do zapiekania wyjąć miseczkę znajdującą się na jego środku i w jej miejsce wlać dip szpinakowy. Bułeczki wraz z dipem oprószyć po wierzchu świeżo zmielonym pieprzem i startą mozzarellą. Tak przygotowane bułeczki z dipem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka
Gospodyni Miejska