Zielona zupa detox Krok w stronę zdrowia? Najprostsze gotowanie na świecie, bez podsmażania, bez artyzmu. Tylko warzywa, woda, garnek i my! Składniki: 1 młoda cukinia 2 garści szpinaku 2 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 garść świeżej bazylii 1/2 łyżeczki tymianku sól niskosodowa i pieprz do smaku Wykonanie: Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, ziemniaki obrać, opłukać, pokroić(...)kostkę, szpinak opłukać, ząbki czosnku obrać, pokroić. Warzywa przełożyć do przygotowanego garnka, dodać sól i pieprz do smaku, tymianek, przykryć wodą. Całość gotować pod przykryciem i na średnim ogniu 20 minut. Na koniec dorzucić bazylię, całość zmiksować. Na zdrowie
Wino Francja Kuchniabrzuch z kanału Oli Żelazo ) Kotleciki z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy Przepis na 8 kotlecików 200 g kaszy jaglanej 100 g czerwonej soczewicy 2 jajka 200 g szpinaku Pół łyżeczki curry Sól, pieprz + oliwa do smażenia Kaszę przełóż na sito, opłucz zimną wodą i gotuj ok. 15 minut, do czasu aż będzie miękka. Odcedź i odstaw. W drugim garnku(...)wodę, gdy zacznie wrzeć dodaj czerwoną soczewicę i gotuj ok. 10 minut, do czasu aż będzie miękka, odcedź i przełóż do misy malaksera. Do ugotowanej soczewicy dodaj kaszę jaglaną, szpinak, sól, pieprz, curry oraz 2 jajka. Całość dokładnie zmiksuj Na patelni rozgrzej oliwę. Wykładaj niewielkie ilości masy, tak aby wyglądem przypominały kotleciki. Smaż ok. 3 minut z obu stron. Podawaj
365 dni dookoła kuchniostra papryka mielona sól, pieprz, cukier Naleśniki (około 9 sztuk): 1 szkl. mleka 1 szkl. gazowanej wody 3 duże jajka 1,5 szkl. mąki pszennej 80 g świeżego szpinaku „baby” 1 łyżka oleju szczypta soli Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki. Do rozdrabniacza lub blendera kielichowego wkładamy oczyszczony szpinak oraz wlewamy mleko. Całość miksujemy tak długo, aż otrzymamy
Smaki Na TalerzuKażdy wkłada do swojego kielicha co zechce i jest zadowolony z szybkich efektów. Nawet nasz 4-latek, który domaga się warzywno - owocowych koktajli. Sam wrzuca do kielicha ogórki, szpinak, jarmuż i owoce, pije i mówi, że są pyszne. Mnie to bardzo cieszy, myślę, że każdą mamę cieszyłby taki widok. :) Długo szukałam tego jedynego i padło na Mini blender RONIC Zyle(...)estetyczny wygląd, cieszy oko. Do stworzenia koktajlu możecie użyć owoców zarówno świeżych, jak i mrożonych. My zazwyczaj je łączymy, otrzymujemy wtedy bardzo orzeźwiające koktajle. Potrzebujemy: garść szpinaku (całe listki) około 20 sztuk malin (u mnie mrożone) 1/2 banana mleko opcjonalnie łyżeczka miodu Wszystko wkładamy do kielicha, zalewamy mlekiem (pamiętając, by nie przekroczyć pozycji max na kielichu), nakładamy noże, później
MamaOskarkaZielona zupa detox Najprostsze gotowanie na świecie, bez podsmażania, bez artyzmu. Tylko warzywa, woda, garnek i my! Składniki: 1 młoda cukinia 2 garści szpinaku 2 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 garść świeżej bazylii 1/2 łyżeczki tymianku sól niskosodowa i pieprz do smaku Wykonanie: Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę, szpinak opłukać, ząbki
Wino Francja Kuchniamacie wśród swoich najbliższych wegetarian, rozwiązanie idealne. Robi się bardzo szybko, tylko czas oczekiwania dłuższy - najlepiej jak zostanie na noc w lodówce. Składniki: 3 jaja 300 g mrożonego szpinaku ząbek czosnku 2 opakowanie serka ricotta przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: żółtka oddziel od białek - ubij pianę z odrobiną soli - Thermomix czas 4 min/37(...)wyciągnij z naczynia szpinak rozmróź, zmiksuj z posiekanym czosnkiem, żółtkami i przyprawami - Thermomix czas 3-4 min / obr 3-4 dodaj bezę i delikatnie wymieszaj - czas 30 s/obr łyżka masę szpinakową wyłóż na całą blachę wyłożoną papierem do pieczenia - piecz 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st umyć naczynie miksujące serek zmiksuj na gładką masę - doprawić solą
Gotowanie z pasjąmacie wśród swoich najbliższych wegetarian, rozwiązanie idealne. Robi się bardzo szybko, tylko czas oczekiwania dłuższy - najlepiej jak zostanie na noc w lodówce. Składniki: 3 jaja 300 g mrożonego szpinaku ząbek czosnku 2 opakowanie serka ricotta przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: żółtka oddziel od białek - ubij pianę z odrobiną soli - Thermomix czas 4 min/37(...)wyciągnij z naczynia szpinak rozmróź, zmiksuj z posiekanym czosnkiem, żółtkami i przyprawami - Thermomix czas 3-4 min / obr 3-4 dodaj bezę i delikatnie wymieszaj - czas 30 s/obr łyżka masę szpinakową wyłóż na całą blachę wyłożoną papierem do pieczenia - piecz 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st umyć naczynie miksujące serek zmiksuj na gładką masę - doprawić solą
Gotowanie z pasjąWasze, napewno lepsze wykonanie. 16 pierogów: ciasto: 180 g mąki orkiszowej ok. 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli farsz: 250 g dorsza bez skóry 2-3 garści szpinaku ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Mąkę zagniatamy z wodą do uzyskania elastycznego ciasta. Wałkujemy i wycinamy szklanką kółka. Dorsza oczyszczamy, siekamy bardzo drobno razem z oczyszczonym i odsączonym szpinakiem
Kucharzycachia. Dla mnie idealne śniadanie lub deser – podwieczorek. Nie przepadam za wegańskimi potrawami ale placki szpinakowe mogę polecić z czystym sumieniem. Jest to również fajny sposób na przemycenie szpinaku . Kiedy moje dzieci były małe nazywałam te placki Shrek. Jadły aż im się uszy trzęsły. Placki szpinakowe Składniki: 100 g orzechowego masła 150 g banana, jeden duży 50 g owsianych(...)płatków 25 nasion konopi, łuskanych 100 g szpinaku, świeżego 150 ml wody 1 łyżeczka błonnika witalnego ½ łyżeczki soli olej kokosowy do smażenia Smoothie truskawkowo – jagodowe ½ l migdałowego mleka 250 g truskawek 100 g mrożonych jagód 2 łyżki nasion chia miód do posłodzenia Wszystkie składniki na placki szpinakowe oprócz kokosowego oleju zmiksuj w malakserze na gładką masę. Rozgrzej olej kokosowy
codojedzeniaawokado Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 szklanka ugotowanej quinoa (komosy ryżowej) 1 dojrzałe awokado 1/2 malinowego pomidora 2 duże rzodkiewki 1/4 czerwonej cebuli 2 garści liści szpinaku kiełki rzodkiewki rzeżucha uprażone nasiona słonecznika Dressing: oliwa z oliwek EV sok z cytryny 1/3 łyżeczki musztardy sól pieprz Wykonanie: W szklance dokładnie mieszamy składniki marynaty. Odstawiamy. Pomidora i rzodkiewki kroimy(...)cienkie plasterki, a cebulę w piórka. Awokado obieramy i również kroimy w plastry. W misce układamy listki szpinaku, na nich kładziemy komosę, pomidory, rzodkiewki i awokado. Posypujemy cebulą i kiełkami. Na koniec wszystkie składniki polewamy dressingiem. Od raz podajemy
Kulinarne przygody Gatityskładniki na ok. 16 szt.: 60 g szpinaku, świeżego 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 ml oleju 150 ml śmietany, kwaśnej 160 g cukru 2 jajka 2 łyżki soku z limonki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g truskawek (ja użyłam mrożonych) wykonanie: Szpinak myjemy, przekładamy do naczynia naczynia miksujące. Dodajemy śmietanę oraz olej i miksujemy na jednolitą papkę
Domowy Smak Jedzeniazielonego koloru. Bo wiadomo, chlorofil, błonnik, witaminy= energia. Najłatwiejszym sposobem na dostarczenie sobie dawki witamin w surowej, nieprzetworzonej postaci są zielone koktajle, przygotowane na bazie owoców z dodatkiem szpinaku, jarmużu lub świeżych ziół. Takie koktajle poza tym że są pyszne, przyrządza się je w kilka minut, a do tego mają wiele zdrowotnych zalet, ale nie będę Was tu do tego(...)przekonywać, sami przetestujcie je na sobie;) Powiem tylko, że warto! Pijcie na zdrowie! Składniki: 1/2 ananasa sok wyciśnięty z 1/2 cytryny garść świeżego szpinaku garść liści bazylii 300 ml wody Przygotowanie: Ananasa obieramy, odcinamy zdrewniały trzon, kroimy w kawałki i umieszczamy w kielichu blendera razem z pozostałymi składnikami. Wszystko razem miksujemy do uzyskania koktajlu. Pijemy zaraz po przygotowaniu
Smakowity Blog KulinarnyPotrzebujemy (z podanych składników wyjdą 2-3 porcje sałatki): 500 g wątróbki drobiowej 2 łyżki oliwy z oliwek 50 ml czerwonego wytrawnego wina 4 garści rukoli 4 garści szpinaku 1/2 owocu granatu sok z limonki sól Wątróbkę dokładnie myjemy, usuwamy błony i sprawdzamy, czy nie mają woreczków żółciowych, bo danie z nimi będzie okrutnie niesmaczne, także na to uważajcie(...)solimy podczas smażenia, bo zrobi się twarda. Wątróbkę obsmażamy szybko z obydwu stron, po 3 minuty. Następnie na patelnię dolewamy wino i je odparowujemy. Na talerze nakładamy rukolę i szpinak, nakładamy gorące wątróbki, solimy je i posypujemy całość pestkami granatu i skrapiamy sokiem z limonki. Pestki granatu to takie małe cudowne diamenciki - uwielbiam je. Wioleta Gargula
MamaOskarkaPomysł na lekki, zdrowy obiad z wykorzystaniem kaszy pęczak. Kasza pęczak smażona z przyprawami, z dodatkiem suszonych pomidorów i świeżych liści szpinaku. Przepis zaczerpnięty od Asi z bloga kwestiasmaku Artykuł Pęczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem pochodzi z serwisu
NiePieprz.plteraz? Blog poświęcony jednej zupie? Czy dwa równoległe obiady każdego dnia? ;) Składniki: 1 kalarepa 1 mała cukinia 2 większe młode ziemniaki 1 szklanka zielonego groszku 3 garście młodego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 pęczek koperku 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1 łyżka mąki 150 ml słodkiej śmietanki 1200 ml bulionu sok z cytryny czarny pieprz Wykonanie(...)wlać stopniowo śmietankę. Dodać ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, groszek oraz posiekany koperek. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu około 30 minut. Kilka minut przed końcem gotowania wrzucić szpinak i wymieszać. Przy podaniu skropić lekko cytryną, oprószyć czarnym pieprzem i posypać dodatkowym koperkiem
zadanie-gotowanie