szpinak - 15265 przepisów (strona:457/1018)

Biały krupnik z musztardą Dijon i szpinakiem. 145

obraniu) 1-2 korzenie pietruszki (około 200 g po obraniu) 80 g kaszy pęczak 1 łyżeczka tymianku 1200 ml bulionu 3 łyżeczki musztardy Dijon 3 garście młodego szpinaku świeżo starta gałka muszkatołowa oliwa Wykonanie: Cebulę pokroić w ćwierćplasterki, a jasne części pora w plasterki. Podsmażyć w garnku na oliwie 5 minut. Dodać selera i pietruszkę pokrojone w kostkę, pęczak oraz(...)tymianek i smażyć kolejne 5 minut mieszając. Dodać bulion i musztardę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (około 40 minut). Dodać szpinak, wymieszać i gotować jeszcze 1 minutę. Zupę podawać oprószoną świeżo zmieloną gałką muszkatołową

zadanie-gotowanie
Sałatka z quinoa, szpinakiem, bakłażanem i fetą 159

Ciepła SAŁATKA Z QUINOA w wersji z duszonym bakłażanem, czosnkowym... Artykuł Sałatka z quinoa, szpinakiem, bakłażanem i fetą pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
PROJEKT ŚNIADANIE: Zielony omlet pachnący latem 210

włoskiego smaku ale możecie wpakować do niego swoje ulubione dodatki. ;) Zapraszam zatem na śniadanie w kolorach letniego poranka! Omlet na zielono na 1 omlet Potrzebujesz: sporą garść świeżych liści szpinaku baby 1 suszonego pomidora z zalewy 1 ząbek czosnku 1 łyżkę mleka 2 jajka olej do smażenia szczypta soli szczypta pieprzu kilka plasterków mozzarelli kilka plastrów świeżego pomidora Sposób przyrządzenia(...)Umyty szpinak, obrany ząbek czosnku i suszonego pomidora umieść w blenderze, zalej mlekiem i zblenduj na gęstą, gładką pastę. 2. W misce rozkłóć ze sobą jajka, dodaj szpinakową pastę, dopraw solą i pieprzem - dokładnie wymieszaj. 3. Smaż omleta na małym ogniu z dwóch stron. 4. Omleta wypełnij mozzarellą i pomidorami lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego! Green omelette  1 omelette

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Smoothie z selera naciowego 148

jednej strony nie powinniśmy się dziwić, bo mała szklaneczka smoothie to ogromna dawka witamin i składników mineralnych, niezbędnych dla naszego organizmu. Tym razem szybki przepis na zdrowy napój ze szpinaku i selera naciowego. Pychotka… sprawdźcie :) Tak przygotowane smoothie najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, ale również możecie je zabrać ze sobą do pracy albo na uczelnię. Smoothie z selera naciowego(...)składniki 1/3 selera naciowego duża garść szpinaku 2 banany 1 szklanka wody Smoothie z selera naciowego – przygotowanie Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Smacznego! Post Smoothie z selera naciowego pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczony labraks nadziewany szpinakiem 171

PIECZONY LABRAKS NADZIEWANY SZPINAKIEM , wbrew pozorom, jest jednym z prostszych do wykonania dań. Jednakże, gdyby jego przygotowanie było trudne, otrzymany smak i aromat pieczonej ryby wynagradza wszelki wysiłek. Artykuł Pieczony labraks nadziewany szpinakiem pochodzi z serwisu MenMagazine

Menmagazine
Kurczak zapiekany z ziemniakami w sosie szpinakowym. 1104

makaron zamiast ziemniaków... Ale to oczywiście później - na początek pyszny kurczak z ziemniakami w sosie szpinakowym będzie najlepszy! :) Składniki: 4 udka z kurczaka 4 ziemniaki 150 g młodego szpinaku 300 g śmietanki 30% 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki startego parmezanu olej do smażenia sól i pieprz Wykonanie: Kawałki kurczaka oprószyć solą(...)ugotować na półtwardo i również ułożyć w naczyniu żaroodpornym. W większym rondelku rozpuścić masło i dodać mąkę. Wymieszać i dodawać porcjami śmietankę cały czas mieszając. Dodać z grubsza posiekany szpinak oraz parmezan, wymieszać i podusić około 1 minuty. Sos doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku i przenieść do naczynia z kurczakiem i ziemniakami. Zapiekać pod przykryciem

zadanie-gotowanie
Ryż z pikantnym tuńczykiem, słoneczną kukurydzą i zielonymi dodatkami 223

oliwek Graal (2 x 160 g) 1/4 żółtej papryki 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego 2 czubate łyżki słodkiej kukurydzy 2 łyżki posiekane zielonej pietruszki 1 garść mieszanki jarmużu i szpinaku Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie możemy go rozgotować). Żółtą paprykę kroimy w kostkę, zieloną pietruszkę siekamy (dość grubo). Na patelnię przekładamy zawartość dwóch puszek Saltino Tuńczyk(...)zbyt długo). Zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy gorący ryż, znów całość mieszamy. Kolejno dodajemy kukurydzę, mieszamy. Na koniec dodajemy zielone dodatki – zieloną pietruszkę i garść mieszanki jarmużu i szpinaku. Lekko mieszamy i podajemy póki danie jest ciepłe (choć na zimno smakuje równie dobrze). Smacznego

Słodkie okruszki
Bibimbap (wersja wegetariańska). 173

również można wymieniać - ma być kolorowo, świeżo, wyraziście i smacznie! Składniki (na 4 porcje): 200 g suchego ryżu (krótki, kleisty) 1 cukinia 1 ogórek 1 marchewka kilka garści młodego szpinaku 100 g grzybów (shiitake, boczniaki, pieczarki) 100 g tofu (np. wędzone) 100 g kiełków fasoli mung 4 żółtka (lub całe jajka) sól olej do smażenia Sos (wersja oryginalna): 2 łyżki(...)małej ilości oleju oprószając lekko solą. Marchewkę pokroić w słupki lub cieniutkie paski i również tak samo podsmażyć. Grzyby pokroić w plasterki - podsmażyć. Tofu pokroić w większą kostkę - podsmażyć. Szpinak podsmażyć bardzo krótko. Kiełki (o ile nie są z puszki) krótko obgotować. Ogórek obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki, posolić i odcisnąć po 10 minutach. Ryż ugotować wg instrukcji

zadanie-gotowanie
Szpinakowe rollsy z wędzonym łososiem 173

robi więc odpadają. Wymyśliłam, że usmażę szpinakowe naleśniki i zrobię zielone,zdrowe rollsy. Na stole super się prezentowały i smakowały wyśmienicie. naleśniki szpinakowe:  2 jajka 200 g mrożonego szpinaku 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. wody 1 szkl. mąki pszennej sól do smaku 1 łyżka oleju rzepakowego ponadto: liście sałaty masłowej 200 g wędzonego łososia 300 g serka kremowego chrzanowego(...)Szpinak rozmrozić,osączyć i rozdrobnić blenderem. Jajka zmiksować z mlekiem,wodą,mąką,olejem i solą. Dodać papkę szpinakową i zmiksować na gładkie ciasto. Na rozgrzanej patelni smażyć kolejno naleśniki.  Każdy naleśnik posmarować serkiem,ułożyć liście sałaty,na sałatę plastry wędzonego łososia. Ciasno zwinąć w rulon. Zwinięte w rulon naleśniki włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę po czym pokroić

Kolorowa kuchnia Elki
Gnocchi szpinakowe w parmezanie z ziołowym kurczakiem 126

Składniki 2-3 filety z kurczaka estragon, lubczyk, sól, pieprz 2-3 ząbki czosnku 1 kg ziemniaków 450 g mrożonego szpinaku mąka ziemniaczana Przygotowanie Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić w dowolne kawałki (u mnie paseczki). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, sól, pieprz i skropić odrobinę oliwą (dokładnie wymieszać). Smażyć na rozgrzanej patelni po kilka min z każdej strony(...)uzyskania ładnego brązowego koloru. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Po wystygnięciu zmielić. Szpinak rozmrozić na patelni. Przyprawić solą i pieprzem (trzymać na ogniu, aż cały płyn odparuje). Połączyć z ziemniakami. Masę podzielić na cztery części, jeden trójkąt wyciągnąć i uzupełnić go mąką ziemniaczaną. Wszystko porządnie wymieszać. Formować kulki a następnie docisnąć od góry widelcem. Wrzucić do gotującej - osolonej wody

Gaździnka warzy
Sałatka z krewetkami i różowym sosem 105

Sałatka z krewetkami  i różowym sosem Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 300 g gotowanych obranych krewetek 4 jajka na twardo różnokolorowe pomidorki koktajlowe listki rukoli listki szpinaku baby Różowy sos: 1 łyżka majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka sosu Worcestershire sól pieprz Wykonanie: W szklance mieszamy wszystkie składniki(...)sosu. Na duży talerz wykładamy listki rukoli i listki szpinaku. Pomidorki kroimy na połówki bądź na ćwiartki, jajka kroimy w ósemki. Na listkach układamy wszystkie składniki, krewetki możemy przeciąć wzdłuż na pół. Sałatkę polewamy sosem i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Szpinakowe crepes czyli jak jeść tanio w styczniu 150

półkach. Można je wykorzystać w styczniu do owsianki czy pieczenia chleba czy szpinakowych crepes. Szpinakowe crepes bezglutenowe Składniki: na 10 crepes 2,5 dl mąki gryczanej 40 g świeżego szpinaku 4 jajka 400 ml mleka 1 łyżeczka soli masło lub olej do smażenia Nadzienie 1 wiejski twarożek garść sałaty, np.rukoli 4 łyżki pestek dyni awokado Przygotuj ciasto na naleśniki. Wymieszaj(...)mąkę z solą. Dodaj jajka, połowę mleka, jajka i pocięty na drobno szpinak (użyłam malaksera). Za pomocą balonowej trzepaczki mieszaj ciasto stopniowo dodając resztę mleka. Usmaż 10 średniej wielkości crepes. Smażyłam na patelni o średnicy 20 cm. Podziel sałatę na kawałki i ułóż na ciepłych naleśnikach wraz z kawałkami awokado. Nałóż łyżeczką twarożek. Twarożek można przyprawić ziołami i pieprzem. Posyp

codojedzenia
Liście szpinaku z czosnkiem 154

Blueberry Corner by "jagodzianka" Liście szpinaku z czosnkiem pokochałam od pierwszego spróbowania jakieś 13 lat temu. Wcześniej nie byłam jego fanką. Przez wiele lat … Przeczytaj cały artykuł Post Liście szpinaku z czosnkiem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Śledź z borowikami duszonymi w winie 134

Składniki opakowanie śledzi cebula lub por lampka pół wytrawnego białego wina odrobina masła lub oleju kokosowego kilka listków szpinaku sól, pieprz 50 g borowików Przygotowanie Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody (posolić). Gotować ok 20 min, następnie pokroić w paseczki włożyć znów do gotującej się wody i podlać winem. Trzymać na ogniu kolejne 15 min, tym razem dodać lekko podsmażoną(...)maśle cebulę lub pora. Dusić na małym ogniu, aż woda z winem ładnie się zredukuje.  Śledzie pokroić w mniejsze kawałki. Połączyć z przestudzonymi grzybami i posiekanymi listkami szpinaku. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Ja podałam z pokruszonym żółtkiem.. Smacznego

Gaździnka warzy
Caprese z truskawkami i pesto ze szpinaku 136

prawdziwą). Smacznego lata!  Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 15 min 500 g mieszanych pomidorków koktajlowych 125 g mozzarelli mini 300 g truskawek Pesto szpinakowe 100 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 70 g pestek dyni 100 g startego parmezanu 1/3 szklanki oliwy sól, pieprz Przygotowanie: 1. Pesto - do malaksera dodajemy liście szpinaku, czosnek, pestki dyni, parmezan i oliwę

Słodki Kompromis

Proponowane wyszukiwania