Makaron z krewetkami i szpinakiem to doskonałe danie na romantyczną kolację. Nie można przecież zapomnieć o tym, że krewetki są uznawane za afrodyzjaki. Są doskonałe zarówno smażone na samym maśle z czosnkiem, jak i podane z makaronem czy risotto. A wykonanie nie jest trudne! Obecnie wszystkie produkty potrzebne do przygotowania takie dania są raczej łatwo dostępne. Składniki /2-3(...)porcje/: 250 g krewetek 200 g makaronu np. wstęgi lub Czytaj dalej... Artykuł Makaron z krewetkami i szpinakiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuZupa z groszku bez gotowania ze szpinakiem, imbirem, chilli, świeżą miętą, mlekiem kokosowym i wodą kokosową to przepyszna, rozgrzewająca i sycącą zupa. Na dodatek bardzo zdrowa i odżywcza. Przygotowywana jest w blenderze, a następnie lekko i krótko podgrzewana. Bez podgrzewania otrzymacie “ Chłodnik z groszku “, który idealnie sprawdzi się latem, podczas upałów. Przepis na tę zupę z groszku pochodzi(...)najnowszej FIT książki Gordona Ramsay’a “Ultimate Fit Food”. The post Zupa z groszku bez gotowania ze szpinakiem i mlekiem kokosowym appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjawody gazowanej 250 g mąki pszennej 2 jaja 20 g oliwy łyżeczka soli Farsz: 500 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 2 szklanki świeżego szpinaku 1 opakowanie kabanosków Maestro Henryk Kania 1 kulka mozzarelli 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu szczypta suszonego tymianku sól, pieprz Ponadto: 1 jajko do smarowania 5 jaj do pieczenia świeży koperek(...)pieczarki wyraźnie zmiękną, a woda odparuje. Kabanoski kroimy na małe kawałeczki i dodajemy do uduszonych pieczarek, całość smażymy jeszcze około 4 minut. Na sam koniec na patelni ląduje szpinak, który potrzebuje zaledwie chwilę. Mozzarellę rwiemy palcami na małe kawałeczki. Na desce układamy jeden naleśnik. Jego bok (około 3 cm) smarujemy rozmąconym jajkiem i nakładamy na niego drugi naleśnik
MamaOskarkawarzyw i owoców. Poniższy koktajl jest niezwykle kremowy , a to za sprawą awokado , dojrzałego banana oraz masła migdałowego . Jako fanka zielenizny nieodzownym elementem okazał się w tym przypadku świeży szpinak. Całość smakuje cudownie, a sam koktajl jest niezwykle odżywczy i sycący. Składniki (1-2 porcje) 1 duży, dojrzały banan (145 g) 1 małe awokado (100 g) 1 łyżka masła(...)migdałowego (Planta Food) 300 ml wody kokosowej 1/3 łyżeczki cynamonu 1 duża garść świeżego szpinaku Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksuj na gładką, bezgrudkową konsystencję
Zdrowie na języku :Pkońcu raczej nikt nie je krewetek codziennie 🙂 Do risotto bardzo pasuje kieliszek białego, schłodzonego wina! Składniki: 200 g ryżu do risotto 200 g krewetek 200 g szpinaku baby 1 mała cebula 100 ml białego wina 5-6 suszonych pomidorów 1-2 świeże pomidory (opcjonalnie) Czytaj dalej... Artykuł Risotto z krewetkami i szpinakiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakutych osądach i żeby się nieco zrehabilitować podaję namiary na miejsce, gdzie można zjeść smacznie i w klimacie indyjskim. Zajrzyjcie tu . Składniki: 100 g czerwonej soczewicy 100 g świeżego szpinaku 1 duża cebula 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 4 ząbki czosnku(...)posiekaną papryczkę chilli. Smażyć kilka minut. Przyprawy dodać do garnka z soczewicą i warzywami. Dodać garam masalę, wlać szklankę wody i gotować przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodać szpinak i posiekana świeżą kolendrę. Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Obrać ze skorupek. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać po 1/2 łyżeczki kurkumy i papryki. Smażyć jajka w całości, obracając
zadanie-gotowanieporcje: 150 g szpinaku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 kubka dużego jogurtu naturalnego 2 kawałki dorsza (ok. 400 g) ok. 50 g parmezanu, drobno startego olej, sól, pieprz, mielony liść laurowy. Szpinak podsmażyłam na małej ilości oleju. Gdy zwiędł, dodałam kawałki dorsza, jogurt naturalny i przecier pomidorowy. Wymieszałam delikatnie, posypałam połową parmezanu i dusiłam pod przykryciem do czasu, aż ryba
Kucharzycaporcje: 150 g szpinaku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 kubka dużego jogurtu naturalnego 2 kawałki dorsza (ok. 400 g) ok. 50 g parmezanu, drobno startego olej, sól, pieprz, mielony liść laurowy. Szpinak podsmażyłam na małej ilości oleju. Gdy zwiędł, dodałam kawałki dorsza, jogurt naturalny i przecier pomidorowy. Wymieszałam delikatnie, posypałam połową parmezanu i dusiłam pod przykryciem do czasu, aż ryba
Kucharzycadanie bardziej wykwintne poprzez połączenie z ciekawymi, smacznymi dodatkami, które czynią je daniem wyśmienitym. Dzisiaj mam dla Was propozycję na makaronową ucztę dla podniebienia. Otóż włoski makaron ze szpinakiem w kształcie listków oliwnych połączyłam z mięsem z kurczaka, przesmażonym na „czosnkowej oliwie” (można zamienić na indyka, cielęcinę...) i połączyłam ze smacznymi dodatkami. Pyszne... Składniki: - 250 g makaronu(...)szpinakiem (Foglie d’ulivo agli spinaci) - 1 pojedynczy filet z kurczaka - 1 średnia cebula - 3 ząbki czosnku - 3 łyżki oliwy z oliwek - 100 g pieczarek - mała puszka (170 g netto) mieszanki warzywnej (kukurydza, zielony groszek i papryka) - sól - pieprz - 120 g serka pleśniowego z ziołami (prowansalskimi) Wykonanie: Makaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Odcedziłam, przykryłam, żeby zabezpieczyć przed
Kuchnia u KrysiMięciutkie, z delikatnie chrupiącą skórką placuszki z batatów, kaszy jaglanej i szpinaku w towarzystwie aromatycznych przypraw takich jak: kumin (kmin rzymski – nie mylić z kminkiem!), kolendra i kurkuma, polane domowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Pyszne i bardzo zdrowe danie na obiad, lunch lub kolację. Do tego sałatka ze szpinaku i pomidorków z dressingiem na bazie octu balsamicznego, syropu z agawy
Moja Delicjazbędnych wstępów zapraszam po przepis i życzę Wam szampańskiej zabawy oraz cudownego i smakowitego Nowego Roku 🍸💗. Imprezowe roladki szpinakowe last minut Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 opakowanie szpinaku mrożonego Poltino 1 duży ząbek czosnku 4 kopiaste łyżki białego sera mielonego (takiego z wiaderka) garść orzechów włoskich + orzechy do dekoracji 4 łyżki uprażonych pestek dyni sól pieprz 1/2 łyżeczki(...)gałki muszkatołowej opakowanie ciasta francuskiego mleko do smarowania ciasta Wykonanie: Szpinak odparowujmy na patelni na średnim ogniu, aż pobędziemy się z niego całej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Orzechy lekko siekamy. Dodajemy rozgnieciony czosnek, biały ser, przyprawy i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto rozwijamy i smarujemy szpinakowym farszem, pamiętając, aby zostawić 2 cm margines bez farszu (zobaczcie na zdjęciu), farsz
Kulinarne przygody Gatityczosnku, oliwki zielone całe, bez pestek, kto ile lubi, 1 puszka cieciorki bez zalewy (ok. 200 g), ½ papryki chili (do smaku), 3 łyżki oleju rzepakowego, 3 - 4 garście świeżego szpinaku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka całego kminku, świeża zielona pietruszka. Przygotowanie: Przygotowujemy wszystkie składniki. Paprykę opalamy nad gazem, aż cała skórka będzie czarna. Następnie(...)żeby przykra warzywa. Rada: ilość dodanej wody zależy od wielkości warzyw, zupa ma być gęsta. Kiedy bataty będą al dente dodajemy paprykę, cieciorkę, oliwki. Na sam koniec dodajemy szpinak, mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Nie solimy za dużo, ponieważ oliwki są słone. Zupa powinna być gęsta. Podajemy z świeżą pietruszka
Moniki Smakołykimąki pszennej (dałam pełnoziarnistą) ½ szklanki cukru ( dałam brązowy) w tym 1 łyżka cukru z wanilią 1 szklanka wiórków kokosowych 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka rozdrobnionego, rozmrożonego szpinaku (odciśniętego z nadmiaru wody) ⅓ szklanki oleju np. rzepakowy 1 łyżeczka soku z cytryny ½ szklanki mleka Wykonanie: suche składniki czyli mąkę, cukier, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia mieszamy(...)następnie dodajemy do nich szklankę rozdrobnionego, odmrożonego i odsączonego z nadmiaru wody szpinaku oraz pozostałe płynne składniki czyli olej, sok z cytryny oraz mleko, całość mieszamy, ciasto przekładamy do formy ( użyłam tortownicy 18cm)wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 40minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180°C ( sugestia autorki przepisu aby pierwsze 10 minut piec ciasto z włączonym
Słodkie zapomnieniesprawdza się na święta Bożego Narodzenia, święta Wielkiej Nocy oraz na różnego typu imprezach. Jest niesamowicie prosta w wykonaniu, a w smaku zachwyca każdego. Spróbujcie! Składniki: – 250g świeżego szpinaku baby – 3 jajka – 2 łyżki oleju – 2 łyżki mąki (np. bezglutenowej) – 1 łyżeczka soku z cytryny – 250g serka śmietankowego – 200-300g wędzonego łososia(...)ząbki czosnku – pęczek koperku, posiekanego – kilka kropel z cytryny – sól, pieprz Szpinak bardzo dokładnie myjemy i osuszamy, następnie przekładamy do miski, dodajemy olej, sok z cytryny i przy użyciu melaksera lub blendera miksujemy na jednolitą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do miski, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Kolejno zmniejszamy obroty miksera i dodajemy
Be Fit Be StrongSkładniki: 500 g makaronu tagliatelle 350 g filetu z łososia (ze skórą) 200 g świeżego szpinaku baby 15 pomidorów suszonych 4 ząbki czosnku 330 ml śmietanki 30% 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny pieprz ziołowy sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente. Filet łososia myjemy w zimnej wodzie a następnie dokładnie suszymy. Oprószamy solą(...)zdejmujemy z niej skórę. Odlewamy nadmiar tłuszczu z patelni i z powrotem podgrzewamy. Na gorący tłuszcz wrzucamy zmiażdżony czosnek, pokrojone w paski pomidory suszone oraz liście szpinaku. Chwilę podsmażamy a następnie wrzucamy rozdrobnionego na średnie kawałki łososia. Smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy śmietankę i sok z cytryny. Podgrzewamy kolejne 5 minut. Gdy śmietanka lekko się zredukuje dodajemy śmietanę oraz
Qchnia po prostu