omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna – tost z jajkiem i szynką ZIELONA SZAKSZUKA PRZYGOTOWANIE: 25 minut SKŁADNIKI: – 2-3 garści świeżych liści szpinaku – pół cukinii – 3-4 jajka – 3 ząbki czosnku – 1 łyżka ostrej papryki lub pieprzu cayenne – 1 łyżeczka wędzonej papryki – 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)patelni czosnek przeciśnięty przez praskę, kmin rzymski, wędzoną paprykę, pieprz cayenne. Wystarczą 2-3 minuty. Cukinie drobno pokrój lub stwórz paseczki za pomocą spiralizatora. Na patelnię dodaj cukinię i szpinak, dodaj 50 ml wody, przykryj pokrywką i duś 2-3 minuty. Twórz na patelni po jednym wgłębieniu, przesuwając nieco warzywa, a następie wbijaj w nie po 1 jajku. Całość dopraw
nietylkopasta.plSzybkie naleśniki z cukrem pudrem to danie, które z całą pewnością zachwyci każde dziecko. Szybkie i bardzo proste w wykonaniu naleśniki. Tym razem będą to zwykłe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyczne naleśniki z jogurtem to przepis na szybki i bardzo smaczny obiad. Takie naleśniki możecie również przygotować na kolację, albo na śniadanie i podać z dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lubicie zarówno łososia jak i makaron to ten przepis powinien się jak najszybciej u Was pojawić. Składniki na 2 porcje: Makaron (ok. 300g) 100 g łososia wędzonego 3 garście szpinaku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 4 łyżki startego sera lub 2 małe serki topione + do podania starty parmezan Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Na oliwie(...)podsmażamy przeciśnięty czosnek. Dodajemy łososia porwanego na mniejsze kawałki, dorzucamy porwany szpinak. W misce mieszamy jogurt z serem i zalewamy całość. Gotowy sos mieszamy z makaronem
Czarnawisienkatęskni za gołąbkami? Każdy czasem tęskni. Kto nie przekąsiłby tortilli – ręka w górę? Nie widzę. Kto nie dałby się pokroić za cannelloni nadziewane ricottą i szpinakiem? Każden jeden! Problem z daniami zawijanymi, rolowani polega na tym, że zazwyczaj są czasochłonne, wymagają pewnych umiejętności kulinarnych i cierpliwości, dlatego robione są albo przez babcie, albo od święta. Jest jednak sposób, żeby(...)wiemy czego nam potrzeba do gotowania. Jeśli podoba Wam się nasze menu na ten tydzień, poniej załączamy listę składników, a na koniec szacunkowy koszt zakupów: Warzywa/owoce Kapusta kiszona Ziemniaki Szpinak Rzodkiewka Rzodkiew biała Awokado Ogórek Marchew Papryka czerwona Papryka żółta Kapusta świeża Kiełki Ka pusta rzymska Czosnek Cebula Limonka Zioła świeże Kolendra Bazylia Natka pietruszki Szczypior Nabiał Ricotta Maskarpone Mozzarella
Niedzielny kucharzSkładniki: 300 g makaronu spaghetti 450 g szpinaku mrożonego w brykiecie 1 cebula 1/2 łyżki vegety z czosnkiem pieprz 100 g orzechów włoskich 1/2 pęczka natki pietruszki 3 ząbki czosnku … Czytaj dalej Spaghetti ze szpinakiem i orzechowym pesto
czarrna od kuchnimoich ulubionych weekendowych śniadań. Od kiedy przygotowuję sobie lunchboxy, co jakiś czas robię też omlety do pracy. Tym razem chciałabym się podzielić z Wami przepisem na omlet ze szpinakiem. Prosty i pyszny. Smacznego! Składniki: Continue reading... Artykuł Omlet ze szpinakiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuduże ziemniaki do pieczenia ( po ok 280 g ) 20 g masła + dodatkowo ok 5 g do skórek 3 łyżki śmietany 30% 80 g sera Le Gruyere 200 g szpinaku baby kilka włoskich orzechów, obranych, uprażonych (opcjonalnie) sól, pieprz przygotowanie piekarnik rozgrzać do 220 st C, z termoobiegiem. Ziemniaki umyć, osuszyć, nakłuć widelcem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem(...)ziemniaczane ułożyć na blaszce. Do każdej połówki nałożyć trochę masła, posypać solą, wstawić do piekarnika na ok 8 minut, zrobią się chrupiące. W rondlu zagotować wodę, osolić. Szpinak opłukać i włożyć na 15 sekund do wrzątku. Kiedy zmięknie, przełożyć na sito. Odcisnąć. Dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać. Farszem napełnić połówki skórek. Wstawić do gorącego piekarnika, piec
Stare GarySkładniki: 500 g piersi kurczaka 400 g makaronu tagliatelle 16 szt. suszonych pomidorów 4 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego oregano 2 garście liści szpinaku baby sól,pieprz olej do smażenia Pesto: 3 garście listków rukoli 270 g sera feta 4 łyżki orzechów włoskich 8 łyżek oliwy z oliwek sok z 1 limonki 1,5 łyżki miodu orzechy włoskie do podania(...)czosnek. Podgrzewamy do momentu aż mięso będzie rumiane. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do kurczaka ugotowany makaron, wodę z jego gotowania, pokrojone w paski pomidory suszone, pesto oraz liście szpinaku. Całość dokładnie mieszamy cały czas podgrzewając. Makaron podajemy posypany orzechami włoskimi. * przepis z książki "Jeść zdrowiej - warzywa i owoce" - LIDL
Qchnia po prosturozpoczynamy daniem bezmięsnym, bo trochę czujemy przesyt po tym okresie obfitującym w kalorie. Bardzo dobrym daniem. Polecam. Składniki: 450 g kalafiora (użyłam mrożonego) 3 ziemniaki 100 g świeżego szpinaku 165 ml mleczka kokosowego 1 szkl. bulionu warzywnego pęczek natki pietruszki 1 cm kawałek papryczki chili (lub więcej) 1 cm kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka(...)Gotować przez kilka minut. Do sosu dodać różyczki kalafiora i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, do momentu aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodać szpinak oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotować 2 minuty. Doprawić sokiem z limonki i solą. Można zjeść jako samodzielne danie. Podawałam z kaszą kuskus. Inspirowałam się przepisem z Kwestii Samku
zadanie-gotowaniedłuższej przerwie z wrzucaniem przepisów na bloga z powodu małej ilości wolnego czasu postanowiłem wrócić do regularnej aktualizacji. Na start polecam koktajl na bazie wody kokosowej z bananem, szpinakiem i młodym jęczmieniem. Wszystkie składniki miałem w domu, dlatego przygotowanie tego koktajlu zajęło mi około 3 minut. W tak krótkim czasie możemy zrobić napój, który smakuje rewelacyjnie, a przy okazji jest(...)jeżeli nie macie wody kokosowej możecie ją zastąpić klasyczną niegazowaną wodą mineralną. Oczywiście taki koktajl możemy zaserwować też wszystkim osobom niejedzącym mięsa. Składniki 200 ml wody kokosowej 2 garści szpinaku 1 banan 1 łyżeczka młodego jęczmienia (sproszkowanego) Przygotowanie Wrzuć wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony
Programista w kuchniPyszne kluski mam dziś dla wszystkich miłośników szpinaku i klusek. One są znakomite, delikatne i szybko znikają. Szybkie w wykonaniu, tylko szpinak trzeba przygotować wcześniej aby wystygł, można też użyć mrożonego i wtedy tylko należy go rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody. Polecam gorąco wszystkim. Szpinakowe kluski z ricottą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecykoria, pokrojona w plasterki ok 0,5cm 1 małe jabłko, pokrojona w cienkie półplasterki 1 burak, pieczony i pokrojony w cząstki 1 persymona, pokrojona w plasterki 1 garść szpinaku baby 1 garść ziaren granatu 1 garść pestek dyni, uprażonych na suchej patelni listki natki pietruszki, do smaku i dekoracji Składniki na dressing: 5 łyżek pasty tahini 2 łyżki syropu klonowego(...)drobnej tarce sól, pieprz do smaku W miseczce wymieszać wszystkie składniki dressingu. Wody dodać tyle, aby miał płynną, niezbyt gęstą konsystencję. Cykorię pokroić w półcentymetrowe plasterki. Wymieszać ze szpinakiem i odrobiną dressingu. Ułożyć na paterze. Dodać pokrojone jabłko, persymonę, upieczonego buraka. Posypać pestkami granatu i uprażonymi pestkami dyni. Na wierzch dodać listki natki pietruszki. Podawać z dressingiem. Smacznego! Artykuł Zimowa
olalacooking