porcje Do przygotowania pęczaku będziesz potrzebować: szklankę kaszy pęczak, 2 czerwone papryki, 100g sera feta, 4 łyżki natki pietruszki, 4 łyżki ziaren słonecznika, 2 kiszone ogórki, opakowanie szpinaku baby, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. W osolonej wodzie ugotuj pęczak. 2. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, przełóż kaszę, dorzuć papryki i ogórki pokrojone w kostkę(...)Dodaj umyty szpinak, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i słonecznik. 4. Gotuj całość 10-15 minut cały czas mieszając, dopraw do smaku solą i pieprzem. 5. Na koniec pokrój w kostkę fetę i dorzuć na wierzch. 6. Przed podaniem posyp jeszcze łyżką posiekanej natki pietruszki
Z notatnika dietetykajarmuż. Zdarzają się dni, kiedy takie smoothie robię zamiast zupy, choć najczęściej jednak na drugie śniadanie. Piejmy 3-4 razy w tygodniu, zmieniając trochę składniki. Raz jest jarmuż, raz szpinak, zawsze pomarańcze, czasami gruszka zamiast jabłka, mango, seler, natka pietruszki, sok z cytryny, imbir. Czasami dosypię szczyptę kurkumy albo dla smaku zmielony kardamon. Na zdrowie! Składniki: 2 garści umytego(...)jarmużu lub szpinaku 2 jabłka 1 banan 1 lub 1/2 awokado wyciśnięty sok z 2-3 pomarańczy seler naciowy wg uznania ew. 1 łyżeczka miodu ok. 350 ml wody można dodać również sok z cytryny, imbir, Przygotowanie: Owoce myjemy i warzywa myjemy. Z pomarańczy wyciskamy sok, pozostałe owoce i selera kroimy na mniejsze kawałki. Jabłek
bistro mamachyba mój ulubiony posiłek w ciągu całego dnia w sumie. Dlaczego ? bo jest pełen smaku, różnych tekstur i ma ukochaną czarnuszkę. Danie to zawsze zaczynam od porcji liści zielonych ( szpinak, mieszanka sałat, rukola ..co tam akurat mam ), potem serek, potem warzywa w kostkę i reszta poniższych dodatków. Miska szczęścia na zdrowe drugie śniadanie garść mieszanki sałaty / rukoli / szpinaku
Kuchnia na wzgórzudrożdży świeżych 500 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki oleju z pestek winogron 1 czubata łyżka pure z dyni 2 łyżki zmiksowanego szpinaku Drożdże i cukier rozpuścić w 250 ml ciepłej wody, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na kilka minut by drożdże zaczęły pracować. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wlać rozczyn(...)drożdżowy, olej i resztę wody. Wyrobić ciasto (użyłam robota) i podzielić na 3 równe części. Jedną pozostawić białą, do drugiej dodać pure z dyni a do trzeciej zmiksowany szpinak. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Każdą część ciasta rozwałkować tworząc mniej więcej takiej samej wielkości prostokąty które w dowolnej kolejności nałożyć na siebie. Zawinąć je tak aby powstała rolada. Podłużną
Kolorowa kuchnia Elkiroślinnego 2 cebule pokrojone w kostkę 3 ząbki czosnku drobno pokrojonego 5 cm imbiru pokrojonego w talarki 1 papryka chili drobno pokrojona Puszka pomidorów San Marzano 75 g młodego szpinaku 2 kapusty bak choy 75 g rukoli 250 – 500 ml bulionu warzywnego Sól Pieprz świeżo zmielony Ryż Gulasz z trzech mięs, jak zrobić, dowiesz się za chwilę Oczywiście(...)użyłem San Marzano i wlej je na patelnię, zamieszaj teraz w lewo i chwilę grzej. Wydaje się, że teraz już z górki i masz rację. Dodaj szpinak, rukolę, i posiekaną sałatę bak choy, wlej bulion, dopraw solą i pieprzem Dla wyjaśnienia już możesz mieszać w lewo i prawo. Zmniejsz temperaturę, przykryj patelnię pokrywką i gotuj
RafalCookNaleśniki ze szpinakiem i pieczarkami chodziły za mną już od jakiegoś czasu. A, że dziś akurat nie miałam zbytniego pomysłu na obiad, a w sklepie wpadły mi w rękę ładne pieczarki, to decyzja została podjęta raz dwa – będą naleśniki :) Polecam j The post Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojecoś pożywnego, zdrowego i oczywiście smacznego. Do dania można dodać również kurczaka lub indyka, ale według mnie w takiej wegetariańskiej wersji też jest pyszne. Składniki (2 porcje): 300 g szpinaku 1/2 szklanki lekko prażonych orzechów włoskich (mogą być też nieprażone) 2 ząbki czosnku 50-80 g sera parmezan około 80 ml oliwy sól do smaku 150 g makaronu Penne Wykonanie(...)Makaron ugotować al dente, odcedzić. Szpinak opłukać, oderwać łodyżki i osuszyć. Przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładkie pesto. Następnie wymieszać z makaronem i podawać (danie można też przed podaniem podgrzać na patelni
Healthy food explorerkoszyczki, które sprawdzą się na każdą okazję. To już kolejna wersja takiej przekąski na blogu. Tutaj ( KLIK ) można znaleźć wersję z pieczarkami. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 450 g szpinaku 150 g sera twarogowego / fety 2 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia ser żółty Sposób wykonania: 1. Na patelni rozgrzać troszkę oleju, dodać szpinak i dusić aż się
Kuchnia domowa AniPierogi ze szpinakiem w sosie pomidorowym to pyszna propozycja na świąteczne danie z użyciem pierogów. Nie jest to klasyka gatunku, ale myślę, że taki powiew nowoczesności super się sprawdzi na świątecznym stole, dlatego gorąco zachęcam do wypróbowan The post Pierogi ze szpinakiem w sosie pomidorowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojemożecie urozmaicić ją serem gorgonzolą, grzanką czosnkową, śmietaną lub czym tylko chcecie. Składniki: 1 średnia cukinia 1 łyżka oleju 2 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 200 g szpinaku 1 l bulionu 1 łyżeczka papryki słodkiej sól i pieprz do smaku na koniec dodałam łyżkę śmietany 18% Przygotowanie: ziemniaki owiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku(...)minut 180 C. W garnku na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę i dodaj ząbki czosnku (całe), następnie dodaj szpinak, pokrojoną w kostkę cukinie i pokrojone ziemniaki bez skórki. Wszystko delikatnie podsmaż i zalej bulionem. Gotuj wszystko ok 20 minut na małym ogniu, dopraw i zmiksuj na konsystencję kremu. Podawaj z Twoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego
Niezły Młynekprzygotowania potrzebujemy: Filet z kurczaka- 500g Boczek- 100g Serek śmietankowy- 100g Szpinak rozdrobniony- 90g Ser żółty- 60g Majonez- 20g Sól i pieprz Filety rozciąć na pół i rozbić cienko. Marynować minimum 2h w marynacie składającej się z oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli, pieprzu i suszonej bazylii. Rozmrożony i odciśnięty szpinak podgrzewamy na patelni z serkiem śmietankowym i majonezem
serzmiesemProste danie makaronowe ze szpinakiem i łososiem w sosie śmietanowym to idealny obiad dla tych, którzy lubią szybkie, nieskomplikowane posiłki, a jednak domowe jedzonko stawiają ponad restauracyjne. Użyłam gotowego makaronu orkiszowego, pełnoziarnistego, a dodatek łososia i świeżego szpinaku czyni danie zdrowym i pełnym składników odżywczych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!