też przygotować z kurczakiem, albo w wersji wegetariańskiej, polecam wtedy dodać jeszcze cukinię. Składniki (2-3 porcje): 150 g makaronu spaghetti 225 g krewetek 100 g świeżego lub mrożonego szpinaku 1 pęczek zielonych szparagów (można dać mniej) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 4 łyżki białego wytrawnego wina tarty parmezan, szczypiorek(...)Szparagi wrzucić do garnka z makaronem na ok. 2 minuty przed końcem czasu gotowania. Całość odcedzić. Na dużej patelni na oliwie podsmażyć obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać szpinak i smażyć przez ok. 3-4 minuty, co chwilę mieszając. Dodać masło, krewetki, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Smażyć, co chwilę mieszając, przez ok. 2 minuty. Wlać wino
Healthy food explorerPappardelle to takie szerokie paski i idealnie nadają się tutaj do szpinaku i szparagów. Zakupiłam takie cudne fioletowe szparagi że od razu połączyłam je z makaronem. Oto danie do degustacji, zapraszam. Makaron ze szparagami i szpinakiem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecieszy pysznym smakiem i świetnie rozgrzewa w chłodny wieczór 😋 Sałatka z dorszem - przepis na 2 porcje Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: 250g fasolki szparagowej, 300g pieczarek, 50g liści szpinaku, filet z dorsza, łyżkę czarnego sezamu, łyżkę oleju rzepakowego, pół łyżeczki czerwonej czubrycy, sól i pieprz do smaku. 1. Filet z dorsza dopraw solą i pieprzem, posyp czerwoną czubrycą i czarnym(...)olej, dodaj pokrojone w cząstki pieczarki i dopraw solą i pieprzem. 3. Fasolkę szparagową ugotuj i odcedź. 4. Do miseczki przełóż fasolkę, pieczarki i wymieszaj, a następnie dodaj liście szpinaku i upieczoną dorsza podzielonego na cząstki - wszystko wymieszaj
Z notatnika dietetykaniezwykle smacznie, czego chcieć więcej? Przy podziale na 4 porcje, jedna to około 203kcal, B: 5,3g, T: 13,3g, W: 10,8g. Składniki na 4-5 porcji: – 150g szpinaku – 100g ricotty – 15 truskawek – 10 pomidorków koktajlowych – 1 awokado – ½ czerwonej cebuli – oliwa (ok. 2 łyżki) – ocet balsamiczny lub krem balsamiczny z daktyli (ok. 4 łyżki) – sól, pieprz Dodatkowo: ricotta salata(...)posypania Truskawki i pomidorki dzielimy na połówki lub ćwiartki. Awokado kroimy w kostkę, a cebulę w kostkę lub piórka. Na talerzach układamy liście szpinaku, na nich pokrojone truskawki, pomidorki, awokado i cebulę. Skrapiamy oliwą. Następnie na talerzach łyżeczką układamy ricottę i ponownie całość skrapiamy octem lub kremem balsamiczny. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy ricottą salata. Smacznego! Artykuł Sałatka z truskawkami
Be Fit Be Strongpieprzu 2 łyżki oliwy z oliwek Do tego: 8 kromek ulubionego pieczywa hummus klasyczny czerwone pesto (ok. 1 płaskiej łyżeczki na 1 kanapkę) 1 zielony ogórek garść liści świeżego szpinaku ulubione kiełki kilka plasterków cebuli Sposób przyrządzenia: 1. Bataty dokładnie wyszoruj i odetnij końcówki. 2. Pokrój bataty w cienkie plastry grubości 3-4mm. 3. Dopraw słodkie ziemniaki solą, pieprzem(...)papierem do pieczenia i piecz w 180*C przez 15-17min. 5. Kromki chleba posmaruj hojnie hummusem i nałóż na wierzch porcję czerwonego pesto i kilka listków szpinaku. 6. Ułóż na kromce 3-4 plasterki pieczonego batata, następnie plasterki zielonego ogórka i cebuli i porcję kiełków. 7. Całość przykryj drugą kromką chleba. Smacznego! Picnic baked sweet potato sandwich
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWytrawna przekąska, śniadanie czy kolacja na słono, jak kto woli. Rożki ze szpinakiem i serem feta są idealne na każdą okoliczność. Artykuł Rożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z FantazjąŚwiat sałatek nie samymi tylko surowymi warzywami stoi! Idealnym dowodem na to jest SAŁATKA Z KALAFIOREM, SZPINAKIEM I CZERWONĄ CEBULĄ. Połączenie świeżych i pieczonych warzyw wzbogaca vinaigrette, którego nie może zabraknąć w żadnej sałatce! Artykuł SAŁATKA Z KALAFIOREM, SZPINAKIEM I CZERWONĄ CEBULĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEświeżych drożdży, 310g wody, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru. Dodatki na tę ilość ciasta 24 sztuki sera mozzarella w kuleczkach, 4 średnie pomidory, 300g świeżego szpinaku, kilka plasterków sera żółtego, 4 łyżki pesto z pokrzywy lub innego, odrobinę oliwy, gruba sól, zioła do dekoracji, użyłam tymianku. Z drożdży, cukru, odrobiny wody i łyżeczki mąki robimy rozczyn(...)czasie każdą z części formowałam rękoma w placek, tworząc boki nieco grubsze, aby zawinąć w nie paski żółtego sera. Rozsmarowałam pesto na cieście niezbyt grubo. Położyłam liście szpinaku, na liście plastry pomidorów. Boki ciasta i pomidory delikatnie posmarowałam pędzelkiem maczanym w oliwie. Pomidory posypałam grubą solą. Piekłam w nagrzanym do około 240-250st piekarniku przez 10 minut. Jak tylko
Leśny ZakątekSkładniki: 4 filety z kurczaka lub 4 kotlety z piersi indyka 100 g szpinaku 160 g ricotty 1 ząbek czosnku sól, pieprz przyprawa do drobiu 1/2 łyżeczki masła Przygotowanie: Mięso … Czytaj dalej Filet z ricottą i szpinakiem
czarrna od kuchniSkładniki: naleśniki: 150 g mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli woda nadzienie: 200 g szpinaku 100 g sera feta 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli light sól, pieprz … Czytaj dalej Naleśniki ze szpinakiem
czarrna od kuchniryżu, a w zamian dodać więcej warzyw. Składniki: 6 pszennych tortilli 200 g piersi z kurczaka kopiata łyżka majonezu ok. 100 g serka mascarpone papryka w ulubionych kolorach garść szpinaku baby średnia cebula 2 ząbki czosnku torebka ryżu długoziarnistego sól, pieprz do smaku łyżeczka curry oliwa z oliwek Wrapy z kurczakiem, ryżem i warzywami – przepis Ryż ugotuj według instrukcji(...)wlej odrobinę oliwy i podsmaż kurczaka z obu stron, aż będzie idealnie miękki. Odłóż na bok i na kolejnej porcji oliwy podsmażaj osobno cebulę, paprykę, a na samym końcu szpinak. Zgrillowanego kurczaka pokrój w grubsze paseczki. Tortille podgrzewaj w piekarniku, następnie smaruj sosem i nakładaj na nie mięso, ryż, oraz warzywa. Całość zwiń w rulon. Na koniec możesz całość podgrzać
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw? Szukasz alternatywy dla nudnych dodatków? Sprawdź, jak pyszna jest BRUKSELKA ZE SZPINAKIEM! Artykuł BRUKSELKA ZE SZPINAKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINECoś na szybki obiad? Makaron tu się sprawdzi idealnie. Może makaron ze szpinakiem i pieczarkami? Szybko, prosto i smacznie! Żyjemy w tych pięknych czasach, kiedy to dieta bezglutenowa nie wyklucza jedzenia makaronu, pieczywa czy innych dań kiedyś zakazanych. W sklepach możemy dostać różnego rodzaju mąki bezglutenowe, pieczywo czy makarony (np. makaron kukurydziany, gryczany, makaron z […] The post Makaron(...)szpinakiem i pieczarkami – prosty przepis na obiad appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.compowstaje smaczne i pożywne danie. Spróbujcie! Składniki: – 8 naleśników gryczanych – 250g ricotty/serka śmietankowego/twarożek domowy – 4-8 łyżek pesto z bazylii – 2 garści szpinaku – 3 ogórki gruntowe – 1 cukinia – 1 marchewka – 1 papryka czerwona – sól, pieprz Smażymy naleśniki. Cukinię i marchewkę kroimy na cienkie paski julienne. Paprykę i ogórki kroimy(...)słupki. Naleśniki smarujemy ricottą i pesto. Na każdym naleśniku układamy szpinak, paprykę z ogórkiem, cukinię i marchewkę, doprawiamy, składamy jak krokieta i kroimy na pół. Smacznego! Artykuł Wrapy gryczane z ricottą, pesto i warzywami pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strong