Chlebek nadziewany - przepis Do przygotowania chleba będziesz potrzebować: 250g mąki owsianej, 4 jajka, 100ml mleka, 50ml jogurtu, 70g oleju rzepakowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczkę soli, 100g liści szpinaku, 5-6 pieczarek, pół czerwonej papryki, pół zielonej papryki, 150g wędliny, 100g żółtego sera, cebulę, 2 ząbki czosnku, łyżkę masła klarowanego. 1. Do miski wbij jajka, dodaj mleko, jogurt(...)pieczenia i powoli dodawaj do zmiksowanych składników cały czas wyrabiając ciasto. 3. Gdy ciasto będzie już gotowe przykryj je i odstaw na 15 minut. 4. Pieczarki, cebulę, czosnek i szpinak posiekaj. Czosnek warto posiekać chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 5. Na patelni rozgrzej masło klarowane, zeszklij cebulę, po czym dodaj pieczarki i przesmaż. 6. Papryki
Z notatnika dietetykaJeżeli chodzi o grzyby to boczniaki są jednymi z bardziej lekkostrawnych odmian. Koniecznie musicie sprawdzić jak smakują w towarzystwie szpinaku.… Czytaj dalej Boczniak w szpinaku
Pij soki wyciskanewykorzystuje kasze jaglaną. Tak samo kremowe i pyszne, zdrowe i sycące. Podane z opalonymi na gazie białymi szparagami, ale nadadzą się też zielone. Pyszne wiosenne kaszotto ze szparagami i szpinakiem proszę Państwa! Kremowa kasza jaglana z opalanymi szparagami Opalane Read More Artykuł Kaszotto ze szparagami i szpinakiem – kasza jaglana ze szparagami pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny
FlymetothespoonWystarczy kilka składników i około 30 minut czasu, żeby przyrządzić taki wyśmienity obiad. Bardzo polecam. Składniki (2 porcje): 150 g makaronu 150 g krewetek 1 cukinia 100 g szpinaku 3 ząbki czosnk 1 łyżeczka suszonego oregano 3 łyżki oliwy 2 łyżki masła 4 łyżki białego wytrawnego wina tarty parmezan, szczypiorek lub świeża bazylia Wykonanie: Makaron ugotować al dente(...)osolonej wodzie. W międzyczasie rozmrozić krewetki w letniej wodzie. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Na dużej patelni na oliwie podsmażyć obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać szpinak i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Dodać masło, krewetki i cukinię. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Smażyć, co chwilę mieszając, przez ok. 2 minuty. Wlać wino
Healthy food explorermega pyszne! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * Makaron BIO Spaghetti Cereal – 200 g PESTO: * oliwa z oliwek – ok. 125 ml * migdały bez skórki – 1 duża garść * czosnek – 3 ząbki * szpinak – 2 duże garści * sok z cytryny * sól * pieprz DODATKOWO: * świeży brokuł SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MAKARON: Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu – czyli ok. 10-12 minut. Odcedzamy. PESTO: Do blendera wlewamy(...)oliwę i dodajemy migdały. Dodajemy szpinak, czosnek, sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu ( w razie potrzeby doprawiamy już po zmiksowaniu ). Blendujemy tak, by kawałki migdałów były jeszcze wyraźnie wyczuwalne. BROKUŁ: Świeży brokuł bardzo drobno siekamy albo ścieramy na grubej tarce. CAŁOŚĆ: Na patelni rozpuszczamy odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy pesto, dodajmy brokuła i wrzucamy makaron – podgrzewamy dosłownie
Ostra na SłodkoŻyczę Wam wszytkim dużo zdrowia! Przygotowanie: 10 min Gotowanie: 55 min Porcja dla 4 osób ● 2 małe bataty (około 800g) ● 2 pomarańcze ● 4 garści roszponki (lub rukoli, listków młodego szpinaku…) ● 2 czerwone cebule ● 30 g orzechów laskowych ● 2 łyżki miodu ● 2 łyżki soku z cytryny ● 2 łyżeczki mielonego cynamonu Na dressing : ● 2 łyżki oliwy z oliwek ● 2 łyżki miodu(...)grubo posiekaj i upraż w piekarniku przez około 10 minut, tak, by lekko się zezłociły. Pomarańcze obierz, pokrój w cząstki, usuwając białą wewnętrzną skórkę. Na talerzach wyłóż roszponkę (listki szpinaku…), cząstki pomarańczy, upieczone bataty i cebulę, posyp z wierzchu uprażonymi orzechami laskowymi. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu, dodaj do sałatki. Smacznego
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapomidorem. Taka salatka świetnie się sprawdzi jako kolacja lub drugie śniadanie do pracy . Składniki: 1 brokuł 120 g mozzarelli 250 g pomidorów koktajlowych 3-4 garście szpinaku 200 ml jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz, cukier Wykonane: Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu i doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować(...)Mozarellę pokroić na mniejsze kawałki, pomidory przekroić na pół. Na półmisku bądź na 4 mniejszych talerzach rozdzielić szpinak, ułożyć brokuł, mozarellę i pomidorki. Całość polać sosem czosnkowym. Smacznego
magiczna kuchnia KasiMakaron z kurczakiem i szpinakiem to szybkie, pyszne i sycące danie. Kuchnia włoska w takiej wersji jest wyjątkowo łatwa, każdy … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Makaron z kurczakiem</span> i szpinakiem pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry CornerPrzepyszna kiełbasa chorizo, cudowny, wędzony na zimno łosoś, kremowy szpinak, chrupiąca ciecierzyca i jeszcze gorgonzola z niebieską pleśnią, toż to bomba aromatyczno - smakowa. Efekt jest zabójczo dobry, pyszne danie sprawdzi się na obiad, kolację czy śniadanie. Polecam do spróbowania, czekam na Wasze opinie, czy smakowało? Łosoś ze szpinakiem i serem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniefiletów rybnych typu dorsz, miruna, mintaj itp. 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka przyprawy curry pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku szczypta chilli sól, pieprz olej do smażenia 200g szpinaku – świeży lub mrożony 1 łyżeczka masła 1 ząbek czosnku 100ml śmietanki 30% *** Filety rybne myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki i obsypujemy solą oraz pieprzem *** *** Mąkę mieszamy(...)olej i smażymy rybę z dwóch stron po około 3 minuty – na złoty kolor *** *** W garnuszku lub na patelni rozpuszczamy masło, dokładamy przeciśnięty czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy szpinak (jeżeli używamy mrożonego to należy go najpierw rozmrozić) i całość smażymy przez około 3 minuty, ciągle mieszając *** *** Dodajemy śmietankę, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy i smażymy przez chwilę
Blog z Apetytemminerałów, które na pewno dodadzą nam energii na cały dzień. Do dzieła Składniki na 3 porcje: – 6 jajek – 30ml mleka – 1 awokado – 2 garści szpinaku – 3 plastry szynki parmeńskiej (opcjonalnie) – 2 średnie cebule – 1/2 pęczka koperku – 1/2 pęczka szczypiorku – 1/2 łyżeczki masła Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, awokado i szynkę(...)kostkę, koperek i szczypiorek drobno siekamy. Masło roztapiamy na patelni i podsmażamy cebulę, aż lekko się zeszkli. Następnie dodajemy szpinak, aż zwiędnie. Dodajemy szynkę. W tym czasie w miseczce łączymy jajka z mlekiem, doprawiamy solą oraz pieprzem i wylewamy na patelnię, cały czas mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy awokado. Ściągamy z ognia i do jajecznicy dosypujemy posiekany koperek i szczypiorek
Be Fit Be StrongSKŁADNIKI (4 porcje) 250 g ry ż u 200 g czerwonej soczewicy 400 g szpinaku 1,5 l bulionu warzywnego 50 g startego parmezanu 40 g masła 1 cebula s ó l, pieprz oliwa z oliwek papryczka chili **** INGREDIENTI (4 porzioni) 250 g di riso 200 g di lenticchie rosse(...)ziarenek i napowietrzenia ryżu. Risotto powinno być kremowe a ryż nie rozgotowany. Risotto gotujemy ok. 15 minut. Do ryżu dodajemy liście szpinaku i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 3-4 minuty. Do ugotowanego risotto dodajemy resztę masła. Całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1-2 minuty. Przed podaniem risotto oprószamy startym
La grande e la piccola cuocaAwokado ze szpinakiem oraz truskawkami, a całość posypana delikatnie czarnuszką, która nadaje charakteru całej sałatce. Składniki: 3 duże garści szpinaku baby, 1 dojrzałe awokado, 8 dużych truskawek, łyżeczka czarnuszki Przygotowanie: Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, wyjmujemy miąższ i kroimy w kostkę. Z truskawek usuwamy szypułki, kroimy na pół lub na ćwiartki. Wszystkie składniki mieszamy razem i posypujemy czarnuszką
Lena Gotuje