Składniki: ok. 300 g fileta z łososia 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 150 g groszku mrożonego 120 g szpinaku 200 g ugotowanego makaronu pełnoziarnistego sól, pieprz przyprawa do ryb … Czytaj dalej Makaron ze szpinakiem i łososiem
czarrna od kuchniSałatka z mixem sałat ze szpinakiem, słodką gruszką, wyrazistym serem twarogowym wędzonym oraz chrupiącymi orzeszkami pini. Składniki: 100-120 g mixu sałat ze szpinakiem, duża gruszka, 125 g sera białego twarogowego wędzonego, łyżeczka orzechów pini, łyżeczka oliwy Przygotowanie: Gruszkę obieramy, usuwamy pestki, kroimy w grubsze plastry. Na talerz lub półmisek wykładamy sałatę, dodajemy pokruszony ser, gruszkę, całość posypujemy orzechami oraz
Lena Gotujepełna wartościowych składników sałatka. 100 g kaszy gryczanej białej (użyłam Kupiec) 1 świeży ogórek 3-4 łodygi selera naciowego 1/2 żółtej papryki 1 mała czerwona cebula garść listków świeżego szpinaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki słonecznika wcześniej uprażonego na patelni 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Kaszę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Ogórka(...)seler,cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Warzywa połączyć z ugotowaną kaszą, dodać natkę i listki szpinaku. Polać oliwą,przyprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać i posypać słonecznikiem
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki: Szpinak brykiet 1 łyżka masła 2 małe ząbki czosnku 2 jajka sól, pieprz 1 łyżka mąki pszennej łosoś wędzony biały serek śmietankowy lub chrzanowy Szpinak brykiet rozmrażamy i smażymy na łyżce masła, dodajemy czosnek, sól i pieprz. Studzimy. Dodajemy żółtka a białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy szpinakowej z żółtkami dodajemy mąkę, białka, mieszamy. Brytfannę wykładamy papierem
MojaQchnia.pluznanie kolejnych amatorów. Stanowi bazę do produkcji bryndzy. “* Po degustacji poczyniliśmy zakupy i postanowiłyśmy przygotować z koziego naturalnego bundzu sałatkę. Składniki – na jedną porcje SAŁATKA garść świeżego szpinaku baby 50 g sera koziego bundz naturalny** 1 brzoskwinia garść malin kilka listków mięty SOS 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz(...)mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Brzoskwinie myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się pestki i kroimy na “półksiężyce”. Grillujemy na patelni grillowej lekko posmarowanej olejem. Szpinak myjemy, osuszamy i układamy na dużym talerzu lub w salaterce. Dodajemy grillowane brzoskwinie, ser kozi, polewamy przygotowanym wcześniej sosem, na wierzchu układamy maliny i posypujemy listkami mięty. * Opis ze strony gospodarstwa
Tajemnice Smakunapoje mają mniej cukru (oczywiście tego naturalnego, prosto z drzewa ;) ) Spróbujcie :) Składniki (2 du że porcje, lub 3 mniejsze): 2 banany morela sok z połowy cytryny 2 garści świeżego szpinaku dojrzałe kiwi szklanka wody Przygotowanie: Owoce obieramy. Szpinak myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki wkładamy do misy blendera. Wyciskamy sok z cytryny, wlewamy wodę i miksujemy na gładką masę. Przelewamy koktajl
ChilliJemyciężko było znaleźć interesujące danie, któremu można byłoby dodać przymiotnik "burkiński". Po długim czasie odwlekania przyszedł czas na Burkinę Faso! Składniki: - 3 bataty - puszka mleczka kokosowego - spora garść szpinaku - 1 pomidor - 2 czubate łyżki masła orzechowego - garść fistaszków - szczypta chilli, pieprz, sól - liście kolendry - mała czerwona cebula - pół szklanki wody - łyżeczka oleju (do smażenia) Przygotowanie: 1) Drobno kroimy cebulę(...)pomidora i wrzucamy do garnka. Gotujemy przez kolejne kilkanaście minut, aż bataty zmiękną. 4) W oczekiwaniu na bataty, drobno siekamy kolendrę i fistaszki. 5) Gdy bataty będą gotowe, wrzucamy szpinak i gotujemy kolejne 2-3 minuty. 6) Serwujemy posypane kolendrą i fistaszkami
Roślinożerni urlopowiczemasła 2-3 kieliszki Żubrówki 200g śmietany 22% 50g startego dojrzałego, twardego sera (np. Grana Padano) 3-4 łodygi selera naciowego 1 pęczek zielonych szparagów dwie garście świeżego, młodego szpinaku 1/3 cytryny sól do smaku świeżo mielony pieprz natka pietruszki ("ile wlezie") kiełki do ozdoby (ja użyłam kiełków czerwonej kapusty i buraka ćwikłowego) gotowane ziemniaki do podania Pierś kurczaka(...)niewielkie cząstki. W pierwszej kolejności dodaj szparagi (najtwardsze i największe) i wymieszaj tak, aby były przykryte sosem. Po 3 minutach dodaj selera naciowego, a po ok 2 minutach - szpinak. Wymieszaj i odparuj sos przez kilka minut. Możesz jeszcze raz użyć świeżo mielonego pieprzu na koniec gotowania. Cytrynę pokrój w plasterki i ułóż na wierzchu dania. Posyp całość kiełkami i posiekaną
Gary Bez dnaswoje śniadanie trochę mniej tradycyjnie - zrobiłam je w postaci mini omlecików z warzywami. Mini omleciki z warzywami - przepis na 2 porcje Do przygotowania mini omlecików będziesz potrzebować: garści świeżego szpinaku, pół czerwonej papryki, 2 jajek, 20g mozzarelli, soli i pieprzu do smaku. 1. Warzywa umyj, liście szpinaku posiekaj, a paprykę pokrój w drobną kosteczkę. 2. Mozzarellę pokrój w drobną kostkę
Z notatnika dietetykadniu pełnym zajęć. Smakuje rewelacyjnie, a do tego ładnie prezentuje się na talerzu - nic tylko jeść! Kolorowa sałatka - przepis na 4 porcje Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: 100g szpinaku baby, 4 jajka, 100g pomidorków koktajlowych, sól i pieprz do smaku. Do przygotowania sosu będziesz potrzebować: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżkę sosu sriracha. 1. Jajka ugotuj(...)twardo i odłóż do przestudzenia. 2. Pomidorki przekrój na pół i lekko posól. 3. Szpinak umyj. 4. Jajka obierz i pokrój w ćwiartki. 5. Wszystkie składniki wymieszaj. 6. Składniki sosu dokładnie wymieszaj i dodaj do sałatki. 7. Przed podaniem posyp szczyptą pieprzu. Sałatkę możesz zjeść samą lub podać z kromką chleba pełnoziarnistego
Z notatnika dietetykaużyłam kokilek, ale równie dobrze sprawdzą się małe foremki żaroodoporne czy silikonowe foremki do muffinek. Jajka zapiekane w kokilkach - przepis na 2 porcje Do przygotowania jajek będziesz potrzebować: garść szpinaku baby, pół cebuli, 4 pomidorki koktajlowe, łyżkę oleju, 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, 2 jajka, 2 plastry mozzarelli, ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. 1. Cebulę i czosnek posiekaj. Warto(...)zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości . 2. Pomidorki pokrój w ćwiartki. 3. Na patelni rozgrzej olej, usmaż cebulę, czosnek i szpinak, dodaj sól i pieprz. 4. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. 5. Kokilki spryskaj lekko olejem, na dnie ułóż na krzyż po 2 plastry szynki i wywiń na boki. 6. Na dno wyłóż
Z notatnika dietetykawynos 😉 Sałatka z białej fasoli i buraka - przepis na 2 porcje Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: puszkę białej fasoli, buraka, 2 łyżki orzechów włoskich, grejpfruta, pół granatu, 2 garści szpinaku, Do przygotowania sosu będziesz potrzebować: 4 łyżki soku z grejpfruta, łyżkę oliwy, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę syropu z agawy, łyżkę octu balsamicznego. 1. Buraka ugotuj do miękkości, ostudź i zetrzyj(...)obiadu - ja akurat wczoraj buraków na obiad nie miałam, więc ugotowałam rano). 2. Grejpfruta wyfiletuj, a z granatu wyjmuj pestki. 3. Posiekaj orzechy. 4. Na talerz wyłóż umyte liście szpinaku, na nie odsączoną białą fasolę i wiórki z buraka, wyłóż cząstki grejpfruta, po czym wszystko posyp pestkami granatu i posiekanymi orzechami. 5. Składniki sosu dokładnie wymieszaj i tak przygotowanym sosem
Z notatnika dietetykaSkładniki: 400 g kaszy bulgur 2 pojedyncze piersi z kurczaka 200 g szpinaku baby 150 g pieczarek 1/2 pora 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki oleju sól, pieprz 1/2 pęczka dymki Sposób wykonania: Kaszę gotujemy na sypko, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, polewamy sosem sojowym i odstawiamy(...)pieprzem i w dalszym ciągu smażymy. Gdy woda z pieczarek odparuje dodajemy na patelnię kurczaka razem z sosem sojowym. Smażymy do momentu aż mięso będzie gotowe. Następnie dodajemy szpinak i dalej podgrzewamy mieszając aż listki zwiędną pod wpływem temperatury. Na patelnię wsypujemy ugotowaną kaszę, mieszamy i podgrzewamy przez 1 - 2 minuty cały czas mieszając. Przed podaniem potrawę posypujemy poszatkowaną
Qchnia po prostuŁosoś ze szpinakiem i gorgonzolą w sosie śmietanowym to pyszna propozycja na obiad. Świetnym dodatkiem do tego dania będzie makaron razowy w formie szerokich wstążek. Jeśli lubicie sery pleśniowe o łagodnym smaku, to koniecznie wypróbujcie nasz poniż The post Łosoś ze szpinakiem i gorgonzolą appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje