Korzystając z dobrodziejstw natury pojawiających się na targu robię z nich różnorodny użytek. Dzisiaj proponuję super zdrowe i smaczne zielone smoothie. Polecam Składniki: duża garść świeżego szpinaku lub jarmużu 2 ogórki zielone 2 małe jabłka 2 banany kilka gałązek świeżej natki pietruszki sok z cytryny (do smaku) Wykonanie: Szpinak i pietruszkę myjemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do blendera. Ogórki
Lamarida.plZapraszam na smaczne zielone ciasto z jagodami i serkiem mascarpone! : SKŁADNIKI: Ciasto: - 440 gram mąki pszennej tortowej - 350 gram cukru trzcinowego - 250 gram szpinaku (użyłam mrożonego) - 300 ml oleju - 5 jajek - 5 łyżek soku z cytryny - 5 łyżeczek proszku do pieczenia - szczypta różowej soli himalajskiej Masa: - 1 kubeczek śmietanki 30% - 1 opakowanie serka mascarpone - 4 łyżki drobnego cukru Polewa(...)boki: - kilka kostek rozpuszczonej gorzkiej czekolady Dodatkowo: - świeże jagody Przygotowuję ciasto: Szpinak blenduję razem z olejem na gładką i jednolitą masę. W drugim naczyniu ubijam jaja ze szczyptą soli, stopniowo dodaję cukier, a następnie sok z cytryny, proszek do pieczenia i mąkę. Na końcu dodaję masę szpinakową. Ciasto delikatnie mieszam, wylewam na blaszkę i piekę ok. 50 minut
Wielopokoleniowokremową konsystencją łososia i lekką chrupkością spowodowaną poprzez dodanie pestek dyni do pesto. Smacznego! porcja dla 1 osoby Składniki: jeden filet z łososia 90 g makaronu ryżowego 2 garście szpinaku 2 łyżki pestek dyni 5 łyżek oliwy z oliwek sól/pieprz 3 łyżki startego parmezanu łyżka soku z cytryny 5 pieczarek ząbek czosnku mała cebula Przygotowanie: Łososia gotować na parze(...)należy gotować około 20 minut ). Lekko posolić po wierzchu. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem w garnku i przykryć pokrywką. Trzymać w cieple przez 15 minut następnie odcedzić. W malakserze zblendować szpinak, parmezan, sól, pieprz do smaku, sok z cytryny, parmezan, czosnek, pestki dyni ( można wcześniej uprażyć ), oliwę. Jeśli masa jest zbyt zbita dodać trochę wody ( około 1 lub 2 łyżki wody
Jaglusiabardzo zgęstniał. Polecam! składniki 1 kilogram podłużnych papryk (10 - 12 szt) farsz: ok 400 g krojonych pomidorów z puszki (lub świeże, pokrojone) 1 cebula - drobno posiekana 250 g świeżego szpinaku 300 g ugotowanego ryżu 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej mięty 1 łyżeczka suszonego oregano pietruszka i dowolne świeże zioła do smaku trochę fety - opcjonalnie sól, pieprz, papryka(...)oliwy przygotowanie Papryki umyć, położyć na desce, ściąć wzdłuż wierzch papryk. Odcięte części odłożyć. Jeżeli używamy świeżych pomidorów, należy je sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Szpinak opłukać, wrzucić do szerokiego, dużego rondla, przykryć, dusić przez chwilę aż puści soki i zwiędnie. Odkryć, dodać pomidory, miętę, oregano, posiekany czosnek, sól i pieprz. Wymieszać, gotować parę minut
Stare GaryIlość: 4 porcje Czas przygotowania: 40 minut Składniki: – 1 kg ziemniaków – 1 cebula – 3 garście świeżego szpinaku – 1 jajko – 3 łyżki mąki pełnoziarnistej orkiszowej – sól, pieprz – olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części. Szpinak myjemy. Cebulę obieramy i kroimy na pół. 2. Wszystkie warzywa wkładamy do wyciskarki
Podwójnaporcjadłuższej przerwie z wrzucaniem przepisów na bloga z powodu małej ilości wolnego czasu postanowiłem wrócić do regularnej aktualizacji. Na start polecam koktajl na bazie wody kokosowej z bananem, szpinakiem i młodym jęczmieniem. Wszystkie składniki miałem w domu, dlatego przygotowanie tego koktajlu zajęło mi około 3 minut. W tak krótkim czasie możemy zrobić napój, który smakuje rewelacyjnie, a przy okazji jest(...)jeżeli nie macie wody kokosowej możecie ją zastąpić klasyczną niegazowaną wodą mineralną. Oczywiście taki koktajl możemy zaserwować też wszystkim osobom niejedzącym mięsa. Składniki 200 ml wody kokosowej 2 garści szpinaku 1 banan 1 łyżeczka młodego jęczmienia (sproszkowanego) Przygotowanie Wrzuć wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony
Programista w kuchnipolana albo truskawkowe pole , jak kto woli. Zielone, pachnące ciasto, soczyste truskawki i śmietankowy krem serowy. Ciasto pięknie się prezentuje i jest bardzo smaczne. Nawet Ci co nie lubią szpinaku jedli je ochoczo, a potem dziwili się, że im smakowało! Lato w pełni więc korzystam z jego uroków i smaków. Truskawki są najlepsze właśnie teraz , a bazylia pachnie latem najintensywniej(...)składniki bardzo się lubią co sprawdziłam już wielokrotnie, choćby w dżemie truskawkowym z bazylią . Do tego soczyście zielony szpinak, który przemyciłam robiąc psikusa jego przeciwnikom. Zjedli, podziękowali i pewnie ciągle nie bardzo wierzą, że go zjedli. Jeśli chcecie zrobić pyszne i ładne, letnie ciasto to przepis na nie czeka niżej. Zapraszam! Wybaczcie mało atrakcyjne zdjęcia, ale ciasto zabrałam ze sobą
Smaczna Pyzaserka śmietankowego z chrzanem u mnie Łaciaty 2 łyżki mąki pszennej koperek świeży drobno pokrojony 2 łyżeczki 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek lub olej sól, pieprz szpinak rozdrobniony u mnie Hortex 450 g Szpinak podsmażam na patelni z odrobina oliwy lub oleju, dodaję wyciśnięty czosnek oraz sól i pieprz. Odstawiam do wystygnięcia. Żółtka oddzielam od białek
Kuchnia VikiSKŁADNIKI: 2 ulubione bułeczki 1 duży pomidor (lub pomidorki koktajlowe) kilka liści świeżego młodego szpinaku odrobina szczypiorku sól i pieprz świeżo mielony ser camembert oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Śniadanie na niedzielę, bo często wtedy brakuje nam świeżego pieczywa ;) Przekrojone bułeczki skrapiam oliwą z oliwek, układam na nich ser camembert i zapiekam chwilę w piekarniku do momentu aż będą ciepłe(...)chrupiące :) W misce łączę pokrojonego w kostkę pomidora (albo przekrojone na pół pomidorki koktajlowe), świeży szpinak, trochę szczypiorku, do smaku dodaję sól i pieprz. Wyciągam bułeczki z piekarnika, a na wierzchu układam przygotowane wcześniej pomidorki. Smacznego
wege i kropkaDawno miałam w planach zrobienie tego mega popularnego ciasta ze szpinakiem, ale ciągle coś przeszkadzało. Tym razem okazja była doskonała, bo zdanie córki na prawo jazdy. Postanowiliśmy rodzinnie uczcić ten jej mały sukces i na stole pojawiło się ciasto mech. Piękne zielone, z dodatkiem granatu, bardzo smaczne, zaskakujące tych którzy nie mieli wcześniej okazji wiedzieć, że jest ono ze szpinaku
Bernika - moj kulinarny pamietnikPilaw to jedno z naszych ulubionych dań, bo wkłada się z ryżem do garnka ulubione warzywa i gotuje a potem cieszy znakomitą potrawą. Tym razem w pilawie wylądował szpinak a zwieńczeniem dania jest soczysty i aromatyczny kurczak. Polecam danie dla zapracowanych. Pilaw ze szpinakiem i kurczakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBłyskawiczne danie obiadowe. Szpinak i łosoś to połączenie, które zawsze się sprawdza. Całość posypana parmezanem. Na patelni rozgrzać masło. Dodać szpinak. Lekko przesmażyć, co jakiś czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem
Bulliomąki razowej orkiszowej 2 jajka sól łyżka roztopionego masła 50 ml wody mineralnej nadzienie: 10 szparagów 5 plasterków szynki z indyka 10 plasterków mozzarelli 400 g świeżego szpinaku świeża bazylia pomidorki truskawkowe Pomieszać dokładnie składniki na naleśniki, usmażyć placki. Szparagi umyć, smażyć około 3 minuty na patelni grillowej Szpinak umyć, blanszować na patelni Do naleśnika nadkładać plasterek wędliny, 2 szparagi
Ania i Marcin gotująObiad w 20 minut? Tak! Komosa ryżowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to idealny pomysł na zdrowy i pożywny posiłek. Artykuł Komosa ryżowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Vegan Taste
Vegan Taste