Składniki: 50 dag piersi z kurczaka 45 dag mrożonego szpinaku 20 dag śmietany 18% około 30 dag makaronu (farfalle) 2 łyżki przyprawy curry 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 4 ząbki czosnku olej roślinny sól tarty parmezan do posypania Sposób wykonania: Mięso myjemy, kroimy w małą kostkę i obtaczamy w przyprawie curry, papryce słodkiej(...)zmiażdżony czosnek. Gdy będzie szklisty dokładamy do niego mięso. Kurczak powinien się zarumienić ze wszystkich stron. Następnie przekładamy mięso do miski, a na patelnię po smażeniu wykładamy zamrożony szpinak. Podgrzewamy go na małym ogniu do całkowitego rozmrożenia. Dodajemy gałkę muszkatołową oraz śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy. Do sosu dodajemy usmażone wcześniej mięso. Doprawiamy ewentualnie solą i gałką. Makaron gotujemy według przepisu
Qchnia po prostuSzpinak – mało kalorii, mnóstwo wartości. Szpinak to bogactwo błonnika – świetnie wpływa na pracę naszego układu pokarmowego. Witamina K poprawia krzepliwość krwi, wspomaga wchłanianie wapnia. Z kolei witamina A poprawia wygląd skóry, wzmacnia odporność, poprawia wzrok. Warto wspomnieć też o manganie – odpowiednia jego ilość poprawia nasz układ nerwowy, chroni przed złymi skutkami stresu i... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcupokryć dno i „górę” kanapki) 1 chleb – koniecznie okrągły, jak nawyższy, całkiem spory 150 g pieczarek 150 g bekonu w plasterkach ok . 150-200 g świeżego szpinaku baby 150 g sera cheddar w plastrach 150 g innego sera w plastrach – Waszego ulubionego, ja polecam sery słodkaw-orzechowe, typu emmentaler, provolone sól, pieprz 1 cebula łyżka oliwy(...)połowę z tych, które usmażyliście), tak by pokryły dno. Na nie wykładamy cheddar – dokładnie od brzegów wydrążonego chleba. Kolejna warstwa to pieczarki z cebulą. Na nie kładziemy liście szpinaku baby. Następnie układamy chrupki bekon. Na niego kładziemy drugi ser i przykrywamy resztą steków. Wszystkie warstwy nakrywany odciętą górą z chleba. Tak przygotowaną kanapkę z wołowiną zawijamy szczelnie w folię
Pociąg Do KuchniSkładniki: ciasto 450 g szpinaku mrożonego (rozdrobniony) 1,5 szklanki mąki krupczatki 1,5 szklanki mąki zwykłej szklanka cukru 1,5 szklanki oleju 5 jajek 4 łyżeczki proszku do pieczenia masa truskawkowa 3 galaretki truskawkowe 1 kg mrożonych truskawek masa śmietanowa 0,5 l. śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania : Jaja za pomocą miksera(...)ubijamy na puszystą masę z cukrem. Dalej miksując dolewamy olej. Dodajemy mąkę. Na końcu dodajemy uprzednio rozmrożony szpinak. Mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x36). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. ok. 1 h. Placek przekrawamy na dwie części. Jedną zachowujemy, wierzchnią kruszymy i odkładamy. Truskawki (bez rozmrażania) rozdrabniamy za pomocą noża. Galaretki
Pobite gary BarbarySałatka witaminowa Składniki: pierś z kurczaka kasza quinoa kiełki rzodkiewki cykoria sałata, rukola, szpinak pomidorki koktajlowe nasiona chia olej lniany oliwa z oliwek sól Pierś z kurczaka pokroiłam i podsmażyłam na rozgrzanej oliwie. Kaszę ugotowałam w lekko osolonej wodzie (kaszę należy przed gotowaniem kilkakrotnie wypłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się z ich powierzchni gorzkich saponin). Pomidorki umyłam i pokroiłam(...)połówki. Cykorię pokroiłam na drobno (należy wyciąć głąb, aby pozbyć się goryczy). Na talerzach rozłożyłam mieszankę sałat, rukoli i szpinaku. Następnie dodałam kaszę, kiełki, cykorię i pomidorki. Dodałam odrobinę soli, nasiona chia i całość polałam olejem lnianym
nietadietajoł na zdjyńciu. [47] Składniki zōłzy wymiyszejcie razym i na kōniec [48] łoblyjcie [49] tyn szałołt. To tego mogecie sie tyż zjejś [50] kōnsek grillowanego miysa [51] . Smacznego [1] szpinak i inni [2] powoli [3] ō- samogłoska między o i u [4] stroje kąpielowe [5] człowiek [6] ubrany [7] tylko w taką [8] kilka [9] tygodni wcześniej [10] zrzucić(...)sadełko [12] pomagają [13] nam różne [14] możemy [15] jeść [16] ziemniaków, makaronu [17] co będzie potrzebne [18] kilka [19] garści [20] szpinaku [21] najlepsze są [22] kilka kółek [23] jabłka [24] kilka łodyg selera naciowego [25] pół [26] nazywają ją [27] sos [28] cytryny [29] łyżka [30] ja czasami [31] trzeba wziąć [32] sobie [33] określić [34] macie duże
Chop w kuchniporcję: 1 ser camembert 2 łyżki oliwy z oliwek 1 kawałek papryki 0,5 łyżeczki przyprawy (mieszanki pomidorów suszonych, czubrycy, czosnku niedźwiedziego) 1/2 łyżeczki soli odrobina pieprzu świeży szpinak do podania Camembert nakłuć, np. za pomocą wykałaczki. W miseczce wymieszać przyprawy, oliwę i pokrojoną w kostkę paprykę. Przygotowaną marynatą posmarować camembert (z obu stron). Wstawić do lodówki. Po kilku(...)godzinach, piekarnik rozgrzać do 180°C. Camembert piec około 15 minut. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika. Najlepiej na talerzu ułożyć liście szpinaku (bo bokach), a na samym środku położyć gorący camembert wraz z pieczoną papryką
UgotowaćBlueberry Corner by "jagodzianka" Szpinak – kiedyś gloryfikowany, jako najlepsze źródło żelaza i witamin. Teraz po dogłębnych badaniach, okazało się, że szpinak zawiera 10 … Przeczytaj cały artykuł Post Szpinakowa zupa krem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBardzo fajny i pożywny placek dziś ląduje na stole. Jest w nim wszystko co lubię czyli szpinak, mule, ser feta i czosnek. Wszystko otulone ciastem francuskim i zajadamy moi mili zajadamy, zachęcam do zrobienia. Warzywny placek z serem i szpinakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemusiałam się jak najszybciej pochwalić. W smaku dyniowa, jednak z nutą sezamu/chałwy? Wszystko za sprawą dodatku domowego tahini. Do tego odrobina zbawiennego dla wątroby ostropestu, awokado i szpinak. Wszystko co dobre dla organizmu. Praktykuję zasadę, że jak jeść, to z uwagą na właściwości spożywanych produktów. Ktoś kiedyś powiedział, że pizzerki to nic zdrowego, najwyraźniej nie miał racji... Skrócone(...)prostą" z szkolnymi obowiązkami, wrócę do blogowego świata. SKŁADNIKI: ok 40g obranej dyni ok 60g tofu ok 50g okary łyżka mielonego ostropestu 2 łyżki tahini kawałek awokado garść szpinaku przyprawy: curry, słodka papryka, pieprz ziołowy, czarnuszka, chili, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory z oregano i chili WYKONANIE: dynię trzemy na małych oczkach, następnie blendujemy z tofu i okarą całość mieszamy
healthy dreamsdań chińskich, ale też dobrze współgra z tradycyjnymi daniami mięsnymi kuchni polskiej. 4-6 porcji średnia/duża kapusta pekińska 2 duże marchewki duża garść szpinaku pęczek szczypiorku (najlepiej drobnego) pół świeżej papryczki chilli (opcjonalnie) łyżka nasion sezamu dressing 6 łyżek oleju (np. ryżowy; NIE oliwa z oliwek ) 2-3 łyżki octu ryżowego(...)łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 szczypty świeżo mielonego pieprzu czarnego/zielonego Kapustę drobno kroimy. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki lub kroimy w małe słupki. Liście szpinaku również dość drobno siekamy. Szczypiorek kroimy na odcinki o długości 2 cm. Jesli dodajemy chilli to również drobniutko ją siekamy. Składniki dressingu dokładnie mieszamy najlepiej w małym słoiczku
Simple Dishdość charakterystyczny aromat i zapewne ma wielu przeciwników, ale z kurczakiem tworzy duet idealny. Naprawdę warto spróbować! 3 porcje 1 pierś z kurczaka (podwójna) garść szpinaku 200 -300 ml śmietany do sosów * 3 ząbki czosnku oliwa lub olej do smażenia suszony estragon 1 łyżka szczypta lub dwie kurkumy (opcjonalnie)** sól i pieprz Do podania makaron(...)minut, aż sos się nieco zredukuje i będzie miał kremową konsystencję. Sprawdzamy jeszcze raz czy nie trzeba dania doprawić. Na pół minuty przed końcem duszenia wrzucamy szpinak. I gotowe. Podaję danie zazwyczaj z makaronem i posypane parmezanem. Smacznego! Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish
Simple Dishorganizm, naszpikowany witaminami i zdrowymi tłuszczami powinien na stałe trafić do Waszego menu :) Porcje: 2 Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1 i 1/2 szklanki wody kokosowej 100 g umytego szpinaku 3/4 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej garść migdałów lub orzechów (moczonych prze noc) 30 g ksylitolu 1 banan 1 awokado 4 łyżki soku z cytryny garść natki pietruszki 1 łyżeczka(...)Wszystkie składniki zmiksuj blenderem. Ewentualnie dosłódź lub dodaj więcej wody kokosowej lub mineralnej do uzyskania pożądanej konsystencji. Wersja na thermomix Składniki: 300 g wody kokosowej 100 g umytego szpinaku 100 g kaszy jaglanej ugotowanej garść migdałów lub orzechów (moczonych prze noc) 30 g ksylitolu 1 banan 1 awokado 4 łyżki soku z cytryny garść natki pietruszki 1 łyżeczka cynamonu
SzczyptaSmaQWiedzą o tym najlepiej osoby, które z powodu insulinooporności stosują dietę o niskim IG. Taka sałatka świetnie sprawdzi się jako lekki lunch lub podwieczorek. 2 porcje garść szpinaku baby garść rukoli pół niedużej sałaty masłowej pół grejpfruta 3 mandarynki (w tym jedna do dressingu) 4 łyżki ugotowanej czerwonej komosy ryżowej dressing sok wyciśnięty z 1 mandarynki(...)łyżeczka innej jeśli nie zależy nam na niskim IG) po szczypcie soli i pieprzu (do smaku) Składniki dressingu dobrze mieszamy najlepiej wstrząsając w małym słoiczku. Rukolę, sałatę i szpinak myjemy, dokładnie osuszamy i układamy na dnie naczynia, w którym podajemy sałatkę. Dodajemy mandarynki i grejpfruta podzielone na małe cząstki. Całość posypujemy ugotowaną komosą i polewamy dressingiem. Sałatka jest banalnie
Simple Dishdziałania. Niby zwykły omlet, ale jednak odmieniony. I bardzo dobry! 2 porcje 4 jajka łyżeczka masła 2 szalotki (ewentulanie mała biała cebula) 8 -10 pomidorków koktajlowych garść szpinaku baby sól i pieprz do smaku ewentualnie szczypiorek do posypania Na dużej patelni rozpuszczamy masło i podduszamy na nim drobno pokrojoną szalotkę przez około minutą, a następnie dodajemy(...)pokrojone na pół pomidorki. Smażymy razem przez chwilę, aż cebula będzie szklista, ale nie przypalona, a pomidorki zaczną puszczać sok. Wrzucamy na patelnię szpinak i gdy tylko się zetnie wlewamy roztrzepane jajka. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na małym ogniu podważając boki omletu tak, aby cała płynna zawartość spłynęła na boki patelni. Gdy spód jest już delikatnie zezłocony
Simple Dish