W tym sezonie po raz pierwszy jadłam szparagi. Smakują trochę jak fasolka, tylko są dużo trudniejsze w obróbce, bo 1/3 trzeba odciąć i wyrzucić, znaleźć wysoki
Szefowa kuchniPomysł na taki obiad miałam w głowie od dawna, jednak długo się wahałam, czy aby na pewno będzie to smaczne. I wiecie co? Okazało się nie
Szefowa kuchniCieszą oko i podniebienie. Kolorowe, drobiowe kotlety są pieczone w piekarniku, bardzo zdrowe i bez sezonowych składników, czyli możliwe do zrobienia przez cały rok. Filety zamiast
Szefowa kuchniPrezentuję dziś kolejny wypiek z rabarbarem, wszechobecnym na straganach. :-) Drożdżówki są miękkie, delikatne, długo zachowują świeżość. Zazwyczaj ciasto drożdżowe na drugi dzień po upieczeniu już mi
Szefowa kuchniSezon grillowy w pełni. Nie samym mięsem człowiek żyje, oprócz chlebka przyda się warzywny dodatek. :-) Pyszna i prosta sałatka ze świeżych warzyw. Ziołowo-jogurtowy sos z
Szefowa kuchniSezon truskawkowy trwa. Polskie truskawki dostępne już w sklepach i na targach są tak pyszne, że trudno się powstrzymać by nie zjeść całego kilograma na raz
Szefowa kuchniMam w swojej kuchni mnóstwo urządzeń, gadżetów i przyrządów ułatwiających przygotowywanie posiłków, ale na parowar się dotychczas nie zdecydowałam. Każdy nowy sprzęt jest dla mnie radością
Szefowa kuchniOto moja druga propozycja na chrzan. Wspominałam już, że nie jestem twardzielem i bez dodatków jest dla mnie zbyt ostry. :-) Jabłko dodaje mu delikatności, ostry smak
Szefowa kuchniWarstwowa sałatka śledziowa tradycyjnie pojawia się na stole dwa razy w roku: na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Ma w sobie jeden z ważniejszych dla mnie smaków
Szefowa kuchniKolejne ciasto z cyklu tych, które zaskakują prostotą wykonania a są naprawdę smaczne i lubią je wszyscy. :-) Kilka prostych składników, jakieś pół godziny pracy a nie
Szefowa kuchniTak przygotowane pulpety kojarzą się z tradycyjnym, polskim obiadem, przygotowywanym przez nasze mamy czy babcie. Nie można odmówić im smaku, są naprawdę pyszne, bardzo delikatne a
Szefowa kuchniNie ma nic lepszego na ciepłe dni, jak chłodnik prosto z lodówki. :-) Dzisiejsza propozycja ma smak groszku, z wyraźną nutą mięty. Połączenie popularne, ale nie nudne
Szefowa kuchniKolejna odsłona ulubionych przeze mnie pieczonych kotletów mielonych. Tym razem z domieszką bardzo pasujących do siebie smaków, czyli sera, pieczarek i świeżego szpinaku. Całość jest dobrze
Szefowa kuchniSezon na rabarbar trwa a ja staram się z niego korzystać jak tylko mogę. Dlatego w moich wypiekach króluje właśnie rabarbar, którego kwaśny smak uwielbiam, choć
Szefowa kuchniZnacie kaszę bulgur? Sporządza się ją z gotowanych a następnie wysuszonych ziaren zboża.W związku z tym nie trzeba jej gotować, wystarczy zalać ją wrzątkiem, odstawić
Szefowa kuchni