Schab z gruszką i serem 192Bardzo lubię łączyć gruszkę z wytrawnymi potrawami. I tak towarzyszyła ona już przeróżnym sałatkom i śledziom. Przyszła kolej również na schab, który zapieczony z gruszką i
Szefowa kuchni
Łosoś w miodowo-musztardowej marynacie 238Połączenie miodu i musztardy to absolutna klasyka, pasująca do każdego rodzaju mięsa. Jak się okazuje, łosoś w takiej marynacie również smakuje doskonale. :-) Dobry smak i prostota
Szefowa kuchni
Krem ziemniaczano-marchewkowy 177Choć nie należę do fanek ziemniaków, tę zupę zjadłam ze smakiem. Jest dość gęsta i kleista a co za tym idzie bardzo treściwa i sycąca. Ważne
Szefowa kuchni
Wytrawne eklery z sałatką 192Smak jest tu idealny. :-) Lekki, wiosenny, rześki, aż chce się jeść te nietypowe eklery. Mam nadzieję, że największe łasuchy nie rozczarują się wytrawnym farszem a wręcz
Szefowa kuchni
Tort owocowy straciatella 305Nie planowałam wrzucać tego tortu i dlatego mam tylko to jedno zdjęcie. Był jednak tak smaczny, że nie chciałabym o nim zapomnieć. :-) Tort zimowy, bo z
Szefowa kuchni
Leśna sałatka z marynowanymi grzybkami 227Do mojej sałatki użyłam marynowanych pieczarek, lecz mogą to być dowolne grzybki z octu, jakie tylko macie w domu. Sałatka jest dość ostra i specyficzna w
Szefowa kuchni
Kruche babeczki z pastą szynkową 419To mój kolejny pomysł na wykorzystanie zarówno kruchych babeczek jak i pasty szynkowej, bo jedno i drugie przewijało się już dotychczas w moim przekąskowym menu. Babeczki
Szefowa kuchni
Surówka marchewkowo-serowa 218Bardzo lubimy twarde, wyraziste w smaku sery długodojrzewające i bardzo często tarkujemy je do przygotowywanych potraw lub po prostu na kanapki. Tym razem dodałam ser do
Szefowa kuchni
Ziemniaki faszerowane serem feta 216Ziemniaki nie muszą być nudne. :-) Zrobienie ich wymaga nieco więcej zachodu niż w przypadku zwykłych ziemniaków z wody, ale naprawdę warto. W tej formie można podać
Szefowa kuchni
Cytrynowy pstrąg smażony na maśle 265Bardzo smaczna, cytrynowa ryba o maślanym smaku. Siła tkwi w prostocie , pieczony pstr ąg nie smakuje mi tak bardzo jak smażony. A jeśli usmażyć go na
Szefowa kuchni
Pomidorowy kurczak z winem 359To danie przypomina w smaku spaghetti choć z całą pewnością nim nie jest . ;-) Mięso piersi kurczaka d ługo duszone w winie zyskuje wspaniałego aromat u
Szefowa kuchni
Kąski kurczaka z sezamem 211To jedna z tych imprezowych przekąsek na ciepło, którą możemy przygotować długo przed imprezą a później tylko wstawić do piekarnika i cieszyć się daniem na ciepło
Szefowa kuchni
Szaszłyki greckie 178Inny sposób na tak lubiany przez Polaków szaszłyk. ;-) Pojawia się tradycyjnie praktycznie na każdym grillu, przedstawiam go w zupełnie nowej, odświeżonej wersji. Zamiast tradycyjnego plastra mięsa
Szefowa kuchni
Kapuśniak na golonce 345Taki kapuśniak tradycyjnie pojawiał się w domach naszych mam i babć. Przedstawiam przepis pochodzący od jednej z nich. Treściwy kap uśniak na wielkiej golonce, tylko dla
Szefowa kuchni
Pasztet drobiowy z suszonymi grzybami 246Ten pasztet pachnie lasem i grzybami zasuszonymi podczas jesiennych zbiorów. Zrobiłam kilka wersji pasz tetu drobiowego, ta smakowała mi najbardziej. :-) Nic nie przebije aromatu leśnych grzyb
Szefowa kuchni