Wieprzowina po chińsku z warzywami 221Nie każdy przepada za chińskimi smakami, ale ich sympatycy na pewno znają to danie. Smażona wieprzowina z chińskimi warzywami to klasyk nad klasykami. Koniecznie podana z
Szefowa kuchni
Makaron ze szpinakiem i czerwoną cebulką 267Świeży szpinak smakuje dużo lepiej niż mrożony. Warto korzystać z niego kiedy jest dostępny na bazarach. W tej prostej wersji smakuje doskonale a przepis obrazuje, że
Szefowa kuchni
Burger po grecku 213Kuchnia grecka jest jedną z moich ulubionych, uwielbiam robione w domu burgery, dlaczego by nie połączyć jednego i drugiego? :-) Dzięki greckim smakom burger zyskał nowego życia
Szefowa kuchni
Sałatka z marchewką i selerem naciowym 266Surówki szybko nam się nudzą, dlatego staramy się wymyślać coraz to nowsze połączenia smaków. Ta okazała się strzałem w dziesiątkę, ale nie ma co ukrywać - dla
Szefowa kuchni
Zasmażana botwinka do obiadu 200Nudna jestem z tą botwinką, ale jak jest sezon, trzeba korzystać. :-) Buraki później nie smakują już tak dobrze. Jako dodatek do obiadu proponuję zasmażaną botwinkę, ja
Szefowa kuchni
Schab z morelą i śliwką 223Schab ze śliwką i morelą może gościć na stole przy różnych okazjach. Idealny na ciepło jako danie obiadowe, ostudzony i pokrojony w cienkie plastry sprawdza się
Szefowa kuchni
Burger po włosku 219Burgery są ostatnio bardzo popularne, zwłaszcza w burgerowniach, gdzie na talerzu dostajemy ogromną bułę z ogromnym kotletem. :-) Kiedy robię je w domu, staram się również sama
Szefowa kuchni
Sernik z truskawkową pianką w pucharkach 242Przedstawiam pyszny deser na ciepłe dni. Schłodzony w lodówce, nie za słodki, doskonale orzeźwia i zaspokaja apetyt na słodycze. Ma delikatną konsystencję. Nie obraziłabym się, gdybym
Szefowa kuchni
Kotlety mielone z pesto i pestkami dyni 223Bardzo lubię suszone pomidory i przygotowane z nich pesto. Często mam je w lodówce i wykorzystuję jako smarowidło do kanapek. Tym razem znalazło swoje zastosowanie w
Szefowa kuchni
Ciasto na białkach z makiem i powidłami 413Każdy kto piecze zna problem białek pozostających po wypiekach. :-) Kiedyś je wyrzucałam, teraz nauczyłam się zbierać je i zamrażać. A kiedy mam już odpowiednią ilość - piekę
Szefowa kuchni
Kotlety mielone po meksykańsku 280Specyficzną kuchnię meksykańską z dużą ilością smaku, ostrości, fasoli i kukurydzy albo się kocha albo nie. ;-) Zwykłe kotlety mielone bardzo mnie nudzą, dlatego staram się by
Szefowa kuchni
Ryba z pomidorowym pesto 224Ryby są bardzo zdrowe, warto wpleść je na stałe do naszego obiadowego menu. Przygotowując obiady staram się o nich pamiętać, choć i tak mam wrażenie, że
Szefowa kuchni
Spaghetti carbonara 249Spaghetti carbonara robię zawsze kiedy mam ochotę na coś śmietanowego. Makaron w tej formie jest tak smaczny, że trudno sobie go odmówić. Niestety: dużo boczku to
Szefowa kuchni
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych 287Oto nasza ulubiona wersja szaszłyków. :-) Po ich zrobieniu doszłam do wniosku, że filety z kurczaka, które najczęściej spotyka się w domowych szaszłykach nie zastąpią wieprzowiny. Najsmaczniejsze
Szefowa kuchni
Sałatka z dietetycznym sosem tysiąca wysp 384Sos tysiąca wysp poznałam całkiem niedawno i często podaję go do mięs, wędlin czy kanapek. Pasuje również do sałatek, można użyć go zamiast klasycznego sosu winegret
Szefowa kuchni