Hamburger w tortilli 196Dziś w roli głównej hamburger. Podany w nietypowy sposób, bo nie w bułce a w tortilli:). Moim zdaniem smakuje bardzo dobrze, zyskał na lekkości i świeżości
Szefowa kuchni
Ekspresowa fasolka po bretońsku (z fasolką z puszki) 373Czasami droga na skróty okazuje się nie tylko prostsza, ale i smaczniejsza;). Tak jest w przypadku tej fasolki, która smakuje mi lepiej niż taka z fasoli
Szefowa kuchni
Makaron z sosem pieczarkowym i suszonymi pomidorami 202Czasami są takie dni, że nie chce się jeść mięsa. Najchętniej zjadam wtedy makarony z sosami na bazie śmietany a pieczarkowy z suszonymi pomidorami to jeden
Szefowa kuchni
Czosnkowe paluchy drożdżowe 150Te paluchy znikają z talerza szybciej niż się je robi, choć i to nie jest zbytnio czasochłonne:). Świetne jako przekąska, ale też jako dodatek do zup
Szefowa kuchni
Zapiekanka wiejska 2840Ziemniaki, cebula i kiełbasa a to wszystko w pysznej, treściwej i sycącej wiejskiej zapiekance:). Całości dopełnia pyszny śmietanowo-jajeczny sos. 1 kg ziemniaków 300g kiełbasy
Szefowa kuchni
Gulasz ze schabu i kiełbasy 272Szykując się na długą jesień i zimę warto zbierać podobne przepisy na sycące i rozgrzewające dania:). Schab, kiełbasa, fasola a do tego aromatyczne i rozgrzewające przyprawy
Szefowa kuchni
Siekane kotlety kebab/gyros z fileta - pieczone 3787Zdrowy obiad o smaku uwielbianego przez wszystkich gyrosa:). Małe, kebabowe kotleciki podbiją podniebienia degustujących. Robi się je szybko i nie wymagają wymyślnych składników. Są pieczone w
Szefowa kuchni
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami i masą krówkową 215Warto mieć w pogotowiu ciasto francuskie - nigdy nie wiadomo kiedy najdzie nas ochota na szybką, słodką przekąskę:). Ta jest do zrobienia w kilka chwil, później pozostaje
Szefowa kuchni
Pasta jajeczna z żółtym serem 206Myślę, że po przygotowaniu tej pasty już nigdy nie skuszę się na sklepowy gotowiec. Jest naprawdę smaczna i co ważne dobrze doprawiona. Polecam na śniadanie, na
Szefowa kuchni
Skrzydełka w marynacie miodowo-musztardowej z koperkiem 144Miód i musztarda jako marynata do mięs to już klasyka:). Ja dodałam do tego jeszcze koperek i wyszło mi proste, smaczne i nieskomplikowane danie obiadowe. 1kg
Szefowa kuchni
Hiszpańska zapiekanka z kurczakiem i chorizo 206Przedstawiam danie kuchni iberyjskiej, które przygotowałam bazując na produktach z Lidla. Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa, o bardzo intensywnym smaku. Świetnie wzmocniła smak mojej zapiekanki i
Szefowa kuchni
Kąski schabowe w sosie z wędzonej papryki 306Kolejny pomysł na przyrządzenie schabu by uniknąć na talerzu tradycyjnego kotleta w panierce:) Tym razem jest to schab w sosie z dodatkiem wędzonej papryki, która nadaje
Szefowa kuchni
Schab w papryce 195Już wkrótce sezon na paprykę. Korzystam z niej wtedy ile się da, choć przez cały rok często dodaję ją do potraw i kanapek. Świetnie smakuje dodana
Szefowa kuchni
Skrzydełka w słodko-ostrej marynacie 200Dziś na blogu bardzo popularna, sprawdzona i polecana marynata słodko-ostra. Zanurzone w niej skrzydełka zyskały na smaku i charakterze. Można użyć jej także do innych
Szefowa kuchni
Filet z kurczaka po francusku 222Kolejne danie z serii błyskawicznych. Mam wrażenie, że rozleniwiłam się ostatnio, bo na bloga wstawiam same takie. ;-) Tym razem przedstawiam przepis na smaczne, aromatyczne a jednocześnie
Szefowa kuchni