Trufle piernikowe z powidłami śliwkowymi Składniki: Piernik świąteczny – to co zostało ;) Powidła śliwkowe – 3-4 łyżki (w zależności od ilości piernika) Orzechy włoskie zmielone – ½ szklanki Orzechy włoskie posiekane – 4 łyżki Skórka pomarańczowa – 2 łyżki Gorzka czekolada – ½ tabliczki Wykonanie: Pozostałości piernika miksujemy lub drobno kruszymy. Dodajemy do niego posiekane orzechy włoskie, skórkę pomarańczową i powidła śliwkowe. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
Kuchnia Bon AppetitDynia kandyzowana jest świetnym dodatkiem do keksów, deserów czy świątecznej masy makowej. Ten przepis jest sprawdzonym przepisem mojej mamy. Właśnie jesienią przygotowujemy wspólnie dynię na różne sposoby i zamykamy ją w słoikach, żeby służyła nam całą zimę. Składniki: 500 g miąższu dyni bez skórki 250 ml wody 250 g cukru 1 opakowanie małe cukru wanilinowego
Niezły Młynekbędą doskonałe na powidła bo są wtedy bardzo słodkie i nie trzeba dosypywać do powideł dodatkowego cukru. Pamiętajcie też o zrobieniu kilku słoików śliwek marynowanych . Ja nie wyobrażam sobie świątecznego pasztetu bez takiego dodatku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaWitam Kochani, nadszedł czas na drugi dziś wpis :-) Dziś chcę Wam przedstawić przepis na rewelacyjne ciasto, klasyk imieninowy i świąteczny :-) Mam na myśli ciasto królewiec, znane też jako królewicz, miodownik. Oryginalny przepis pochodzi z bloga http://anetanapodbeskidziu.blogspot.com Przepis jest rewelacyjny. Jeśli chodzi o królewca, spotykałam się z opinią, że to ciasto trzeba przygotowywać minimum 3 dni wcześniej, ponieważ spody
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Kochani tego jesiennego wieczora Ciasto, które dziś Wam przedstawię,upiekłam w miniony weekend,a że był to weekend świąteczny miałam gości. Ciasto wszystkim bardzo smakowało,było wręcz hitem wieczoru :-) Jakiś czas temu podawałam przepis na bardzo podobne ciasto, tym razem zrobiłam je z inną masą i wyszło pyszniejsze :-) Wyglądało pięknie. Bardzo zachęcam Was do jego przygotowania SKŁADNIKI
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubyliście grzeczni, i przyjdzie dziś w nocy do Was Mikołaj :-) Nawet jeśli nie byliście, to i tak przyjdzie-z rózgą hehe Wczoraj skończyłam pierwsze w tym roku świąteczne "pierniczenie"-pieczenie pierniczków. Jestem bardzo zadowolona z efektu, wyszły ładniutkie :-) Pochwalę się niedługo. Z powodu pieczenia pierniczków, nie chciało mi się już piec jakiegoś poważniejszego ciasta, więc postanowiłam zrobić
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Kochani, dziś troszkę inny post niż zawsze. Chciałabym króciutko opisać mój wczorajszy wypad do Krakowa. Bardzo chciałam przed świętami wybrać się na rynek do Krakowa, na świąteczny kiermasz. Tak po prostu pochodzić sobie, pooglądać różne różności :-) Wybraliśmy się z mamą i bratem, tylko troszkę późno. Ale mówiłam sobie,że jak się ściemni to będzie lepszy nastrój
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Kochani Święta wielkanocne coraz bliżej, więc i pora zacząć przygotowywać bardziej świąteczne wypieki :-) Oczywiście w formie próby. dziś przychodzę do Was z ciastem, które uchodzi za bardzo czasochłonne i dość trudne, ale wcale tak nie jest. To znaczy, owszem, jest czasochłonne, ale nie trudne. Mowa o pawim ogonie, czy pawim oczku, różne są nazwy. Ciasto trochę zmieniłam, przygotowałam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukilogram takich śliwek nie powinno się przeznaczać więcej jak 15 dag cukru. Proste smaczne i wygodne do zrobienia. Warto mieć takie słoiczki w swojej spiżarce są niezastąpione do świątecznego piernika czy warstwowych przekładanych ciast. Moje zamknięte w słoiczkach od Friends of Glass Składniki: 5 kg śliwek węgierek 75 dag cukru zwykłego lub brązowego 1 łyżeczka cynamonu
Wanilia i Kardamonsię w ustach bitki wieprzowe w aksamitnym sosie śmietanowo -kurkowym to niezwykłe danie , które idealnie sprawdź się jako codzienny, prze pyszny posiłek, ale również wykwintn y niedzielny lub nawet świąteczny obiad. Sos kurkowy wyśmienicie komponuje si ę ze schabem co t worzy eleganckie, wytworne i niebanalne danie . Schab w Sosie Śmietanowo-Kurkowym (Bitki Wieprzowe w Sosie Kurkowym) - Składniki
Słodka Stronaprzychodzi jesień to pozycja obowiązkowa w naszym domu. Mój Kochany przytaszczył dzisiaj z ryneczku skrzynkę węgierek i zażyczył sobie knedle, z całej reszty wysmażymy powidła, żeby było czym smarować świąteczne pierniki. Starych sadów coraz mniej, śliwki bez oprysków na wagę złota, świat się zmienia i to wcale nie w dobrym kierunku, chciałabym mieć znów kilka lat i biegać boso
Apetyczna babeczkaBabka cytrynowa Zdrowych , pogodnych Świąt Wielkanocnych , spędzonych w ciepłej atmosferze dla wszystkich blogerów :-) A teraz czas na świąteczny akcent :-) Babka cytrynowa - smaczna, aromatyczna, a do tego wilgotna w środku. To przepis mojej kochanej Babci, zawsze w Wielkanoc pojawia się na naszym stole. Przyznam szczerze, że to jest jedna z ulubionych babek , zaraz po drożdżowej :) Babka cytrynowa
Aromatyczne Podróżesiemieniem lniany. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 – 200 stopni C , aż paszteciki się lekko przyrumienią (około 15 minut). Takie paszteciki mogą być idealnym urozmaiceniem świątecznego stołu czy przekąską sylwestrową. Podane na gorąco z czerwonym barszczykiem z pewnością posmakują nie jednej osobie. Smacznego :-) paszteciki
Aromatyczne Podróżekeks świąteczny Keks wg przepisu siostry Anieli Do keksa dajemy tyle samo cukru, masła i mąki, co bakalii. Składniki: 5 jajek 25 dag miękkiego masła- margaryny 25 dag cukru pudru 25 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia bakalie - 25 dag szczypta soli Wykonanie: Utrzeć masło w makutrze. Wsypać cukier puder i dalej ucierać. Dodać żółtka
Aromatyczne Podróżesuchy, trzeba go piec w temperaturze 160°C przez 55-60 minut i sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone tuż przed upływem czasu. Nie używamy termoobiegu. Tylko grzałka góra dół. Świąteczny keks z bakaliowym lukrem mała foremka babkowa lub keksówka długości 18 cm Ciasto: 10 dkg cukru 3 jajka (żółtka i białka osobno) 10 dkg miękkiego masła 10 dkg mąki pszennej
Posadzone i zjedzone