świąteczne przepisy - 9152 przepisów (strona:254/611)

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, JABŁKIEM I SELEREM NACIOWYM 149

Propozycja przekąski, która idealnie sprawdzi się na świątecznym stole lub będzie dobrym sposobem na urozmaicenie codziennej kolacji.  Sałatka jest dobrze skomponowana, ekspresowa w przygotowaniu, a co istotne zawiera tylko trzy podsatwowe i łatwo dostępne składniki. Najważniejszym jest oczywiście dobrej jakości tuńczyk z puszki oraz twarde, nie obrane ze skórki jabłko.  Najlepiej, aby miało czerwoną skórkę, co oczywiście

cool and minty
PUMPKIN PIE 159

Kruche ciasto pieczone w głębszym naczyniu, wypełnione nadzieniem ze słodkiego mleczka skondensowanego, jajek i puree z dyni. Bardzo delikatne, kremowe, o świątecznym korzennym aromacie. Idealne do herbaty na chłodniejsze jesienne dni. Nutkę pomarańczy nadaje ciastu likier cointreau oraz dodatek smażonej w cukrze skórki pomarańczowej, którą z powodzeniem możecie zastąpić świeżo otartą skórką z 1 pomarańczy. Jeśli nie macie gotowej przyprawy

cool and minty
ROLADKI Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM ZE SZPINAKIEM I FETĄ 254

mięsa indyka, w pysznym sosie pomidorowym. Z dodatkiem podsmażonego z czosnkiem szpinaku i pokruszoną fetą.  Danie sprawdzi się na bardziej uroczyste okazje, jak i spotkania z przyjaciółmi czy świąteczny obiad.  Dobrze smakuje z kaszą jaglaną doprawioną winegretem oraz sałatką z roszponki i pomidorków koktajlowych. Ułatwieniem jest to, że roladek nie trzeba wcześniej obsmażać na patelni. Owinięte w szynkę

cool and minty
KARCZEK NADZIEWANY CEBULĄ, CZOSNKIEM I MUSZTARDĄ FRANCUSKĄ 133

Karczek nadziewany to świetny pomysł na niedzielny lub świąteczny obiad. Mięso pieczemy w rękawie lub foli spożywczej, dzięki czemu jest miękkie i soczyste. Nadziałam je cebulą, czosnkiem, marchewka i musztardą francuska, tym co bardzo lubimy, jednak farsz może być dowolny. Pieczeń jest bardzo aromatyczna idealna do dań obiadowych i pieczywa. Świetnie smakuje na ciepło i zimno

Kulinarne Fantazje Marioli
Placek włoski - pierwsza propozycja na świąteczny stół 176

Chciałabym dlatego zaproponować ciasto, na które przepis moja siostra przywiozła wiele lat temu z Włoch, a które mój Tata bardzo lubił. Nazywamy je "Plackiem włoskim". Jest niezwykle szybkie, świąteczne dzięki sporej zawartości bakalii, a równocześnie bogate w błonnik i zdrowsze dzięki temu, że do jego przygotowania nie używa się tłuszczu. Jest tak banalnie proste, że jego pieczenie można zlecić nawet

I tu będę miała takie te
Zawijane ciasteczka smalcuszki 141

Boże Narodzenie. Nasze smalcuszki  delikatnej nazwy nie mają, ale delikatny smak jak najbardziej. Mama robiła chyba zwykle podwójną porcję, było nas dużo, a ciastek wystarczało na wszystkie świąteczne dni i nawet dłużej. Wszyscy je lubimy do dzisiaj. Myślę, że wam też posmakują. Przygotujcie: - ok. 750 g maki tortowej + do podsypywania przy wałkowaniu - 400 g smalcu - 12 łyżek gęstej śmietany

I tu będę miała takie te
Makowiec 149

domu na Wielkanoc zawsze musiał być makowiec, dlatego, gdy w końcu mieszkam poza rodzinnym domem, zdecydowałam się pierwszy raz w życiu nie kupować "gotowca" i podjąć się pieczenia tego świątecznego przysmaku sama. I przyznam, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Ciasto jest proste w przygotowaniu i naprawdę wyśmienite! I choć nie jestem wielką fanką makowca, to ten smakuje naprawdę wyjątkowo

Cooking Monster
Personalizowane wałki do ciasta 185

pomocą przyszedł mi sklep My Gift Dna , który ma w ofercie zestaw trzech mini wałków - to oferta idealna dla mnie.  Wreszcie mogłam wybrać sobie mój ulubiony wzór świąteczny i bez obaw dobrać dwa bardziej szalone. Zdecydowałam się na słodkie zwierzaczkowe ślady i jeden wałek personalizowany specjalnie dla mnie.  Wzory wykonane są techniką laserową, a sam wałek z wysokiej

Gotowanie i blogowanie
Muffinki z marcepanem i migdałami 176

Witajcie w ten jakże piękny Świątecznie - Wiosenny Dzień:) Jadąc dziś po Wielkopolsce rozmyślałam o kilku obrzędach wielkanocnych , które z upodobaniem kultywowali moi dziadkowie.   Zaczynało się w Wielki Czwartek od zająca . W Wielką Środę każdy z nas szykował koszyczek dla zajączka, w którym układaliśmy pisanki, kolorowanki, malowanki i prezenty dla zajączka. Nie tylko my byliśmy obdarowywani, ale i zając otrzymywał

Kuchnia smaków
Madam Walewska 116

Witajcie w czasie przedświątecznym, pomimo tego, iż nie ma śniegu, przygotowania do Świąt przebiegają u nas niezwykle sprawnie - jak nigdy - rzec by można. W czasie przed - świątecznych pląsów (w jednej ręce z mopem, a w drugiej z wałkiem ;) pojawiła się jedna wielka niewiadoma niespodzianka.  Wjechała na salony, nie myśląc nawet o tym, żeby się do kuchni udać..... Madam Walewska

Kuchnia smaków
Mazurek kajmakowy 133

Kochani,  w te Święta postanowiłam zrobić ciasta typowo Wielkanocne! Mazurki, które piekłam do tej pory, były wielowarstwowe.  A te typowo świąteczne są na kruchym spodzie, polane masą krówkową i posypane bakaliami.  A zatem radośnie wzięłam się do dzieła i wyszły spod moich rąk dwa mazurki. Jeden z nich prezentuję Wam dziś: uwaga - jest baaardzo słodki! Ale taka

Kuchnia smaków
Mazurek czekoladowy 129

Witajcie Kochani w ten radosny świąteczny poranek! Dziś mazurek czekoladowy.  Ta wersja mazurka o wiele bardziej mi odpowiada. Być może dlatego, że jestem fanką czekolady i wszystko, co z nią związane nastraja mnie pozytywnie;) Radosnego świętowania! :) Mazurek czekoladowy www.kuchniasmakow.blogspot.com Ciasto 2 szklanki mąki 250 gram masła/ ew. margaryna 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 - 2 łyżki śmietany

Kuchnia smaków
PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym 197

płynu. Gdy będzie już miękka, niedbale rozdrabniamy ją widelcem, aby uzyskać gęstą konsystencje sosu z cząstkami owoców. Jeśli chcecie, możecie dodać do tego nieco mielonych goździków – wtedy zyska on świąteczny aromat. Gotowy sos odstawiamy do wystygnięcia. PODANIE Pasztet można podawać na zimno lub ciepło (chociaż my zdecydowanie wolimy na zimno) z sosem z żurawin lub chrzanem. Danie jest na tyle

Nerds Kitchen
Strucla z makiem 177

stawić czoła wyzwaniu :) Byłam w dużym błędzie! Przepis jest pracochłonny ale nie jest trudny :) Zapraszam na aromatyczną roladę z makiem zwaną Struclą makową. Wydawać się może, że to typowo świąteczny wypiek, ale kto powiedział, ze do weekendowej kawy nie pasuje? Strucla makowa Składniki: ciasto: 1/2 kg mąki tortowej 6 g drożdży 100g cukru pudru  1/2 szklanki śmietany 200g masła

Tagebuch po polsku
Kolakakor - szwedzkie ciasteczka karmelowe 197

Łucji (ważnego święta w krajach skandynawskich - obchodzonego 13 grudnia). Zalicza się je do słynnego "sju sorters kakor", czyli jednego z 7 rodzajów ciastek, które powinny znaleźć się na świątecznym stole.  Dla mnie nie kojarzą się ze świętami, więc piekę je wtedy - kiedy mam na nie ochotę, ponieważ rewelacyjnie smakują, a robi się je - wręcz ekspresowo! Z zewnątrz przyjemnie chrupią

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania