świąteczne przepisy - 9152 przepisów (strona:252/611)

Sałatka Cezar 172

Witajcie :) Mam nadzieję, że wszyscy już ochłonęliście po świątecznym objadaniu się i jesteście gotowi na nowy przepis. Dzisiaj będziemy przygotowywać sałatkę Cezar. Jest prosta i smaczna. Można ją przygotować na osobnych talerzach lub gdy organizujemy większą imprezę podać w dużym pojemniku. Zaczynamy :) Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
Sernik śmietanowy 170

warstwą kwaśnej śmietany, mazisty, rozpływajacy się w ustach-to wyjątkowo pyszne ciasto, ubogi w składniki , potrzebny nam będzie tylko miska i blender. Wypiek na różne okazje w tym świąteczne. Składniki: 75 dag półtłustego twarogu 4 jajka ¾  szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy -70 g 300 ml śmietany kremówki Warstwa śmietanowa: 2 szklanki gęstej śmietany

Wanilia i Kardamon
Storytelling w podcastach 102

Przestępstwa opisywane przez Phoebe Judge są przerażające, intrygujące, zaskakujące i często absurdalne zarazem. Jak choćby odcinek The Portriat, opowiadający o dziewięcioosobowej rodzinie, która w 1929 roku przygotowała się do świątecznego portretu. Dwa tygodnie później ośmiu członków rodziny znaleziono zastrzelonych w domu. Jest to opowieść o szokującym morderstwie, i tym jak naznaczyło ono życie miasteczka na więcej niż 80 lat. źródło

Pink Envelope
WEGAŃSKA WIELKANOC - tofu-jajka, pasztet z kaszy, ciasto z bakaliami 164

Przyznaję, że nie posiadam doświadczenia w przygotowywaniu wielkanocnych przyjęć, ale myślę, że poniższe propozycje mogą stanowić alternatywę dla tradycyjnej kuchni świątecznej (lub być wykorzystywane na co dzień ). SŁODKIE "JAJKA" :) Czytaj więcej

Kasia Sarna
WEGAŃSKIE ŚWIĘTA: makiełki, pasztet, zapiekane pieczarki 244

unikać słodyczy, co już i tak ciężko mi idzie, a co dopiero, gdy mam podstawiane słodkości pod nos ... W ostatnich dniach przygotowałam kilka potraw, które mogłyby pojawić się na świątecznym stole, ale na co dzień również się sprawdzą. 1. MAKIEŁKI przepis na makiełki pojawił się rok temu, ale ten jest nieco inny - zamiast makaronu dodałam pieczywo. Czytaj więcej

Kasia Sarna
ZIELONY KOKTAJL Z AWOKADO 174

okresie świątecznym pozwalam sobie na duże ilości słodyczy. Na moim talerzu królują ciasta, ciasteczka, czekoladki, kremy... dlatego dla równowagi w najbliższych dniach postawię na zieleninę i surowiznę. Królować będą z pewnością koktajle. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Barszcz czerwony bez zakwasu – szybki i aromatyczny 203

Barszcz czerwony to zupa kojarzona z Bożym Narodzeniem. Jest to jednak jedna z moich ulubionych zup, która doskonale pasuje do krokietów, pasztecików i wielu innych potraw

MarcinChef
Jak suszyć grzyby? Suszone grzyby w piekarniku 193

jajecznicy na śniadanie ;) Z racji tego, że grzybów było wiele, wykorzystałam je do sosu grzybowego, spójrz tutaj: http://zasmakujkuchni.blox.pl/2016/07/Sos-grzybowy.html oraz do wysuszenia. Przydadzą się z pewnością do świątecznego bigosu czy ulubionej zupy grzybowej. Poniżej pokaże Wam jak zawsze suszę grzyby w piekarniku. Moja Mama suszy je w specjalnej suszarce do grzybów, ja jej nie mam, ale piekarnik sprawdza się

Zasmakuj Kuchni
Puszysty sernik z aromatycznym akcentem piernika, pomarańczy i powideł śliwkowych... 135

góry.   Za pomocą szerokiego noża równomiernie rozsmarowałam ją na wierzchu sernika. Gotowy sernik wstawiłam do lodówki.         Wspaniały sernik, godny żeby znaleźć się na świątecznym stole. Zapisuję go jako kolejny sernik w MENU: SERNIKI . Możecie tam zajrzeć i wybrać taki, jaki najbardziej Wam odpowiada. Życzę trafnego wyboru i życzę SMACZNEGO! Krys   Inspiracja: Przepis znalazłam

Kuchnia u Krysi
Moje pierniczki. Dekorowane, lukrowane... świąteczne 171

puder. Kiedy konsystencja lukru była odpowiednia, tzn. dosyć gęsta ale elastyczna, zabrałam się z lukrowanie pozostałych pierniczków.     Kiedy lukier na pierniczkach wysechł, mogłam się cieszyć sporą kolekcją świątecznych pierniczków. Zdaję sobie sprawę, że efekt dekorowania moich pierniczków   nie jest najwyższej jakości, ale bardzo się cieszę, że sama to zrobiłam, że podoba się mojej rodzinie

Kuchnia u Krysi
Filet z indyka duszony z bakaliami 181

podjęłam naszych gości obiadem, który oni znają.   Dlatego chciałam zrobić coś innego, nowego i przy okazji mieć dla Was ciekawą propozycję na smaczny obiad. Może nawet na obiad świąteczny...   Składniki: 1250 g   filetu   z indyka 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 listek laurowy 2 goździki sól pieprz   świeżo zmielony ½ łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka słodkiej

Kuchnia u Krysi
Indycze podudzia (wyluzowane) podwójnie faszerowane 112

Jeśli lubicie mięso z drobiu a chcecie trochę urozmaicić smak Waszej potrawy, to polecam takie rozwiązanie. Jest smacznie i ładnie się prezentuje. Z powodzeniem może znaleźć się na świątecznym stole. Jeśli się zdecydujecie i zrobicie takie podudzia, to zadowolicie nie tylko Was samych ale zachwycicie również swoich gości. Życzę SMACZNEGO! Krys   D ziękuję za odwiedziny na moim blogu

Kuchnia u Krysi
Warstwowa baba bakaliowa (niczym tort) 153

oczom ukazał się ciekawy widok...     Wspaniała warstwowa baba, niczym tort. Polecam, spróbujcie i cieszcie się nowym smakiem baby wielkanocnej. Życzę SMACZNEGO! Krys   Po więcej przepisów na świąteczne dania wielkanocne zapraszam na stronę MENU: WIELKANOC Jeśli nie zdecydowaliście się jaką babę upiec, to obiecuję, że niebawem się pojawi się przepis  na jeszcze jedną babę wielkanocną... wspaniałą...kolorową

Kuchnia u Krysi
Sos tatarski... nie tylko do jajek 147

Staram się, aby każdy z moich gości czuł się wyjątkowo, dlatego moje świąteczne menu jest adresowane do każdego gościa indywidualnie.   Dziwnie to zabrzmiało, prawda? Ale dziwne nie jest. U mnie dwie osoby uwielbiają białą kiełbasę, jedna nie je w ogóle mięsa. Są tacy, którzy nie jedzą ciasta i tacy, którzy nie lubią intensywnie przyprawionych mięs. Jedni wolą żurek

Kuchnia u Krysi
Mazurek kajmakowy 154

świątecznym stole powinno być nie tylko smacznie, ale również kolorowo. Zrobiłam jeszcze jeden mazurek. Tym razem na kruchym,   podpieczonym spodzie. Poprzedni mazurek cygański już znacie. Jeśli nie dokonaliście jeszcze wyboru jaki mazurek będzie na Waszym stole, mam propozycję, zróbcie łatwy i również smaczny mazurek kajmakowy. Do zrobienia masy kajmakowej można użyć cukierków krówek, albo skondensowane mleko w puszce

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania