świętowanie? Baby i serniki upieczone? Mazurki udekorowane? Pisanki czekają na malowanie? Jeśli tak, to teraz pozostaje mi złożyć Wam życzenia Kochani, pięknie dziękuję Wam za wszystkie życzenia świąteczne, które od Was otrzymałam. Jest mi niezmiernie miło, kiedy piszecie do mnie e-maile i na Facebooku. Pozdrawiam Was serdecznie i jednocześnie chcę Was poinformować, że na blogu będzie chwilowa
Kuchnia u KrysiDawno nie piekłam sernika. A przecież bardzo serniki lubię. Ostatnio były babki, mazurki i różne wypieki świąteczne. Czas na kolejny sernik. Pamiętacie mój sernik New York Cheesecake? Mój dzisiejszy upiekłam w oparciu o tamten przepis, tzn. w kąpieli wodnej. Taki sernik jest bardzo delikatny, aksamitny, kremowy... po prostu rozpływa się w ustach. Zrobiłam go w tortownicy o średnicy
Kuchnia u Krysizagrodowych można znaleźć na stronie: http://zagrodowy.pl/kurczak-zagrodowy-z-podlasia/o-marce/ Potrawy z kurczakiem Delikatne, białe mięso, lekkie, zdrowe i do tego dobrze przyrządzone z pewnością będzie atutem niejednego przyjęcia czy choćby świątecznego obiadu. Ważne jest, aby wybierać przepisy na potrawy z kurczakiem, które pozwolą wydobyć jego walory smakowe i odżywcze. Wiele z nich (nie tylko na dania główne, ale i na zupy
Tradycyjna Kuchniaoliwek, a następnie doprawić ulubionymi przyprawami. Jeżeli chcesz, aby smak dressingu był wyrazisty, nie doprawiaj zbyt intensywnie sałatki. W połączeniu z majonezem musztarda może być dodawana do np. świątecznych sałatek ze śledziem i jabłkiem, sałatek warstwowych, a w połączeniu z miodem i sokiem z cytryny tworzyć smaczną marynatę także do ryb (np. łososia czy pstrąga). Z kolei w musztardzie
Codogarafont-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości w Sylwestra, przy świątecznym stole, albo przy okazji spotkania z przyjaciółmi, polecam to danie. Sprawdzi się zarówno jako oryginalna przystawka, jak danie główne. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 2 ziemniaki 2 puszki ślimaków
Quinoa Raz!ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} A może jakiś lekki detoks po świątecznym obżarstwie? Zielony, zdrowy, pyszny! Składniki: 5 łyżek ugotowanej białej quinoy 1 pęczek pietruszki 2 dojrzałe gruszki 1 łyżka miodu sok z połowy cytryny 1 szklanka wody Wykonanie: Gruszki obieramy i kroimy
Quinoa Raz!bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Od czasu świątecznego obżarstwa, staram się jeść trochę bardziej dietetycznie, deserów unikam, ale ponieważ domownik nie może bez nich żyć, to daję się niekiedy namówić na zrobienie czegoś słodkiego. Oczywiście musi być lekko
Quinoa Raz!daje o sobie zapomnieć. Jest po prostu.. do zjedzenia! 😉 Oto Pan Tort.. Chwilowo nie ma imienia, może ktoś podpowie? 🙂 Roboczo nazwałam go TuliPAN. Poznajcie się : […] Artykuł Świąteczny tort z Advoccatem pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaWyczekiwane od tygodni święta właśnie nadechodzą, a wraz z nimi finał mojej akcji EXTRAVielkanoc. Przez ostatnie trzy tygodnie starałam się pokazać Wam, jak można uatrakcyjnić świąteczny stół, stawiając na nim coś innego niż dotychczas, zarazem nie rezygnując z wyjątkowych, wielkanocnych smaków. Wszystkie zebrane przepisy możecie przejrzeć, klikając w banerek obok. Na deser przygotowałam coś wyjątkowego: […] Artykuł Chlebowe lale pochodzi
WiszniówkaŚwięta, święta..i po świętach kłopot: co zrobić z pozostałościami ze świątecznego stołu? U mnie na przykład został kawałek pieczonego indyka. W tym roku wzięłam się “za bary” z indyczką w całości. Poszło mi całkiem nieźle, jednak nie udało nam się zjeść takiej ilości mięsa. Tuż przed świętami zaś, z tęsknoty za wiosną kupiłam małą główkę […] Artykuł Mini gołąbki
Wiszniówkakażda choinka musi mieć igły? Czy jedyną słodką konstrukcją na świątecznym stole musi być domek z piernika? Oczywiście, że nie! Spróbujcie ze mną stworzyć słodką choineczkę z ptysiów oraz karmelu 🙂 Poniższy przepis pozwala nam upiec około 130 szt. maleńkich ptysiów. Możemy je wykorzystać do stworzenia dwóch choineczek, a można też […] Artykuł Croquenbouche, czyli Choinka z ptysiów
Wiszniówkadań z gęsi jest foie gras – wątróbka z gęsi (danie pochodzi z kuchni francuskiej). W naszym kraju gęsinę jemy […] Artykuł Gęsie udka pieczone w piwie – pomysł na świąteczny obiad pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaPrzedstawiam Wam babkę zwaną przeze mnie roboczo wypiekiem perfumowanym 🙂 Tym razem znowu sięgnęłam do włoskiego przepisu. Ciambella classica z dodatkiem szafranu może być na polskim stole świątecznym powiewem świeżości, czymś faktycznie niecodziennym. Co ciekawe, w staropolskiej kuchni XIX wieku również używało się szafranu do wypieków. Dzisiaj przyprawa a już nie jest tak popularna, jak […] Artykuł Ciambella z szafranem
WiszniówkaDziś przepis na dwukolorową babkę piaskową. Prosta w przygotowaniu, puszysta, doskonała do popołudniowej kawki :) Świetnie sprawdzi się także na świątecznym stole. Uwielbiam takie babki a Wy??? ;) Składniki: * 5 jajek * 1 szklanka cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej * 1 roztopiona margaryna * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 5-6 kropel olejku waniliowego * 2 łyżki kakao Wykonanie: Białka
Zrób to smaczniePyszna, delikatna i zachwycająca kolorem roladka, którą odkryłam kilka lat temu. Jest banalna w przygotowaniu, pięknie prezentuje się na świątecznym stole, świetnie sprawdza się też na imprezach lub jako lekka kolacja. Zawsze znika błyskawicznie i zgarnia same komplementy. Jedzą i oczy i usta ;-) Wędzonego łososia możecie zastąpić suszonymi pomidorami lub w wersji mięsnej szynką parmeńską. Możecie przygotować
cool and minty