Przepis ten dostałam od mojej synowej mamusi. Ten przepis w ich rodzinie jest od dawna i co roku cała rodzina się nim zajada. Nie mam jeszcze
Kuchnia Pokoleńsprawia mi większej radości jak gdy sama mogę zrobić prezenty świąteczne, a zwłaszcza czas Bożego Narodzenia daje nam nieograniczane możliwości. Dziś przedstawiam bardzo prosty instruktaż na efektowną bombkę. Potrzebujecie: kulki styropianowe nożyk do tapet kolorowe tkaniny wstążki szpilki Nacinamy kulkę w dwóch kierunkach o głębokości ok 1 cm. Powstają cztery równe łezki. Wycinamy szablon z papieru o centymetr
Delicious TitbitsOczywiście, wariacji jest mnóstwo: z kakao, cynamonem, pomarańczą... Ja zaczęłam od najprostszej, klasycznej wersji, jaką można kupić na ulicach. Moim zdaniem - jest po prostu najlepsza. Skusicie się na taką świąteczną przekąskę? Gwarantuję, że zaskoczycie swoich gości. Palone migdały Składniki: (na 1 słoik) 250 g migdałów w skórkach 250 g cukru 75 ml wody Cukier, wodę i migdały przełożyć na patelnię
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJakie wino zaserwować do poszczególnych potraw i w jakiej temperaturze je przechowywać – to twardy orzech do zgryzienia dla osób organizujących świąteczny obiad lub romantyczną kolację. Wino i podawane dania muszą być w równowadze – ani jedno ani drugie nie może dominować lub przytłaczać. Wino ma być uzupełnieniem do serwowanej potrawy, a jego zadaniem jest podkreślenie jej smaku. Jest to po prostu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Delikatny, puszysty biszkopt z wilgotną masą makową i bakaliami to wyśmienita rolada stanowiąca idealny pomysł na świąteczny deser . Makowiec na biszkopcie to delikatniejsza i lże jsza forma tradycyjnego makowca drożdżowego , któr y jest zdecydowanie "twardszy " i suchszy . Rolada makowa w takiej formię jest niezwykle apetyczna i z pewnością warto ją przygotować w naszych domach . Biszkoptowa Rolada Makowa (Makowiec
Słodka Stronaszybko znikają, bo amatorów na nie jest wielu. Dlatego, kiedy upiekę nową partię a nie zdążą przeleżeć do świąt, piekę następne i tak w kółko. Atmosfera świąteczna, jaką już w dużych marketach daje się zauważyć spowodowała, że i u mnie zaczyna pachnieć świętami. Ciasto dojrzewające na piernik staropolski już „leżakuje” w lodówce, ciasto na pierniczki
Kuchnia u Krysinależy dokonać zakupów - 6 razy po 50 zł). Ale też jest inny sposób na zdobycie książki, wystarczy podzielić się z nami swoimi wspomnieniami świąt. Wspomnieniami dań wigilijnych i świątecznych. Tych, które najbardziej kojarzą się nam ze świętami. Może sami ich już nie przygotowujemy, ale w pamięci pozostały. Mile widziane będą przepisy i zdjęcia. Każdy będzie miał szansę zdobyć książkę
królestwo garówbyło na tyle z moich zakupów. Narazie muszę je ograniczyć z powodu braku miejsca w kuchni ( zawsze tak mówię i jakoś nie wychodzi ). Ale niedługo zaczną się porządki świąteczne i myślę, że troszkę miejsca na nowe skarby się znajdzie
W kuchni u Monikijabłkami, do tego unoszący się w kuchni zapach przypomina mi o zbliżających się Świętach. Zdecydowanie uwielbiam ten okres i już w mojej głowie zaczynają się układać nowe przepisy Świąteczne :D Składniki: ciasto 200 g maki pszennej 100 g masła 20 g cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 jajko nadzienie 2 duże jabłka (obrane bez nasion) 2 łyżki
Niezły MłynekDzisiejszy przepis już w tematyce świątecznej- mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka z dodatkiem skórki pomarańczowej, cynamonu i orzechów włoskich. Składniki: 200 g masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki cynamonu, 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2-3 kropelki aromatu rumowego Dr. Oetker, szczypta soli, do obtoczenia: cukier puder. Przygotowanie
Aga w kuchnimieszamy. My zrobiłyśmy 2 takie porcje, bo u nas pierniczków robimy bardzo, bardzo dużo. Gotowe jak znalazł do pierniczków i do piernika. Wystarczy niewiele by nadać im obłędny świąteczny zapach. SMACZNEGO
Lili w kuchnidomu, bo mamy wtedy ręce pełne roboty, dlatego już dziś podrzucam Wam kilka prostych przepisów na domowe likiery. Możemy przygotować je już teraz, kiedy w kuchni nie trwają jeszcze świąteczne przygotowania. One spokojnie poczekają do świąt i w międzyczasie nabiorą charakteru i aromatu. Tylko dobrze je schowajcie przed domownikami, jeśli chcecie, aby dotrwały do Świąt 😃. Domowe napoje alkoholowe
Kulinarne przygody GatityŚwięta tuż,tuż a taka rybka będzie mile widziana na świątecznym stole. W moim domu uwielbiana przez domowników i w żadnym wypadku nie może jej zabraknąć. 500 g filetu z dowolnej ryby ( ja użyłam morszczuka) 4-5 marchewek 2 pietruszki 1/2 średniego selera 3 cebule 2 łyżki oleju 2 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 2 łyżki
Kolorowa kuchnia Elkiświątecznych wypieków warto użyć domowych dodatków. Są nie tylko smaczniejsze, mają bogatszy skład ale też wychodzą taniej. Można ( a nawet trzeba) przygotować je wcześniej, dlatego już dziś można się zaopatrzyć w aromatyczne dodatki. Nie zajmie nam to dużo czasu a gwarantuję, że robiąc je w domu będzie pachniało świętami. Szczególnie warto zrobić przyprawę do piernika. Skusiłam się na nią
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaRogaliki drożdżowe tak jak pierniki kojarzę z miesiącem grudniem, przygotowaniami świątecznymi lub późną jesienią i gorącym grzańcem w kubeczku, pachnącym pomarańczą i goździkami. Te rogaliki mimo drożdży nie są miękkie jak puch, ponieważ schłodzenie ciasta dodaje im delikatnej kruchości, która idealnie komponuje się z marmoladą jak i nutellą (robię je w dwóch wersjach). Spróbujcie :) Składniki: 30dag świeżych drożdży 25dag mąki
ChilliJemy