razie przygotowuję rozsady i trzymam je, ku utrapieniu męża, pod schodami w pokoju ;) Mam już sałatę, selera i kalarepkę. Planuję powoli co gdzie będzie rosło, na pewno będą pomidory, marchewka, pietruszka, rzodkiewka. Ale chciałbym w tym roku też fasolkę szparagową i może brokuły uda się własne wyhodować. Z karczochami już ryzykować nie będę ;) Na razie pozostaje się cieszyć(...)koper włoski posadzę... ;) Składniki: 1 bakłażan 2 kopry włoskie 1 papryka czerwona 2-3 cebule czerwone 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek tymianek świeży lub suszony (lub inne ulubione zioła: oregano, rozmaryn, szałwia, bazylia) sól, pieprz Przygotowanie: Warzywa myjemy. Odcinamy ogonki z bakłażana i kroimy go w kostkę. Posypujemy solą i odstawiamy
bistro mamaOstatnio testowałam paczkę z ekologiczną zawartością. Moją uwagę zwróciły kawałki suszonej soi, które świetnie pasują do sosów zamiast mięsa. Taki soja crunch wystarczy ugotować w lekko osolonej wodzie lub jeszcze lepiej w warzywnym bulionie, a następnie dodać do sosu. Przygotowałam dzisiaj dla Was przepis na hinduskie warzywne curry z dodatkiem takiej pysznej, ekologicznej soi. Hinduske curry z sojowym crunch(...)czerwone cebule 4 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 1 cukinia, około 350 g 1 łyżeczka płatków chili lub pół łyżeczki mielonej chili 2 łyżeczki kurkumy 1 kg pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki po jednej łyżeczce nasion rzymskiego kminu, kozieradki, kolendry i czarnego pieprzu szczypta cynamonu 2 łyżki oliwy 1 doniczka kolendry orzechy cashew do posypania Gotuj soję
codojedzeniaSpaghetti to niezwykle popularne danie nie tylko we Włoszech, ale również i w Polsce. Robi sie je szybko, jest aromatyczne i sycące. Jest daniem idealnym na
ChilliJemyrulony o długości około 10cm. Jeżeli będziemy mięso grillować, wtedy nadziewamy na patyk do szaszłyka. Do ziołowych frytek będziemy potrzebowali: 4-5 dużych ziemniaków olej sól, pieprz, zioła prowansalskie suszone 2 ząbki czosnku Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w paski i wrzucamy do miski. Czosnek obieramy, każdy ząbek kroimy na pół i dodajemy do ziemniaków. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem, ziołami(...)Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę, mieszamy z jogurtem, doprawiamy. Nie zapominajmy o warzywach! U mnie był to mix sałat, świetnie sprawdzą się również ogórki (korniszony bądź zielone), rzodkiewka, pomidor, surówka z kapusty. SMACZNEGO
Taste of imaginationKuchnia śródziemnomorska. Idealna propozycja na lekką kolację. Składniki 200 g sera feta 2 bakłażany 300 g pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka suszonego oregano 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru sól pieprz 3 łyżki kaszy bulgur Przygotowanie Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni C. Bakłażany po umyciu, przekroiłem wzdłuż. Posypałem solą, odczekałem ,aż pojawiła się „rosa”, osuszyłem. Usunąłem pestki a miąższ(...)oliwek, doprawiłem solą, pieprzem, oregano. Kaszę bulgur zalałem wrzątkiem w proporcji 1 do 2,5. Gotowałem 7 minut. Odstawiłem do napęcznienia. Po ostudzeniu dodałem do masy bakłażanowo-serowej, wymieszałem. Pomidory po umyciu przekroiłem na pół i także przyprawiłem oregano, solą i cukrem. Naczynie żaroodporne naoliwiłem, ułożyłem w nim bakłażana nafaszerowanego wcześniej przygotowaną masą. Rozłożyłem na nich połówki pomidorków, wlałem dwie
R'n'G Kitchensłonecznych pomidorów. Do dzisiejszej wyprawy potrzebowałem: 4 kotlecików jagnięcych z kością (400 gram), 250 gram pomidorków koktajlowych, 250 gram sałatki roszponki, 200 gram ziemniaków, 1 cytryny, 1 limonki, oliwy z oliwek, 1 żółtej papryczki chili, 1 granata, 250 gram jogurtu naturalnego, 100 gram twarożku, 6 ząbków czosnku, 1/2 długiego ogórka, świeżej mięty, 5 szalotek, kilku czarnych oliwek, suszonego rozmarynu(...)cynamonu, suszonego tymianku, kminku, kminu rzymskiego, 3 liści laurowych, 2 łyżek miodu, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Gotowanie rozpocząłem od zamarynowania marynaty do mięsa. Do moździerza dodałem łyżeczkę tymianku, łyżeczkę rozmarynu, pół łyżeczki cynamonu, skórkę otartą z jednej cytryny (tylko żółtą wierzchnią warstwę, bez białej skórki, która ma gorzki posmak), 2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny
Wyprawy kulinarneMagda W sezonie gdy pomidory są najsmaczniejsze – pachnące słońcem, soczyste i ogniście czerwone, ten przepis jest po prostu obowiązkowy. Dodatkowo, przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczne. W środku same dobroci – ziemniaczane gnocchi, które są po prostu stworzone do wchłonięcia wszystkich pysznych smaków z sosu, którego postawę stanowią słodkie pomidorki duszone w słodko-kwaśnym occie, cebulką(...)Składniki (na 2 porcje): opakowanie gotowych gnocchi 500g pomidorków koktajlowych 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 250ml bulionu warzywnego łyżka octu balsamicznego łyżka siekanego świeżego oregano lub płaska łyżeczka suszonego łyżka oliwy sól i pieprz do smaku parmezan do podania Cebulę siekamy na drobno, czosnek obieramy. Pomidorki myjemy i osuszamy. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, gdy się
Smaczna Stronamożna zamrozić) dużą marchewkę ½ selera korzeniowego lub 4 gałązki naciowego 1 sporą pietruszkę 4 ząbki czosnku 2 cebule olej do smażenia – 2 łyżki butelkę passaty pomidorowej (sos z pieczonych pomidorów) 2 łyżki dobrego koncentratu parmezan – jeśli wasz kawałek ma skórkę, odetnijcie i nie wyrzucajcie, przyda się sól, pieprz szczypta cukru i cynamonu oregano bazylia jeden rozgnieciony goździk jeśli lubicie(...)skórkę z parmezanu. Gotujemy na wolnym ogniu jakieś 30 min. Dodajemy sól, pieprz, cukier, cynamon, goździki. I znowu gotujemy 10 min. Dodajemy świeże oregano i bazylię (można zastąpić suszonymi). Makaron gotujemy, dodajemy do sosu i mieszamy. Po nałożeniu na talerze posypujemy startym parmezanem. Smacznego. Post Antica Pasta i sos Bolognese pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenporcje drobiowego Taco z patelni oraz około 2 szklanki salsy. Mięso mielone z indyka można zastąpić mielonym z kurczaka, wieprzowym, czy wołowym. Do przygotowania salsy należy użyć wysokiej jakości pomidorów bez skórki w zalewie (z puszki), najlepiej włoskich. Kumin to nie to samo, co stosowany w polskiej kuchni kminek. Salsę można przechowywać w lodówce, w hermetycznie zamkniętym pojemniku/słoiku przez(...)Paweł czy Carrefour na działach z kuchniami świata. Chipotle to wędzona papryka chili Jalapeno. Jest jednak ostrzejsza od Jalapeno. Ma silny aromat dymu z posmakiem tabaki i suszonych owoców, uzyskany dzięki procesowi wędzenia. Papryczki zatopione są w czerwonym sosie adobo, sporządzonym na bazie lekko doprawionego sosu pomidorowego. Papryczki chipotle oraz sos adobo można zastąpić dodając 1 łyżeczkę ostrej
Gospodyni Miejskapełnowartościowe danie obiadowe, urozmaicając ją aromatycznym mięsem. Do świeżej i chrupkiej sałaty oraz startego sera można dodać usmażoną pierś kurczaka. Zwieńczeniem będzie Sos sałatkowy Cezar Knorr, czyli kompozycja suszonych przypraw: czosnku, gorczycy i lubczyku. Dokładnie połączy składniki i nada całości wyjątkowy smak. *cyt.Knorr Ja stworzyłam swoja własną wersję Cezara, z tego właśnie co znalazłam w lodówce. Wyszło pysznie, wyszło(...)oliwek -2 łyżki majonezu -1 sos sałatkowy Cezar Knorr -listki bazylii Uparuj brokuła. Sałatę jeśli umyta daj na półmisek, dodaj brokuł, kurczaka i kabanosy. Dołóż oliwki i pomidory śliwkowe. Wykonaj sos. Do szklanki wsyp sos sałatkowy Cezar, dodaj 2 łyżki majonezu, łyżkę tartego parmezanu. Ja dodałam jeszcze łyżkę oliwy z oliwek. Wymieszaj bardzo dobrze. Wkomponuj w sałatkę. Podawaj
Z Kuchni Do Kuchniporcje: przepis z Kwestii Smaku 16 sztuk muszli makaronowych 1 bakłażan 1 filet z kurczaka 1/2 cebuli 2 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego estragonu 1/2 łyżeczki suszonego oregano szczypta ostrej papryki sól, pieprz 1 łyżka posiekanej pietruszki 100 g sera gorgonzola 1. Muszle ugotować w osolonej wodzie (12 minut). Odcedzić. 2. Bakłażana, kurczaka, cebulę pokroić w kostkę(...)minuty. Pod koniec smażenia dodać natkę pietruszki. Odstawić z ognia, wymieszać z sera gorgonzola, aż się rozpuści. 4. Muszle nadziać powstałym farszem. 5. Na dno naczynia żaroodpornego wylać sos pomidory. Ułożyć na nim nafaszerowane muszle. 6. Piec w 150 stopniach przez 18 minut. 7. Wyjąć z piekarnika i podawać. Sos pomidorowy: 350 g passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Moja Galeria Smakufeta kroimy na małe kwadraciki ( 0,5 x 0,5 ). Sałatę kroimy na niewielkie kawałki, wrzucamy do miski. Ogórki obieramy i kroimy również na małe kwadraty, z pomidorów usuwamy miąższ (jeżeli chcecie, możecie je wcześniej wyparzyć i obrać ze skórki). Cebulę obieramy, wyparzamy (podobno wtedy nie płaczemy podczas krojenia, choć jak dla mnie nie na każdego ten patent działa(...)posypujemy przyprawami, dekorujemy ziołami - u mnie bazylia. Pokrojone kromki pieczywa kładziemy na desce, odkrawamy skórki. Następnie kroimy na małe kwadraciki i wrzucamy je na rozgrzana patelnie, posypujemy solą i suszonym czosnkiem, skraplamy oliwą z oliwek. Lekko podsuszamy. Zdejmujemy na ręcznik papierowy. Następnie na tej samej patelni prażymy do zarumienienia pestki słonecznika. Wierzch sałatki posypujemy grzankami i prażonymi pestkami. Smacznego
Słodkie Przyjemnościłyżeczki chili 1/2 szkl oleju 3 główki czosnku 1,5 szkl octu 1/2 kg cukru 6 liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego łyżka słodkiej papryki łyżka płatków papryki suszonej 3-4 łyżki gorczycy Ogórki pokroić w grube ok 2 cm plastry, posypać solą, odstawić na 8 godzin co jakiś czas zamieszać. Po upływie czasu odcedzić, zagotować olej i gorącym(...)jakiś czas zamieszać. Po upływie tego czasu włożyć ogórki do wyparzonych słoików i zalać zalewą. Nie pasteryzować. Przechowywać w chłodnym miejscu. Sałatka ogórkowa Do słoika ogórki papryka cebula pomidory koper czosnek gorczyca Zalewa 5 szkl wody 1 szkl octu 1 szkl cukru 1 łyżka soli Na dno słoika włożyć ząbek czosnku i koper, poukładać pokrojone warzywa . Składniki zalewy ugotować
Pieguskowa Kuchniawitaminy C oraz E. Szpinak to bogactwo antyoksydantów, żelaza i kwasu foliowego. Pomidory swój cudowny kolor zawdzięczają likopenowi – barwnikowi będącemu jednocześnie niezwykle cennym przeciwutleniaczem. Co ciekawe, więcej likopenu zawierają pomidory poddawane działaniu temperatury. W dodatku, wszystkie te składniki kuszą swoją świeżością, zachwycają smakiem i raczą kolorami. Razem tworzą pyszne i zdrowe danie, którego przygotowanie nie nastręczy Wam trudności(...)szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie) 1 łyżka oliwy nierafinowana sól, czarny pieprz do smaku, po 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki i kolendry, 1 łyżeczka suszonego oregano, opcjonalnie: szczypta czarnuszki i 1/2 łyżeczki kurkumy Komosę przełożyć na sito i bardzo dokładnie wypłukać. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę
Even Better FoodJest to spowodowane tym, że na tej diecie ziemniaki mają być głównym źródłem kalorii, a niektóre owoce zawierają dużą ilość kalorii np . banan czy suszone owoce. Można używać dowolnych przypraw, dozwolone są dwie łyżeczki cukru lub innego słodu (spokojnie można używać więcej cukru - i tak można dużo schudnąć). Nie można używać oleju(...)pietruszka, sałata, wszystkie rodzaje kapusty, kapusta chińska, kapusta pekińska, rzodkiewka, rzodkiew biała, fasolka szparagowa, seler, seler naciowy, koper włoski, grzyby, szparagi, bakłażan, cukinia, wszystkie rodzaje dyni, jarmuż, ogórek, pomidor, cebula, czosnek, por, szpinak, kiełki, brukselki, brokuły, kalafior, burak, rzepa, karczoch zwyczajny, cykoria, rukola, Przykładowe posiłki: Śniadanie Na śniadanie wiele osób robiło sobie tzw. hash browns czyli nic innego
wegujemy