winnica Rappenhof Klasyczny Riesling o rześkim cytrusowym bukiecie z nutami zielonego jabłka, błyszczącej sukni i delikatnie mineralnym smaku. Kwasowość Rieslinga ozdobiona słodyczą resztkową pięknie współpracowała z kiszonym pomidorem, natomiast jego lekko mineralne nuty podkreślały smak wiejskiego twarogu i stapiały się koprem i popiołem z pora. 3. przystawka: schab ze świni złotnickiej, brukiew, jarzębina, rajskie jabłko i Merlot trocken(...)kandyzowana jarzębina i rajskie jabłuszka, gotowane sous vide, w syropie. Merlot trocken 2013, winnica Rappenhof Unikatowe, aksamitnie miękki Merlot o rubinowej barwie i bukiecie pełnym czerwonych porzeczek i suszonych śliwek. Na finiszu pikantne akcenty z ciemną czekoladą w tle. Wino leżakowane w barrique z francuskiego dębu. Merlot na tyle aksamitny i delikatny, że nie zagroził na talerzu schabowi
królestwo garówogórkowym często robimy ogórki małosolne. Od zawsze kojarzą nam się z lasem...może dlatego, że chodziliśmy wtedy na jagody...a to było najbezpieczniejsze jedzenie w letnie upały. Do tego pomidor, pajda chleba ze świeżym masłem <3 to były czasy. Rodzice uczyli nas samodzielności, odpowiedzialności i pracy. Sezony w wakacje były bardzo popularne...truskawki, jagody, porzeczki, grzyby...jeśli chciało się(...)kurczaka 2 gałązki selera 2 gałązki natki pietruszki 1 część zielonego pora 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 korzeń selera 1 korzeń pietruszki 1 kapelusz suszonego grzyba 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka soli 1 listek lubczyku Zupa: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 średniej wielkości ziemniaki 50 g masła 500 g ogórków małosolnych
R'n'G Kitchenświąt. Ciasto na pierniki nadal czeka na swoja kolej. Zanim zacznę przedświąteczne przygotowania, mam dla Was propozycję bardziej codzienną. Zimowe kanapki to dla mnie wyzwanie, bo przecież brakuje świeżych pomidorów, ogórków i innych pyszności. Dlatego o tej porze często przygotowuję pasy do kanapkę. Unikam tych kupnych, często na etykiecie znajduje listę rzeczy, których nie chce znajdować. Wystarczy więc niewielka chwila(...)składników, żadnej chemii, ani polepszaczy smaku. Wam też to polecam. Pasta twarogowo-paprykowa składniki: 250 g półtłustego twarogu 2 czerwone papryki 1 ząbek czosnku chilli w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka świeżej natki pietruszki sól, pieprz wykonanie: Paprykę i czosnek umieszczamy w piekarniku i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut. Po upieczeniu
Przysmaki Karolkikieliszkiem białego, wytrawnego wina. Smacznego! A jeżeli lubicie stwora, zajrzyjcie do pozostałych przepisów: Ośmiornica duszona w porto i pieczona z ziemniakami Ośmiornica po galicyjsku Ośmiornica duszona z batatami i pomidorami Sałatka z małych ośmiorniczek Ośmiornica marynowana w occie Sałatka z marynowaną ośmiornicą składniki (3 porcje) 1 ośmiornica (u mnie mrożona ok 1 kg) cebula 2 liście laurowe dodatki do sałatki(...)szczypiorem, pokrojone w plasterki łyżka posiekanej natki pietruszki do doprawienia: sok z 1/2 cytryny oliwa z oliwek sól i pieprz do smaku płatki ostrej papryki łyżeczka suszonego oregano przygotowanie Ośmiornicę, o ile kupiliście mrożoną, rozmrozić, najlepiej przez noc, w lodówce. Rozmrożoną opłukać, oczyścić worek z niejadalnych części ( o ile nie został wcześniej oczyszczony
Stare Garymineralnych i witamin, dzięki którym dzieci mogą prawidłowo funkcjonować, oddychać, poruszać się, myśleć, reagować... cieszyć się życiem. Zupę można podać także w wersji wytrawnej z dodatkiem posiekanych warzyw (pomidorów, ogórków, cukinii itd.), latem i wiosną dodać więcej chłodzących ziół, zimą rozgrzewających przypraw. Sałatka powinna być dostosowana do sezonu, żeby w pełni wykorzystać krajowe dojrzałe owoce(...)Czas przygotowania: 25 minut Składniki: Zupa 250 g jogurtu (gęstego i tłustego), 100 g kaszy jęczmiennej, 700 ml wody, 1 jajko, 2 łyżeczki brązowego cukru nieratyfikowanego, 1 łyżeczka zmielonych suszonych płatków dzikiej róży lub 1/2 łyżeczki wody różanej, 1/2 łyżeczki cynamonu. Sałatka owocowa 100 g sezonowych owoców (np. borówek i jabłek), 1/4 awokado, 10 g płatków migdałów, 1 łyżka
SzczyptaSmaQziaren czarnego pieprzu 5-6 liści świeżego lubczyku świeżo zmielony czarny pieprz sól Włoskie dodatki: żółtka (1 żółto na jedną porcję) ok. 150 g tartego parmezanu 2 pomidory 2 ząbeki czosnku kilka gałązek tymianku kromki pełnoziarnistego pieczywa (ilość wg upodobania) Złote zasady przygotowywania rosołu: 1. najlepszy rosół wychodzi z jak największej ilości(...)białek i wrzucić ją do zupy, po czym wraz z szumowinami zebrać z powierzchni wywaru, 10. dla klarownego i złotego koloru, do rosołu można dodać kapustę, suszonego grzybka, a nawet buraka, 11. by nadać złocistą barwę, dajemy przypaloną cebulę. Zasada: 1 cebula na 1 litr wody. Możemy dodać także szczyptę kurkumy
Bon Appetit Małgorzatymielonego mieszanego (wieprzowe i wołowe) 1 sucha bułka pszenna mleko do namoczenia bułki 1 jajko sól do smaku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki olej do obsmażenia Bułkę namoczyć w mleku, dobrze odcisnąć. Dodać do mielonego mięsa razem z solą i przyprawami. Dobrze wyrobić i odstawić(...)wielkości mniej więcej piłeczki pingpongowej) i obsmażać na patelni na niewielkiej ilości oleju. Składniki sosu: 2 większe bakłażany oliwa 1/3 główki czosnku 1 ostra papryczka 500 g mocno dojrzałych pomidorów sól do smaku 1 łyżeczka cukru Czosnek obrać i pokroić w średniej grubości plasterki. Papryczkę przekroić, usunąć pesteczki i posiekać ją drobno. Bakłażany opłukać i pokroić w średniej wielkości kostkę
Codzienna kuchnia niecodziennałyżka oliwy z oliwek W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Czosnek przeciskamy przez praskę i przesmażamy na oliwie do momentu aż uzyska złoty kolor. Następnie ostrożnie wlewamy passatę lub pomidory z puszki (tłuszcz pryska!), następnie dodajemy posiekaną bazylię, odrobinę cukru i sól do smaku. Zagotowujemy. Gdy sos będzie już wrzał zmniejszamy ogień i gotujemy go przez ok. 15-20 minut(...)wołowo-wieprzowego 1 rozbełtane jajko 3/4 szklanki śmietanki kremówki (30%) 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki startego sera pecorino, grana padano lub parmezanu 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka włoskich ziół (lub przyprawy do kuchni włoskiej) ok. 50 g sera mozzarella (można użyć więcej) sól i pieprz olej kokosowy do smażenia Do miseczki wlewamy
Cooking Monsterszparagową w 1 cm kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek oraz cebulę i lekko podduś. Dodaj fasolkę i słodką paprykę, a całość podsmaż jeszcze 3 minuty. Dorzuć pokrojone pomidory oraz paprykę, zamieszaj i gotuj całość pod przykryciem przez około 10 minut. Wsyp soczewicę, wlej bulion oraz śmietankę, całość dokładnie zamieszaj i gotuj jeszcze pod przykryciem przez 5 minut(...)przykryj czterema płatami latanii. Czynność powtórz dwa razy, a na wierzchu rozprowadź ostatnią ¼ części sosu i wyłóż plastrami cukinii. Za pomocą pędzelka delikatnie zwilż je oliwą, posyp solą oraz suszoną bazylią. Pomidorki poprzekrawaj na pół i udekoruj wierzch. Do rozgrzanego piekarnika wstaw lazanię i piecz około 40 minut. Wyjmij i przed podaniem odczekaj 15 minut. 6 porcji
Roślinna - blog wegańskiDuszone mięsa mają kilka niepodważalnych zalet: są mięciutkie, soczyste i zdrowsze od smażonych. Pałki przygotowane w ten sposób są przesiąknięte smakiem warzyw i aromatem przypraw a
Pyry na Gazząbki czosnku, 3 łyżki oleju rzepakowego cytrynowego, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżka musztardy miodowej, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: olej rzepakowy papryka ostra, pomidory, bazylia, olej rzepakowy czosnkowy, 1 główka czosnku, 5 dużych plastrów karkówki, 1 kg jak najmniejszych młodych ziemniaków, 1 mały kalafior, 3 białe cebule, świeże oregano, sól, pieprz(...)pieprzem do smaku. Karkówkę delikatnie rozbijamy i smarujemy marynatą. Przekładamy do foliowego woreczka spożywczego i odstawiamy na ok. 3 godz. do lodówki. Można pozostawić na całą noc. Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do miski, polewamy olejem z papryką, posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy je. Układamy po kilka sztuk na foli aluminiowej i dodajemy ząbki czosnku. Ziemniaki szczelnie zawijamy w folię. Kalafior
Moniki SmakołykiŚwieże figi są soczyste i nie tak bardzo słodkie jak suszone. Roladki z kurczaka (pasta miętowa, ser i roszponka) Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Sałatka z figami i mozzarellą, składniki na 1 porcję: • 1 figa • kulki mini mozzarelli • garść świeżych listków szpinaku szynka westfalska pieczone pomidory Dressing: • 1 łyżeczka miodu • 1 łyżeczka octu jabłkowego • chili z młynka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSKŁADNIKI Ciasto na naleśniki 250 g m ą ki pszennej 500 ml mleka 3 jaja 30 g masła Farsz 2 ogórki 1
La grande e la piccola cuocapieczarek 1 spora cebula,1 zabek czosnku 1 jajko (opcjonalnie) 1 puszka pomidorow 150 ml mleka kokosowego 4 lyzki startego parmezanu rozmaryn i oregano ( u mnie swieze) moga byc suszone sol,pieprz,cukier 1 lyzka masla ghee Wykonanie: Ugotowac woreczek kaszy gryczanej. Obrana,pokrojona w drobna kostke cebule przysmazyc na rozgrzanej patelni,dorzucic czosnek i pokrojone pieczarki.Dodac sol,swiezo(...)czesc startego sera wymieszac z farszem. Dynie przekroic wzdluz na pol i uzywajac lyzki wybrac pestki i miekkie czesci.Z okraglej strony mozna sciac plasterek dyni,by mogla rowno stac. Pomidory zblendowac na gladki sos.Zagotowac z mlekiem kokosowym,dodac sol,pieprz,cukier i posiekane ziola. Polowki dyni wypelnic przygotowanym farszem .Ustawic w naczyniu do zapiekania ,podlac sosem,dolozyc rozmaryn . Piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Najlepszy według mnie sos pomidorowy do posmarowania spodu pizzy. Nie jest przesadnie aromatyczny i nie jest za rzadki. Przepis własnego autorstwa dopracowany metodą prób i błędów
Złote przepisy