suszone pomidory - 10498 przepisów (strona:544/700)

Kaczka smażona z kolorowym pieprzem 205

Kaczka pieczona z jabłkami Kaczka pieczona z sokiem pomarańczowym Kacze piersi zaczynam smażyć na zimnej patelni, wtedy tłuszcz wytapia się ze skórki całkowicie, skórka pozostanie rumiana. Kaczkę najpierw doprawiamy suszonym tymiankiem, skrapiamy sosem sojowym, odrobiną sosu tabasco i sporą ilością rozgniecionego nożem czarnego i kolorowego pieprzu, kaczkę zostawiamy na pół godziny aby się zamarynowała. Następnie każdą kaczą pierś obsmażamy(...)środku. Piersi kacze kroimy po kątem w plastry ok. 2 cm. Do kaczki przygotowałam pyszną sałatkę makaronową – makaron muszelki z zieloną fasolą szparagową, czerwoną papryką, oraz ćwiartkami pomidorów koktajlowych. Dzięki podsmażeniu warzyw na wytopionym tłuszczu z kaczki, oraz dodaniu i podsmażeniu ugotowanego makaronu sałatka nabrała wspaniałego smaku. Kaczka smażona z kolorowym pieprzem była krucha i delikatna. Polecam, gdyż

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak z wolnego chowu z warzywami 241

Ostatnio w jednym z dyskontów – Lidl – pojawiała się promocja na kurczaka z wolnego chowu . No cóż postanowiliśmy sprawdzić czym różni się od zwykłego kurczaka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kolorowy obiad 243

miękkiego sera z niebieską pleśnią 100 ml śmietany kremówki (38%) 200 g serka kremowego 2 jajka sól pieprz kilka listków melisy cytrynowej kilka listków chilli oregano 4 pomidory śliwkowe dodatkowo: 80 g żółtego sera Mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą(...)wierzchu ułożyć pomidorki, posypać startym, żółtym serem.  Piec w 180 st. C. przez 30-40 minut. Podawać na ciepło. Smacznego! Oczywiście, można użyć zwykłego oregano, albo nawet suszonego. Tarta i tak będzie pyszna

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka ze smoczym owocem 273

Sałatka ze smoczym owocem to kolejna propozycja śniadania na słodko. Zdarza się, że nie mamy chęci na śniadanie to alternatywą na takie dni właśnie może być

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron lasagne ze szpinakiem i cukinią pod beszamelem 219

Zapowiedziała się przyjaciółka na niezapowiedziany obiad. Lodówkę wypełniało w dużej mierze światło, sałata, pomidory i ilości sera feta nie do przejedzenia. Błyskać lubię w towarzystwie, szczególnie dobrym jedzeniem i szczerym u(śmiechem). Podobno donośnym. W czeluściach lodówki znalazłam szpinak, kawałek cukinii i natkę pietruszki. Zawsze w lodówce mam masło, mam czosnek i mam mleko. W spiżarni jest cały arsenał makaronów(...)feta 1 łyżka oliwy z oliwek  2 łyżki śmietany 12% garść natki pietruszki  1/4 cebuli czerwonej 1 mała cukinia  przyprawy: gałka muszkatołowa, biały pieprz, sól, bazylia suszona  Sos beszamelowy 50 gram masła 3 łyżki mąki pszennej 3/4 litra mleka szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i smażę całość chwilę

Mango Papaja
Zupa gulaszowa z wołowiną / Beef goulash soup 490

Dziś zapraszam po przepis na bardzo rozgrzewającą zupę gulaszową z wołowiną, ziemniakami i papryką. Gęsta, pełna aromatycznych przypraw rozgrzeje i nasyci na długo każdego w te

karmelowy
Pizza z szynką dojrzewającą 144

mąki typu „00”, około 200 ml ciepłej wody, 2 g drożdży suszonych lub 40 g świeżych, szczypta cukru, 8 g soli morskiej, 10 – 12 plastrów szynki dojrzewającej, 1 ząbek czosnku, 100 ml przecieru pomidorowego, 120 – 140 g parmezanu liście bazylii, oliwa, Do miseczki z solą wlać trochę ciepłej wody. a) Gdy mamy suche drożdże należy wymieszać je z cukrem(...)grubości) z nieco grubszymi rantami. Ząbki czosnku rozgnieść i wymieszać z przecierem pomidorowym. Parmezan zetrzeć na tarce. Placki przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Placki posmarować pomidorami, posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na około 13 – 15 minut. Wyjąć pizzę z piekarnika, ułożyć plastry szynki, skropić oliwą, ułożyć kilka listków świeżej bazylii

królestwo garów
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 219

chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone w łupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak, sałata, pomidor bez skórki. Owoce - jabłko, banan, brzoskwinia. Tłuszcze - tylko roślinne w umiarkowanych ilościach olej rzepakowy, z pestek winogron, sojowy, oliwa z oliwek. Przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, cynamon, wanilia, sok z cytryny, koperek(...)fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron

Codzienne Gotowanie
Ossobuco z dynią i kurkami 201

upalne wakacje górzystej w Lombardii. Najbardziej znaną wersją tego dania z giczy cielęcej jest ossobuco alla Milanese, czyli plastrów giczy obsmażonych na maśle, a następnie duszonych w białym winie, pomidorach, cebuli i czosnku, na koniec aromatyzowanych startą skórką cytrynową lub pomarańczową i udekorowanych siekanym jajkiem i natką pietruszki tuż przed podaniem. Ossobuco, jak wiele dań włoskich różni się od siebie(...)wytrawnego wina 250 g kurek lub innych dostępnych grzybów, ale raczej leśnych 4 liście laurowe sól, pieprz oliwa z oliwek 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego tymianku 4 ziela angielskie roztarte szczypta cynamonu szczypta startej gałki muszkatołowej *dobrze jeśli uda Wam się kupić już pociętą gicz, jeśli nie to najlepiej poproście o to rzeźnika

Słodki Kompromis
Rolady drobiowe z farszem z salami, ziemniaków i żółtego sera 222

połączyć zwykłe salami ze świeżym czosnkiem. 4 duże szczypty startego na drobnych oczkach żółtego sera lub więcej jeśli wolisz 1 cebula, obierz i pokrój drobniutko sól, pieprz, ostra papryka suszona szałwia masło klarowane do smażenia lub inny tłuszcz Przygotowanie rozbij każdy filet drobiowy zgodnie z przepisem Rolady idealne na rozgrzanej patelni umieść salami i chwilkę podsmażaj, aż delikatnie wytopi(...)przyprawy. Farsz odstaw do schłodzenia. Do schłodzonego farszu dodaj starty żółty ser. Wymieszaj. Napełniaj rozbite filety drobiowe przygotowanym farszem. Rolady drobiowe przed obsmażaniem i gotowaniem. Sos Pomidorowy Składniki 8 pomidorów, 2 - 3 ząbki czosnku, obierz i przeciśnij przez praskę sól, czarny pieprz, stewia lub cukier zwykły / trzcinowy, do smaku 200 ml zimnej wody Przygotowanie Sos Wybór Ciśnienia Niskie Czas Gotowania

Szybko Szybkowar
Makaron z parówkami w sosie pomidorowym 271

Berlinki , z indyka); 2 duże cebule; 400 g makaronu (u mnie kokardki); 500 g przecieru pomidorowego; 1 szklanka wody z gotowania makaronu; 1/2 łyżeczki suszonego oregano; 1/2 łyżeczki suszonej bazylii; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; Szczypta białego cukru; Olej do smażenia; Sól; Pieprz.  Dodatkowo/do oprószenia po wierzchu: 4 łyżki startego, żółtego sera; Drobno posiekana natka pietruszki(...)startym serem. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób. Przecier pomidorowy to nie to samo co koncentrat pomidorowy. Można go zastąpić krojonymi pomidorami z puszki wraz z zalewą (400 g; wówczas nie ma już potrzeby dodawania do sosu wody z gotowania makaronu). Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu. Wodę do sosu można pobrać

Gospodyni Miejska
Sok pobudzający przemianę materii z opisem składników 206

Nie ma oczywiście magicznego składnika na spalenie tkani tłuszczowej . Możemy za to korzystać z przypraw i owoców oraz warzyw, które wspomagają i pobudzają przemianę materii co

Pora na pora i pomidora
Marokańska Zupa Harira z soczewicą i ciecierzycą 216

bardzo zdrowa pełna witamin.  Podstawą zupy jest ciecierzyca i soczewica ale jak już wspomniałam jest to Marokańska zupa zatem nie może zabraknąć przypraw takich jak cynamon, kurkuma, kolendra, czy suszony imbir.   W związku z tym że ma być to zupka rozgrzewająca nie może zabraknąć mojej ulubionej mieszanki "gorących przypraw" czyli garam masala, oczywiście nie jest to stricte Marokańska(...)przed namoczeniem soczewica - 100 gr przed namoczeniem cebula - 2 średnie czosnek - 3 ząbki marchewka - 1 szt seler naciowy - 2 łodygi świeży imbir -  1 łyżeczka startego puszka pomidorów 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy Garam masala - 1 łyżeczka pieprz cayenna - pół łyżeczki kardamon -1 łyżeczka mielony kmin rzymski - pół łyżeczki cukier trzcinowy - 1 łyżeczka curry - pół łyżeczki słodka papryka

Wylizany Rondel
Burgery z queso, jalapeno i nachosami 265

podpieczonej bułki posmarować queso. Na spodnią część bułki z queso położyć sałatę, na sałatę kotleta, na kotleta plastry chrupiącego boczku (po 2 na każdego burgera), plasterki jalapeno, nachosy, plasterek pomidora i czerwonej cebuli oraz kilka listków świeżej kolendry. Przykryć górną częścią bułki posmarowaną queso. Burgery podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu.  SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą(...)Piotr i Paweł czy Carrefour na działach z kuchniami świata. Chipotle to wędzona papryka chili Jalapeno. Jest jednak ostrzejsza od Jalapeno. Ma silny aromat dymu z posmakiem tabaki i suszonych owoców, uzyskany dzięki procesowi wędzenia. Papryczki zatopione są w czerwonym sosie adobo, sporządzonym na bazie lekko doprawionego sosu pomidorowego. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka

Gospodyni Miejska
Aromatyczny krem z pieczonych warzyw 175

virgin przyprawy: świeżo mielony pieprz, oregano, bazylia  *dla nie-lightowiczów polecam mini-mozzarellę Do dzieła: Piekarnik nagrzewamy do 180*C. W między czasie myjemy warzywa i obieramy cebulę. Pomidory kroimy na pół i wyci-namy z nich twarde środki, paprykę kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne, obraną cebulę również kroimy na pół. Czosnek zostaje w łupinach, ścinamy(...)gaz/indukcję czy co tam macie pod swoją kuchenką i powoli mieszając zagotowujemy. Do każdej porcji wkładamy pokrojoną w kostkę mozzarellę i oprószamy odrobiną bazylii - u mnie jeszcze niestety suszoną :) Smacznego! PS. Moja mozzarella przypomina śmietankowy kożuch, ponieważ krem był gorący, a chwilę trwało przygotowanie do zdjęć :) Zapewniam Was jednak - że w smaku jest fenomenalna

Spektrum Smaku

Proponowane wyszukiwania