jedną z moich ulubionych potraw rodem z Półwyspu Apenińskiego jest lasagne. Jeszcze nie tak dawno, przygotowywałam to danie w oparciu o gotowe paczki z sosem i płatami suszonego makaronu. Jednak nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała własnych sił, by przygotować lasagne całkowicie samemu, zaczynając od domowego makaronu, na sosie beszamelowym skończywszy. Jaki był efekt moich prób? Chyba(...)osób): Sos boloński: - oliwa z oliwek - 700 g mięsa mielonego (najlepiej mieszanki wołowo-wieprzowej) - 400 g mieszanki warzyw (ja użyłam cukinię, pora, cebulę, marchewkę, paprykę) - 1 puszkę obranych, krojonych pomidorów - 1 łyżkę koncentratu pomidorowego - sól - pieprz Płaty makaronu do lasage - około 12 płatów makaronu możecie kupić gotowe lub przygotować wg mojego przepisu na makaron (patrz: tutaj ) Sos beszamelowy
W mojej holenderskiej kuchnimoimi zmianami. Składniki: 2 piersi kurczaka pokrojone w dużą kostkę puszka mleczka kokosowego, 1 posiekana cebula, 1 pokrojona w kostkę czerwona papryka 1 pokrojony w kostkę pomidor 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka tartej skórki z cytryny 1/3 łyżeczki chilli (w oryginale pieprzu cayenne ) sól, pieprz, sok z cytryny olej(...)minut. Zmniejszyć ogień. Dodać mleczko kokosowe, imbir, chilli i skórkę z cytryny. Dodać kurczaka i dusić 30 minut. Podawać z ryżem. U mnie dodatkowo danie posypane suszoną pietruszką
Pasja SmakuKaczka pieczona z jabłkami Kaczka pieczona z sokiem pomarańczowym Kacze piersi zaczynam smażyć na zimnej patelni, wtedy tłuszcz wytapia się ze skórki całkowicie, skórka pozostanie rumiana. Kaczkę najpierw doprawiamy suszonym tymiankiem, skrapiamy sosem sojowym, odrobiną sosu tabasco i sporą ilością rozgniecionego nożem czarnego i kolorowego pieprzu, kaczkę zostawiamy na pół godziny aby się zamarynowała. Następnie każdą kaczą pierś obsmażamy(...)środku. Piersi kacze kroimy po kątem w plastry ok. 2 cm. Do kaczki przygotowałam pyszną sałatkę makaronową – makaron muszelki z zieloną fasolą szparagową, czerwoną papryką, oraz ćwiartkami pomidorów koktajlowych. Dzięki podsmażeniu warzyw na wytopionym tłuszczu z kaczki, oraz dodaniu i podsmażeniu ugotowanego makaronu sałatka nabrała wspaniałego smaku. Kaczka smażona z kolorowym pieprzem była krucha i delikatna. Polecam, gdyż
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOstatnio w jednym z dyskontów – Lidl – pojawiała się promocja na kurczaka z wolnego chowu . No cóż postanowiliśmy sprawdzić czym różni się od zwykłego kurczaka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!miękkiego sera z niebieską pleśnią 100 ml śmietany kremówki (38%) 200 g serka kremowego 2 jajka sól pieprz kilka listków melisy cytrynowej kilka listków chilli oregano 4 pomidory śliwkowe dodatkowo: 80 g żółtego sera Mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą(...)wierzchu ułożyć pomidorki, posypać startym, żółtym serem. Piec w 180 st. C. przez 30-40 minut. Podawać na ciepło. Smacznego! Oczywiście, można użyć zwykłego oregano, albo nawet suszonego. Tarta i tak będzie pyszna
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSałatka ze smoczym owocem to kolejna propozycja śniadania na słodko. Zdarza się, że nie mamy chęci na śniadanie to alternatywą na takie dni właśnie może być
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapowiedziała się przyjaciółka na niezapowiedziany obiad. Lodówkę wypełniało w dużej mierze światło, sałata, pomidory i ilości sera feta nie do przejedzenia. Błyskać lubię w towarzystwie, szczególnie dobrym jedzeniem i szczerym u(śmiechem). Podobno donośnym. W czeluściach lodówki znalazłam szpinak, kawałek cukinii i natkę pietruszki. Zawsze w lodówce mam masło, mam czosnek i mam mleko. W spiżarni jest cały arsenał makaronów(...)feta 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki śmietany 12% garść natki pietruszki 1/4 cebuli czerwonej 1 mała cukinia przyprawy: gałka muszkatołowa, biały pieprz, sól, bazylia suszona Sos beszamelowy 50 gram masła 3 łyżki mąki pszennej 3/4 litra mleka szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i smażę całość chwilę
Mango PapajaDziś zapraszam po przepis na bardzo rozgrzewającą zupę gulaszową z wołowiną, ziemniakami i papryką. Gęsta, pełna aromatycznych przypraw rozgrzeje i nasyci na długo każdego w te
karmelowymąki typu „00”, około 200 ml ciepłej wody, 2 g drożdży suszonych lub 40 g świeżych, szczypta cukru, 8 g soli morskiej, 10 – 12 plastrów szynki dojrzewającej, 1 ząbek czosnku, 100 ml przecieru pomidorowego, 120 – 140 g parmezanu liście bazylii, oliwa, Do miseczki z solą wlać trochę ciepłej wody. a) Gdy mamy suche drożdże należy wymieszać je z cukrem(...)grubości) z nieco grubszymi rantami. Ząbki czosnku rozgnieść i wymieszać z przecierem pomidorowym. Parmezan zetrzeć na tarce. Placki przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Placki posmarować pomidorami, posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na około 13 – 15 minut. Wyjąć pizzę z piekarnika, ułożyć plastry szynki, skropić oliwą, ułożyć kilka listków świeżej bazylii
królestwo garówchudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone w łupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak, sałata, pomidor bez skórki. Owoce - jabłko, banan, brzoskwinia. Tłuszcze - tylko roślinne w umiarkowanych ilościach olej rzepakowy, z pestek winogron, sojowy, oliwa z oliwek. Przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, cynamon, wanilia, sok z cytryny, koperek(...)fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron
Codzienne Gotowanieupalne wakacje górzystej w Lombardii. Najbardziej znaną wersją tego dania z giczy cielęcej jest ossobuco alla Milanese, czyli plastrów giczy obsmażonych na maśle, a następnie duszonych w białym winie, pomidorach, cebuli i czosnku, na koniec aromatyzowanych startą skórką cytrynową lub pomarańczową i udekorowanych siekanym jajkiem i natką pietruszki tuż przed podaniem. Ossobuco, jak wiele dań włoskich różni się od siebie(...)wytrawnego wina 250 g kurek lub innych dostępnych grzybów, ale raczej leśnych 4 liście laurowe sól, pieprz oliwa z oliwek 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego tymianku 4 ziela angielskie roztarte szczypta cynamonu szczypta startej gałki muszkatołowej *dobrze jeśli uda Wam się kupić już pociętą gicz, jeśli nie to najlepiej poproście o to rzeźnika
Słodki Kompromispołączyć zwykłe salami ze świeżym czosnkiem. 4 duże szczypty startego na drobnych oczkach żółtego sera lub więcej jeśli wolisz 1 cebula, obierz i pokrój drobniutko sól, pieprz, ostra papryka suszona szałwia masło klarowane do smażenia lub inny tłuszcz Przygotowanie rozbij każdy filet drobiowy zgodnie z przepisem Rolady idealne na rozgrzanej patelni umieść salami i chwilkę podsmażaj, aż delikatnie wytopi(...)przyprawy. Farsz odstaw do schłodzenia. Do schłodzonego farszu dodaj starty żółty ser. Wymieszaj. Napełniaj rozbite filety drobiowe przygotowanym farszem. Rolady drobiowe przed obsmażaniem i gotowaniem. Sos Pomidorowy Składniki 8 pomidorów, 2 - 3 ząbki czosnku, obierz i przeciśnij przez praskę sól, czarny pieprz, stewia lub cukier zwykły / trzcinowy, do smaku 200 ml zimnej wody Przygotowanie Sos Wybór Ciśnienia Niskie Czas Gotowania
Szybko SzybkowarBerlinki , z indyka); 2 duże cebule; 400 g makaronu (u mnie kokardki); 500 g przecieru pomidorowego; 1 szklanka wody z gotowania makaronu; 1/2 łyżeczki suszonego oregano; 1/2 łyżeczki suszonej bazylii; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; Szczypta białego cukru; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Dodatkowo/do oprószenia po wierzchu: 4 łyżki startego, żółtego sera; Drobno posiekana natka pietruszki(...)startym serem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób. Przecier pomidorowy to nie to samo co koncentrat pomidorowy. Można go zastąpić krojonymi pomidorami z puszki wraz z zalewą (400 g; wówczas nie ma już potrzeby dodawania do sosu wody z gotowania makaronu). Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu. Wodę do sosu można pobrać
Gospodyni MiejskaNie ma oczywiście magicznego składnika na spalenie tkani tłuszczowej . Możemy za to korzystać z przypraw i owoców oraz warzyw, które wspomagają i pobudzają przemianę materii co
Pora na pora i pomidorabardzo zdrowa pełna witamin. Podstawą zupy jest ciecierzyca i soczewica ale jak już wspomniałam jest to Marokańska zupa zatem nie może zabraknąć przypraw takich jak cynamon, kurkuma, kolendra, czy suszony imbir. W związku z tym że ma być to zupka rozgrzewająca nie może zabraknąć mojej ulubionej mieszanki "gorących przypraw" czyli garam masala, oczywiście nie jest to stricte Marokańska(...)przed namoczeniem soczewica - 100 gr przed namoczeniem cebula - 2 średnie czosnek - 3 ząbki marchewka - 1 szt seler naciowy - 2 łodygi świeży imbir - 1 łyżeczka startego puszka pomidorów 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy Garam masala - 1 łyżeczka pieprz cayenna - pół łyżeczki kardamon -1 łyżeczka mielony kmin rzymski - pół łyżeczki cukier trzcinowy - 1 łyżeczka curry - pół łyżeczki słodka papryka
Wylizany Rondel