tego bardzo zdrowe kotleciki rybne? Takie danie będzie doskonałym zwieńczeniem dnia. Spróbuj! Kotleciki z dorsza w wersji fit Co zazwyczaj jadasz na kolację? Kanapki z żółtym serem i pomidorem? Sałatkę lub zapiekankę? A może nawet nie chce Ci się myśleć o złożonym posiłku i sięgasz po jogurt? Czas zapomnieć o rutynie i wypróbować coś nowego. Zastanów się, jak często jadasz(...)odrobinie oleju lub masła klarowanego cebulę i czosnek. Ponadto zioła, bo bez nich każde danie wydaje się niekompletne. Do kotlecików z dorszem pasują różne rodzaje ziół – świeża lub suszona bazylia, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie. Zawsze warto eksperymentować z przyprawami: kurkumą, curry, pieprzem, słodką papryką albo kuminem, który poprawi strawność dania. Czy kotleciki wymagają panierki? To już kwestia Twojego wyboru
Tradycyjna KuchniaCzłowiek z nowymi pomysłami jest wariatem, dopóki nie odniesie sukcesu. Powiedział Mark Twain I na mnie też tak patrzono w domu, jak robiłam tą zapiekankę
Dieta moja pasjaZupa pomidorowa jest jedną z moich ulubionych. Niestety, ku kobiecej rozpaczy, zdecydowana większość mężczyzn zup nie jada. Czym to tłumaczą? Na przykład tym, że za
W poszukiwaniu inspiracjisamemu. Z własnych bułek, własnego sosu i upieczonego własnoręcznie mięsa. Tak na prawdę zrobienie ich nie jest trudne. 1. Najpierw bułki: 2 szklanki mąki pszenej/ pół paczki drożdzy suszonych (wersja leniwa) 3/4 szklanki wody 0.5 łyżeczki soli łyżeczka miodu Mieszamy wszystko i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie formujemy bułki ręce mocząc przedtem(...)dałam jeszcze po plasterku koziego. 4. Kompozycja. W piecu grilujemu lekko bułki, każda przekrojona i posmarowana oliwą. Po wyjęciu smarujemy je sosami (każdą połowę innym). Nakładamy sałatę pomidora, paprykę i kiszonego ogórka. na to kotlet i druga połówka bułki. I już. Burgery gotowe! PS. Na 2 zdjęciu na pierwszym planie bułka bezglutenowa, kukurydziana..... no cóż ... zdecydowanie lepsze
Lubczyk i WaniliaWreszcie zabieram się za przepis z regionu, w którym mieszkam. Tym razem przygotowuję śledzie po kaszubsku. To propozycja nie tylko na Boże Narodzenie. To też idealny
Kuchennyviral.plLubicie fasolkę po bretońsku? "Danie, które zawiera gotowaną/duszoną fasolę, sos pomidorowy i dodatki. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej
Di gotujewszystko przestało zastanawiać, gdy dostałyśmy danie. Porcja w porównaniu do innych lokali słuszna za to prezentacja bez finezji - wszystko rzucone na talerz i udekorowane plasterkiem cytryny i kawałkiem pomidora. Sama bamia okazała się rośliną strączkową, a kurczak raczej nie był kurczakiem. Poza tym, bamia, która miała być, jak sądzę, daniem głównym tej potrawy, rozpłynęła się gdzieś w mdłym sosie(...)porządku. 7/10 6. Lokal 7/10 pkt Zapomniane - dzikie. Bażant, dzik, dereń, czyli krokiet z bażanta z grzybami na puree z kalarepy z jabłkiem, terryna z dzika z sosem z suszonych owoców z dereniem, fondant z kalarepy, marynowany rydz, sos wiśniowy, ziemia czekoladowo-kawowa Przyszła kolej na jedno z najoryginalniejszych dań w festiwalowej karcie. W kolejce stałyśmy niedługo, miły kelner
Życie zamknięte w smakufamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} kwas buraczany barszcz z grzybów suszonych pierogi z kapustą i grzybami śledzie z piernikiem i miodem śledzie pod pierzynką Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} ryba w pomidorach szczupak z kaszą gryczaną gravlaks łosoś z serkiem mascarpone Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
królestwo garówSkładniki 400 g brukselki 1 cebula 300 ml sosu pomidorowego 2 -3ząbki czosnku zmiażdżone 1 łyżeczka. curry w proszku 1/2 suszony liść laurowy zioła prowansalskie do smaku sól i pieprz oliwa z oliwek Wykonanie Brukselkę umyć ,usunąć wszystkie uszkodzone liście . Jeśli brukselka jest dość duża, pokroić na pół. Gotową czystą brukselkę zblanszować (Zagotować wodę z solą(...)siatce nad gotującą się wodą. Po kilku minutach (w zależności od rodzaju warzyw) schładzamy warzywa w zimnej wodzie. Blanszowanie warzyw jest szczególnie pomocne przy obieraniu warzyw ze skórki – pomidora łatwiej będzie obrać jeśli go wcześniej sparzymy. To także sposób na ugotowanie warzyw - np. brokułów. Delikatne różyczki brokułów bez problemu zmiękną pod wpływem działania pary. Blanszowanie jest także wyjątkowo prozdrowotnym
w mojej kuchnimięsa wołowego np. antrykot 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatka wieprzowa 3 łyżki stołowe musztardy dijon 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekana) 1/2 pęczka kolendry (posiekana) 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku przeciśniętego przez praskę albo posiekanego 1-2 papryczki chilli z pestkami (posiekana) sól pieprz olej słonecznikowy/rzepakowy WYKONANIE(...)CZOSNKOWY 200 ml majonezu 200 gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone np. w piórka. PODANIE Na tortilli smarujemy ostry czerwony
OstryKęsJ esteś żarłokiem i nie potrafisz sobie odmówić solidnej porcji spaghetti od czasu do czasu? To możemy przybić sobie piątkę! Sam długo szukałem dobrego sposobu, żeby
Food SquarePaprykę pokroiłam w kostkę, cebulę posiekałam, czosnek wycisnęłam przez praskę. Cebulę i czosnek wrzuciłam na rozgrzany olej, po chwili dodałam paprykę i warzywa. Dusiłam ok. 10 min. Dodałam pomidory i przyprawy, znów chwilę poddusiłam. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego, wbiłam jajka, posypałam oliwkami, kaparami, dołożyłam półplasterki kiełbasy i zapiekałam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180*C. Nie posypałam(...)świeży na parapecie ;) Pozdrawiam! sowa_nie_sowa 2010/03/26 08:01:42 O widzisz! Ciągle zapominam o takim parapetowym ogródku, a świeże ziółka to zupełnie co innego niż suszone:) Gość: Shy, 195.69.80.* 2010/03/29 23:54:02 Świetny pomysł na szybkie, pysznie wyglądające i zapewne tak smakujące danie :) ... już zapisuję
Zdrowa Kuchnia SowyLiska 200g maki 100g masla 2 zoltka 1 lyzeczka soli 2-3 lyzek wody nadzienie: 2 baklazany 400g mielonego miesa 1 duza cebula 2 zabki czosnku 6 pomidorow suszone oregano sol, pieprz oliwa z oliwek do smazenia polewa: 1 zoltko 200ml mleka 20g masla 20g maki 80g startego sera ementaler sol, pieprz wykonanie: ciasto: Wszystkie skladniki zagniatamy razem, wode(...)minut by puscily sok, w ten sposob pozbywamy sie goryczki. W tym czasie na patelni podsmazamy posiekana cebule i czosnek. Dodajemy mieso mielone i smazymy przez chwile. Pomidory nacinamy na krzyz, zalewamy wrzatkiem, a nastepnie wkladamy do zimnej wody. Sciagamy skorke i drobno kroimy. Najlepiej zrobic z nich miazge. Dodajemy je do miesa. Doprawiamy sola, pieprzem i oregano. Odsaczamy baklazany
Przysmaki Karolkidziałania. Wędzona papryka nadaje potrawie niepowtarzalny smak. Do gulaszu najlepiej użyć domowego przecieru pomidorowego (przepis tutaj ), mam jeszcze kilka słoiczków z jesiennych zapasów. Możemy również użyć świeżych pomidorów, podgotowanych i przetartych przez sitko. To proste danie jednogarnkowe można zjeść na obiad lub kolację. Polecam! Kociołek po meksykańsku Składniki: Na pulpety; 300g mięsa mielonego wołowego, wieprzowego lub mieszanego 1 jajko(...)Dodajemy fasolę, kukurydzę oraz pulpety i gotujemy kolejnych 10 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i chili, dodajemy świeżą bazylię i szczyptę suszonej kolendry. Po ugotowaniu najlepiej odstawić danie na kilkanaście minut, aby smaki się przegryzły. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniznany zestaw. Trzeba wspomnieć, że sezony mają wobec siebie nastawienie pokojowe. Jeden nie wyklucza drugiego. Nie ma mowy o wyższości kawy nad karmelem, czy bezy nad pomidorami. Wszystkie są równie ważne, jedynie częstotliwość, ilość i pora ich zjadania bywa różna. Pora ziaren i kasz nastała dość dawno, ale nigdy nie była tak intensywna(...)porzeczkowych/ 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cynamonu 1/8 szklanki brązowego cukru (jeśli wolicie słodsze, można dodać więcej) w sumie 2 szklanki siekanych orzechów, migdałów, nasion słonecznika, sezamu i suszonych owoców (użyłam żurawiny, moreli i mango) 1 zgnieciony banan 2-3 łyżki masła orzechowego 1/3 szklanki oleju rzepakowego Beskidzkiego 1/2 szklanki miodu 1 jajko ok. 1/4 szklanki
KUCHARNIA