suszone pomidory - 10498 przepisów (strona:546/700)

Soki i napoje dla zdrowego układu odpornościowego. Co jest dobre, a co wyeliminować z diety, aby być zdrowym. 121

warzyw o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy pozwala znacząco zwiększyć poziom ochrony przed szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników. Owoce o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających to: acai, granaty (10 500), jagody, żurawina, jeżyna, suszone śliwki, maliny, truskawki, jabłka, wiśnie. Warzywa o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających to: czerwona fasola ( 1/2 szklanki to 13 727), czerwona fasola Kidney, fasola pinto, serca karczochów, ziemniaki Russet, czarna fasola, jarmuż(...)składniki soków wspomagających odporność: OWOCE: owoce cytrusowe, ciemne śliwki, czerwone i ciemne winogrona, owoce o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających. WARZYWA: awokado, kapustowate (brokuły, kalafior, jarmuż, brukselka, pok choy), grzyby shiitake, pomidory, warzywa o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających. ZIOŁA: traganek, korzeń, liść i nasiona łopianu*,jeżówka*, goździki, kwiat i owoce czarnego bzu, czosnek, żeń-szeń, zielona herbata, lukrecja**, pietruszka, koniczyna czerwona, rozmaryn

Naturalna Kuchnia
Pstrąg pieczony, czyli pomysł na obiad dla zabieganych 191

racji tego, że był to naprawdę posiłek "na szybko" pomijam dzisiaj wartości kaloryczne, ale mam nadzieję, że sam smak w tym przypadku wystarczy;) SKŁADNIKI: 150g filetu z pstrąga koperek suszony lub świeży sól czosnkowa pieprz plaster cytryny odrobina soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: Rybę kładziemy na dużym kawałku folii aluminiowej  Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawami Na wierzch kładziemy(...)Pieczemy przez 15-20 minut w 180°C Podczas gdy nasz pstrąg piecze się możemy przygotować do niego sałatkę. Moja, BARDZO improwizowana składała się z kukurydzy oraz fasoli konserwowej, pomidora, ogórka, natki pietruszki, soli i pieprzu- prosto i smacznie.  I takim oto sposobem mamy zdrowy obiad w niecałe pół godziny- kolejny dowód na to, że nawet w pośpiechu

peanutbuttermonster
Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku 350

Noilly Prat może być przechowywane w spiżarni po otwarciu. Szynka Presunto to długodojrzewajaca szynka z Portugalii z całego udźca wieprzowego z kością (w ostateczności możecie ją zastąpić inną suszoną szynką, ale na pierwszy raz polecam właśnie Presunto). Danie pyszne, proste, świetne na obiad lub kolacje dla najbliższej rodzinki.   Składniki: (6 porcji) 1 cały świeży kurczak bez podrobów(...)różowego 100 ml oleju rzepakowego lub oliwy 2 łyżki musztardy z gorczycą 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 1/4 płaskiej łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu mielonego 1 duża puszka pomidorów bez skórki (560 g, np. taka ), najlepiej krojonych   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 220C (termoobieg). Kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na 10 części ( nogi kurczaka podzielić

Moja Delicja
Żeberka z czerwoną fasolą w pikantnym sosie pomidorowym 171

cienki „pasek” 500g przecieru pomidorowego 2/3 puszki czerwonej fasoli bez zalewy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego otartego majeranku 1 łyżka mielonej czerwonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (mielonego chili) Instrukcje Żeberka oczyszczamy z ewentualnego nadmiaru tłuszczu. Kroimy na kawałki co 2-3 kostki. Dokładnie(...)przecieru pomidorowego rozcieńczając go nieco wodą – mięso powinno być przykryte co najmniej w 3/4. Dodajemy majeranek, paprykę, pieprz cayenne oraz zmiażdżony w wyciskarce obrany czosnek, mieszamy je z miąższem pomidorów. Gdy zawartość naczynia zagotuje się, zmniejszamy ogień. Żeberka dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, powoli przez 2 godziny. Co ok. 15-20 minut odwracamy mięso i mieszamy zawartość naczynia. Stopniowo

Kulinarna Pokusa
Sos do hamburgerów – najlepszy! 274

musztardę dijon, inni tylko się na nią skrzywią i posmarują kotleta gruboziarnistą francuską/chrzanową/miodową. Jeszcze inni dostaną drgawek na widok majonezu i musztardy, szepcząc wręcz konspiracyjnie „pomidor” i wycisną z butli sporą porcję ketchupu. Ten sos to połączenie tych trzech najpopularniejszych dodatków. Z przyprawami naturalnie wzmacniającymi ich smak i z magicznym składnikiem – marynatą z pikli! Bazą tego(...)majonez to przecież tłuste, słoneczne żółtka i jeszcze bardziej tłusty olej), czyli główny nośnik smaku w wypadku większości zimnych dodatków. Do majonezu – musztarda i ketchup w odpowiednich proporcjach. Suszona cebula, suszony czosnek i ostra papryka tylko podbijają smak – cebula podkręca kremowość i słodycz majonezu, papryka zaokrągla smak pomidorowego ketchupu a czosnek dodaje aromatu musztardzie. Specjalny składnik to marynata

Karo in the Kitchen
Musaka 139

Musaka Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując musakę. Musaka Moje naczynie żaroodporne było prostokątne i miało wymiary 20 na 30 centymetrów. Użyłam krojonych już pomidorów w puszce. Jeśli kupicie pomidory w całości, musicie je pokroić. Bakłażana smażyłam na patelni nieprzywierającej. Nie dodawałam zatem żadnego tłuszczu do smażenia. Jeśli nie posiadacie takowej patelni to smażąc bakłażana przesmarujcie patelnię odrobiną oleju. Dodanie(...)odparowaniu wina. Jeśli jednak nie macie wina w domu albo nie przepadacie za nim, to zwyczajnie zrezygnujcie z tego dodatku. Dodałam świeżą papryczkę chili. Możecie ją jednak zastąpić suszonymi płatkami chili albo ostrą papryką w proszku. Uważajcie wtedy na ilość jaką dodajecie. Lubisz bakłażana? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Krem z bakłażana. The post Musaka appeared first

mecooks
CUKINIE FASZEROWANE RICOTTĄ I KOZIM SEREM 182

umyj i osusz. Przetnij na pół, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę. Ricottę i kozi serek rozgnieć widelcem, dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek. Domieszaj pokrojone w kostkę pomidory i połowę bazylii, dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Kawałki cukinii nadziewaj farszem z ricotty i koziego serka. Ułóż w naczyniu do zapiekania, posyp(...)minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp cukinię resztą posiekanej bazylii i podawaj samą, z zieloną sałatą lub jako dodatek do mięsa. *Jeśli wolisz, możesz zastąpić bazylię świeżym (lub suszonym) tymiankiem lub rozmarynem. Ja dodałam do farszu odrobinę tymianku i bazylię, uważam, że dobrze się razem komponują

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Spaghetti z pomidorkami i horaphą 163

rzepakowego, 1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki, 2 łyżki sosu sojowego, sól do smaku, ok. 10 pomidorków cherry, 500 ml przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeże listki horapha czyli bazylii tajskiej, tarty ser żółty grana padano, makaron spaghetti 100% pszenicy durum. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy(...)garnka, dolewamy przecier pomidorowy, dodajemy cukier puder i podgrzewamy na małym ogniu. Na tej samej patelni podsmażamy mięso z dodatkiem ostrej papryki i soli. Przekładamy do garnka z pomidorami. Następnie dodajemy czosnek, sos sojowy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 10 -15 min. W tym czasie w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron na al dente, odcedzamy. Makaron podajemy z sosem

Moniki Smakołyki
Kebab- kebap 364

Składniki: 500 gr mięsa wołowego mielonego 500 gr mięsa jagnięcego mielonego 2 łyżeczki mąki 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonych włoskich przypraw 0,5 łyżeczki pieprzu Cayenne 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu 2 foremki do pieczenia Wykonanie: Do dwóch oddzielnych misek dajemy mięso wołowe i jagnięcinę(...)Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 C - 1 h 15 min. Po upieczeniu, odstawiamy do odpoczynku na przynajmniej 15min. Kroimy na cienkie paski.    Do kebaba potrzebujemy także- pomidory ogórki cebulę sałatę sosy czerwony i biały  pita chlebki lub wrapy- naleśniki Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, pita chlebki smarujemy sosami dajemy mięso i warzywa - gotowe  :) Smacznego

Smaki Edyty
Makaron z owocami morza 122

świderki) – krewetki, oczywiście najlepiej świeże, ale mogą być także mrożone koktajlowe – małże – jak wyżej, mogą być ze słoika – świeże zioła – rozmaryn, tymianek, można zastąpić suszonymi – świeża bazylia – pomidorki koktajlowe – śmietana 18% (do zup i sosów) – groszek konserwowy – cebula – 2 ząbki czosnku – oliwa z oliwek – sól(...)śmietanę, by zrobił się delikatny, kremowy sos. Chwilę dusimy. Makaron wykładamy na talerz, na makaron gotowy sos z owocami morza. Dekorujemy świeżą bazylią. Podobne przepisy Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów pomidorowa fasolka z bankietówkami Chili con carne Tarta z wędzonym łososiem i cukinią .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px

Pociąg Do Kuchni
Kurczak Marengo , włoska kuchnia 140

Kurczak Marengo , włoska kuchnia Kurczak Marengo , to potrawa kuchni włoskiej jak to w daniach śródziemnomorskich , dominuje bazylia , oliwki i pomidory . Smak tego dania jest nieporównywalny z niczym , niby kurczak w sosie pomidorowym , ale dodatek ziół , oliwek oraz wina , sprawia ,że potrawa zdecydowanie się wyróżnia . We Włoszech, oryginalnie , serwuje się go z grzankami czosnkowymi i smażonymi grzybami .Polecam , doskonale urozmaici jadłospis(...)obiadowy . Składniki : 8 kawałków kurczaka ( ja użyłam podudzia ) 1 łyżka oliwy z oliwek 300 g przecieru pomidorowego typu passata 200 ml białego wina , półsłodkiego 2 łyżeczki zmieszanych ziół suszonych ( majeranek,bazylia,tymianek,oregano) sól do smaku łyżka masła 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 40 g zielonych oliwek bez pestek Z mięsa z kurczaka zdejmujemy skórę i wyciągamy kości

Ogrodnik w podróży
Spaghetti z kurczakiem 134

Bardzo proste i szybkie danie, polecam jest pyszne. Piersi kurze pokroić małą kostkę,wrzucić do miseczki. Doprawić solą pieprzem, suszoną bazylią, papryką ostrą i słodką. Wlać jogurt i wymieszać. Zostawić najlepiej na noc i zrobić spaghetti na drugi dzień. jeżeli nie macie tyle czasu można zrobić od razu, ale piersi kurze moczone w jogurcie są smaczniejsze. Na patelnię wlać(...)olej i wrzucić mięso z przyprawami i jogurtem. Smażyć tak długo aż mięso straci kolor surowizny. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Pieczarki dodać do mięsa, chwilkę przesmażyć. Wlać pomidory z puszki, dodać przecier pomidorowy. Świeże listki bazylii porwać i wrzucić do sosu. Zagotować i gotować na małym ogniu kilka minut. Dodać porwaną mozzarellę, chwilkę delikatnie podgrzewać aż mozzarella się

Kuchnia Pokoleń
Udka z kurczaka a la peperonata 312

Peperonata to, mówiąc nieco obrazowo, takie „włoskie ratatouille ”. Gdy występuje samodzielnie, jest to jednogarnkowa potrawa z pokrojonej cebuli, czosnku, kolorowej papryki i rozdrobnionych pomidorów. Jako taka będzie najlepiej smakowała podana z pieczywem i na pewno pojawi się na naszym blogu. Podobnie jednak jak jego francuski kuzyn peperonata może być zarówno potrawą samą w sobie, jak i dodatkiem do innych dań(...)już na samym końcu do potrawy na talerzu, daje jej aromat i wygląd bez którego nie byłaby już tym samym daniem i którego nie da się uzyskać używając oregano suszonego. Świeże zioła są teraz łatwo dostępne w supermarketach, więc nie pomijajcie tego ważnego składnika. Potrawę można podać zarówno z pieczywem jak i makaronem, aczkolwiek moim zdaniem najlepszym wyborem jest

Kulinarna Pokusa
Krem z pieczonego czosnku 277

Jest do tego pysznie kremowa i delikatna. Koniecznie musisz ją zrobić! Lubisz zupy kremy? Koniecznie zajrzyj do takich przepisów jak: – najlepsze przepisy na zupy kremy – krem z pomidorów – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – krem z batatów – zupa krem(...)duże główki czosnku – 2 ziemniaki – 700 ml bulionu z warzyw lub drobiowego, a najlepiej domowy rosół – pół cebuli – 1 łyżka masła – szczypta suszonego tymianku – 100 g sera Emmentaler – pół łyżeczki mąki ziemniaczanej – 200 ml śmietanki 30% – oliwa, sól, pieprz – grzanki i natka pietruszki lub świeża konendra do podania WYKONANIE

nietylkopasta.pl
Krem z pieczonego czosnku 252

Jest do tego pysznie kremowa i delikatna. Koniecznie musisz ją zrobić! Lubisz zupy kremy? Koniecznie zajrzyj do takich przepisów jak: – najlepsze przepisy na zupy kremy – krem z pomidorów – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – krem z batatów – zupa krem(...)duże główki czosnku – 2 ziemniaki – 700 ml bulionu z warzyw lub drobiowego, a najlepiej domowy rosół – pół cebuli – 1 łyżka masła – szczypta suszonego tymianku – 100 g sera Emmentaler – pół łyżeczki mąki ziemniaczanej – 200 ml śmietanki 30% – oliwa, sól, pieprz – grzanki i natka pietruszki lub świeża konendra do podania WYKONANIE

nietylkopasta.pl
Pizza neapolitańska na suszonych drożdżach 277

jubilerska z dokładnością do 0,1g. SKŁADNIKI CIASTA 6 sztuk po 250g 700g włoskiej mąki typ 00 300g mąki manitoba* 100% 550ml wody w temperaturze pokojowej 55% 2g drożdży suszonych 0,2% 20 g soli drobnej 2% 30g oliwy 3% opcjonalnie: 15g słodu diastatycznego mielonego (pszennego lub jęczmiennego, jasnego) 1,5% * Manitoby użyjcie wtedy, gdy chcecie pizzę fermentować(...)choć można też manitobę zamienić na 300g mąki pszennej lub żytniej chlebowej, typ 720-750-850, dla wzbogacenia smaku, koloru i konsystencji ciasta. SOS NA PIZZĘ WŁOSKI 1 puszka pomidorów lima lub San Marzano w passacie pomidorowej, w całości sól i cukier do smaku – od ½ do 1 łyżeczki 1/2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu 1 łyżka granulowanego czosnku albo 4 ząbki

Karo in the Kitchen
Sałatka santoryńska 161

spożycia eksportuje się wodę mineralną. W związku z tym wszystko, co wysuszona ziemia w ogrodzie urodzi, jest wykorzystywane w kuchni. I tak pomidory, które w Grecji kontynentalnej uprawiane są jako normalnej wielkości, tutaj rosną jako minipomidorki wielkości orzecha włoskiego, niezwykle soczyste i słodkie. W mojej sałatce jest minicukinia(...)pomidorków koktajlowych • 2 mini cukinie • 1/2 cebuli • 1/2 papryki • kilka oliwek • kilka kaparów • 2 kawałki sera feta • 1 łyżeczka octu winnego • 3 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku • suszone zioła: oregano, bazylia Wykonanie: • Cukinię pokroić w plasterki, pomidorki na połówki, a paprykę w paski. • Cebulę posiekać w cieniutkie paski i posolić. • Wymieszać

To co kocham
WOŁOWY GULASZ PIECZONY Z WINEM 156

odgrzewania. Przepis nie jest trudny i przydaje się, kiedy nad obiadem nie chcemy lub nie możemy spędzać wiele godzin. Najlepiej smakuje z kromką razowego chleba i surówką ze świeżych pomidorów. Będzie równie dobry z kaszą gryczaną lub ziemniaczanym puree. SKŁADNIKI / 6 porcji 900 g wołowiny na gulasz / polecam antrykot lub rostbef 300 ml czerwonego wina 400 ml gorącego bulionu(...)starte na tarce 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 łyżka masła PRZYPRAWY 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu sól morska 1 łyżeczka suszonego oregano 1  łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka nasion kminku szczypta chili w proszku POSYPKA CYTRYNOWA : w miseczce mieszamy skórkę otartą z 1 cytryny, 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki

cool and minty