Zawsze można spróbować go zastąpić, np. winem (porto). Smak pasztetu powinien być inny, ale równie ciekawy. Składniki: Soja – 1kg (ugotowanej) Cebula – 3 duże Bulion – 250ml Borowiki suszone – 20g Olej kokosowy bezzapachowy – 250g Sos sojowy – 5 łyżek Sos worcester – 2 łyżki Płatki drożdżowe – 5 łyżek Wykonanie: Na dużej patelni rozgrzej cały olej(...)razie potrzeby dopraw do smaku solą oraz ewentualnie drobno zmielonym pieprzem. Przełóż do słoików i wstaw do lodówki. I voilà. Twój pasztet sojowy jest gotowy! Ja uwielbiam z pomidorem oraz ogórkiem kiszonym. Czasami jako dodatek daję keczup lub sojonez . Smacznego! Artykuł Pasztet sojowy – bez pieczenia pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
Blendmanłyżki tartego parmezanu lub innego ostrego, twardego sera 1 ząbek czosnku 1 łyżkę świeżej natki pietruszki 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego dobrej jakości ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżkę szczypiorku ½ łyżeczki suszonych płatków chilli (jak nie lubicie ostrego, to pomińcie) na czubku łyżeczki przyprawy do piernika (zaufajcie mi) łyżeczkę soku z cytryny sól i sporo pieprzu (najlepiej świeżo mielonego). Przygotowanie: Cukinie(...)Pieczemy około 25 minut. Przed podaniem możemy dodatkowo posypać parmezanem i skropić oliwą. Do cukinii faszerowanych doskonale pasują letnie sałatki z ziołowymi dressingami. Taki farsz możecie wykorzystać również do pomidorów i papryki. Smacznego! Post Cukinia faszerowana mięsem pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenłyżki tartego parmezanu lub innego ostrego, twardego sera 1 ząbek czosnku 1 łyżkę świeżej natki pietruszki 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego dobrej jakości ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżkę szczypiorku ½ łyżeczki suszonych płatków chilli (jak nie lubicie ostrego, to pomińcie) na czubku łyżeczki przyprawy do piernika (zaufajcie mi) łyżeczkę soku z cytryny sól i sporo pieprzu (najlepiej świeżo mielonego). Przygotowanie: Cukinie(...)Pieczemy około 25 minut. Przed podaniem możemy dodatkowo posypać parmezanem i skropić oliwą. Do cukinii faszerowanych doskonale pasują letnie sałatki z ziołowymi dressingami. Taki farsz możecie wykorzystać również do pomidorów i papryki. Smacznego! Post Cukinia faszerowana mięsem pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchensposób bułgarski: 500 g mielonego mięsa cielęco-wieprzowego (z braku użyłam wołowo-wieprzowego) 1 średnia cebulka 1 ząbek czosnku 3-4 gałązki świeżej naci pietruszki lub 3 łyżeczki suszonej 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka czubricy (cząbru) pół łyżeczki chilli 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju sól i pieprz Mięso przekładamy do miski. Cebulę, czosnek oraz świeżą natkę(...)nasz biały ser, ale ma zupełnie inną, bardzo aksamitną konsystencję. Jest słony, ale pod koniec jedzenia wydaje się nawet lekko słodki - niesamowicie komponuje się z chrupiącymi ogórkami, słodkimi pomidorami, jędrną papryką i lekko pikantną czerwoną cebulą - mniam! Sałatka szopska (dla 2 osób): 1 ogórek zielony 1 duży pomidor połowa papryki czerwonej lub zielonej połowa czerwonej cebuli ser sirene (lub inny
Cooking Monstersposób bułgarski: 500 g mielonego mięsa cielęco-wieprzowego (z braku użyłam wołowo-wieprzowego) 1 średnia cebulka 1 ząbek czosnku 3-4 gałązki świeżej naci pietruszki lub 3 łyżeczki suszonej 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka czubricy (cząbru) pół łyżeczki chilli 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju sól i pieprz Mięso przekładamy do miski. Cebulę, czosnek oraz świeżą natkę(...)nasz biały ser, ale ma zupełnie inną, bardzo aksamitną konsystencję. Jest słony, ale pod koniec jedzenia wydaje się nawet lekko słodki - niesamowicie komponuje się z chrupiącymi ogórkami, słodkimi pomidorami, jędrną papryką i lekko pikantną czerwoną cebulą - mniam! Sałatka szopska (dla 2 osób): 1 ogórek zielony 1 duży pomidor połowa papryki czerwonej lub zielonej połowa czerwonej cebuli ser sirene (lub inny
Cooking Monster285g Ogórek świeży – 270g Pomidorki koktajlowe (13 sztuk) – 200g 1 duża papryka czerwona – 260g Oliwa z oliwek – 3 łyżki Ocet balsamiczny – 1 łyżka Szczypta: suszonej bazylii, czosnku i soli Szczypta świeżo zmielonego chilli i pieprzu Wykonanie: Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórka pokroić w półtalarki. Paprykę pokroić w paseczki. Pomidorki przekroić na pół. Wszystkie(...)kcal Kukurydza konserwowa 285 g 8,3 g 3,4 g 67,3 g 11,1 g 291 kcal Pomidory koktajlowe 200 g 1,8 g 0,4 g 7,2 g 2,4 g 30 kcal Sałata lodowa 150 g 1,4 g 0,2 g 4,5 g 1,8 g 21 kcal Oliwa z oliwek
Kulinarne Przebojemasła zimnego 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli 200 g wędzonego łososia kilka pomidorków koktajlowych cebula 2 jajka 200 g śmietany tymianek świeży lub suszony pierz Mąkę i sól przesiać. Dodać pokrojone w kostkę masło. Posiekać je z mąką, dodać żółtko i wodę. Szybko wyrobić gładkie ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić(...)pomidorki na połówki. W misce wymieszać jajka ze śmietaną, przyprawić tymiankiem i pieprzem. Na podpieczony spód wyłożyć łososia i cebulkę, zalać masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć połówki pomidorów. Piec około 30-35 minut, aż masa będzie ścięta
wyzwania kuchennechyba nie uda nam się znaleźć domu w którym nigdy nie jadło się gołąbków. Cały gar bulgoczę, pachnie kapustą, a do tego pyszny sos z pieczarek lub pomidorów. Nie zrobiłam dzisiaj tradycyjnej wersji tylko wegetariańską, z pyszną kaszą gryczaną od Lestello i z warzywami, kapustę też wybrałam delikatniejszą co znacznie skróciło czas przygotowania obiadu. Jako, że lubię czasem nieco(...)rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę, czosnek, chili i pieczarki na złoty kolor. Następnie dodajemy kaszę, ugotowaną i pokrojoną marchew. Przyprawiamy solą, pieprzem i wsypujemy 2 łyżeczki suszonego majeranku. Dokładnie mieszamy i chwilę razem smażymy. 3. Do każdego liścia nakładamy farsz i zwijamy gołąbki. Na spód dużego rondla wkładamy liść kapusty, a następnie ciasno układamy gołąbki, zalewamy
Apetyczna babeczkaBułka z rozmokłym pomidorem, zimny schabowy czy sklepowy batonik to raczej średnie pomysły na smaczną przekąskę podczas pikniku, wycieczki rowerowej czy wyjazdu na ryby :) Piknikowe penne to danie, które świetnie nadaje się do zabrania ze sobą w teren. Wystarczy przygotować je w domu, włożyć do pojemniczka, albo nawet woreczka na Zipper i spakować do koszyka piknikowego, albo plecaka. Do makaronu(...)łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu z jabłek lub octu winnego 1 duża szczypta soli 1 duża szczypta pieprzu 1 ząbek czosnku 5 dużych listków bazylii (ewentualnie suszona) opcjonalnie dodatkowo świeże listki oregano Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wypłukać pod zimną bieżącą wodą i odcedzić. Makaron powinien być zimny. Na dno miski wlać oliwę z oliwek
Trzeci talerzciemnego sosu sojowego Tao Tao 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki octu winnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz tymianek i rozmaryn (ja miałam suszone, ale świeże pewnie o niebo lepsze) chili w płatkach Przygotowanie: Umyte plastry schabu traktujemy tłuczkiem - jak na zwyczajne schabowe ;). Marynatę przygotowujemy w następujący sposób: Olej, ocet, oliwę oraz(...)kilka chwil z każdej strony, żeby nie straciło soczystości. Kotleciki doskonale smakują z frytkami i ulubioną surówką. W wersji light proponuję ograniczyć się do podania na zielonym (mix sałat, pomidory koktajlowe, sos Winegret). Smacznego Polecam też schab środkowy przyrządzony na prawdziwym grillu
Kuchnia po mojemuoleju 1/2 łyżka musztardy 1/2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą Przygotowanie: Schab kroimy w dość grube plastry, które lekko rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy(...)folią i odstawiamy na chwilę (ok. 2 minuty) aby mięso odpoczęło – dzięki temu schab będzie bardziej soczysty. Grillowany schab podałam z ziemniakami smażonymi na patelni z groszkiem i pomidorami. The post Najlepszy schab z grilla appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięW minione Święta dostałam od 'Świętego Mikołaja' pod choinkę wspaniałą książkę kucharską z przepisami kuchni indyjskiej. Chciałam się z Wami podzielić jednym z przepisów na ostro
Tajskie smakiinternetu ! Ketchup z cukinii? Ale jak? Przecież ketchup jest z pomidorów... A no właśnie z cukinii ketchup jest bardzo smaczny i uniwersalny. Możemy go używać do kiełbasek, parówek, jako sos do pizzy, a nawet jako sos do spaghetti. Do czego tylko chcemy. Najważniejsze, że nie zawiera sztucznych konserwantów. Oczywiście, aby słoiki dłużej stały i dobrze smakowały to ocet i cukier(...)najlepszy ) * 1 łyżeczka pieprzu * 1 łyżeczka curry * 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej * 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej * 1 szczypta pieprzu cayenne * 200 g. cukru * 0.5 szkl. octu * 1 łyżeczka suszonej bazylii Cebulę, paprykę i cukinie obieramy. Kroimy w drobną kostkę. Zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę, aby warzywa puściły soki. Po tym czasie gotujemy na średnim ogniu
Kuchnia Paulettesłyżeczka soli 1 łyżeczka ziołowego pieprzu 1 łyżka dowolnej przyprawy do grilla ( u mnie Galeo ognista) 1 łyżeczka przyprawy do karkówki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki ketchupu Mięso pokroić w dosyć cienkie plasterki i lekko rozbić. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi(...)długo,aż brzegi po jednej stronie zrobią się białe,przewracamy na drugą stronę i czekamy aż mięsko się dopiecze. Karkówka najlepiej smakuje z sosem czosnkowym i sałatką z pomidorów. Przyprawa grill ognisty Galeo przypadła nam do gustu,gdyż jest bardzo wyrazista.Polecam Wam serdecznie
Niespełnione zdolności kulinarneCIENKIE BIAŁE KIEŁBASKI WIEPRZOWE SKŁADNIKI łopatka wieprzowa 1.5 kg podgardle wieprzowe 0,5 kg mała główka czosnku sól pieprz 1 czubata stołowa łyżka suszonego majeranku 1 łyżka stołowa suszonego oregano 3 gałązki świeżego rozmarynu (posiekane listki) 1,5 papryczki chilli 1 łyżka oleju rzepakowego 4 łyżki zimnej wody kilka metrów cienkiego jelita baraniego WYKONANIE Mięso kroimy na niewielkie(...)Kiełbaski grillujemy na rumiano. Do potraw z grilla polecamy sezonową sałatkę z zielonymi szparagami. SAŁATKA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI SKŁADNIKI (duża porcja) różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego boczku pęczek cienkich zielonych szparagów sól posiekany szczypiorek 3 gotowane jajka – opcjonalnie Sos: 2 łyżki stołowe oliwy
OstryKęs