skórki lub wydrążonego środka około 500 g ziemniaków 3 łyżki oliwy 1 mała cebula 2 duże ząbki czosnku 250 ml wody 50 g masła sól do smaku mielone suszone płatki chilli lub ewentualnie gruby świeżo mielony pieprz Cukinię rozdrobnić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobno. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę o wielkości zbliżonej(...)zmiksować na gładki krem. Podawać z drobnymi grzankami i przyprawioną mielonymi płatkami chilli. Jeśli szukacie innych pysznych przepisów na cukinię, to spróbujcie także: Ketchup z cukinii i pomidorów Błyskawiczna dwukolorowa zupa krem z cukinii Dżem z cukinii z nutą mięty
Codzienna kuchnia niecodziennakostkę 1 gałązka selera naciowego pokrojonego w kostkę 100 ml bulionu drobiowego 100 ml wytrawnego czerwonego wina 3 łyżki oleju cukier, sól i pieprz do smaku po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, oregano i tymianku Składniki na sos beszamelowy: 50 g masła 50 g mąki 400 ml mleka sól,pieprz i szczypta gałki muszkatołowej do smaku Przygotowanie: Przygotowanie sosu bolońskiego(...)odparuje jego połowa. Dodaj do patelni mielone mięso i wlej bulion. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż całość na średnim ogniu, rozdrabniając mięso, przez około 10 minut. Wmieszaj passatę lub pomidory, wsyp zioła i dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku. Gotuj na małym ogniu kolejne 15-20 minut aż sos zgęstnieje, dopraw jeżeli to konieczne i odstaw. Przygotowanie sosu beszamelowego
karmelowyBigos wegetariański z kiszonej kapusty z żurawiną z dodatkiem przetartych pomidorów, pieczarek i przypraw. To jest to co lubię zjeść wracając do domu w jesienno-zimowe dni Nie tylko od święta! Bigos najbardziej smakuje nam z tłuczonymi ziemniakami, puree z dodatkiem groszku lub marchewki i kawałka mięsa (opcjonalnie, nie zawsze). Bigos, ze względu na to że nie płukałam kapusty (celowo(...)kapusty kiszonej 2 cebule 6 pieczarek szklanka 250 ml passaty pomidorowej pieprz, lubczyk, papryka słodka i ostra, kminek, kilka ziarenek ziela, 3 liście laurowe, 2 goździki suszona żurawina, mogą być rodzynki, morele, śliwki opcjonalnie: łyżka cukru olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę lekko odciskam, siekam. Wrzucam do garnka, zalewam zimną wodą, tak by lekko przykryła kapustę, doprowadzam do wrzenia. Gotuję
Zasmakuj Kuchniowoców dziennie, z czego 5-6 powinny stanowić same warzywa. Ta słynna porcja to 80-100 g bez części jadalnych, czyli bez ogonków, pestek czy skóry. W przypadku suszonych warzyw, które są lżejsze, porcja wynosi ok. 20 g. Ziemniaki niestety się nie wliczają, dlatego frytek nie traktujemy jako dzienną porcję warzyw (no chyba że frytki z dyni, zalinkowane(...)określisz ile sztuk przypada na 1 porcję. Można też posiłkować się wielkością zaciśniętej pięści, która w przybliżeniu jest równa mniej więcej właśnie 1 porcji . Czyli np. 1 pięść = 1 pomidor = 1 porcja. Nie jest to metoda precyzyjna, ale w pewien sposób na pewno pomaga. 1 porcja to: 1 średni ogórek 1 pomidor 1 duża marchewka 1/2 szklanki soczewicy/fasoli/ciecierzycy 2 łodygi
Powiedz dietom nieSezon cukiniowy w pełni i przyznam, że bardzo mnie to cieszy. Uwielbiam cukinię w każdej postaci, bardzo często robię ją sobie na kolację w postaci duszonej z samymi pomidorami i chyba nigdy mi się nie znudzi. Dziś jednak proponuję bardzo łatwą, ale równocześnie przepyszną cukiniową zupę krem ze śmietanką i podaną z podsmażonymi kurkami, które też teraz łatwo dostać(...)plastry 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 300 g kurek, oczyszczonych, większe przekrojone na połówki 1 łyżka masła 1/2 szklanki śmietanki 36% 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 łyżeczki suszonego estragonu sól i pieprz Przygotowanie: W średnim rondelku rozgrzej na średnim ogniu olej i włóż cukinię. Smaż przez kilka minut, aż zacznie puszczać soki. Wlej bulion i gotuj przez około
karmelowyporem , grochową , z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym , z kalafiora z chili , z dyni , z cukinii z lubczykiem , z kapusty , z pomidorami , z porem , z marchewką . Dziś przedstawiam jej kolejna wersję . Tym razem będzie to krem z ziemniaków z dodatkiem brokułów. Gęstość zupy pozostawiam Waszemu gustowi, jeśli wyda się(...)minut Składniki: 1000 g ziemniaków 1/2 brokuła 1 cebula oliwa z oliwek 1 litr bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) sól pieprz płatki suszonej papryczki chili 2 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Do garnka wlewamy 2-3 łyżki oliwy. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z oliwą. Lekko przesmażamy. Ziemniaki
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 4 filety pstrąga łososiowego (tęczowego) 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 2 łyżeczki czosnku w proszku 100 g masła olej roślinny do smażenia mąka kukurydziana do
Qchnia po prostuOkra ma zielone, troszkę kosmate owoce -wielokątne, zwężające się do dołu torebki. Zbiera się ją zieloną i niedojrzałą, wtedy jest bardzo delikatna . Przygotowuje się ją na wiele sposobów - mrozi, suszy, konserwuje, smaży... Zupy i sosy z okry (jest ona rośliną bardzo blisko spokrewnioną(...)też się ją przyrządza. No, ale generalnie trudno jest określić smak okry, gdyż jest niezwykle delikatny, po prostu spróbujcie! Ja polecam arabską zupę krem z okrą : Składniki: 2 puszki pomidorów lub osiem świeżych, bardzo dojrzałych 30 dag okry, 1 kostka rosołowa lub 350 ml bulionu 1 cebula lub 3-4 zielone cebulki, 2 ząbki czosnku, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek
Kuchnia Prezydentowejeksplozja witamin- bukiet warzyw i sałata masłowa z dodatkiem niepozornego chwastu jakim jest pokrzywa, tworzą zdrową przekąskę na różne okazje. Cud miód! Składniki: 1 główka sałaty masłowej 3 pomidory malinowe 1 ogórek wężowy 1 kulka mozzarelli 1/2 pęczka rzodkiewki garść młodej pokrzywy-same listki pęczek cienkiego szczypiorku Sos; 3 łyżki oliwy extra vergine 2 łyżki octu winnego jabłkowego(...)warzyw kroimy dowolnie wg uznania, układamy w półmisku łącznie z listkami pokrzywy, i posiekanym szczypiorkiem. Przyrządzamy sos.: Ocet ucieramy z solą i cukrem, wlewamy oliwę oraz musztardę ,dodajemy szczyptę suszonej bazylii, rozprowadzamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy, polewamy sałatkę przed podaniem
Wanilia i Kardamonpodaje etykietka, zawiera szpinak, zioła i owoce leśne. Jest mało dojrzały, miękki, maślano-śmietanowy, wyraźnie słodkawy, całość w smaku dość ekscentryczna, zdecydowanie nie pasuje na kanapkę z wędliną czy pomidorem. Za to roztopiony jest fantastyczny, robiłam niedawno pizzę z tym serem i tylko dlatego, że nie miałam już zwykłego żółtego goudy czy edama, dałam ser czarownicy i smakował świetnie(...)kremowego serka lub drobno mielonego twarożku 2 łodygi zielonej cebulki lub szczypiorku (posiekanego) 6-8 listków świeżej mięty drobno posiekanej 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cząbru (suszonego) 1 łyżka koperku siekanego (może być suszony) 3 łyżki siekanej pietruszki 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru 5-6 łyżek
Kuchnia PrezydentowejPyszne włoskie kluseczki w sosie pomidorowym z dużą ilością czosnku. Pycha <3 W smaku przypominają trochę kluski śląskie :) Przepis pochodzi z książki "Domowa kuchnia włoska
My Culinary Artskładają się zwykle z mnóstwa warzyw i ziaren, które mają dostarczyć wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Swoją michę skomponowałem z prażonej ciecierzycy , boczniaków smażonych z sosem sojowym, awokado, marchwii, pomidorów i rzodkiewki. Całość polałem kremowym sosem z pasty sezamowej tahini. Moja propozycja to jednak tylko sugestia, więc potraktujcie ją jako inspirację i stwórzcie własne buddha bowl z ulubionych składników! ;) * SKŁADNIKI(...)łyżeczka sezamu Dodatkowo: 200 g roszponki 2 marchewki 1 awokado garść rzodkiewek Prażona ciecierzyca: 1 puszka ciecierzycy ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki suszonego rozmarynu ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju, np. sezamowego Sos z tahini: 3 łyżki pasty sezamowej tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka syropu z agawy 6 łyżek zimnej wody
Food Squareugotowanej ciecierzycy (masa suche ciecierzycy) 2-3 cebule 3 łyżki mąki (użyłam z tapioki, można użyć praktycznie dowolnej) łyżeczka papryki (dodałam też szczyptę wędzonej) łyżeczka soli łyżeczka czosnku suszonego lub 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 2 łyżki ciemnego sosu sojowego łyżeczka pieprzu ziołowego Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Ciecierzyce zblendować, nie musi być idealnie(...)znalazłam w lodówce,) 1 cebula 1 duża czerwona papryka 2 upieczone pietruszki 2 upieczone marchewki pół litra soku pomidorowego (chyba nie muszę dodawać, że sama robiłam z własnych pomidorów Cebulę podsmażyć, dodać drobno posiekaną paprykę, po 3 minutach dodać posiekana upieczona pietruszkę i marchewki, poddusić około 3 minut razem, dodać sok pomidorowy i zblendować wszystko na gładki sos). Sos wlałam
greenscarfzrobić kilka słoiczków. Składniki : 1,5 kg cukinii ( już po obraniu) 0,5 kg cebuli szklanka cukru 2 łyżki papryki mielonej słodkiej 1 łyżeczka czarnego pieprzu bazylia i oregano suszone do smaku około 600 g koncentratu pomidorowego 1 szklanka octu 6 % lub 1/2 szklanki octu 10 % sól Przygotowanie : Cukinie obrać, gniazda nasienne usunąć i zetrzeć ją na tarce(...)Rozlać do czystych, suchych słoiczków, zakryć dekielkami, odwrócić do góry dnem, pozostawić do wystygnięcia. Keczup z cukinii nie odbiega smakiem od tego z pomidorów i papryki. Według mnie dobrze byłoby ocet spirytusowy zastąpić octem jabłkowym. Dla pewności radziłabym słoiczki z keczupem pasteryzować
Proste Potrawy