szparagów – zupa krem z fenkuła – najbardziej klasyczny krem z pomidorów – góralska kwaśnica KRUPNIK Ilość porcji: 5-7 Przygotowanie: 35 minut Składniki: – 3 duże ziemniaki (ok 700 g z) – 250 g wędzonego boczku – 1 cebula – 3 ząbki czosnku – kilkanaście suszonych prawdziwków lub podgrzybków – 500 ml żuru – 2 l wody kilka
nietylkopasta.pldługoziarnistego białego ryżu -4 jajka -250 ml passaty pomidorowej (można użyć także krojonych pomidorów z puszki, ale polecam passatę, gdyż nie wymaga odparowywania wody, a sos ma od razu idealną konsystencję) -4 ząbki czosnku -4 banany -mąka pszenna -oliwa z oliwek -łyżeczka suszonej bazylii -kilka listków natki pietruszki -sól, pieprz Przygotowanie Ryż ugotować według przepisu w lekko osolonej wodzie
Zielona Kuchniagotujemy do momentu zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy pokrojonego banana oraz czekoladę a także suszone owoce. Całość dokładnie mieszamy. Kcal: 458, 2 B: 10,8 g ; W: 70,5 g ; T: 12,2 g II śniadanie JAJECZNICA + SAŁATKA - 2 jajka - kilka listków sałaty - pomidor - 5 rzodkiewek - kromka żytniego chleba - oliwa z oliwek Z sałaty, pomidora oraz rzodkiewek przygotowujemy
Health-Fit-Lifemusimy wypić 3 litry dziennie wody mineralnej. Danie ma 350 kcal. 0.5 szkl.muesli z suszonymi owocami 40 g. 1 pojemnik jogurtu naturalnego 150 g. 1 duże jabłko 200 g. śr.wielkości kromka chleba razowego 30 g. 1 plasterek sera FETA 20 g. 1 pomidor 50 g. ******************************************** Muesli wymieszać z JOGURTEM naturalnym.Jabłuszko umyć i przekroic na pół.Chleb posmarować
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiczerwona cebula 1 zielona papryka pęczek dymki pół zielonego ogórka 2-3 duże pomidory (użyłam koktajlowych - opakowanie) 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę 1 litr soku pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin sól, pieprz bazylia, oregano (najlepiej świeża, ale użyłam suszonej) sos tabasco sos worcestershire (opcjonalnie) Warzywa pokroić w drobniutką kostkę, dymkę w cienkie plasterki. Wszystko
Codzienne Gotowaniemłode ziemniaczki pieczone. Ten przepis jest uzupełnieniem do przepisu Dorsz zapiekany na pomidorach , ale tak przygotowane ziemniaki mogą być również dodatkiem do innych dań rybnych lub mięsnych. Składniki dla 3-4 osób: 600 g młodych ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego tymianku lub 1 łyżka świeżego tymianku 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki
Pełny talerzbiałego wina (można zastąpić bulionem lub wodą) 400 g (puszka) rozdrobnionych pomidorów/ polecam cirio 100 ml gorącego bulionu lub wody 200 g (mała puszka) kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 2 kostki gorzkiej czekolady PRZYPRAWY : 2 łyżeczki ziaren kolendry, 1 płaska łyżeczka nasion kminu rzymskiego, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta cynamonu, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka słodkiej(...)ostrą i słodką paprykę w proszku oraz pozostałe roztarte w moździerzu przyprawy. Smażymy przez około 4 minuty, cały czas mieszając. Stopniowo dolewamy wino i chwilę redukujemy. Dodajemy rozdrobnione pomidory i gorącą wodę. Zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy, co jakiś czas mieszając, przez około 45 minut. Gęstość sosu regulujemy bulionem lub wodą. Na 15 minut
cool and mintyzałapiecie, może to być inna pucha pomidorów. Sok z pomidorów seler naciowy mleko kokosowe kawałek selera kawałek cukinii marchewka kawałek białej cebuli cebula czerwona pół łyżeczki curry premium SKWORCU sól do smaku u mnie o'Sole Sól morska drobnoziarnista jodowana SZYNKA ZŁOCISTA od HAŃDEREK misto arrosto- miszanka suszonych włoskich ziół do przyprawiania dań pieczonych w piekarniku kasza(...)mnie misto arrosto ze wspaniałą wyczuwalną przewagą rozmarynu , liścia laurowego i szałwii. Wymieszaj. Blaszkę pokryj papierem do pieczenia. Wyłóż frytki, upiecz na złoto. Wróć do wywaru z warzyw, dodaj pomidory z puszki i sok pomidorowy. Dosmacz curry premium. Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem. Gdy krem zawrze, dodaj łyżkę mleka
Z Kuchni Do Kuchniopakowania mozzarelli po 100 g 6 pomidorów najlepiej różnych gatunków i kolorów 1/2 szklanki kuskusu 1/4 szklanki octu balsamicznego lub kilka łyżek glazury z octu balsamicznego Pęczek bazylii Pesto 2 łyżki siekanego szczypiorku 2 łyżki siekanej pietruszki 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny Mała suszona papryczka chili lub szczypta pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) 1 łyżeczka(...)suszonego czosnku Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Wsyp kuskus do misy, zalej wrzątkiem. Wody powinno być tyle, żeby jej poziom znajdował się centymetr nad kaszą. Przykryj szczelnie folią elastyczną. Odstaw na 5 minut. Krok 2 Włóż do misy blendera 2 łyżki siekanego szczypiorku, pietruszki, kilka listków bazylii, wlej 2 łyżki oliwy, łyżkę octu winnego lub soku
Niedzielny kucharzczosnku, zmiażdżony i posiekany pęczek natki pietruszki, posiekanej 2 łyżki suszonej lub świeżej mięty 1 łyżka suszonego lub świeżego oregano opcjonalnie: garść grubo posiekanych pistacji lub migdałów 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki cukru oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Z 4 pomidorów odetnij wieczko i wydrąż miąższ przy pomocy łyżki, zostawiając ok. 1 cm brzeg (wieczka zachowaj). Miąższ wrzuć
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: * cały duży kurczak * jeden duży kabaczek * dwie puszki pomidorów (pokrojonych) * jedna duża cebula * jeden ząbek czosnku * 2 szklanki wody * 2 łyżki sosu sojowego * 2 łyżki maggi * wegeta * jedna czuszka * garść posiekanego koperku czas przygotowania: 2.5h poziom trudności: łatwy kaloryczność: niska porcje: 10 osób Kurczaka myjemy, suszymy i porcjujemy. Gotowe porcje kroimy na mniejsze kawałki: najlepiej aby każdy(...)kurczakiem. Na patelnie wlewamy trochę wody i lekko ją gotujemy aby zebrać z niej smaki które zostawił kurczak oraz cebula. Dodajemy do garnka wraz z 2 szklankami wody, pomidorami w puszce oraz pokrojonym w średnią kostkę kabaczka. Całość przyprawiamy, przykrywamy i gotujemy na średnio wolnym ogniu przez około półtorej godziny. Pół godziny przed końcem gotowania dodajemy czuszkę, którą wyławiamy
Klasyka Gotowanialodu) dorsza 1 duża czerwona papryka 1 puszka pomidorów 2 cebule 2 spore marchewki 1 pietruszka ćwiartka selera 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 6 ziarnek pieprzu 2 duże łyżki pasty paprykowej ( Ajwar lub ostry sos paprykowy ) 2 kostki rosołowe ( naturalne ) 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka papryki w proszku papryka ostra d osmaku sól(...)oleju w wysokim garnku, następnie dodajemy starte na tarce jarzynowej ( marchew, seler i pietruszkę ) oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy liść laurowy, ziele, pieprz, kostki rosołowe, wlewamy wodę i pomidory z puszki. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut. Sos jest już troszkę gęsty, jeszcze dodajemy przecier pomidorowy, pastę z papryki, porwaną na małe kawałki rybę i resztę przypraw
Kulinarne Fantazje Marioliodcinamy i zostawiamy do salsy) duża szczypta suszonych warzyw (rozdrobnionych w moździerzu) lub 1/2 łyżki vegety 2 saszetki zielonej herbaty ekspresowej Irving Pure Green sól do smaku (jeśli nie używamy vegety!) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka masła Salsa ogórkowa 6-8 zielonych świeżych ogórków gruntowych lub 1/2 dużego 1 dojrzały pomidor bez skórki 1 czerwona lub zielona papryczka chili(...)powstałą marynatą. Owijamy naczynie folią i wkładamy na noc do lodówki (lub co najmniej na kilka godzin). Wyciągamy 30 minut przed planowanym smażeniem. 2. Przygotowujemy salsę : obrane ogórki i pomidora (bez pestek!) kroimy w małą kostkę, w szklanej misce łączymy je z chili i posiekanym szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy ocet winny i oliwę, przykrywamy lub owijamy folią naczynie i wstawiamy
Kuchnia PrezydentowejSkładniki: Kotleciki: 500g mięsa mielonego z indyka 1 sucha bułka 1 jajko Nieco bułki tartej Sól, pieprz Sos pomidorowy: Puszka pomidorów w kawałkach 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka brązowego cukru pół łyżeczki suszonej bazylii 100ml śmietany 12% Przygotowanie zaczynamy od kotlecików. Bułkę namaczamy przez 10 minut w wodzie a następnie ją z tej wody(...)jest taki sam jak kotlecików. Nastawiamy parowar na 25 minut. W między czasie przygotowujemy sos. Cebulę obieramy i kroimy jak najdrobniej, podsmażamy na patelni. Do garnka wkładamy puszkę pomidorów, dokładamy podsmażoną cebulę i przeciskamy ząbek czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią do smaku. My dodajemy jeszcze nieco cukru bo pomidory z puszki są zazwyczaj dość kwaśne. Całość gotujemy
Kolizje Smaków