potrawą zdejmujemy z ognia – zawartość musi lekko przestygnąć – dopiero wtedy dodajemy paprykę. Wlewamy do rondla najpierw ¼ rosołu, wszystko dokładnie mieszamy żeby rozprowadzić paprykę, następnie wlewamy pozostały rosół, wrzucamy dodatkowo suszoną włoszczyznę i całość ponownie podgrzewamy, już na mniejszym ogniu. W ten sposób wydobędziecie z papryki mocny, słodki i wyraźny wędzony smak, a nie gorycz z posmakiem spalenizny. Wlewamy pozostały(...)węglowodanów 1 litr rosołu – najlepiej mięsnego – drobiowego lub wołowego 400g puszka pomidorów w passacie pomidorowej 200g zielonej soczewicy 90g boczku wędzonego 2-3 szalotki albo średnia cebula 2 duże ząbki czosnku 2 płaskie łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czubata łyżka suszonej włoszczyzny sól pieprz natka, bazylia, grecka feta i pieczywo do podania
Karo in the Kitchenkromek chleba 4-5 plastrów sera cheddar/ementaler/gouda 8-10 cienkich plasterków pomidora DIP MAJONEZOWO-CZOSNKOWY 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu lub cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub zmiażdżony i drobno posiekany 1/4 łyżeczki suszonego oregano sól morska świeżo zmielony czarny pieprz szczypta chili w proszku WYKONANIE(...)się z dipem. Kromki chleba (całe lub przekrojone na pół) układamy na papierze do pieczenia. Każdą smarujemy przygotowaną pastą. Na wierzchu kładziemy plasterek sera i po dwa plastry pomidora. Posypujemy szczyptą soli, pieprzu, chili i oregano. Wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut. Wyciągamy, gdy na powierzchni sera pojawią się bąbelki
cool and mintySkładniki: Sos pomidorowy: cebula ząbek czosnku rozmaryn dwie puszki pomidorów szczypta cukru sól, pieprz oliwa Sos beszamelowy: 20 g masła 25 g mąki 250 ml mleka 250 ml śmietany kremówki 40 g potartego parmezanu sól Farsz: 300 g pieczarek cebula 400 g piersi z kurczaka oliwa 1-2 łyżeczki suszonego tymianku pęczek pietruszki 150 g mozzarelli około 20 sztuk(...)wypróbujemy. Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno siekamy, jeżeli używamy świeżego rozmarynu to również go siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebule i czosnek, aż się zeszkli. Dodajemy rozmaryn, pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Do przygotowanie sosu beszamelowego rozpuszczamy masło w garnku, dodajemy mąkę i mocno mieszamy, aż osiągnie złoto-brązowy kolor. Dodajemy
KasiaiKrzysiu.plCebulę pokroić w kostkę i zeszklić, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i razem smażyć.Dodać obrane i pokrojone warzywa [ dałam susz warzywny ].Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i chwilę razem przesmażyć.Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, kaszę przyprawy i gotować do miękkości ziemniaków
Moje domowe kucharzeniesera feta łyżka posiekanej bazylii 1/2 łyżeczki suszonej bazylii pieprz 1 łyżeczka masła PRZYGOTOWANIE Jajka roztrzepujemy, doprawiamy pieprzem i bazylią. Fetę kroimy w kostkę, pomidorki przekrawamy na połówki, listki bazylii siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wylewamy jajka, wrzucamy ser, zioła i pomidory. Gdy omlet się lekko zetnie przykrywamy i smażymy (na średnim ogniu) - aż będzie gotowy :) Smacznego! Porcja
Moje Kuchenne RewelacjeMamy bób świeży , mam też bób suszony. Z jego udziałem zrobiłam już pyszną pastę do chleba [ klik ] a dzisiaj proponuję dołożyć go do kociołka, będzie
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 2 porcje 100 makaronu spaghetti, 1 puszka pomidorów w kawałkach, 100 g polędwiczki wieprzowej, 4 ząbki czosnku, 2 cebule szalotki, 2 łyżki sosu worcetershire, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony, świeża kolendra, 2 łyżki oleju rzepakowego, 10 oliwek zielonych z papryką, 2 plasterki sera żółtego, 4 mini suszone papryczki chili (do smaku) 2 pomidorki koktajlowe. Przygotowanie(...)czosnku, patelnia a następnie sos, przejdą czosnkowym smakiem, a sam czosnek będzie delikatny w smaku). Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, chili i mięso, podsmażamy często mieszając. Dodajemy pomidory w kostce, czosnek, pokrojone w plasterki oliwki i podgrzewamy. Doprawiamy szczyptą cukru, sosem worcetershire, pieprzem i dodajemy kilka listków kolendry drobno posiekanych. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie
Moniki Smakołykikonserwowanym, który smakiem nie ustępuje wcale temu świeżo ugotowanemu. Bób z puszki odcedzamy dokładnie na sicie. Wszystkie zioła bardzo drobno siekamy, razem z łodyżkami – im więcej zieleniny tym lepiej. Pomidory parzymy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą i ściągamy im skórkę. Filetujemy je, wyrzucając wszystkie pestki i płyn, a miąższ kroimy w drobniutką kosteczkę Paprykę myjemy, pozbawiamy ją gniazda nasiennego, wszystkich niewybarwionych(...)pomidory pelati /śliwkowe/lima 1 malutka czerwona cebula 1 szalotka 6-7 gałązek szczypioru 3-4 gałązki bazylii ½ dużego pęczka natki pietruszki 10 czarnych oliwek 50g sera feta do posypania GRECKI WINEGRET 3 łyżki octu z czerwonego wina 2 łyżki soku z cytryny 2 średnie ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka suszonego
Karo in the Kitchenoregano, całość mieszamy i zalewamy wodą. Gotujemy razem do momentu aż 2/3 płynu odparuje. Do rondla dodajemy przepłukaną fasolkę i podzielone na mniejsze kawałki albo rozgniecione w dłoniach pomidory, razem z pozostałą płynną zawartością puszki. Dodajemy posiekany koperek, skórkę startą z cytryny, sok z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy razem na małym ogniu jeszcze przez 5-6 minut(...)drobnej fasoli 1 puszka pomidorów bez skórki 2 duże łodygi selera naciowego 1 średnia cebula, biała lub czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 1,5 łyżki posiekanego koperku 150ml wody 1 niepełna łyżeczka mielonego cynamonu 2 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego oregano ok. ½ łyżeczki soli
Karo in the Kitchenwina. Gorące i aromatyczne danie, idealne na zimowe wieczory! Bakłażan w pomidorach Składniki: na 4 porcje 2 duże bakłażany 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku garść zielonych oliwek 2 łyżki kaparów 3 łyżki natki pietruszki, grubo posiekanej 1 łyżka jabłkowego octu 300 g koktajlowych pomidorków 1 łyżeczka suszonego oregano 3 łyżki oliwy sólo do smaku ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo(...)Dopraw solą, pieprzem, oregano i octem. Smaż przez jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj natkę pietruszki i wymieszaj. Podaj na gorąco do chleba. The post Bakłażan w pomidorach na kolację appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzenia350g pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów 200g koncentratu pomidorowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 puszka kukurydzy konserwowej 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 mała papryczkę chilli 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano(...)łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz Wykonanie: 1. W dużym garnku na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone pieczarki i wszystko smażyć kilka minut. Następnie dodać mięso, oregano, bazylię, tymianek, liście laurowe, ziele angielskie, całość wymieszać i dusić kilka minut cały czas mieszając. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę papryki, posiekaną papryczkę chilli
Szalona Kuchnia Ewelinykurczaka w szynce duszone w pomidorach, 2 porcje 1 puszka pomidorów krojonych Łowicz makaron Lubella Pełne Ziarno Pióra do podania 2 większe piersi z kurczaka 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 40 g sera żółtego w kawałku 1/3 szklanki bulionu warzywnego 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 szczypta cukru szczypta soli oraz pieprzu do przyprawienia(...)minuty z każdej strony. Podsmażone mięso odłożyć na talerz i szczelnie zawinąć w folię. Na tą samą patelnię dodać masło oraz drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć chwilę. Dodać pomidory, wlać bulion i smażyć na małym ogniu około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Sos doprawić solą, pieprzem, natką pietruszki oraz cukrem. Do sosu włożyć mięso, zakryć i dusić około
Kraina Miodem Płynącaporcje (z ryżem jako danie główne): około pół kg pomidorów około pół kg cukinii (moja dokładnie ważyła 600 g) około 400 g bobu (waga ze skórką przed ugotowaniem) * można zastąpić innym strączkami lub kukurydzą 1 cebula puszka 400 ml mleka koksowego po 1 łyżeczce: kurkumy, czosnku suszonego (lub 3 ząbki świeże), pieprzu, soli, cukru trzcinowego, imbiru(...)świeżego startego na tarce) opcjonalnie 3 nasiona kardamonu i łyżeczka suszonej trawy cytrynowej pęczek ulubionej zieleniny np. bazylii, kolendry, pietruszki Przygotowanie: Zacznij od ugotowania ryżu i bobu ( do miękkości, ale nie na paćkę- np. 10 minut w parowarze, po czym obierz ze skórki), a w międzyczasie zrób curry, co zajmie Ci dokładnie tyle czasu ile będzie gotował się ryż
greenscarfSkładniki: 2 puszki pomidorów krojonych Łowicz cebula 2 ząbki czosnku 1 mała puszka mleczka kokosowego łyżka oleju rzepakowego sól do smaku 1 l wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego Łowicz Curry: przygotuj sama lub użyj gotowej mieszanki 0 jednak namawiam do wykonania samemu Po pół łyżeczki : kurkumy kolendry kozieradki kminu rzymskiego gorczycy białej imbiru suszonego lub świeżego papryki słodkiej(...)przyprawy. Zacznij podgrzewać aby uwolniły swój aromat. Następnie wlej olej, cebulę pokrojone w piórka i zmiażdżony czosnek smaż kilka minut dodając koncentrat pomidorowy. Następnie dodaj zawartość 2 puszek pomidorów i uzupełnij wodą garnek. Gotuj 10 minut. Potem wlej mleczko kokosowe. Całość zblenduj. Podawaj posypaną świeżą kolendrą
AZgotuj!zielonej soczewicy, u mnie francuska 'puy' puszka krojonych pomidorów 4 łyżki oliwy z oliwek 2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę 2 cebule pokrojone w kostkę 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku 1 listek laurowy 1 litr wody (można użyć więcej lub mniej, zależnie od gustu) sól, pieprz i sporo suszonego oregano do smaku 2 łyżki octu z czerwonego(...)smaż przez chwilę, mieszając. Następnie dodaj opłukaną zieloną soczewicę i zalej 1 litrem wody. Gotuj, aż soczewica zmięknie, co trwa zwykle około 15 minut. Do prawie miękkiej soczewicy dodaj pomidory i przyprawy (oregano, pieprz, sól). Gotuj kolejny kwadrans. Na koniec do zupy dodaj ocet, wymieszaj. Dodatek octu sprawia, że soczewica zyskuje lekkość i inny wymiar smaku
Lejdi of the house