suszone pomidory - 10498 przepisów (strona:516/700)

Zupa rybna pomidorowa 180

inwencja kucharza Składniki: 1 dorsz 1 puszka pomidorów pelati -400 g (razem z zalewą) 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1 liść laurowy 3 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine) 1/3 łyżeczki chilli 1 duży ziemniak 1,5 l bulionu rybnego 1/2 łyżki masła 1/2 łyżeczki suszonej mięty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cukru(...)gotujemy bulion rybny. Filety kroimy na większe kawałki, lekko solimy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Do garnka wlewamy bulion, pomidory, wino, pokrojonego w kosteczkę ziemniaka, zeszkloną cebulę i czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy do miękkości ziemniaka, następnie wyjmujemy liść laurowy i wszystko miksujemy. Dodajemy do zupy pokrojonego dorsza

Oryginalny smak
Tortilla z kurczakiem, kukurydzą i warzywami 254

kukurydza z puszki Bonduelle 1 pomidor połowa cebuli ogórek ser topiony w plastrach np. cheddar  1 pojedynczy filet z kurczaka przyprawa curry przyprawa kebab-shoarma sól pieprz ketchup Sos musztardowo-majonezowy: 2 łyżeczki musztardy (dałam miodową, bo taką miałam) 4 łyżeczki majonezu 2 łyżeczki oliwy  1/2 łyżeczki octu 1/2 łyżeczki suszonej bazylii.  Przygotowanie: Fileta myjemy, osuszamy(...)kebab shoarma. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie rozkładamy usmażonego fileta na blasze wyłożonej papierem i wkładamy na jakieś 5-6 minut na 180 stopni, żeby trochę podpiec. Pomidora myjemy i kroimy na pół plasterki. Ogórek myjemy, obieramy i kroimy również na półplasterki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Sos:  W miseczce mieszamy wszystkie składniki razem. Placki

Gotuj z Mąką
Quesadillas 191

czerwona cebula 3 ząbki czosnku puszka czerwonej fasolki pół żółtej papryki puszka pokrojonych pomidorów z puszki 250 g sera żółtego papryczki jalapeno łyżka oleju sól pieprz ziołowy pieprz cayenne Sos jogurtowy: 250 g jogurtu naturalnego łyżka soku z cytryny łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka oregano łyżeczka suszonej bazylii szczypta soli Przygotowanie:  Przygotowujemy sos jogurtowy. Do 250 g jogurtu dodajemy(...)oraz dodajemy do mięsa. Następnie kroimy żółtą paprykę  w kostkę i dodajemy na patelnię.  Czerwoną fasolkę odsączamy  z zalewy i dodajemy do farszu.     Dodajemy pomidory z puszki, wszystko mieszamy i przesmażamy  przez chwilę. Doprawiamy solą,  pieprzem ziołowym i odrobiną pieprzu cayenne. Farsz smażymy do momentu aż sos z pomidorów się zredukuje

Taste Therapy
FASOLA CZERWONA A'LA PO BRETOŃSKU WEGE. 171

porcje 200g czerwonej fasoli 2 czerwone cebule 2 - 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 500ml domowego przecieru pomidorowego * słoik pomidorów lekko przesmażonych Pudliszki** 3-4 szklanki bulionu warzywnego olej z pestek winogron pieprz chili w płatkach suszona bazylia sos sojowy do smaku  Fasolę zalewam wodą i moczę min. 12 godzin. Odcedzam. Cebule obieram, drobno siekam. Szklę wraz(...)czosnkiem na oleju z pestek winogron. Następnie wrzucam namoczoną i odcedzoną fasolę. Dodaję przecier pomidorowy, pomidory z Pudliszek. Duszę do miękkości (ok. 1 - 2 h), uzupełniając wchłaniany płyn bulionem warzywnym i czasami mieszając. Pod koniec gotowania dodaję przyprawy, sos sojowy, duszę jeszcze jakiś czas. Podaję. SMACZNEGO! * 2 puszki pomidorów bez skórki, potraktowane widelcem na papkę ** takie to czary znalazłam

W kuchni Karmel-itki
Drobiowe burgery z mega chrupiącymi ziemniaczkami 131

pół 1 dojrzałe awokado – pokrojone w plasterki i skropione sokiem z cytryny 1 dojrzały pomidor – pokrojony w plastry 6 liści sałaty – umytych keczup Na mega chrupiące ziemniaki: 1kg ziemniaków 4 łyżki oleju sól i pieprz do smaku pół łyżeczki suszonego rozmarynu szczypta granulowanego czosnku   Zaczynamy od przyrządzenia mięsa na burgery, ponieważ przed usmażeniem burgery odstawać(...)rozgrzanej suchej patelni, podgrzewamy bułki od strony rozcięcia.   Składamy burgery – na każdą, spodnią część bułki rozsmarowujemy porcję keczupu, na to liść sałaty, gorący burger, plaster lub 2 pomidora i kilka plasterków awokado. Przykrywamy wierzchnią bułką i spinamy wykałaczką. Takie burgery od razu podajemy, z porcją pięknie upieczonych ziemniaków.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Piątek: Pieczone pierogi z pstrągiem 104

idealne do zagospodarowania resztek z lodówki. Składniki: Wędzony pstrąg 1 duży ziemniak Mała cebula czerwona 2 pomidory Natka pietruszki 2 łyżki masła Sól, pieprz Ciasto: 2 szklanki mąki Jajko plus jajko lub żółtko do posmarowania pierogów 4 łyżki oliwy 1 1/2 łyżeczka suszonych drożdży 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki cukru 9-10 łyżek cieplej wody Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy(...)uformuj w kulki i rozwałkuj każdą na bardzo cienki placek. Na środek placka połóż plastry ziemniaka z cebulą, kawałki wędzonej ryby i jeden-dwa pomidorki koktajlowe (lub cząstki pokrojonego pomidora). Posól, popierz i zawiń pieroga, dobrze sklejając brzegi. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do pieca nagrzanego na 180 stopni na około 20 minut, albo aż mocno się przyrumienią. Pierogi przekłóż

Niedzielny kucharz
Curry z kurczakiem, dynią i papryką 123

filety z kurczaka 1,5 szklanki pokrojonej w kostkę dyni 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry (400 g) 1 puszka mleka kokosowego (400 g) 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki orzechów nerkowca 2 – 3 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 płaska łyżka kurkumy 0,5 szklanki rosołu drobiowego „Winiary(...)kurczaka i posiekaną cebulę. Smażymy do zrumienienia. Pod koniec smażenia wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy utarte w moździerzu orzechy nerkowca, pokrojoną w kostkę paprykę i dynię oraz pomidory razem z zalewą. Wlewamy rosół, mleko kokosowe i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Doprawiamy sosem sojowym. W razie potrzeby curry możemy zagęścić mąką ziemniaczaną, którą rozrabiamy z odrobiną

Oryginalny smak
Salsa meksykańska na zimę 177

pokrojone w kostkę 2 papryczki chili 4 ząbki czosnku drobno posiekane 6 łyżek octu z czerwonego wina 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej  papryki w proszku pół łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka cukru sól do smaku Wykonanie: Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka. Podgrzewamy. Cebulę i czosnek podsmażamy na odrobinie

Czerwona Porzeczka
Muszelki z Sosem Burrito! 253

kminu rzymskiego 1 i 1/2 łyżeczki suszonego  oregano  Skworcu sól pieprz Wykonanie: W pierwszej kolejności rozgrzałam woka, wlałam oliwę i na rozgrzaną wyłożyłam mięso mielone, które podsmażyłam. Dodałam przyprawy, wymieszałam i na mięso wyłożyłam mieszankę warzyw. Woka przykryłam pokrywką i dusiłam kilkanaście minut.Kiedy marchewka i papryka były już miękkie dodałam pomidory i ketchup. Wszystko wymieszałam i dusiłam

Blondynka Gotuje
Burrito 227

odrobina kminu rzymskiego 1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano Skworcu sól pieprz Wykonanie: W pierwszej kolejności rozgrzałam woka, wlałam oliwę i na rozgrzaną wyłożyłam mięso mielone, które podsmażyłam. Dodałam przyprawy, wymieszałam i na mięso wyłożyłam mieszankę warzyw. Woka przykryłam pokrywką i dusiłam kilkanaście minut.Kiedy marchewka i papryka były już miękkie dodałam pomidory i ketchup. Wszystko wymieszałam i dusiłam chwilę

Blondynka Gotuje
Omlet z pomidorem, stokrotkami i mniszkiem 134

najpiękniejszy miesiąc roku a i najbardziej obfity w zioła, "chwasty" i kwiatki na nasz stół. Zbieramy młode listki pokrzywy majowej do suszenia, zbieramy stokrotki na syrop [ klik ] zbieramy kwiaty mniszka na miodek albo do tempury. Same smakowitości i zdrowie na talerzu. Tym razem z kwiatków mniszka i stokrotek wyczarowałam smakowity omlet na śniadanie i przed chwilą skończyliśmy(...)zajadać, pyszny. Pamiętajcie nie zbierajcie ziół i kwiatów przy szosach i ulicach, róbcie to w przydomowych ogródkach, działkach czy na łące. Omlet z pomidorem, stokrotkami i mniszkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sos Ortolana 204

przygotowania 1 hr 40 min Składniki 2,5 kg pomidorów 2 kg cukinii 750 g marchewki 500 g cebuli 150 g koncentratu pomidorowego 250 ml oleju 2 papryczki chili 1/2 główki czosnku 4 łyżki soli 2 łyżki cukru 1,5 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżeczka suszonej bazylii pieprz biały Przygotowanie Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy(...)Podsmażamy chwilę do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy marchew, sól i dusimy około 5 minut od czasu do czasu mieszając. W osobnym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, wrzucamy pomidory. Po chwili wyjmujemy pomidory i obieramy ze skórki. Pomidory przekładamy do osobnego garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojone papryczki chili i gotujemy przez 20 minut. Całość blendujemy. Do garnka z cebulą

Wędrówki po kuchni
Pomidorowy krem z sojowymi klopsikami 166

które przygotowałam z suszonych ziaren soi. W zawiesistej, lekko kwaskowatej pomidorowej smakują rewelacyjnie, a do tego są bardzo zdrowe. Polecam! KLOPSIKI Z SOI: 200 g ziaren soi 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz czarny świeżo mielony ZUPA POMIDOROWA: 1 litr bulionu drobiowego 1 marchewka 1 ziemniak 1 puszka pomidorów bez skóry

https:KKuchniaMniam
Curry rybne 124

cukrowego, 100 g szpinaku, 1 puszka mleczka kokosowego (400ml), 1 puszka krojonych pomidorów (400ml), 100 ml wody, 1 duża szalotka, 1 większy ząbek czosnku, 1 łodyga trawy cytrynowej, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki imbiru, 3/4 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczka ostrej papryki, szczypta suszonych płatków chili, sól, pieprz, olej dodatkowo: papryczka chilli, świeża kolendra Rybę umyć, oczyścić(...)minut. Kiedy cebulka jest już przesmażona dodajemy przyprawy i zmiażdżoną trawę cytrynową, całość przesmażamy jeszcze kolejne 3 minuty. Kiedy uwolni się już piękny aromat przypraw dodajemy mleczko kokosowe, pomidory i wodę, dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy całość zacznie się już gotować zmniejszamy ogień i gotujemy dalej 3-4 minuty, następnie dodając kawałki ryby oraz krewetki. Kiedy znowu curry

Plate of Joy
SPRING ROLLS czyli WARZYWNE SAJGONKI Z POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM SOSEM 157

arkuszy papieru ryżowego / zależy od ilości nakładanego farszu 1 szt. marchewki 1-2 szt. małych świeżych ogórków pół średniej cukinii pół świeżej papryki (dowolny kolor) 6-8 szt. pomidorów koktajlowych dymka ( cienkie białe i zielone części) miękkie, dojrzałe awokado świeże listki mięty liście sałaty masłowej 4 łyżki oleju ( do piersi z kurczaka) sól, pieprz Sos do kurczaka: 1-2 ząbki(...)świeżego imbiru ząbek czosnku pół świeżej / suszonej  papryczki chili 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka octu ryżowego  Pierś z kurczaka pokroiłam w paseczki i przyprawiłam składnikami sosu. Usmażyłam na oleju.  Pokroiłam w cienki paski: marchewkę,paprykę,cukinię,ogórka i dymkę. Pomidory pokroiłam w małe ćwiartki.    Warzywa można nakładać na płaty ryżowe

potrawyregionalne