Kiedyś nawet nie wyobrażałam sobie śniadania bez porządnej jajecznicy z pomidorem czy szynką i cebulą albo grzanek francuskich. I cały czas mam na to ochotę, ale tylko w weekendy ;) Od pewnego czasu śniadanie to zdecydowanie najważniejszy posiłek w ciągu dnia i zazwyczaj składa się z owsianki, której kiedyś nienawidziłam. Taaak, może niektórym z Was wydawać się, że wieje nudą(...)wieje, gdy jesteśmy kreatywni, wykorzystujemy sezonowe owoce i bawimy się smakami ;) Dziś gwoździem programu jest... suszone mango, które zdecydowanie stało się moją ukochaną przekąską i dodatkiem. Smak dojrzałego owocu nie ma nic wspólnego z jego suszoną alternatywą, która jest dość słodka, ale po przegryzieniu miesza się to z bliżej niezidentyfikowanym, kwaśnym smakiem. Pyszności! Zapraszam na owsiankę
Kitchens Alphabetwołowiny na gulasz 4 łyżki oliwy 1 cebula czerwona 1 papryka czerwona 1 duży pomidor 1 puszka fasoli w zalewie 1 cebula dymka-nać Przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy do fajity użyłam tej firmy: Skworcu szczypta mielonego kminu rzymskiego szczypta suszonej kolendry 1/2 łyżeczki wędzonej papryki szczypta chili jalapeno szczypta pieprzu cayenne 3 ząbki czosnku sól morska do smaku(...)piórka cebulę czerwoną oraz paprykę pokrojoną w paski, następnie wsypujemy mrożoną mieszankę meksykańską i dusimy około 10 minut bez przykrycia 3. Po tym czasie dodajemy znów mięso i pokrojonego pomidora, wrzucamy osączoną z zalewy fasolę czerwoną, doprawiamy ewentualnie solą dusimy 2 minuty. Odstawiamy. 4. Ryż gotujemy na sypko wg wskazówek na opakowaniu .Wykładamy na talerze podajemy z wołowiną posypujemy szczypiorem
Wanilia i Kardamonoliwek extra virgin 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego oregano ( lub 1 łyżka swieżego) 1 ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę sól, pieprz Jak zrobić sałatkę pomidorową: Pomidorki umyć i przekroić na połówki. Wrzucić do miski. Selera umyć i pokroić na cienkie plasterki. Dodać do pomidorów. W miseczce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, oregano, czosnkiem, solą
Codzienne Gotowaniedodatkiem suszonych papryczek chilli , ponieważ uwielbiamy ostrą kuchnię. Musze się Wam przyznać, że był to strzał w dziesiątkę, bo używam jej teraz na okrągło. Szczypta na pomidory, odrobinka do fasoli w pomidorach, ociupinka na pieczone ziemniaki i generalnie po trochę do wszystkich dań, którym chcę nadać jednocześnie smaku słonego i pikanterii. A może Wy lub Wasi bliscy bardzo lubicie(...)ziemniaków, warzyw oraz mięsa. Sól z koperkiem, skórką cytrynową i koprem włoskim (ten ostatni dodatek możecie ewentualnie pominąć) to mój pomysł na szybką przyprawę do ryb. Sól z suszonymi grzybami (u mnie borowiki), tymiankiem oraz czarnym pieprzem to najciekawsza z proponowanych mieszanek. Grzyby są nośnikiem smaku umami, który dodaje potrawom smakowitości. Myślę, że tą mieszanką można przyprawić bardzo wiele
Chilli Czosnek i Oliwaświata: Azja Składniki: (na 2 porcje) 2 torebki ryżu brązowego pęczek szczypiorku pół pomidora 16-18 krewetek 250 ml przecieru pomidorowego 300 ml mleczka kokosowego 2 łyżeczki cukru 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki kurkumy w proszku szczypta imbiru w proszku szczypta curry w proszku 1 suszona papryczka chilli szczypta soli szczypta pieprzu 2-3 łyżki masła Przygotowanie(...)czasie dodać chilli oraz mleko kokosowe, gotować kolejne 10 minut. 3. Na drugiej patelni podsmażyć przez około 1-2 na maśle: posiekany szczypior oraz pokrojony w kosteczkę pomidor dodać wyciśnięty czosnek, curry, imbir oraz kurkumę 4. Dodać krewetki- delikatnie je posolić. Smażyć po 2 minuty na każdej stronie. 5. Przełożyć krewetki z przyprawami do sosu. Gotować na małym ogniu jeszcze
KreatywnePinydzień następny, ewentualnie zaprosić na taki sos z makaronem przyjaciół, szybciej zniknie :) Składniki: 2 średnie cebule 4-5 ząbków czosnku puszka pomidorów bez skóry ok.400 g 4-5 łyżek oliwy 10 łyżek gęstego przecieru pomidorowego łyżeczka suszonego oregano, listek laurowy łyżka posiekanej świeżej bazylii pieprz mielony prawdziwy i ziołowy sól, cukier do smaku ewentualnie sok z cytryny Przygotowanie: Obraną(...)cebulę i czosnek drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju (wpierw wkładamy cebulę) Dokładamy pomidory z puszki -mieszamy i gotujemy na "wolnym" ogniu Dokładamy ziołowe składniki , liść , koncentrat pomidorowy i gotujemy na bardzo małym ogniu Gotowanie trwa około 30 - 40 min. często mieszamy, nie dopuszczamy do przypalenia, sos powinien być gęsty Z ugotowanego sosu wyjąć listek , doprawić
Proste Potrawykostkę dyni, selera i marchewki. Z poszatkowaną białą kapustą, ciecierzycą z puszki i świeżymi pomidorami. Opcjonalnie także z niewielką ilością liofilizowanych buraków. Te ostatnie nie tylko nadają intensywnego koloru zupie, ale przede wszystkim podnoszą jego walory smakowe i zdrowotne. Liofilizacja bowiem jest procesem suszenia poprzez błyskawiczne zamrażanie w próżni. Dzięki temu otrzymujemy produkt w formie drobnego proszku (właściwie pyłu), który(...)kostkę 1,5 l gorącego bulionu po 1 szklance pokrojonych w drobną kostkę warzyw: marchewki, dyni, selera 1 szklanka poszatkowanej białej kapusty 1/ puszki ciecierzycy z zalewą 3 pomidory lub 1/2 puszki krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku starte na tarce przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 listki laurowe, 2 kulki ziela angielskiego sok z ćwiartki cytryny opcjonalnie
cool and mintyjesiennej samotni, kluczy po parku. AROMATYCZNE SKRZYDEŁKA W POMIDORACH. (źródło: prasa.) 8 skrzydełek z kurczaka 2 puszki pomidorów bez skóry w zalewie 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili czubata łyżeczka cynamonu 2 małe cebule łyżeczka "jarzynki" suszony tymianek 2 łyżki oliwy łyżka masła Skrzydełka umyłam, osuszyłam. Podsmażyłam bez niczego na oliwie. Czosnek, obraną cebulę bardzo drobno(...)posiekałam. Zmiksowałam z pomidorami wraz z zalewą. Na maśle podsmażyłam cynamon, chili, tymianek. Do smażących się przypraw, wlałam zmiksowane pomidory i dusiłam ok. 7 minut. Następnie doprawiłam "jarzynką". Całością zalałam skrzydełka, po czym poddusiłam je z sosem przez ok. 15 - 20 minut na niezbyt mocnym ogniu. Podałam ze świeżym pieczywem. Smacznego
W kuchni Karmel-itkisylwestrowych imprez w domu :) polecam :) Składniki: pełnoziarnisty chleb tostowy , twarożek śmietankowy , roszponka , pomidor , sól do smaku, grubo mielony pieprz do smaku . Ryba: około pół kg filetów z łososia , 3 łyżki soku z cytryny , sól do smaku, pół łyżeczki słodkiej papryki , duża szczypta ostrej papryki , 1/3 łyżeczki suszonej mięty , 1/3 łyżeczki suszonego oregano , 4 łyżki oleju . Dodatkowo: olej(...)lodówki przynajmniej na pół godziny. Twarożek rozetrzeć z solą i pieprzem, powinien wyjść dość pikantny. Jeśli jest zbyt gęsty, można dodać trochę śmietany. Roszponkę wypłukać i osuszyć na ręczniku. Pomidor opłukać i pokroić w plastry. Patelnię grillową rozgrzać, przesmarować lekko olejem i zgrillować filety łososiowe, mniej więcej 5 minut z każdej strony. Chleb tostowy podpiec na tej samej patelni. Jedną
Codzienna kuchnia niecodziennamięsa wieprzowego, gulaszowego 15 sztuk pieczarek 1 cebula, olej rzepakowy do smażenia liść laurowy, pieprz ziarnisty i mielony, sól, cukier pomidory krojone szklanka wina czerwonego, wytrawnego około 2 cm świeżego imbiru, cząber suszony lub świeży 20 dag mrożonego groszku zielonego Przygotowanie: Pokrojone mięso i cebulę podsmażyłam na gorącym oleju RZEPAKOWYM, dodałam pół szklanki wina, liść laurowy, 3 ziarnka(...)mięso było już prawie miękkie dołożyłam mrożony groszek, sól i cząber wymieszałam i dodałam resztę wina, gotowałam już do zupełnej miękkości mięsa Na koniec dodałam 3/4 puszki - 390 gramowej pomidorów( o tej porze roku można dodać przecier ze świeżych pomidorów ). Kiedy dodałam pomidory sos zmienił smak na ostrzejszy, dlatego kto woli delikatniejsze smaki spokojnie może ich nie dodawać... a jeśli
Proste Potrawyprzygotowanie nie jest trudne. Do przygotowania dania użyłem: 1,5 kg udek kurczaka, 2 puszek pomidorów, 200 ml mleka kokosowego, 2 średnich cebul, 3 ząbków czosnku, pęczka natki świeżej kolendry, 4 cm kawałka korzenia imbiru, 500 gram mąki pszennej typ 450, 2 łyżeczek suszonych drożdży, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 ml mleka, 200 gram gęstego jogurtu naturalnego(...)ściereczką i odstawiłem w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Udka z kurczaka pozbawiłem kości. Cebule pokroiłem w dość grube piórka. W moździerzu roztarłem razem dwie łyżeczki suszonych nasion kolendry, dwie łyżeczki kminu rzymskiego, dwie łyżeczki przyprawy garam masala, łyżeczkę gałki muszkatołowej, dwie łyżeczki mielonej papryki ostrej, pięć goździków i dwie łyżeczki kurkumy. Na głębokiej patelni rozgrzałem
Wyprawy kulinarnemozzarelli Adżapsandali: 3 jędrne bakłażany 4 duże ziemniaki 2 czerwone cebule 1 czerwona papryka 4 mięsiste pomidory 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/4 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub kilka listków świeżej) 2 ząbki czosnku chlust oliwy z oliwek sól * PRZYGOTOWANIE Chaczapuri adżarskie Do miski(...)minut . Następnie wypłucz pod bieżącą wodą i osusz. Ziemniaki obierz i pokrój w talarki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Pomidory natnij na krzyż od spodu, sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Następnie pokrój w ósemki. W garnku lub bardzo dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć doń cebulę i smaż 3 minuty
Food Squareciepła przegotowana woda 3-4 łyżki Składniki na farsz: 1 średnia cukinia 3 średnie pomidory 10 czarnych oliwek 200 ml śmietany 18% 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 jajka 1 duża kulka sera mozarella 10 dkg ostrego żółtego sera sól, pieprz do smaku łyżeczka suszonego tymianku listki świezej bazyli 3 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Do dużej miski wsypać mąkę(...)wlać śmietanę, dodać przecier, starty ser żółty, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i tymianek. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto.Na masę ułożyć pokrojone obrane ze skórki pomidory, wstążki cukini, ja użyłam obieraczki do warzyw, pokruszoną mozarellę, pokrojone w plasterki oliwki i listki bazyli. Wszystko opruszyć delikatnie solą i wstawić do piekarnika nastawionego na 200 stopni na około
Gosia gotujepory 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek startego imbiru (1cm) puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego pół szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki octu jabłkowego łyżka brązowego cukru pół opakowania makaronu Czanieckiego kokardki przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, szałwia suszona łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę 2 x 2 cm, oprószamy pieprzem(...)gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy mięso i smażymy, aż się zrumieni. Mięso oprószamy mąką ziemniaczaną i mieszamy aż mąka oblepi mięso. Wlewamy pomidory, bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy, imbir, ocet i cukier, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy podsmażoną marchew i gotujemy, aż mięso będzie miękkie (często mieszamy, by sos nie przywarł do dna). Pod koniec
Smak mojej kuchniduże czerwone cebule 2 czerwone papryki 6 ząbków czosnku 2 puszki pomidorów ( najlepiej w całości ) 1 pęczek natki pietruszki oliwki oliwa z oliwek do smażenia kardamon szczypta cynamonu garść posiekanej, świeżej szałwii garść poszatkowanej świeżej bazylii pieprz sól dodałam jeszcze zdobytą w Egipcie mieszankę przypraw ( kminek, suszona kolendra, papryczka chili, gałka muszkatołowa, liść laurowy... nie wiem co tam jeszcze(...)zetrzeć papierowym ręcznikiem. Pozostałe warzywa pokroić w grube kawałki, tak aby się nie rozleciały w trakcie duszenia. Wszystko razem dusić na oliwie z oliwek. Na koniec dodać pomidory w puszce i przyprawy. Podawać z kuskusem , chlebkami pita lub ryżem
Jemy Pijemy