mąki pszennej + do podsypania 1/2 szklanki białego wina wytrawnego 3/4 szklanki ciepłej wody 8 g drożdży suszonych (instant) 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy Dodatki: 1 kula mozzarelli 9-10 pomidorków koktajlowych świeże listki oregano Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę
Kuchnia MagdaLenysoczewica nie wymaga uprzedniego namaczania, wystarczy ją przepłukać na sicie zimną wodą. Składniki 1 szklanka suszonej czerwonej soczewicy (ind. masur dal) 1 duża czerwona cebula pokrojona w kostkę 1 mała marchewka 1 mały por (tylko biała część) 3 lub 4 mięsiste pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów lub kilka 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 2 ziemniaki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapełnoziarnisty 170 g pomidor Przepis: na każdą położyć plasterek szynki, twarogu oraz pomidora Nie miałam pomidora więc użyłam papryki. Zmieszałam ją z twarogiem i zjadłam z chlebem. Drugie śniadanie 150 ml jogurt naturalny 2% tłuszczu 140 g maliny 40 g rodzynki suszone 20 g orzechy włoskie 25 g miód pszczeli Obiad 120 g mięso
Kucharzycaświeżej papryczki skraca ten czas. Jeśli zależy nam na dłuższym terminie przydatności, to użyjmy suszonych dodatków. Wszystkim lubiącym takie sałatki polecam również szybkie: sałatkę z kurczakiem, boczkiem i winogronem , sałatkę ze szklanki lub sałatkę z kaszy orkiszowej z kiszoną cytryną , pomidorami, papryką i cukinią. Kiszone cytryny można przygotować samemu w domu. Nadają ciekawego smaku nie tylko takim sałatkom
Codzienna kuchnia niecodziennadrobno kroimy je. 5. Na każdy plasterek (na brzegu) nakładamy 1 łyżeczkę serka z 1/2 pomidorka suszonego. Zawijamy.Wiążemy szczypiorkiem. 6. Na każdą roladkę dodajemy orzechy i trochę skórki z cytryny oraz listek bazylii. 7. Świetnie pasuje do naszego dania sos z pomidorów. Smacznego! Zapraszamy do komentowania i podrzucania propozycji na dalsze przepisy
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoduża cebula 2 duże ząbki czosnku 2 średniej wielkości ziemniaki 2 nieduże marchwie 2 duże pomidory 2 małe lub 1 duża czerwona papryka 1 puszka groszku konserwowego 1 łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka suszonego tymianku sól do smaku sok z połowy małej cytryny oliwa do smażenia Marchew kroimy w dość cienkie
Kuchenna Kontrrewolucyakapusta kiszona 30 dkg żeberka wieprzowe 2 marchewki 1 pietruszka ½ mały seler 4 suszone prawdziwki ( namoczone, pokrojone w paski) Sól ,pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek 1 cebula pokrajana w kostkę 20 dkg boczek wędzony pokrojony w kostkę 1 pomidor bez skórki pokrojony w kostkę 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 łyżka oleju Kapustę pokrajać, zalać częścią wody. Dodać
Kulinarny karnet ChristopheraWspaniałe danie na przywitanie Nowego Roku :) Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego 3 łyżki oleju cebula ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów ok. 20 rurek cannelloni 250 g sera ricotta 375 ml mleka 6 łyżek startego sera typu parmezan suszone oregano szczypta mielonej słodkiej i ostrej papryki sól i pieprz Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Cebulę(...)czosnek obieramy i siekamy, dodajemy do mięsa i smażymy , cały czas mieszając ok. 5 minut. Mięso doprawiamy solą , pieprzem, oregano i papryką. Dodajemy 1/3 puszki krojonych pomidorów. Dusimy kolejne 5 minut. Makaronowe rurki wcześniej obgotować lekko ok. 3 minut we wrzątku w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne natłuścić lekko masłem i makaronowe rurki nadziewać przygotowanym farszem. Następnie ułożyć w naczyniu
Słodkości i nie tylkoSKŁADNIKI 2 pomidory bawole serce 1 awokado 1 czerwona cebula 100 g pesto z bazylii 200 g tofu bazylia oregano s ó l, pieprz oliwa extravergine **** INGREDIENTI 2 pomodori cuore di bue 1 avocado 1 cipolla rossa 100 g di pesto di basilico 200 g di tofu basilico origano sale, pepe olio extravergine d'oliva PRZYGOTOWANIE Tofu kroimy(...)plastry, nacieramy oliw ą, oprószamy suszonym oregano, solą i pieprzem. Tofu grillujemy kilka minut z każdej strony. **** PREPARAZIONE Tagliate il tofu a fettine, condite con un filo d'olio extravergine. Spolverate il tofu con origano secco, un pizzico di sale e pepe. Grigliate il tofu alla piastra, girando ogni tanto. Pomidory i awokado kroimy w plastry, cebul
La grande e la piccola cuocaselera naciowego 1 mała cebula (czerwona lub biała) 3 ząbki czosnku 1 pomidor PESTO Z NATKI PIETRUSZKI mały pęczek natki pietruszki (tylko listki) 3 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku / starty na tarce 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska, pieprz PRZYPRAWY : sól morska, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku WYKONANIE KASZĘ GRYCZANĄ(...)mieszamy ze startym czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami. ŁOSOSIA kroimy w kostkę 2x2 cm, cebulę w drobną kostkę, czosnek w plasterki, łodygę selera w plastry. Skórkę pomidora nacinamy na krzyż i zanurzamy na 2 minuty we wrzątku. Zdejmujemy skórkę, kroimy w grubą kostkę. Na dużej patelni na pozostałym maśle podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek i seler naciowy. smażymy
cool and mintygram świeżych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 czerwonej papryki, 1 zielonej papryki, 1 pomidora, 4 ząbków czosnku, 1 szalotki, 1 cytryny, pęczka natki świeżej kolendry, 250 gram jogurtu greckiego, 2 łyżek majonezu, 2 łyżek koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczki kminku, 1 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczki czarnuszki, oliwy, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem(...)umyłem i pozbawiłem gniazd nasiennych. Pokroiłem miąższ w drobniejsze kawałki i umieściłem w blenderze. Do papryki dodałem dwa ząbki czosnku, obraną szalotkę, pęczek natki kolendry i obranego ze skórki pomidora. Całość zmieliłem tak, aby kawałki poszczególnych warzyw nadal były widoczne. Powstałą masę połączyłem z mięsem mielonym, dodając również dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Na suchej patelni uprażyłem łyżeczkę kminu rzymskiego
Wyprawy kulinarneSkładniki: 250 g zielonej soczewicy (suchej!) puszka krojonych pomidorów 4 łyżki oliwy z oliwek 2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę 2 cebule pokrojone w kostkę 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku 1 listek laurowy 1 litr wody (można użyć więcej lub mniej, zależnie od gustu) sól, pieprz i sporo suszonego oregano do smaku 2 łyżki octu z czerwonego(...)przez chwilę, mieszając. Następnie dodaj opłukaną zieloną soczewicę i zalej 1 litrem wody. Gotuj, aż soczewica zmięknie, co trwa zwykle około 15 minut. Do prawie miękkiej soczewicy dodaj posiekane pomidory z puszki i pozostałe przyprawy (oregano, pieprz, sól). Gotuj kolejny kwadrans. Na koniec do zupy dodaj ocet, wymieszaj. Dodatek octu sprawia, że soczewica zyskuje lekkość i inny wymiar smaku
Swojskie jedzonkoChili con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. “Chile con carne” oznacza papryki z mięsem. Główne składniki tej potrawy to różnego rodzaju papryki, fasola, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso, doprawione kuminem i chilli. Chilli con carne to aromatyczne, meksykańskie pikantne danie o głębokim aromacie. Podaje się do tego dania, chleb ryż lub tortillę. Jest to idealne(...)ząbki czosnku 3 szt. cebula 1 czerwona papryka 1/2 łyżeczki chilli pieprz cayenne 1 łyżeczka kuminu w proszku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 puszka fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 250 g passaty pomidorowej 1 puszka – Pomidory krojone z puszki 1 marchew 1,5 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 250 ml rosołu domowego Cebulę kroimy w kostkę, czosnek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlimonki soda oczyszczona (około 1/3 łyżeczki) sól/pieprz do smaku Sos: puszka pomidorów bez skórki 2 duże białe cebule 2 ząbki czosnku łyżeczka czosnku niedźwiedziego 300 ml passaty pomidorowej łyżeczka śmietany 12 % szczypta cukru sól, pieprz do smaku po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, ziół prowansalskich i ostrej papryki mozzarella Przygotowanie: Normal 0 21 false false false(...)została idealna temperatura do smażenia - wykładamy na nią pulpeciki. Smażymy z każdej strony, delikatnie obracając. W międzyczasie, siekamy pozostałą cebulkę oraz czosnek. Szklimy je na patelni i razem z pomidorami i passatą umieszczamy w garnuszku. Gotujemy około 10 minut. Doprawiamy przyprawami oraz łyżeczką śmietany. Miksujemy. Częścią sosu przykrywamy dno naczynia żaroodpornego, na które wykładamy pulpety. zalewamy je pozostałym sosem
ChilliJemy