jajka 30ml śmietanki sol,pieprz tymianek posiekany ,lub suszony Wykonanie Paprykę oczyścić i pokroić na kawałki,ziemniaki ugotowane ,ostudzone pokroić w plasterki. Pokrojona cebule w krążki ,paprykę i czosnek podsmażyć na patelni,którą potem wsadzimy do piekarnika. Dodać plasterki ziemniaków i całość dusić 3-4 minuty. Dołożyć pomidory. Jajka wymieszać ze śmietaną ,tymiankiem i doprawić solą i pieprzem
w mojej kuchnilistki laurowe 5 ziarenek zielonego kardamonu 3 goździki 1 suszona papryczka chili 5 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżeczka nasion kminu 2-3 ząbki czosnku kawałek świeżego startego imbiru 1 łyżeczka milonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu 0,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki ostrej papryki 2 puszki krojonych pomidorów sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie : W rondlu lub głębokiej
Codzienne Gotowaniezmieniłam koncepcję, uznałam,że jest tak smaczna, że dodanie pomidorów jest zbędne,zamiast nich dodałam o niebo więcej koperku. I co ? I udało się. Wyszło pysznie. Domownicy bardzo zadowoleni a to jest najważniejsze. Polecam :) Składniki - duża kapusta pekińska - duża cebula - 2 łyżki masła - pół dużego pęczka koperku ( opcjonalnie suszony ) - majeranek,kminek mielony, czosnek mielony, lubczyk suszony, sos sojowy
Kuchnia z widokiem na ogróddodatkiem oliwy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy suszonym oregano. Całość mieszamy. Do całości dodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy solą i pieprzem ( dodałam jeszcze 2 łyżki cukru dla osłodzenia :). Krótko smażymy, a następnie dolewamy wino, które odparowujemy. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze kilka minut. Wyłączamy
Kredowe MenuPOMIDORAMI Składniki: 1 pomidor pokrojony w drobną kostkę 4 oliwki pokrojone w drobną kostkę plasterek cebuli posiakany w bardzo drobną kostkę szczypta czosnku, soli i pieprzu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 gałzki świeżej bazyli posiekanej lub łyżka suszonej bazylii Sposób przygotowania: Wszystko razem dokładnie wymieszać. Z PIECZARKAMI Składniki: 4 duże pieczarki łyżka masła szczypta
W kuchni wieczoremtowarzystwie sałatki z pomidorków koktajlowych i świeżej bazylii to pyszna przystawka na ciepło. Składniki: duży oscypek 2-3 łyżeczki miodu naturalnego łyżka oleju papryczka chilii świeża lub płatki suszonej papryczki 250g pomidorków cherry oliwa z oliwek sól, czarny pieprz listki bazylii Sposób przygotowania: Oscypek kroimy na plastry o grubości około 2cm. Miód mieszamy z oliwą drobno posiekaną papryczka chilli(...)Pomidorki myjemy i rozkrawamy na pól. Skrapiamy oliwa z oliwek. Solimy i pieprzymy. Dodajemy garść świeżych listków bazylii. Mieszamy. Gorący ser przekładamy na talerze. Serwujemy z dodatkiem sałatki z pomidorów
Pyry na Gazzupa, ni to sos, czyli klopsy w pomidorach. Klopsy z wołowiny, z serem jadel i gouda, z makaronem orzo. 500 g mielonego mięsa wołowego 50 g ser jadel 70 g ser gouda 5 łyżek koncentratu pomidorowego Łowicz 2 garści makaronu orzo 1 łyżeczka soli 1 łyżka lubczyku suszonego ok. 1 l wody Ser ucieramy na tarce o drobnych oczkach
Kucharzycaszkl. letniego mleka 1 łyżeczka soli 1 op suszonych drożdży 2 łyżki oleju Dodatkowo: 1/2 tubki zielonego barwnika spożywczego 1 łyżka mąki olej Farsz: 1/2 szkl. kaszy kuskus 1/4 kostki mięsnej 1 mała papryka czerwona 1 por (biała część) 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 serek Apetina "Pomidory z bazylią" 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka ostrego keczupu
Kolorowy Przepisownikpomidorki suszone w oliwie mozzarella sól, suszona, czosnek granulowany bazylia Skworcu Wykonanie ; Piersi umyć , przeciąć środek tworząc sakiewkę. Natrzeć solą ,pieprzem, czosnkiem i bazylią. Naczynie żaroodporne natrzeć oliwą z pomidorków. Ułożyć piersi tworząc łódeczkę , do środka włożyć pomidorki pokrojone w paseczki i mozzarellę. Polać oliwą z pomidorów. Piec w temp 190 st około 25/ 30 minut
Sama słodycz i szczypta chilipowinna zrobić się miękka i szklista, nabrać ciemniejszego koloru. Nie może się przypalić bo zgorzknieje, więc dusimy 8-10 minut na małym ogniu i nie zapominamy o mieszaniu. Kroimy suszone śliwki na mniejsze kawałki, dodajemy do duszącej się cebuli. Dorzucamy namoczone wcześniej w gorącej wodzie i odcedzone rodzynki. Dodajemy mieloną paprykę, solimy całość i pieprzymy do smaku. Dodajemy(...)pomidorów i przypraw. ZALEWA do zakwaszenia 50ml octu spirytusowego 10% 250ml wody 1 łyżeczka ziaren gorczycy 2 liście laurowe 2-3 ziela angielskie, potłuczone 2-3 czubate łyżki cukru ½ łyżeczki czarnego lub kolorowego pieprzu ziarnistego POZOSTAŁE SKŁADNIKI 4-5 dużych filetów śledziowych 2-3 średnie cebule – biała i czerwona dla koloru 2 średnie ogórki kiszone 1 czubata łyżeczka suszonego
Karo in the KitchenSkładniki: ok. 400-500 gram mięsa mielonego przecier pomidorowy makaron lub ziemniaki 1 średnia cebula 1 jajko bułka tarta mąka śmietana przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona
Pudełko rozmaitościpomarańczowe pomidory 20 dag startego sera gouda 3 łyżki oliwy Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Sos beszamelowo-musztardowy 50 g masła 2 łyżki mąki pszennej 150 ml bulionu warzywnego 350 ml mleka 3,2 % 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 jajko Sól morska do smaku Biały pieprz do smaku Gałka muszkatołowa do smaku Szczypta suszonego rozmarynu(...)Zdjąć z ognia, połączyć z roztrzepanym jajkiem. Wymieszać do połączenia. Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu układamy na przemian płaty lasagne, warstwę warzyw łącznie z pokrojonymi na plastry pomidorami, polewamy sosem posypujemy serem i tak to wyczerpania składników. Ostatnią warstwę na górze przykryć resztą beszamelu posypać serem, zapiekać pod przykryciem w piekarniku 25-30 minut. Na kilka minut
Wanilia i Kardamoncześć lata i prostoty! SKŁADNIKI 650-750g pomidorów – dojrzałych i soczystych 1 wężowy ogórek lub kilka gruntowych (350g) 1 duża zielona papryka (250-350g) 1 średnia czerwona cebula (80-100g) 100-150g twardej greckiej fety garść czarnych oliwek garstka gałązek świeżego oregano (od biedypłaska łyżeczka suszonego, roztartego w palcach) oliwa z oliwek ocet z czerwonego
Karo in the Kitchensłodycz bułki i żurawiny w połączeniu z pomidorem czy wędliną. Oryginalny przepis pochodzi z bloga Moje wypieki , lekko go zmodyfikowałam. Z podanej ilości wychodzi 6-8 bułek. 620 gram mąki pszennej 300 ml mleka 90 gram masła 1/2 łyżeczki soli 5 łyżek cukru 25 gram drożdży 100 gram suszonej żurawiny 4 łyżki mleka podgrzać w rondelku
Czerwony Gupikkminu rzymskiego 3 cm świeżego imbiru 3 suszone małe czerwone chili 1 łyżka wędzonej papryki 2 łyżeczki garam masala 1 doniczka świeżej kolendry 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego Sos masala 2 łyżki kokosowego oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku cała porcja pasty masala 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 400 ml kokosowego mleka 150 g czerwonej soczewicy
codojedzenia