Kotlety schabowe a’la pizza Czasami już nie wiadomo co wymyślać bo wszystko było i się znudziło .. Cóż , zawsze jednak coś nowego wpada w końcu
Ogrodnik w podróżyszklanki wlewamy napar i dolewamy gorącej wody. Dodajemy miód, sok wyciśnięty z cytryny i połowy pomarańczy oraz przyprawiamy do smaku. Opcjonalnie dodajemy maliny (mrożone, świeże lub ze słoiczka) i suszone żurawiny. Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-zloty-napar-z-imbiru Anna Mucha: Dżem z włoskich śliwek Czas przygotowania: 3h Pozom trudności: łatwe Dżem z włoskich śliwek (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: śliwki włoskie cukier cynamon(...)chutney przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków i zalewamy resztą syropu. Sos możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/dorota-wellman-chutney-z-ananasa Karol Okrasa: Konfitura z pomidorów curry Czas przygotowania: 2h Pozom trudności: łatwe Konfitura z pomidorów curry (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: pomidory – 7-8 szt. cukier – 2-3 łyżki cebula – 2 szt. ziele angielskie – kilka ziaren cytryna
WojnaNaSmaki.plpodsmażać. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać pokrojony seler naciowy i marchewkę. Posolić i popieprzyć. Wymieszać i całość razem podsmażać, aż warzywa delikatnie zmiękną. Następnie, na patelnię wlać pomidory z puszki wraz z zalewą i wrzucić liść laurowy. Całość gotować, na bardzo małym ogniu, przez godzinę, aż sos zgęstnieje a warzywa staną się miękkie. Ugotowany sos pomidorowy doprawić solą(...)kurczaka, można przygotować dzień wcześniej i wystudzony oraz przykryty (np. folią aluminiową) przechować w lodówce. Następnie, przed dodaniem do ragoût z kurczaka, należy go podgrzać. Świeży rozmaryn można zastąpić suszonym, a białe, wytrawne wino - bulionem drobiowym, choć wpłynie to na smak potrawy. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: Giada
Gospodyni Miejskasoli 2 łyżki cukru Pomidory sparzyć. Zdjąć skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki i gniazda nasienne. Pozostały miąższ włożyć do garnka, przykryć i gotować przez 20 minut. Rozgotowane pomidory przetrzeć przez sito do drugiego garnka i zagotować. Dodać sól i cukier. Odparować na większym ogniu w celu uzyskania bardziej gęstego przecieru (przez około 15 minut). Gorący przecier rozlać(...)chronić je przed światłem, które może zmienić barwę oraz zmniejszyć wartości odżywcze 4. Metody konserwowania . Istnieje wiele metod konserwowania. Możemy pasteryzować, kisić, konserwować cukrem, octem czy alkoholem, a także suszyć i mrozić. a) Pasteryzowanie . To najskuteczniejszy sposób utrwalania zapraw, który pozwala na przechowywanie nawet kilka lat. Polega na poddawania procesowi podgrzewania w temp
Bon Appetit MałgorzatySoczyste i zgrabne roladki z kurczaka, otoczone chrupiącą panierką z bułki tartej i parmezanu. Podane na pysznym sosie pomidorowym, z aromatycznym szpinakiem w środku. Całość
cool and mintyjedna saszetka stanowi 200 g surowych warzyw! To odpowiada połowie dziennego zapotrzebowania ich spożycia! Warzywa, które znalazły się w Warzyw Kubku pochodzą z dobrze sprawdzonych, certyfikowanych upraw. Zastosowana metoda suszenia surowców pozwala zachować 80% witamin i 100% minerałów świeżych warzyw. Może się wydawać, że taki produkt nie posiada błonnika lub posiada go w znikomych ilościach. Nic bardziej mylnego! Warzyw(...)odczekaniu zalecanych 2-3 minut. Warzyw Kubek dostępny jest w 8 wariantach smakowych i tym samym 8 różnych "funkcjach": ODCHUDZANIE - kapusta, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, koperek, natka selera, pomidor, cebula, por ANTYSTRES - pomidor, pasternak, bazylia, kolendra WIGOR - seler, pietruszka, pasternak, pieprz, kolendra, liść laurowy WITALNOŚĆ - burak, pomidor, papryka, liść laurowy, pieprz ODPORNOŚĆ - pasternak, czosnek, cebula
Zdrowie na języku :PMam ambitny cel, aby Miśka jadła wszystko to co my, więc planuję menu na cały tydzień łącznie z pełną listą zakupów. Uzgodniłyśmy z Miśką- wielką fanką
greenscarfchcieć więcej? Nooo... może jeszcze ziemniaków, ryżu lub kaszy ;))) Tego typu danie robiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Bardzo nam posmakowało, szczególnie dzieciom - moje to wielbicielki pomidorów, fasolki i kurczaka ;) jednie boczek kazały sobie pościągać, ale z tego z kolei ucieszył się mąż ;) jedliśmy z ziemniakami, drugiego dnia z ryżem - obie wersje smakowały super, trudno mi nawet(...)fasolki szparagowej żółtej 300 g fasolki szparagowej zielonej 1 duża cebula kilka plastrów boczku (użyłam 24, czyli po 2 na każde poudzie) 500 g passaty pomidorowej 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 płaska łyżeczka przyprawy kebab-gyros sól i pieprz do smaku natka pietruszki do podania woda wykałaczki/dratwa Sposób przygotowania: Podudzia z kurczaka wrzucamy
Kolorowy Przepisownikplastrów. Ser żółty zetrzyj na drobnych oczkach. Sos 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany (może też być jogurt naturalny, ale wyjdzie rzadszy sos) 1 łyżka majonezu pół łyżeczki suszonej lub świeżego posiekanego koperku sól, pieprz mielony i ziołowy w ilości wg upodobania Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Możesz go dać więcej, jeśli chcesz mieć mocniejszy sos. Dodaj śmietanę(...)jest to, że wreszcie w moim domu je się szpinak. A córcia wcina je równo, a dopiero kończy roczek. Polecam eksperymentować ze smakiem - można dodać kukurydzę konserwową, paprykę lub pomidory. Niech poniesie Cię wyobraźnia
Anioszek w kuchnisosu zwykłego majonezu (sic!), przez pomijanie najważniejszych składników, przez zamienianie sałaty rzymskiej na lodową lub co gorsza byle jaką masłową, smażenie grzanek zamiast ich pieczenia, siekanie sałaty, przez dodatek pomidorów, cebuli, bekonu, kurczaka i Bóg wie czego jeszcze… Historii pochodzenia tej najczęściej spieprzonej (pardon my French) sałatki świata jest kilka. Najbardziej przemawia do mnie ta, która jej autorstwo przypisuje Caesarowi(...)więcej ma cennych składników odżywczych, witamin, beta karotenu i smaku. Pozbawiamy ją warstwy zewnętrznych, podniszczonych liści. Resztę główki dzielimy na pojedyncze liście i myjemy pod chłodną bieżącą wodą. Suszymy listki w wirowej suszarce do sałat albo na bawełnianych ścierkach – sałata przed dodaniem reszty składników musi być całkowicie sucha , inaczej rozwodni i rozcieńczy sos! GRZANKI Bagietkę rwiemy w dłoniach na pojedyncze
Karo in the Kitchenniecała) kaszy gryczanej białej - 2 duże cebule - 1 ząbek czosnku - 1/2 łyżeczki tymianku (nie trzeba) - ok.200-300ml bulionu (u mnie mrożony własny, ale można dać z kostki) - 1 puszka krojonych pomidorów - 0,5l soku pomidorowego - ketchup do smaku - 2-3 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego - sól (ok.1 łyżeczki) i świeżo mielony pieprz do smaku - skrobia kukurydziana maizena (do zagęszczenia sosu(...)mnie jedna część miała ok.600g, druga to pozostała część. 1 wersja: do 600g mielonego mięsa dodałam większą część pokrojonej kapusty, ok.400g i dokładnie całość wymieszałam, doprawiłam dodatkowo tę część suszonym tymiankiem. Mniejsze liście, było ich 9 rozłożyłam na blacie kuchennym i rozdzieliłam na nie mój farsz. Dokładnie zawinęłam i odstawiłam . 2 wersja: do reszty mięsa dodać kaszę gryczaną
Smaczne ZdroweDziś przedstawiam coś bardzo pożywnego. Pyszny gulasz z karkówką i cukinią, z dodatkiem pieczarek i fasolki szparagowej zapewni nasycenie na bardzo długo. Co więcej, jest bardzo
karmelowykofta z grilla Mięso na szaszłyki i satays kroimy na kawałki zbliżonej wielkości. Szaszłyki drobiowe dobrze komponują się nie tylko z warzywami, ale także z ananasem, gruszką lub suszonymi śliwkami. Do szaszłyków wieprzowych świetnie pasują papryka, cukinia, pieczarki. Szpadki lub patyczki do szaszłyków należy przed grillowaniem posmarować olejem (drewniane patyczki wcześniej moczymy przez około godzinę w zimnej wodzie) zapobiega(...)wymagają około 10 minut grillowania, a plastry ananasa około 3 -4 minut z każdej strony. Połówki lub ćwiartki papryki, szparagi, pieczarki , grube plastry bakłażana i cukinii , przekrojone na pół pomidory wymagają od 6 do 10 minut grillowania. Plastry pomidorów grilujemy około 2 minut z każdej strony. Kolby kukurydzy namaczamy przez godzinę w wodzie lub podgotowujemy przed grillowaniem. Pieczemy posmarowane masłem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBABCE GRYSIKOWEJ Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ i po KREMIE ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z KOZIM SEREM dziś przedstawię kolejny przepis dotyczący tego samego tematu. Zapewne te trzy receptury nie zakończą mojej przygody z kuchnią Małopolski, gdyż po wstępnym rozpoznaniu, rodzinie spodobały się smaki wykorzystywane w potrawach. Jedyną ujmą jest to, że nie lubi nikt prócz mnie kozich serów. Skandal! Ale, każdy(...)znalazłam, źródła oryginału więc podać nie mogę. Zostało mi nieco grysiku. Rozejrzałam się po mieszkaniu, przewróciłam szafki kuchenne, w poszukiwaniu czegoś, sama nie wiem czego. I znalazłam. Dwie paczuszki suszonej żurawiny wydały mi się idealnym dodatkiem do babki. Od razu na myśl przyszedł mi motyw korala małopolskiego . Małe żurawinowe kulki mają piękny czerwony kolor. Są idealnie okrąglutkie, jak koraliki
W kuchni Karmel-itkipieczarki, najczęściej w sklepach pakowane po 6 sztuk 4 łyżeczki kremowego serka topionego MSM Mońki 20 nasion bobu (po 5 na pieczarkę) 4 plasterki sera morskiego MSM Mońki 12 suszonych pomidorków koktajlowych Jarmuż do smaku i dekoracji :) PRZYGOTOWANIE: Pieczarki umyć. Jeżeli trzeba to obrać. Sposób na obierani pieczarek znajdziesz u niesamowitej OlgiSmile ( klik ) i ( klik ). Umyte i osuszone pieczarki(...)jadać je jak najczęściej. I to nie tylko tradycyjnie: ugotowane i okraszone masłem lub zrumienioną bułeczką. Bób można dodawać do zup i sałatek, wyśmienicie smakuje z czosnkiem i pomidorami, dobrze komponuje się z kminkiem lub imbirem. Kupując świeży bób, zwracajmy uwagę, by ziarna były twarde, jasnozielone, bez brunatnych plam i przebarwień. Świeży bób najlepiej przechowywać w lodówce w papierowej torbie
ClauditteMissCooking