suszone pomidory - 10498 przepisów (strona:558/700)

Meksykańska przyprawa taco 129

taco to jedna z bardziej znanych kuchni meksykańskich na całym świecie. Głównie kojarzy się ona nam z pszennymi plackami, do których wkładamy mięso i bogatą paletę warzyw – papryki, pomidory, a czasem nawet egzotyczne owoce. Jednak kuchnia meksykańska ma wiele innych tajników, które chce wam pokazać. Zatem szykujcie się na kilka fajnych przepisów. Polecam się zaopatrzyć w niewielki słoiczek(...)chilli na grilla . Zajrzyjcie jeszcze do przepisu na sałatkę meksykańską . Składniki – Meksykańska przyprawa taco 1 łyżeczka mielonego chilli 1 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki granulowanej cebuli 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu Nie chodź do sklepu. Tu możesz dostać wszystkie niezbędne przyprawy. Przepis – Meksykańska

Kuchennyviral.pl
Obłędnie pyszny gulasz warzywny 185

łyżka miodu 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka ziaren kuminu 1 łyżeczka cynamonu ok 1/2 szklanki sosu chilli ok 1 szklanki wody 4 ziela angielskie 4 suszone figi 350 g kaparów 1/4 kiszonej cytryny (opcjonalnie) jak przygotować cytryny (klik)  sól, pieprz świeże mięta i kolendra ok 2-3 łyżek oleju roślinnego(...)moździerza i ucieramy z cynamonem i kurkumą, dodajemy przyprawy do ziemniaków  4. Chilli pozbywamy pestek i drobno siekamy, dodajemy do ziemniaków z cebulą 5. Zalewamy ziemniaki wodą i pomidorami z puszki, przykrywamy i gotujemy ok 15 min, następnie dokładamy różyczki brokuła, gotujemy jeszcze ok 10-15 min, doprawiamy całość solą, pieprzem, sosem chilli i miodem, dodajemy odsączoną ciecierzycę

Słodki Kompromis
4 pomysły na wegańskiego grilla 109

stron do pożądanego zarumienienia. Szaszłyki warzywne Składniki: ulubione warzywa - u mnie bakłażan, cukinia, pieczarki, papryka, pomidorki koktajlowe  olej sól, pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku Przygotowanie: Dzień przed grillem pokrój warzywa na małe kawałki i zamarynuj w odrobinie oleju z przyprawami. Zrób szaszłyki i piecz na grillu z obydwu  stron(...)łyżeczka cukru 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka sosu sojowego  1 łyżka płatków drożdżowych 2 łyżki mąki jaglanej olej bułka dodatki do burgera - u mnie kapusta pekińska, ogórek konserwowy, pomidor, cebula i   ketchup Przygotowanie: Groszek odsącz z wody, ugnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków i dodaj wszystkie przyprawy.  Następnie dodaj mąkę jaglaną i dokładnie wymieszaj. Uformuj dwa duże

wegujemy
Szybka sałatka do grilla z pomidorkami koktajlowymi i kiełkami 141

pomidorami, zwłaszcza dla większej liczby osób. Kiełki rzodkiewki, pieprz i czosnek nadają całości pikanterii :)  Składniki (2 - 3 porcje): - 250 g pomidorków koktajlowych - 25 g kiełków rzodkiewki - 1/2 średniej wielkości cebuli - główka sałaty rzymskiej mini (lub kilka liści innej) - 3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego - 2 niewielkie ząbki czosnku - duża szczypta soli - duża szczypta pieprzu ziołowego - pół łyżeczki suszonego oregano

Kraina Tysiąca Smaków
Zdrowa pełnoziarnista pizza w 15 minut !! 178

sezamu  - woda  Dodatki  - 4 pomodory - 2 żabki czosnku - 2 białe cebule - 300-400 gram pieczarek   - oliwki  - kilka plasterków sera mozzarella lub innego  - suszone i zielone zioła (ja dodałam, świeże oregano, majeranek i tymianek) - sól, pieprz, sos sojowy do smaku  Przygotowanie :  Mąki wysypać do miski, zrobić dołek i dodać jogurt, olej(...)minuty, przewrócić na drugą stronę, również na minutę, jeśli ciasto jest grubsze, to trzymamy trochę dłużej. Ciasto przykryć folią aluminiową i przygotować dodatki. Na patelce podsmażyć czosnek, cebule, pomidory doprawić ziołami i poddusić do odparowania wody, pieczarki również poddusić. Na ciasto układamy sos pomidorowy, pieczarki, oliwki i paski mozzarelli i wkładamy na 1-2 minuty do piekarnika, żeby ser się

zdrowa vege kuchnia
Rozgrzewające jednogarnkowe danie z marchewką i ciecierzycą, z dodatkiem kiełbasy 170

marchwi 1 puszka ciecierzycy 1 większa ostra papryczka 1 średnia cebula 4 większe ząbki czosnku 2 łyżki oleju 500 ml wody około 120 ml gęstego soku z pomidorów sól do smaku 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki mielonego kuminu opcjonalnie 2 pętka ulubionej kiełbasy słodka śmietanka lub mleczko kokosowe Cebulę obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Czosnek obrać(...)ogniu aż marchewka będzie prawie miękka. Dodać odsączoną ciecierzycę, przyprawić solą, słodką papryką i kuminem. W wersji z kiełbasą: dodać pokrojoną w plasterki dowolną kiełbasę. Ja użyłam domowej, mocno suszonej. Całość gotować jeszcze przez około 2 minuty. Przed podaniem wlać słodką śmietankę lub kokosowe mleczko w dowolnej ilości. To danie najlepsze jest przygotowane dzień wcześniej, a po każdym odgrzewaniu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ekspresowe calzone - bez wyrastania i pieczenia. Gotowe w 15 minut. 230

fantastyczny przepis na w pełni domowej roboty calzone gotowe w kilka chwil. Bez czekania, aż ciasto wyrośnie i bez pieczenia. Z pysznym nadzieniem alla margherita, czyli z pomidorami, mozzarellą i świeżą bazylią (choć nadzienie możecie zmieniać wedle życzenia). Inspiracją do powstania ekspresowych calzone były popularne w kuchni śródziemnomorskiej płaskie chlebki (flatbready), które często smażę na patelni. Postanowiłam nafaszerować je kilkoma(...)osób): ciasto: 200 g mąki, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia, 2 łyżki oliwy, 100 ml ciepłej wody sos: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, szczypta soli, szczypta cukru, 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 kulka mozzarelli kilka listków świeżej bazylii kilka zielonych oliwek, pokrojonych na plasterki (lub inne ulubione składniki) oliwa do smażenia Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę, sól i proszek

Chilli Czosnek i Oliwa
Marokańskie pulpety z pistacjami i wiśniami w pikantnym sosie pomidorowym 150

Składniki: Pulpety: 1/4 szklanki suche bułki tartej 1/4 szklanki suszonych wiśni 1/2 szklanki pistacji 1/2 drobno posiekanej czerwonej cebuli 1/4 łyżeczki sól 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki suszone oregano 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 400 g chudego mięsa wołowego 1 jajko Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ czerwonej papryczki chili ½ dużej czerwonej cebuli lub jedna mała ¼ szklanki oliwek czarnych(...)łyżeczka startej skórki pomarańczowej sok z ½ pomarańczy 1/4 łyżeczki    kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki sól 1/4 łyżeczki pieprzu 400 ml pomidorów z puszki Kuskus: 2 szklanki kaszy kuskus wrząca woda ¼ czerwonej papryki ½ posiekanej cebuli dymki pieprz cytrynowy sól skórka starta w 1/3 limonki lub cytryny 1 łyżka sosu chili pikantnego lub słodkiego

Mania Gotowania
Focaccia z Rozmarynem i Pomidorami 161

Witam serdecznie Tym razem pokażę jak upiec tradycyjną Focaccie w piekarniku, tak naprawdę Focaccia jest rodzajem zwykłego pieczywa wypiekanego we Włoszech z różnymi dodatkami takimi jak pomidory koktajlowe, rozmaryn, różnego rodzaju zioła, oliwki. Ja przygotowałam dużą Focaccie na całą blachę z piekarnika i na jednej połowie ułożyłam pomidorki koktajlowe i posypałam oregano a na drugiej połowie ułożyłam rozmaryn ale możemy(...)oleju lub oliwy 2 łyżeczki cukru (około 12 g) 2 łyżeczki soli z lekką górką (około 20 g) dodatki do focacci: pomidorki koktajlowe oregano rozmaryn świeży lub suszony olej lub oliwa do pomalowania focacci przed pieczeniem dodatkowo około 50 g mąki do podsypania podczas wyrabiania Link do filmu z przygotowania: Focaccia z rozmarynem Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Empanadillas: Post Scriptum 201

drobno cebulę i smażyć przez kilka minut, do momentu, aż cebula ładnie się zezłoci. Dodać pokrojoną pierś kurczaka i smażyć razem, aż mięso zbrązowieje. Dodać brzoskwinie lub namoczone wcześniej suszone morele. Zamieszać, doprawić kuminem, solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. EMPANADILLAS Z CHORIZO  2 łyżki oliwy  1 drobno posiekana cebula 2 wyciśnięte ząbki czosnku 150 mielonej jagnięciny(...)zarumieni. Dodać pozostałe składniki i podgrzewać na wolnym ogniu bez przykrycia przez ok. 5 minut lub do momentu aż większość płynu odparuje. Odstawić do ostygnięcia.  EMPANADILLAS Z MIĘSEM, POMIDORAMI I ZIELONYMI OLIWKAMI 2 łyżki oliwy 1 drobno posiekana cebula 1 zielona papryka, drobno posiekana 1 wyciśnięty ząbek czosnku 200 g mięsa mielonego (najlepiej mieszane wieprzowo-wołowe) 90 ml pomidorów

KUCHARNIA
Kuchnia gruzińska 323

sosie pomidorowym lub innym w stylu a’la curry np. w aromatycznym sosie z orzechów włoskich. Pikantna wołowina w sosie pomidorowym, udekorowana pestkami granata Tu także wołowina w pomidorach, ale nieco inna. Obok szpinakowe phali w innej niż poprzednio formie Wołowina w sosie z orzechów włoskich Sosy W Gruzji warto spróbować także kaukaskich sosów. Adżika to pasta z papryki(...)czurczchela . Można spotkać je na każdym straganie. Są to orzechy (włoskie lub laskowe) zawieszone na nitce, a następnie oblepione gęstą zawiesiną z winogron, mąki i cukru. Następnie czurczchele są suszone. Najlepsze były te świeżutkie, krótko suszone. Czurczchele możemy kupić w różnych wariantach (np. z winogron białych, ciemnych, z dodatkiem soku z granatu, czy bezcurkową). Oprócz czurczcheli na deser

Poezja smaku
Leczo z cukinią 103

czerwone) • 3 cukinie (ok. 1 kg) • ok. 700 g passaty pomidorowej z butelki • przyprawy: sól i zmielony pieprz, 2 łyżeczki papryki w proszku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka suszonego oregano P rzygotowanie : W szerokim dużym garnku roztopić smalec lub podgrzać olej, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i przez chwilę zeszklić. Kiełbasę obrać i pokroić na plasterki, dodać(...)przez kolejne 5 minut. Wlać passatę pomidorową i wymieszać. Zagotować, przykryć i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Podawać z pieczywem. Zamiast passaty pomidorowej można użyć 1 kg świeżych pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórek, wykrajamy szypułki, kroimy na ćwiartki, usuwamy nasiona i sok z komór i kroimy w kosteczkę. Leczo ze świeżymi pomidorami gotujemy

KUCHNIA POLSKA
Burgery z indyka nowocześnie i tradycyjnie 202

liczą się dodatki ;) 350 g mięsa mielonego z kurczaka  1 ząbek czosnku 1 marchewka  1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżeczki pietruszki suszonej  0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego sól  Mięso wkładamy do miski, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz marchewkę startą(...)kotletów.  Kiedy kotlety się smażą możemy przejść do dodatków. I teraz czas na bitwę smaków: nowocześnie czy tradycyjnie.  Burger tradycyjny to oczywiście bułka, kotlet, roszponka lub sałata, pomidor, żółty ser. Jedną część bułki smaruję majonezem, a drugą ketchupem. Burger nowoczesny także ma tę samą bułkę, kotlet i jest też majonez i ketchup, ale dla odmiany zawierał roszponkę, kiwi

Emskie Smaki
Dip z pieczonych buraków z za'atarem 214

pomidorów ?  Podobnie jest w burakami - pieczenie usuwa ziemisty posmak tego warzywa i w takiej formie są słodsze i delikatniejsze niż ugotowane . Można pokroić je w cienkie plasterki i przygotować pyszne chipsy z dodatkiem grubej soli morskiej, dodać do burgerów, lub zrobić sałatkę. Ja szczególnie lubię połączenie buraków z serem feta. Za'atar do bliskowschodnia mieszanka przypraw zawierająca zazwyczaj suszony

Chilli Czosnek i Oliwa
Estragonowe śledzie z cebulą i papryką. 259

Wigilię nie może zabraknąć śledzia. Robi się na różne sposoby w zalewie octowej, śmietanie, pomidorach itp. Pomysłów jest wiele. Moja mama najczęściej robi takie tradycyjne w zalewie octowej z cebulą. Kiedyś w gazecie widziałam przepis na śledzie estragonowe. Nie pamiętam dokładnie przepisu, ale postanowiłam je zrobić. Najpierw filety śledziowe wymoczyłam w wodzie. Później osączyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki(...)około 450 g filetów śledziowych matjasów 125 ml octu winnego z białego wina 150 ml wody 1 płaska łyżka cukru 3 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego estragonu 1 duża cebula 1 mała czerwona papryka           Sposób przyrządzania:             Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie (jeśli

Zakątek rozkoszy kulinarnych
TAJSKA ZUPA RYBNA CURRY 227

soku z limonki szczypta sproszkowanej trawy cytrynowej (opcjonalnie) 2 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki sosu rybnego 1 lub pół czerwonej papryczki chili w zależności od preferencji (świeża lub suszona) Do podania: ryż jaśminowy lub makaron ryżowy, świeża kolendra PRZYGOTOWANIE: Rybę i owoce morza rozmrozić jeśli używamy zamrożonych. W wysokim garnku o grubym dnie rozgrzać olej i podsmażyć(...)filety, krewetki (cztery zostawiam nieobrane) i owoce morza. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez około 5 minut dodając sól do smaku, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i drobno posiekane chilli. Całość gotuję jeszcze ok. 2 min, Danie podawać z ugotowanym ryżem, bądź makaronem ryżowym oraz posiekaną świeżą kolendrą, która spaja całe danie

Calzonella.com